rosołu, tak aby pasztet miał idealnie gładką, smarowną konsystencję. Trochę to trwa, ale nie warto się poddawać - najpierw pasztet będzie miał grudkowatą strukturę, w ogóle nienadającą się do smarowania pieczywa, ale po jakichś 3-4 minutach zamienia się w jedwabiste smarowidełko ;-). Porady Zamiast wątroby indyczej można użyć drobiowej, jednak jest mniejsza i trudniejsza do oczyszczenia. Do pasztetu można dodać dowolne
Kuchnia w szuwarachwszyscy – szczególnie na Święta nie może ich zabraknąć na stole. Oprócz tradycyjnych pasztetów pieczonych, warto przygotować prosty pasztet z wątróbki – jest idealny jako świąteczna przystawka do smarowania pieczywa. Nie wymaga pieczenia, a smakuje wybornie. Karmelizowane na maśle jabłka to pomysł, który zaciągnęłam z Masterchefa – nie tylko świetnie pasują, ale także urozmaicają strukturę aksamitnego pate. Pasztet z wątróbki
Poezja smakutego, czy danie ma być przystawką czy daniem głównym. Danie z ilości podanych przeze mnie składników wystarczy dla dwóch osób, jezeli doda się do tego np. kasze kuskus lub pieczywo. Składniki: 250 g boczniaków 2-3 cebule 2 łyżki sosu sojowego mały słoiczek 50 g koncentratu pomidorowego 100 g musu jabłkowego (w oryginale były 2 łyżki octu jabłkowego
greenscarfNastępnie z mięsnej masy uformować małe kuleczki-pulpeciki. Gotowe kuleczki wrzucić do zupy i gotować jeszcze ok 10 minut mieszając aby serki całkowicie sie rozpuściły. Gotową zupkę podałam z pieczywem
Monia miesza i gotujewolnym ogniu często mieszając około 20 minut. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, robimy zasmażkę, dodajemy do smażonej kapusty, dokładnie mieszamy, smażymy jeszcze przez chwilę. Podajemy na gorąco z pieczywem. Smacznego
kgwjanczewoNiezwykle aromatyczny, wilgotny pasztet o bardzo wyraźnym tuńczykowym smaku. Idealny ze świeżym pieczywem. 3 puszki tuńczyka 600 g selera 100 g masła 4 jajka 2 cebule 1 szklanka bułki tartej 1/3 szklanki kaszki manny 1 kostka rosołowa 3 ząbki czosnku sól, pieprz Seler zetrzeć na tarce o średniej wielkości oczek. Następnie ugotować w osolonej wodzie do miękkości - około 5 minut
Jadło i czytadłododajemy 2 czubate łyżeczki ketchupu (łagodnego) i całość przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Próbujemy, opcjonalnie dodajemy przypraw. Sałatka powinna mieć wyrazisty smak. Podajemy w towarzystwie sucharków lub innego ulubionego pieczywa. Smacznego
Słodkie okruszkiuwielbiamy. :-) Kiedy znudzi się już w formie sałatki zmieniamy jej zastosowanie na pastę do chleba. Mielimy w ble nderze na gładką masę albo po prostu mieszamy i wykładamy na pieczywo. Układane kolejno w arst wy dodają całości atrakcyjności i oryginalnego wygląd u. 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 mała cebula 1/2 puszki kukurydzy 3 ogórki kiszone 100g żółtego sera
Szefowa kuchnimocny, intensywny smak, dokładnie tak, jak się spodziewałam. Był idealnie doprawiony, mocno pieprzny, a dodatek ogórka i cebuli powodował przyjemne chrupanie. W połączeniu ze słodkim pudrem truflowym i świeżutkim pieczywem było to pyszne danie, dopieszczające kubki smakowe w stu procentach. Daniem głównym była koźlęcina sous vide z musem z czerwonej kapusty, soczewicą, puree z dyni i chutneyem ze śliwki, podane
Cakes By KejtKrupnik to zupa tradycyjnie polska, bardzo rozgrzewająca idealna na jesienno-zimowe obiadki. Wystarczy miska z wkładką mięsną, plus pieczywo najlepiej chleb żytni, aby si ę najeść tą zupą do syta . Polecam. Składniki: 3 skrzydełka z kurczaka 2 średnie marchewki pokrojone w małą kostkę 1 korzeń pietruszki pokrojony w małą kostkę ćwiartka selera ( korzeń) pokrojona w małą kostkę
Gorący kąsekkoperek * sos czosnkowy Folwark Przygotowanie : Paprykę i pomidory pokroić w kostkę, dodać jajka pokrojone w ósemki. Całość przyprawić, posypać koperkiem i dodać sos - tyle ile lubimy. Podawać ze świeżym pieczywem
Magiczne Życie Martyżółtka pokroić. Brokuła pokroić drobniutko. Oliwki, szczypiorek, koperek, żółtka, majonez, sól, pieprz, majonez, brokuły wymieszać. Białka poukładać na talerzu. Na każde jajko nakładać farsz (dużą kopiastą łyżkę). Podawać z pieczywem. Smacznego! jajka-faszerowane jajka-faszerowane
moj przepis naakcja informacyjna. Czy wiesz że w Polsce około 9 milionów ton żywności rocznie się marnuje. Dane Eurostatu szacują Polskę na 5 miejscu państw marnujących jedzenie. Czego najwięcej wyrzucamy – pieczywa. Dlaczego? Dlatego że szybko czerstwieje, że na drugi dzień bułka jest tak twarda że nie da się jej ugryźć. Dlaczego nie zachowamy tej bułki i nie zrobimy z niej bułki
moj przepis naciecierzycy, pasty tahini, oliwy, czosnku i kminku, soku z cytryny. Hummus idealnie sprawdzi się jako start-up na przyjęcia z dodatkiem chlebka pita czy naan, na śniadanie do świeżego pieczywa, na kolację. Idealny hummus to taki jedwabiście gładki, kremowy, bez żadnych grudek. Bardzo ważne w przygotowaniu hummusu jest dobrze ugotowana ciecierzyca, musi być tak miękka że lekko ściśnięta między palcami
moj przepis nasię przepis z blogu Kornik w kuchni na Paluchy wieloziarniste . Postanowiłam zrobić coś takiego dla mojej rodzinki. Oczywiście z kilkoma zmianami. Rodzinka była zachwycona, a ja nie musiałam kupować pieczywa przez 3 dni :). Taka gospodarność ;-). Składniki na 4 chlebki: Namoczka: 135 gr ziaren (u mnie pestki słonecznika, dyni, mak, siemie lniane) 40 gr płatków owsianych górskich 200 gr gorącej wody
moj przepis na