pieczywo - 17769 przepisów (strona:641/1185)

Potrawka z fasoli do chleba 166

podsmażony boczek, odsączoną fasolkę, pokrojony pomidor, kawałki sera i przyprawy do smaku. Następnie podlać winem, przytrzymać na wolnym ogniu pod przykryciem do rozpuszczenia się sera. Podawać na ciepło z pieczywem

Tradycyjna Kuchnia
Leczo warzywne z dynią 180

połączyły. Leczo dusić około 15 minut na niewielkim ogniu, by warzywa zmiękły, pod koniec dodać sezam. Przed podaniem leczo z warzyw  posypać natką pietruszki. Podawać np. ze świeżym pieczywem. Smacznego

Moje Qulinaria
Gomułki 165

pół zwykłej cebuli 250 ml białego półwytrawnego wina 2-3 ząbki czosnku łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka mascarpone Przygotuj: spory garnek Podaj z: kieliszkiem białego wina pszennym pieczywem, bagietką lub frytkami z batatów Małże umyj i oczyść (usuń wszelką narośl), posiekaj czosnek i cebulkę. W garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż szalotkę ok 2-3 minut, następnie dodaj czosnek

Bazując na smaku
Chleb z pestkami dyni i płatkami owsianymi 125

już nie piekłam, ale okres jesienno-zimowy sprzyja wypiekaniu domowego chleba. Choćby po to, by w coraz bardziej chłodne, wręcz zimne dni nie zrywać się do sklepu po świeże pieczywo, a piekarnikiem rozgrzać trochę w domu ;) Po upieczeniu gorący chleb dobrze jest posmarować wodą (skórka będzie bardziej chrupiąca). Kroimy dopiero po wystudzeniu (ja do zdjęć pokroiłam jak zwykle jeszcze ciepły

Kolorowy Przepisownik
szybkowar-golonki na warzywnej kapuście z czosnkiem niedźwiedzim... 167

minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie bez szybkowara golonki gotować z 2- 2,5 godziny, zależy od wielkości kapustę wyłożyć do miski, ułożyć golonki, można podać z pieczywem, ziemniakami, kaszą - golonki w tej wersji są bardzo smaczne i syte..............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
sałatka z wędzonym łososiem i szpinakiem 186

szpinak i pokruszonego wędzonego łososia na koniec wszystko solimy, skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą z oliwek podajemy ze świeżą, ciepłą bagietką z piekarnika lub w wersji fit bez pieczywa

zobacz ich smak
Zalewajka 179

Przepis na tą zupę pochodzi od mojej mamy. Gotowała ja bardzo często, teraz ja przejęłam pałeczkę i serwuje ją mojemu mężowi. Smakuje wyśmienicie zwłaszcza ze świeżym pieczywem i okraszona skwareczkami. Składniki 2 litry wody 8 lub 9 średnich kartofli obranych i pokrojonych w kosteczkę 1/2 małej marchewki pokrojona w kostkę 5 małych grzybków suszonych 1 łyżeczka grzybków mielonych kawałek kiełbaski

Gotowanie...to proste !
Chlebek z dynią na Światowy Dzień Chleba 161

też do niedawna nie wiedziałam. Aż tu nagle pojawiła się propozycja wspólnego pieczenia; nie mogłam sobie tej przyjemności odmówić. Szczególnie, że ostatnio mocno na bakier jestem z domowym wypiekiem pieczywa; szkoła mnie pod tym względem mocno rozleniwiła, i jakoś nie mogę się zebrać do stanu sprzed. Cóż... Może w końcu się uda. Póki co jednak prym na śniadanie wiodą

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb pszenny na drożdżach i maślance, z marchewką i kminkiem. World Bread Day 2015 207

żeby ciasto powoli i spokojnie wyrastało. Ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło bo dzięki przerwie stęskniłam się za zapachem i smakiem domowego pieczywa. Niestety, lata nie przetrwał się zakwas i muszę dopiero wyhodować nowy. Ale to mnie nie zniechęciło bo przecież chleb można upiec także używając zwykłych drożdży kupionych w sklepie. I tak powstał piękny

Smaczna Pyza
ośmiornica w pomidorach 212

koniec wino i jeszcze chwilę dusimy do wyparowania alkoholu , na koniec dodajemy wcześnie grillowana lub nie ośmiornicę oraz tymianek , chwilę podgrzewamy i podajemy najlepiej z wcześniej u-grillowanym pieczywem wysmarowanym czosnkiem . najsmaczniejsza ośmiornica jest uprzednio zamrożona , mięso wtedy jest delikatne i soczyste :) Smacznego

na gazie
Co weganie jedzą w pracy na śniadanie? 240

pierwszego (banana) zjadam w drodze. Dzisiaj mam "zdobyte" w promocyjnej cenie: mango i kaki (uwielbiam). Oprócz tego: kawałek pasztetu słonecznikowego, swoje pomidory i ogórka, kilka kromek białego (o zgrozo ;) ) pieczywa i na obiad gotowany ryż jaśminowy z pieczoną dynią. A jakbym miała ochotę "zgrzeszyć" mam czekoladowe masło orzechowe. Wszystko bardzo proste i smaczne. Oczywiście niekoniecznie zjem to wszystko

Co na wege obiad?
orkiszowe chrupiące bagietki 163

orkiszowe bagietki Dodatek orkiszowej mąki do wypieku sprawia, że nasze bagietki stają się nie tylko skarbnicą cennych mikroelementów, ale również zmienia się wprost nie do poznania, smak chrupiącego pieczywa. Połączenie oryginalnego maślanego smaku, z surową, pierwotną prostotą orkiszu, daje efekt wprost niesamowity. Zresztą sami możecie się o tym przekonać, wystarczy tylko w chwili wolnego czasu, upiec we własnej kuchni, orkiszowe

Miód i pieprz
Masło Migdałowe 178

też uwielbiam. A masło migdałowe? Jakie jest? Jest inne, ale też pyszne. Trochę droższe niż orzechowe, ale od czasu do czasu warto sobie przygotować takie masło. Można nim smarować pieczywo i polać syropem klonowym,albo miodem, można wyjadać łyżeczką i można dodać do puddingu chia tak jak ja to zrobiłam i pokażę w następnym poście :) Składniki: 100 g migdałów

Blondynka Gotuje
udka kurczaka pieczone w diabelskiej zaprawie 211

temperaturze 190 stopni, przez 35-40 min . Po tym czasie wyłączamy piekarnik, zastawiając w nim kawałki kurczaka, jeszcze przez 5 minut.  Następnie udka wyjmujemy i podajemy, z pieczywem, surówką, lub z innymi ulubionymi dodatkami

Miód i pieprz
zaparzany litewski razowy chleb żytni 247

znajdziemy mocny smak kminku, połączony ze słodyczą  owocowych powideł, dzięki którym chleb wyrasta. Ciemny o zbitej konsystencji, którą zawdzięcza zaparzanej razowej żytniej mące, jest zgoła  odmienny od pieczywa jakie spotykamy na co dzień. sposób wypieku jednego  bochenka zaczyn 1 szklanka mąki żytniej razowej 4 łyżki  zakwasu   1 szklanki letniej wody zaparka 1 szklanka mąki żytniej

Miód i pieprz