pieczywo - 17769 przepisów (strona:638/1185)

QUINOA czyli KOMOSA RYŻOWA 158

młynku do kawy na mąkę,  która rewelacyjnie wzbogaci w wartości odżywcze  oraz smak słodkich i wytrawnych wypieków.  Mąka z komosy może z powodzeniem służyć do wypieku pieczywa oraz ciast bezpiecznych dla osób pozostających na diecie bezglutenowej.  Pyszne są domowe chleby, wypiekane na zakwasie, z dodatkiem mąki z komosy ryżowej.   Komosa ryżowa może być serwowana podobnie

potrawyregionalne
DOMOWY DŻEM Z WIŚNI 180

wiśni możemy robić soki, nalewki, przet wory, kompoty, wino, likiery.  Są świetnym dodatkiem do wypieków, Dżem wiśniowy jest nie tylko znakomitym dodatkiem do pieczywa, ale może być również wykorzystany do przekładania ciast lub ciasteczek, smarowania naleśników, nadziewania pączków i rogalików, przybierania budyniów, lodów i galaretek oraz przygotowania rozmaitych, słodkich deserów.   Mają pyszny kwaskowo-słodki smak. Są cenione przede

potrawyregionalne
Tosty francuskie z figami i węgierkami 175

piekarnik tylko kilka chwil przy patelni. Przepis pochodzi z bloga Kwestia Smaku. Tosty najlepiej jest robić z chałki lub bułki paryskiej, zwanej czasami angielką, można również użyć białego pieczywa bez przypraw albo chleba tostowego. Polecam serdecznie bo pysznie i szybko. Dziękuje wszystkim osobom które razem ze mną smażyli tosty na masełku. Tosty francuskie z figami i węgierkami. ROZWIŃ I CZYTAJ

Moje Małe Czarowanie
Sałatka z kurczakiem i grzankami 302

Sałatka pożywnabo z dodatkiem kurczaka i bardzo prosta w przygotowaniu. Przy okazji można wykorzystać zbędne czerstwe pieczywo. składniki: sałatka 1 duża podwójna pierś z kurczaka 1 średnia główka sałaty lodowej 300 g pomidorków koktajlowych zioła włoskie olej do smażenia 1 jajko bułka tarta 6 kromek czerstwego chleba 1 łyżka masła sos 7 łyżek jogurtu 2 łyżki majonezu 3 łyżki keczupu

Monia miesza i gotuje
Pasztet twarogowy z dodatkiem papryki 148

Przepis idealny dla osób nie przepadających za mięsnymi dodatkami do pieczywa. Tak przygotowany pasztet wegetariański będzie smakował na pewno nawet mięsnym smakoszom. Składniki: 70 dag twarogu 1 łyżka masła 2 jajka 4 zielone papryki 1 brokuł ¾ szklanki zielonych oliwek sól czosnkowa do smaku pieprz do smaku zioła prowansalskie do smaku tłuszcz do formy Wykonanie: Masło stopić i ostudzić. Twaróg zmielić

Tradycyjna Kuchnia
wiejskie jadło 203

sycącą i rozgrzewająca potrawa to doskonały pomysł na obiad. Wystarczy za dwa dania. Można ją podać z ziemniakami lub pieczywem. Składniki: 250 g białej fasoli jaś 2 kiełbasy 1/2 cukinii czerwona papryka marchewka cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 ząbek czosnku ziele angielskie liść laurowy  słodka i ostra papryka sól pieprz natka pietruszki Fasolę moczyć w wodzie przez kilka

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
pszenne półbagietki 86

Ostatnio często eksperymentuję z bułkami, bo moja rodzina bardzo polubiła domowe pieczywo. Te chrupiące półbagietki doskonale smakują z masłem i dżemem. Składniki na 6 sztuk: 600 g mąki 180 ml mleka 200 ml wody 20 g drożdży 35 g oleju 2 łyżeczki cukru 1 i 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oleju do posmarowania Drożdże zasypać cukrem i zalać łyżką ciepłego

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
smarowidło kanapkowe z łososia 168

Uwielbiam pasty kanapkowe, zwłaszcza te rybne. Ta z łososia jest bardzo delikatna, ale rzodkiewka i ogórek dodały jej wyraźnego smaku. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem. Składniki: 1 puszka łososia w oleju (lub kawałek wędzonego) 4 jajka 2 łyżki majonezu 5-6 rzodkiewek 2 ogórki konserwowe koperek sól pieprz Łososia odsączyć z zalewy. Jajka ugotować na twardo i obrać. Jajka, łososia

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
żytnie bułeczki z zaparzanej mąki 151

piękniejszego zapachu niż zapach domowego pieczywa. Uwielbiam ten zapach i smak, dlatego często piekę domowe bułeczki, chlebki i drożdżówki. Dziś upiekłam pszenno- żytnie, używając nowego sposobu, jakim jest zaparzanie mąki wrzątkiem. Dzięki temu trikowi bułeczki dłużej pozostają świeże. Te z góry były bardzo chrupiące, w środku pulchniutkie i miękkie. Inspiracja- blog Gin. Składniki: 80 g mąki żytniej 150 ml wrzątku

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
bułki ze smażoną cebulką 130

Bardzo lubię pieczywo z wyraźnym smakiem czosnku i cebuli. Te bułki najlepiej smakują z sałatą,  majonezem i salami. Z podanego przepisu wyszło mi 6 bardzo dużych bułek.  Składniki : 550 g mąki 300 ml mleka (może być pół na pół z wodą) 1 jajko 30 g drożdży 1 i 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 4 łyżki oleju

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
bułki pszenne z siemieniem 123

pszennego pieczywa warto dodać jakiś zdrowy składnik- ja do tych bułek dodałam dość dużą ilość siemienia lnianego. Bułeczki są długo świeże i mięciutkie.  Składniki: 3,5 szklanki mąki 400 ml wody 25 g drożdży świeżych 4 łyżki oleju 4 łyżki siemienia lnianego 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru Drożdże rozpuścić w letniej wodzie z dodatkiem cukru i łyżki mąki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
bułeczki mleczne z sezamem 117

Domowego pieczywa nie trzeba specjalnie zachwalać, każdy wie, że jest smaczniejsze i zdrowsze. Jego przygotowanie brew pozorom nie wymaga dużych umiejętności ani wiele czasu. A na taką pachnącą świeżą bułeczkę skusi się każdy.  Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 80 g stopionego masła 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 szklanka tłustego mleka 1 większa łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
sałatka pekińska z kurczakiem 145

różnymi dodatkami, żeby mu się nie znudziły. Dziś przedstawiam najprostszą wersję ze składników, które przeważnie zawsze mamy w domu. Taka sałatka jest bardzo syta, zwłaszcza zjedzona ze świeżym pieczywem.  Składniki: filet z kurczaka czerwona papryka 1/3 główki kapusty pekińskiej 1/2 puszki kukurydzy 2-3 ogórki konserwowe 1/2 małej cebuli 2 łyżki majonezu sól pieprz łyżeczka przyprawy do kurczaka łyża

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
sałatka z wątróbką 160

usmażyć wątróbkę. Warzywa pokroić w dowolne kształty, ser w trójkąty. Majonez, śmietanę i chrzan wymieszać. Na talerzu ułożyć sałatę, ser, warzywa i kawałki wątróbki. Polać sosem chrzanowym. Podawać z pieczywem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
bułki na majonezie 144

Kolejny przepis na domowe pieczywo. Tym razem bułeczki z dodatkiem miodu i majonezu. Bardzo miękkie i pulchne. Świeże nawet na trzeci dzień.  Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 2  łyżki majonezu 1 łyżka oleju 30 g drożdży 1  łyżeczka miodu 1 łyżeczka soli 1 szklanka letniej wody Drożdże pokruszyć, wymieszać z łyżką mąki i odrobiną wody. Odstawić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia