pieczywo - 17769 przepisów (strona:640/1185)

Gravlax 170

ręcznikiem sok, który zbiera się na dnie naczynia. Przed spożyciem oczyszczamy łososia z dodatków i kroimy w cienkie plastry. Bardzo dobrze smakuje podany po prostu na żytnim pieczywie. Dodatkowo można podać go z sosem musztardowym, winegretem, kaparami lub po prostu skropionego cytryna. W zależności od indywidualnych upodobań. Ważne, aby nie przytłoczyć doskonałego smaku gravlaxa. Smacznego

Simple Dish
Czekoladowe tosty 159

przypadku z malinami (które kontrastują z zimowym krajobrazem). Możecie zastąpić je innymi owocami lub frużeliną. Na grzanki najlepsza będzie chałka, ale można też wykorzystać inne czerstwe pieczywo, np. bułkę pokrojoną w plastry lub po prostu dobry chleb. Gorąco polecam na zimowe (i nie tylko) śniadanie. Składniki dla 4 osób: Krem czekoladowy (można zastąpić kilkoma łyżkami gotowego) 60 ml śmietanki

Pełny talerz
Smarowidło do pieczywa 150

wraz z majerankiem. Doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do słoiczków i pozostawić do wystudzenia. Zakręcić i przechowywać w lodówce do kilku dni.   Smalczyk podany w towarzystwie świeżego pieczywa i ogórka zrobił u mnie największą furorę :) Raz jeszcze dziękuję Tereniu za przepis i pozwolenie na udostępnienie

Kuchnia w czekoladzie
Pasta jajeczna z zielonym groszkiem 127

miękki, odcedzamy i studzimy. Razem z jajkami przekładamy do miski, dodajemy majonez i miksujemy za pomocą blendera na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pastę podajemy z pieczywem

Bajeczna Kuchnia
Bardzo łatwy chleb z ziemniakami 146

zło tego świata, a wykluczenie go z diety sugerowano również osobom bez oznak alergii. Jednak, jak się okazuje, nie taki gluten straszny jak go malują, ku radości wielbicieli chrupiącego pieczywa. Pojawi się też trend pieczenia domowego pieczenia (ku mojej uciesze:) oraz siania naturalnego fermentu w postaci zakwasów i kiszonek. Nie wiem jak Wam, ale mi ta perspektywa bardzo się podoba

Smakowity Blog Kulinarny
Sos dip słodko – ostry z mango i migdałami 161

Nowym Rokiem, nowym krokiem, a u nas z Nowym Rokiem, nowym sosem:) I dodatkowo z mega leniem, więc wpis dzisiaj krótki. Sos po zrobieniu zjedliśmy z pieczywem. Ale można też z ryżem, albo z mięsem. Jest ostrawy, trochę chrupiący. … Czytaj dalej

slodkokwasnapl
Bułeczki makówki 124

kilku lat w miarę regularnie wypiekam domowe pieczywo. Obalam tezę, że nie da sie tego zrobić w zwykłym piekarniku. Otóż da się i to z bardzo dobrym skutkiem ;) Wstałam dzisiaj bardzo wcześnie, żeby zdążyc z moimi bułeczkami przed pracą. Udało się...wyspię się jutro;))) Kolejny już raz zainspirowałam się przepisem z blogu  MojeTworyPrzetwory .Zapach roznosi się po całym domu

Anioły w kuchni
ciabatta z chorizo i mozarellą 186

Szybka aromatyczna przystawka na ciepło w sam raz na okres karnawału - podgrzane w piekarniku włoskie pieczywo z hiszpańską kiełbasą chorizo wraz z mozarellą i bazyliowym pesto tworzy doskonałą i jakże prostą do przygotowania kompozycję. Składniki : 2 ciabatty kilka cienkich plastrów kiełbasy chorizo 1 pomidor 1 ząbek czosnku 2 garści liści świeżej bazylii oliwa z oliwek 1 łyżka soku

zobacz ich smak
Cheddar w czarnym sezamie 154

wstawić na min godzinę do lodówki. Wysypać  sezam i płatki papryki na deskę. Ser, po zdjęciu folii obtoczyć w sezamie i papryce ze wszystkich stron. Podawać z dobrym pieczywem lub krakersami. Smacznego

Stare Gary
Zupa węgierska 202

patelni podsmażamy pokrojoną paprykę do miękkości i przekładamy do zupy. Na końcu przyprawiamy pieprzem i chilli oraz dodajemy pieczarki marynowane wraz z zalewą oraz koncentrat pomidorowy. Zupkę podałam z pieczywem chrupkim Piekarnia Galicyjska

Aga w kuchni
Sałatka z kurczakiem, boczkiem i winogronem 186

kurczaka oraz obsmażone kawałki boczku (powinny wytapiać się na minimalnym ogniu, wtedy uzyskają delikatną chrupkość, a nie będą spalone.) Podawać ze świeżym,  chrupiącym pieczywem. sos: 50-70 ml oliwy z oliwek sok wyciśnięty z połowy cytryny 1/3 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki dobrej musztardy  1/4 łyżeczki grubo zmielonego pieprzu (lub młotkowanego) opcjonalnie 1 łyżeczka płynnego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kanapkowa pasta z orzechów włoskich i suszonych pomidorów 260

całość do uzyskania gładkiej pasty. Przełóż do miski, dodaj posiekany szczypiorek oraz sól i pieprz, a następnie zamieszaj. Pasta gotowa. Przechowuj ją w lodówce i podawaj z dowolnym ulubionym pieczywem. Pasta najlepiej smakuje po „przegryzieniu” przez jedną

Roślinna - blog wegański
Bruschetta 112

Bruschetta to grzanka, której podstawą jest pieczywo posmarowane oliwą i czosnkiem i zapiekane. Istnieje bardzo dużo wariacji grzanki. Ja proponuję z pomidorami, fetą, czarnymi oliwkami świeżą bazylią i rukolą.  Potrzebne składniki:   kilka kromek  pszennej  bułki   oliwa 2 ząbki czosnku pomidory w puszce 1/2 serka feta oliwki czarne garść świeżych listków bazylii garść

Łycha smaków
Bułeczki śniadaniowe mleczne 98

bułeczki mleczne przy takiej pogodzie to zdecydowanie lepszy wybór. Upiekłam je wczoraj, po przestudzeniu włożyłam do woreczka, a dziś na śniadanie mieliśmy pyszne, mięciutkie, rozpływające się w ustach pieczywo. Polecam je każdemu, kto lubi domowe bułki, kto chce wiedzieć czym karmi rodzinę lub tym, którzy zostali dziś bez pieczywka! :) Przepis zaczerpnęłam od Kasi z bloga Gotuję, bo lubię , po lekkich

Cakes By Kejt

Proponowane wyszukiwania