Ostatnio postanowiłam przygotować skrzydełka z kurczaka w lekko cytrynowej marynacie. Skrzydełka przyrządzone w poniższy sposób w smaku są cytrusowe i lekko słodkie. Takie danie możecie podać z kromką świeżego pieczywa, kaszą kuskus jak i domowymi frytkami . Składniki na porcję dla 2 osób: co najmniej 0,5 kg skrzydełek z kurczaka 1 mała cytryna 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka
Ugotowaćdodatkiem masła, zanurzyłam w warzywnym, intensywny w smaku, dosyć ostrym sosie i zapiekłam. Efekt? Soczyste mięso z chrupiącą skórką i pysznym wyrazistym sosem. Do tego kasza, ryż lub pieczywo i jest bosko! Składniki: 4 udka kurczaka 350 g Salsa Rustica Cirio (passata pomidorowa z cebulą i bazylią) 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 1 czerwona cebula
Kulinarne Inspiracjezimne, jesienne dni i wieczory, polecam rozgrzewający, gorący gulasz. Taki z chudej szynki, odpowiednio doprawiony, zachwyci niejednego smakosza;) Gulasz podaję na kolację z pieczywem, lub na obiad z kaszą gryczaną. Do tego ogórek kiszony... Pyszne danie, zasmakuje każdemu. 1 kg chudej szynki wieprzowej Marynata: Przyprawa czerwona do mięs Olej smakowy -pomidor czosnek bazylia Pomidory
Takie tam pichceniekoniec dołożyć 3 serki topione oraz białe wino, doprawić do smaku solą i pieprzem. Następnie zdjąć z ognia garnek z zupą i zmiksować zawartość blenderem. Polecam podanie kremu z pieczywem czosnkowymi lub z grzankami
Podróż w kulinariakostkę. Chwilę smażyć i dodać do kapusty. Dołożyć wszystkie pozostałe składniki i dusić do miękkości na wolnym ogniu do momentu aż kapusta będzie miękka. Podawać z ziemniakami lub pieczywem. kapusta duszona
O kuchni z uczuciemśniadanie. A co najważniejsze - sycące i ciepłe. Ostatnio po przebudzeniu strasznie marznę. No cóż temperatury rzędu 4-5 stopni są bardzo odczuwalne. Rano miałam straszną ochotę na świeże, ciepłe pieczywo. Niestety w chlebaku miałam jedynie lekko czerstwe bułki z dnia poprzedniego. Ale i z nich da się wyczarować śniadaniowe cuda. Zapraszam Was na moje zapiekane bułeczki z arabską nutą
Słodkie okruszkiwłóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą. Piecz około 30 minut w 200°C . Pod koniec pieczenia, kromki chałki podpiecz na węglowym grillu lub patelni grillowej. Upieczone pomidory umieszczaj na pieczywie i polej odrobiną oliwy z oliwek
Food Squaredodać do podduszonej kapusty. W żaroodpornym naczyniu ułożyć warstwami kapustę oraz mięso. Przykryć, wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i zapiekać około godziny. Podawać na gorąco z pieczywem lub ziemniakami. Mięso przed odsmażeniem można dodatkowo obtoczyć w mące
Nie tylko w kuchnimąki: rozgrzać patelnię i przypalić na niej 2-3 łyżki mąki, dodać do sosu i jeszcze chwilę pogotować. Gulasz wyśmienicie smakuje podawany z kaszą, ziemniakami, ryżem lub pieczywem
Nie tylko w kuchniziemniaki będą prawie miękkie do zupy dodać koncentrat pomidorowy. Całość doprawić jeszcze przyprawami i zaprawić zasmażką - 2 łyżki mąki podsmażyć na 4 łyżkach oleju. Zupę podawać z pieczywem. Ostrość smaku można dowolnie regulować dodając mniej lub więcej ostrej papryczki
Nie tylko w kuchnipieprzem i solą. Gotować kilka minut. Na patelni ponownie rozgrzać tłuszcz z boczku, dodać mąkę i przygotować zasmażkę ( mąka ma się zrumienić). Zaprawić nią kapuśniak. Zupę podawać z pieczywem
Nie tylko w kuchniPropozycja na obiad ale nie tylko - takie mięsko sprawdzi się również jako zimna przystawka czy dodatek do pieczywa. Składniki: 1 duża, podwójna pierś z kurczaka, Marynata: 2 łyżeczki ziół prowansalskich, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/3 łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczka soli, sok z 1/2 cytryny, 2 łyżki oliwy Sposób przygotowania: Przyprawy wymieszać w miseczce razem z oliwą i sokiem
Nie tylko w kuchnizaprawić mąką - odebrać do szklanki około 120 ml sosu, dokładnie rozetrzeć w nim mąkę i wlać cienkim strumieniem do gulaszu stale mieszając. Chwilę pogotować. Gulasz posypać zieleniną. Podawać z pieczywem. Jeśli chcemy pozbyć się charakterystycznej dla bakłażana goryczki usuwamy z niego gniazda nasienne
Nie tylko w kuchniparzyć w tej temperaturze 100 minut szynkowar opłukać pod zimną wodą i wystudzony włożyć do lodówki najlepiej na całą noc z woreczka wyjąć mięso i kroić plasterki do pieczywa - pyszne, domowe mięsko..................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię