moim pięknym wspomnieniem dzieciństwa! Wychowałam się w rodzinie, która od lat prowadzi własną, tradycyjną piekarnię i to tuż obok domu. Dlatego dom rodzinny kojarzy mi się z zapachem świeżego pieczywa - tata co rano przynosił jeszcze gorące bułki, a na śniadanie jadałam chałkę - można powiedzieć - prosto z pieca! Ten zapach przywołuje uśmiech na mojej twarzy i budzi ciepło w sercu :) Teraz
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!przepis na pyszną pasztetową ze słoika. Przepis ten przygotowałam już jakiś czas temu, dzisiaj znalazłam zdjęcie i postanowiłam koniecznie się nim z Wami podzielić. Pasztetowa to doskonały dodatek do pieczywa. Warto ją przygotować. Z przepisu wychodzi około 5-6 słoiczków. SKŁADNIKI: 1/2 kg łopatki wieprzowej bez kości 1/2 kg słoniny 25 dag wątróbki drobiowej 1 cebula 20 dag kaszy
Tradycyjna kuchnia Kasikrajach zachodnich skala marnowania żywności jest większa wśród konsumentów, natomiast w Polsce dane Eurostatu wskazują na branżę spożywczą jako główne źródło marnowania. W Polsce najczęściej marnuje się pieczywo - 62%, owoce - 47%, wędliny - 46%, warzywa - 35%, ziemniaki - 24%, jogurty - 21%, sery - 16%, mięso - 10%, mleko - 9%, fast food - 6%. A marnowanie żywności to także marnowanie wody i energii! Zwracajmy dużą uwagę
Naturalna Kuchniajabłko musi być miękkie) Dodać usmażoną wątróbkę i wszystko razem chwilę smażyć w razie potrzeby doprawić solą lub pieprzem.. Posypać natką pietruszki. Podawać gorące z ziemniakami lub pieczywem wątróbka z jabłkiem
O kuchni z uczuciemgotowania. A gotowanie to zapowiadało się bardzo pysznie, ponieważ do przygotowania w trakcie warsztatów mieliśmy: pieczoną kiełbasę z wędzonym boczkiem i cebulą i pieczywem z węglem jadalnym parowaną kiełbasę wieprzową z dodatkiem złiół orientalnych i sosem sojowo sezamowym z sałatką z mango i ogórka grillowaną kiełbasę wieprzową dodatkiem wołowiny i trawy żubrowej
Kulinarne przygody GatityHummus to jedna z moich ulubionych past – dodatek do pieczywa pod każdą postacią. Choć baza do zrobienia hummusu jest zawsze taka sama, można do niego dodać przeróżne dodatkowe składniki. Dziś dwa sposoby: hummus z duszonym jarmużem i drugi: z greckimi oliwkami w zalewie z oliwy i papryczkami piri-piri. 1 puszka ciecierzycy (200... Czytaj dalej
Mam To Na Widelcułyżka posiekanej zieleniny 1 kiszony ogórek sól do smaku pieprz do smaku Wykonanie: Twaróg rozgnieść widelcem, dodać konserwę rybną, pokrojony ogórek, zieleninę, doprawić do smaku, wymieszać i podawać na pieczywie
Tradycyjna Kuchniaprzez kolejne 10 minut, aż wszystkie krewetki staną się czerwone a nie przezroczyste. Przenieść krewetki na talerz, polać sosem, posypać natką pietruszki. Podawać na ciepło z dodatkiem białego pieczywa - do moczenia w sosie. Smacznego
Stare GaryZamarynowane w czosnku a potem upieczone są soczyste i smaczne a skórka chrupiąca. Można podać je jako danie obiadowe z ziemniakami czy frytkami i surówką lub po prostu z pieczywem. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniIdealny pomysł na wykorzystanie wędliny, która np. pozostanie nam po świętach. Smakuje wybornie na pieczywie. Składniki: 15 dag szynki 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka tartego chrzanu (może być ze słoiczka) sól do smaku pieprz do smaku Wykonanie: Szynkę zmielić (może być po świętach)wymieszać z majonezem, chrzanem, przyprawami do smaku, dobrze wymieszać
Tradycyjna Kuchniaprzygotowana pasta idealnie smakuje podana na pieczywie i jajku. Składniki: 15 dag wędliny 1 łyżka musztardy 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 ugotowane jajko na twardo sól do smaku pieprz do smaku Wykonanie: Jajko obrać i zmielić razem z wędlina. Następnie połączyć z musztardą, wymieszać ze śmietaną, przyprawić do smaku
Tradycyjna Kuchniaprzekąsek wystarczy okrągły pumpernickel i zestaw dodatków. Pastę szczypiorkową do 1 zestawu przygotowujemy miksując szczypiorek z serkiem, doprawiamy sola i pieprzem. Nakładamy pastę szczypiorkową za pomocą rękawa cukierniczego na pieczywo, na wierzch kładziemy zwinięty plasterek ogórka i ćwiartki rzodkiewki. Tak samo postępujemy przygotowując pastę z kiełbasy myśliwskiej, miksujemy obraną ze skórki i pokrojoną w kawałki kiełbasę z majonezem i nakładamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędwukrotnie w maszynce do mięsa na drobnych okach Cebulkę i górka kiszonego drobno pokroić Składniki wraz żółtkiem wymieszać, dodając musztardę, sól oraz pieprz Gotowe porcje posypać kaparami. Podawać z pieczywem. SMACZNEGO!!! Koszt : 20 zł Ilość : 2 osoby
smacznieinatematinne okazje. W poprzednią Wigilię rillettes cieszyło się tak dużym zainteresowaniem, że powtórzyłam je także na Wielkanoc. Nie ma z nią dużo pracy. Idealnie smakuje na świeżym, pełnoziarnistym pieczywie czy pszennej bagietce. Pastę warto podać z kiszonym ogórkiem.. Przechowujemy w lodówce do maksymalnie 3-4 dni. Rillettes z łososia: 400 g świeżego łososia 100 g wędzonego łososia
Poezja smakumojego bloga :) Mam nadzieję, że jest z czego wybierać. Pod każdym zdjęciem znajduje się opis, klikając w niego zostaniecie przeniesieni do posta z przepisem :) #1 Brokuły w cieście __________________________________ #2 Pieczywo czosnkowe __________________________________ #3 Pieczone ziemniaczki __________________________________ #4 Szaszłyki z kurczaka i indyka z pieczarkami i papryką __________________________________ #5 Pieczarki faszerowane __________________________________ #6 Mini tortille __________________________________ #7 Sałatka z brokułem i kalafiorem __________________________________ #8 Muffinki z serem
Kolejny blog o gotowaniu