podsmażony boczek, odsączoną fasolkę, pokrojony pomidor, kawałki sera i przyprawy do smaku. Następnie podlać winem, przytrzymać na wolnym ogniu pod przykryciem do rozpuszczenia się sera. Podawać na ciepło z pieczywem
Tradycyjna Kuchniapołączyły. Leczo dusić około 15 minut na niewielkim ogniu, by warzywa zmiękły, pod koniec dodać sezam. Przed podaniem leczo z warzyw posypać natką pietruszki. Podawać np. ze świeżym pieczywem. Smacznego
Moje Qulinariapół zwykłej cebuli 250 ml białego półwytrawnego wina 2-3 ząbki czosnku łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka mascarpone Przygotuj: spory garnek Podaj z: kieliszkiem białego wina pszennym pieczywem, bagietką lub frytkami z batatów Małże umyj i oczyść (usuń wszelką narośl), posiekaj czosnek i cebulkę. W garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż szalotkę ok 2-3 minut, następnie dodaj czosnek
Bazując na smakujuż nie piekłam, ale okres jesienno-zimowy sprzyja wypiekaniu domowego chleba. Choćby po to, by w coraz bardziej chłodne, wręcz zimne dni nie zrywać się do sklepu po świeże pieczywo, a piekarnikiem rozgrzać trochę w domu ;) Po upieczeniu gorący chleb dobrze jest posmarować wodą (skórka będzie bardziej chrupiąca). Kroimy dopiero po wystudzeniu (ja do zdjęć pokroiłam jak zwykle jeszcze ciepły
Kolorowy Przepisownikminut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie bez szybkowara golonki gotować z 2- 2,5 godziny, zależy od wielkości kapustę wyłożyć do miski, ułożyć golonki, można podać z pieczywem, ziemniakami, kaszą - golonki w tej wersji są bardzo smaczne i syte..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięszpinak i pokruszonego wędzonego łososia na koniec wszystko solimy, skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą z oliwek podajemy ze świeżą, ciepłą bagietką z piekarnika lub w wersji fit bez pieczywa
zobacz ich smakPrzepis na tą zupę pochodzi od mojej mamy. Gotowała ja bardzo często, teraz ja przejęłam pałeczkę i serwuje ją mojemu mężowi. Smakuje wyśmienicie zwłaszcza ze świeżym pieczywem i okraszona skwareczkami. Składniki 2 litry wody 8 lub 9 średnich kartofli obranych i pokrojonych w kosteczkę 1/2 małej marchewki pokrojona w kostkę 5 małych grzybków suszonych 1 łyżeczka grzybków mielonych kawałek kiełbaski
Gotowanie...to proste !też do niedawna nie wiedziałam. Aż tu nagle pojawiła się propozycja wspólnego pieczenia; nie mogłam sobie tej przyjemności odmówić. Szczególnie, że ostatnio mocno na bakier jestem z domowym wypiekiem pieczywa; szkoła mnie pod tym względem mocno rozleniwiła, i jakoś nie mogę się zebrać do stanu sprzed. Cóż... Może w końcu się uda. Póki co jednak prym na śniadanie wiodą
Pożeraczka, czyli raz adobrzeżeby ciasto powoli i spokojnie wyrastało. Ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło bo dzięki przerwie stęskniłam się za zapachem i smakiem domowego pieczywa. Niestety, lata nie przetrwał się zakwas i muszę dopiero wyhodować nowy. Ale to mnie nie zniechęciło bo przecież chleb można upiec także używając zwykłych drożdży kupionych w sklepie. I tak powstał piękny
Smaczna Pyzakoniec wino i jeszcze chwilę dusimy do wyparowania alkoholu , na koniec dodajemy wcześnie grillowana lub nie ośmiornicę oraz tymianek , chwilę podgrzewamy i podajemy najlepiej z wcześniej u-grillowanym pieczywem wysmarowanym czosnkiem . najsmaczniejsza ośmiornica jest uprzednio zamrożona , mięso wtedy jest delikatne i soczyste :) Smacznego
na gaziepierwszego (banana) zjadam w drodze. Dzisiaj mam "zdobyte" w promocyjnej cenie: mango i kaki (uwielbiam). Oprócz tego: kawałek pasztetu słonecznikowego, swoje pomidory i ogórka, kilka kromek białego (o zgrozo ;) ) pieczywa i na obiad gotowany ryż jaśminowy z pieczoną dynią. A jakbym miała ochotę "zgrzeszyć" mam czekoladowe masło orzechowe. Wszystko bardzo proste i smaczne. Oczywiście niekoniecznie zjem to wszystko
Co na wege obiad?orkiszowe bagietki Dodatek orkiszowej mąki do wypieku sprawia, że nasze bagietki stają się nie tylko skarbnicą cennych mikroelementów, ale również zmienia się wprost nie do poznania, smak chrupiącego pieczywa. Połączenie oryginalnego maślanego smaku, z surową, pierwotną prostotą orkiszu, daje efekt wprost niesamowity. Zresztą sami możecie się o tym przekonać, wystarczy tylko w chwili wolnego czasu, upiec we własnej kuchni, orkiszowe
Miód i pieprzteż uwielbiam. A masło migdałowe? Jakie jest? Jest inne, ale też pyszne. Trochę droższe niż orzechowe, ale od czasu do czasu warto sobie przygotować takie masło. Można nim smarować pieczywo i polać syropem klonowym,albo miodem, można wyjadać łyżeczką i można dodać do puddingu chia tak jak ja to zrobiłam i pokażę w następnym poście :) Składniki: 100 g migdałów
Blondynka Gotujetemperaturze 190 stopni, przez 35-40 min . Po tym czasie wyłączamy piekarnik, zastawiając w nim kawałki kurczaka, jeszcze przez 5 minut. Następnie udka wyjmujemy i podajemy, z pieczywem, surówką, lub z innymi ulubionymi dodatkami
Miód i pieprzznajdziemy mocny smak kminku, połączony ze słodyczą owocowych powideł, dzięki którym chleb wyrasta. Ciemny o zbitej konsystencji, którą zawdzięcza zaparzanej razowej żytniej mące, jest zgoła odmienny od pieczywa jakie spotykamy na co dzień. sposób wypieku jednego bochenka zaczyn 1 szklanka mąki żytniej razowej 4 łyżki zakwasu 1 szklanki letniej wody zaparka 1 szklanka mąki żytniej
Miód i pieprz