Witam serdecznie Propozycja na pyszną i zdrową pieczeń drobiową z piersi kurczaka, można ją podawać z pieczywem lub do obiadu z ziemniakami. Jest przepyszna i pięknie pachnie, warto wypróbować przepis:). Będziemy potrzebować: około 1,5 kg piersi kurczaka 2 cebule (około 200 g) 2 jajka 3 łyżki kaszy manny (60 g) olej do smażenia przyprawy: 1 łyżeczka tymianku 1/2 łyżeczki
Uwaga Babcia GotujeWitam serdecznie Propozycja na pyszny gulasz z cukinią i pomidorami, można go podawać z pieczywem lub ryżem. Polecam wypróbować przepis, według moich domowników jest bardzo smaczny, (nie mają wyjścia muszą chwalić:)) . Będziemy potrzebować: z podanych proporcji wyjdzie około 3,5 litra gulaszu około 800 g mięsa wieprzowego lub wołowego 2 cukinie (około 550 g) 1 bakłażan około 800 g pomidorów
Uwaga Babcia GotujeWitam serdecznie Propozycja na pyszny dżem jabłkowy z papierówek, jest prosty w przygotowaniu i smaczny. Tak przygotowany dżem jabłkowy możemy podać z pieczywem, naleśnikami, wykorzystać do wypieku drożdżówek, kopert z ciasta francuskiego i innych deserów. Będziemy potrzebować: z podanych proporcji wyjdzie około 1 litra dżemu jabłkowego 1,5 kg jabłek papierówek 200 g cukru ale można użyć mniej lub więcej
Uwaga Babcia Gotujepierwsze trzy godziny w kuchni a następne przenosimy szynki do chłodnego pomieszczenia ( nie do lodówki) na sześć, osiem godzin. Kolejnego dnia gotowe mięsiwo, kroimy w plastry i konsumujemy z pieczywem, lub z innymi ulubionymi dodatkami
Miód i pieprzmój). Pyszna, chrupiąca i prosta sałatka, która znika jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki. Najlepiej smakuje drugiego dnia, ale zazwyczaj już po pierwszym mało jej zostaje. Idealnie pasuje do świeżego pieczywa, jako dodatek do mięsa lub samoistna przekąska. Osobiście uwielbiam połączenie warzyw z owocami i żółtym serem. 1 papryka czerwona (średnia) 1 papryka żółta (średnia) 100g zielonego winogronu (najlepiej bezpestkowego
Di gotujełyżce oleju, jogurtu, oraz majonezu, doprawiamy solą, pieprzem i całość mieszamy, dokładnie łącząc składniki. Pastę odstawiamy na dziesięć minut, pozwalając połączyć się smakom, a następnie podajemy jako dodatek do pieczywa
Miód i pieprzstron przepełnionych bezglutenowymi wypiekami. Nie wszystkie przepisy są skomplikowane, ale część z nich wymaga sporego zaangażowania. Znajdziecie tu przepis na bezglutenowy zakwas chlebowy, chleb na zakwasie, przepisy na pieczywo z różnych stron świata – naan, foccacia, tortilla, pizza. Jednak najwięcej przepisów jest na wypieki słodkie – znajdziecie tu zarówno różnego rodzaju batony jak i pierniczki, czekoladową roladę, ciasteczkową, lodową kanapkę i mase
Fill The BowlWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Bagietki, croissanty, brioche to najczęściej spożywane pieczywo przez Francuzów. Najczęściej serwowane jest z dodatkiem dżemu lub nutelli. Ja mam dzisiaj dla was pomysł na śniadanie ale w wersji wytrawnej z bagietką w roli głównej. Podpieczone bagietki podałam z podsmażoną kiełbasą francuską Rosette, z serem Comte oraz
Marta GotujePomidory pokroić z dużą kostkę lub średniej grubości plastry. Pokrojone pomidory przełożyć na głęboki talerz lub miseczkę. Dodać śmietanę, cebulę, ocet, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Podawać z pieczywem. Smacznego
Tagebuch po polskumnie naszło dziś na ciemne pieczywo ,przeszukałam przepisy na necie, z każdego coś tam zaczerpnęłam i upiekłam :) Mimo mąki żytniej rogaliki są pulchne i smaczne a różne ziarna dodają ciekawego smaku :) Kocham piec to mnie tak bardzo relaksuje :) Składniki : - 350 g mąki pszennej typ 750 - 150 g maki żytniej typ 2000 lub 1850 - 15 g świeżych drożdży
Wypieki ReneTakiej formy pieczywa jeszcze nie robiłam więc najwyższy czas :) Chrupiąca skórka ,pulchne w środku ,pachnące kminkiem :) a do tego proste w zrobieniu . Składniki : - 680 g mąki pszennej typ 650 - 20 g świeżych drożdży - 250 ml letniego mleka - 250 ml letniej wody - 10 g cukru - 12 g soli - 8 g masła - łyżka ziaren kminku Mąkę wsypać do miski ,z drożdży ,cukru
Wypieki ReneDrugi raz biorę udział we wspólnym wypiekaniu pieczywa w piekarni Amber . Tym razem został wybrany chleb na zakwasie, z czego się bardzo cieszę, bo preferuję właśnie takie chleby. Z przepisu wychodzi bardzo sycący chleb, który po ostygnięciu ma się ochotę zjeść w dużej ilości. Źródło oryginalnego przepisu tutaj . Zaczyn żytni Składniki : Zaczyn żytni 230 g mąki żytniej
Weekendy w domu i ogrodziemożemy wykorzystać do przygotowania wigilijnego barszczu. Pozostałe z zakwasu buraki możemy ponownie wykorzystać do przygotowania barszczu, oczywiście z dodatkiem nowych, świeżych. Do przygotowania zakwasu możemy także dodać skórkę ciemnego pieczywa, pieczonego także na zakwasie, co przyspieszy proces fermentacji o ok 2 dni. Przygotowany zakwas możemy także spasteryzować
Kuchnia w czekoladzieGotuję zalewę około 5 minut. Odstawiam do przestudzenia. 4. Ryby przekładam do dużego słoja. Zalewam zimną zalewą. Zakręcam i odstawiam na minimum 12 godzin w chłodne miejsce. Podaję z pieczywem. Do przyprawienia ryb użyłam przyprawy do ryb, którą otrzymałam do testowania od sklepu SKWORCU . Zapraszam serdecznie do sklepu SKWORCU , gdzie znajdziecie wiele wspaniałych produktów, niezbędnych w każdej kuchni
Tradycyjna kuchnia Kasirozgrzać na patelni. Wrzucić cebulę. Przykryć, aż będzie miękka. Po tym czasie dodać rozbełtane jajka, sól, pieprz. Dokładnie wymieszać. Mieszać co jakiś czas ścinające się jajko. Podawać z pieczywem, posypane szczypiorkiem lub pietruszką. Smacznego
Tagebuch po polsku