pieczywo - 17769 przepisów (strona:640/1185)

Lebioda na gęsto 159

czasie wymieszać ok 200 ml śmietany i 200 ml mleka z 2 łyżkami mąki. Dodać i mieszając zagotować. Dodać przyprawy. Pogotować kilka minut. Podawać z jajkiem na twardo i pieczywem. cytat z forum  Zapomniana kuzynka szpinaku Zupełnie lekceważoną u nas rośliną jest najstarsza z europejskich kuzynek szpinaku - łoboda ogrodowa (Atriplex hortensis), zwłaszcza jej czerwonolistna forma (po angielsku "orach

Gotowanie jest łatwe
Makrela w paście pomidorowej Graal z pesto i jajkiem na twardo 160

rzeżuchy pesto z lebiody szczypiorek jajko na twardo pomidor rukola Makrelę obłożyłam dwoma rodzajami pesto , dodałam pokrojone na plasterki jajo na twardo i pomidorka. Rewelacyjne śniadanko do ziarnistego pieczywa.  Dostałam do testowania drugą paczkę rybek w puszkach , są jeszcze lepsze :) Tym razem postanowiłam przygotować Makrelę na śnmiadanie z  jajkiem i pesto. Ta łagodna w smaku  rybka doskonale

Gotowanie jest łatwe
Jadło gospodarskie z piekarnika 162

nadziać resztką nadzienia i również ułożyć w brytfance. Całość skropić oliwą i posypać niewielką ilością sera żółtego. Zapiekać w temp 180 st przez ok 30 min.  Podawać z pieczywem lub pieczonymi ziemniakami

Gotowanie jest łatwe
Pasztecik z ciecierzycy i suszonych pomidorów - pasta 158

uprażyć na suchej patelni. Wszystkie składniki włożyć do pojemnika blendera, zmiksować, można dodać więcej wody lub oliwy, ja zmiksowałam niezbyt dokładnie ale lubię takie różne kawałeczki. Pasztecik podawać z pieczywem

Gotowanie jest łatwe
Pasztet z ciecierzycy z pomidorami i sezamem 146

razie potrzeby dodać oliwy lub wody. Przełożyć masę do naczynia żaroodpornego, formy lub blaszki keksówki, wygładzić, posmarować oliwą. Piec w temp 180 st ok 35 min. Wystudzić, podawać do pieczywa lub sałaty

Gotowanie jest łatwe
Gulasz wieprzowy z czerwoną fasolą i czerwoną soczewicą 149

przyprawy do smaku, i domową kostkę wołową. Gotować pod przykryciem przez ok 1 godzinę. Dodać fasolę i soję i jeszcze gotować aż soja zupełnie się rozpadnie. Gulasz podawać do pieczywa

Gotowanie jest łatwe
Wątróbka drobiowa z pesto i cebulką. 114

panierować w mące z przyprawami i smażyć z obu stron, po odwróceniu wątróbkę posmarować pesto o ułożyć na niej usmażoną cebulkę. Przytrzymać na ogniu jeszcze kilka chwil. Podawać z pieczywem

Gotowanie jest łatwe
Omlet z boczniakiem 144

kosteczkę. Smażyć aż do odparowania wytworzonego płynu. Zalać rozmąconym jajkiem, posypać solą, pieprzem i natką pietruszki. Przykryć i smażyć na wolnym ogniu aż jajko zupełnie się zetnie. Podawać z pieczywem . Przed podaniem posypać drobno posiekaną bazylią

Gotowanie jest łatwe
Sałatka z Wędzonej Mareli 218

Znakommita Sałatka z Wędzonej Makreli dla każdego. Ja często używam ją jako pasta do pieczywa. Mój Mąż który nie jest miłośnikiem ryb z chęcią ją je i jest bardzo zadowolony.  Myślę, że jest bardzo łatwa do wykonania i nie droga.  Sałatka Z Wędzonej Makreli  Składniki: 1 Makrela Wędzona 3 Jajka Gotowane 6 Ogórków Konserwowych Pół Pora Pół

Gotowanie Patki
Pasta z pałek z kurczaka 236

Uwielbiam pasty do pieczywa. Te najprostsze są najlepsze. Dziś wybrałam pastę z gotowanych pałek z kurczaka. Nie blęduję składników bo nie lubię.            Pasta z Gotowanych Pałek z Kurczaka Składniki: 3 ugotowane jajka na twardo 3 ugotowane pałki z kurczaka pół pora  3 ogórki konserwowe 2 łyżki jogurtu naturalnego

Gotowanie Patki
Królik w sosie cebulowo-śmietanowym ( z szybkowaru ) 436

królika duszonego w pomidorach ..  Dziś kolejna odsłona tego delikatnego, białego mięska. Duszony w towarzystwie cebulki, w sosie własnym, podlany na koniec śmietanką jest dniem królewskim. Pasuje zarówno do pieczywa, ziemniaków, klusek śląskich ,  kopytek  jak i ryżu czy kaszy. Podałam z  sałatką z buraczków i papryki. - tuszka królika ( skoki, łapy, comber ) - 3-4 cebule - 2 liście laurowe

kawawszklance
Szynka z szybkowaru ( domowa wędlina na kanapki ) 398

szybkowarze i wędlinę można zrobić. I w dodatku jaką pyszną! Soczystą i kruchą. Z przyjemnością jadłam ją z chlebkiem i sosem chrzanowym, a latorośl nie zaprzątała myśli konsumpcją pieczywa - tylko wpychała sobie ją do buzi popychając palcem :) Roboty mało, a jedzenia mnóstwo. Najpierw zróbmy zalewę peklową: to moja standardowa zalewa, którą także użyłam do  wykonania domowego baleronu ( klik

kawawszklance
Flaczki wołowe z pomidorową nutką 151

wolę jak są dosyć miękkie, więc gotuję je dosyć dłużej. Na koniec usuwam boczek z zupy. Proponuję posmakować i ocenić czy już wystarczy gotowania. Podawać z bułką lub innym pieczywem. Pycha zupka, smacznego

Kuchnia Pokoleń
Pizza alpejsko-prowansalska 167

patelni na niewielkiej ilości tłuszczu lub w mikrofali. Mam wrażenie, że jest wtedy o niebo smaczniejsza :) ----------- Podobne: Wytrawny rogal z wędlinami i serami Zapiekanka a la pizza z pieczywa Polentowa zapiekanka

Weekendy w domu i ogrodzie
Sałatka śledziowa z porem i marynowaną cebulką 236

kroję w kostkę.  4. Wszystkie przygotowane składniki przekładam do salaterki. Dodaję majonez oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie mieszam.  5. Przygotowaną sałatkę wykładam na talerz. Podaję z pieczywem.  Do przygotowania sałatki wykorzystałam cebulkę marynowaną perłową, którą otrzymałam do testowania od firmy JAMAR . Cebulka ma idealny słodko- kwaśny smak. Doskonale nadaje się do przygotowywania sałatek, ale również może

Tradycyjna kuchnia Kasi