pieczywo - 17769 przepisów (strona:651/1185)

Muffiny jajeczne z serem feta.... 140

delikatnie "powiercic" w foremce aby jajko rozlało się po całej powierzchni. Wstawic do nagrzanego piekarnika do 180C i piec około 15 min , az jajka się zetna. Gotowe! Podajemy z pieczywem

Radość kipiąca uśmiechem.
Świeża kapustka - pomidorowa. 108

dodajemy przecier pomidorowy. Jeśli woda wyparowała to dolewamy odrobine i jeszcze chwile gotujemy. Wrzucamy kiełbase i cebulke a na samym końcu posiekany koperek. Podajemy z ziemniakami albo z pieczywem

Radość kipiąca uśmiechem.
Pieczona piers z młodej gęsi z nuta cynamonowa. 130

Przykrywamy i pieczemy w 180C do miekkosci czyli około 1 godz. Powstały sos można zlac i zagescic mąką a następnie polac nim pokrojone w plastry mięso.   Podawać do pieczywa lub po prostu jako dodatek do drugiego dania.   Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Szynka z papryka, selerem naciowym i jabłkiem. 150

seler w kostke. Warzywa dodac do miesa i dusic do miekkosci. Około 15 minut prezd koncem dodac pokrojone jabłko w kostke oraz kapary. Doprawic do smaku. Podawac z pieczywem lub kaszami , ryzem albo ziemniakiami.   Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Sosik fasolkowy. 152

ugotowaną fasolke. Doprawiamy do smaku przyprawami. Śmietane mieszamy z mąką ziemniaczana i wlewamy do warzyw. Dokładnie mieszamy. Czekamy az sosik nam zgęstnieje i sciągamy z palnika. Gotowe. Podajemy z pieczywem albo jako dodatek do drugiego dania. Smacznego! Możemy posypać koperkiem lub zieloną pietruszką

Radość kipiąca uśmiechem.
Pulpety w sosie pieczarkowym. 163

solą, pieprzem i przyprawą uniwersalna. Pod koniec gotowania można zagęścić łyzką mąki wcześniej wymieszaną z wodą aby nie było żadnych grudek. Wlać do sosu i zagotować. Podawac z pieczywem lub ziemniakami czy kaszami.   Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Pasztet z cukinii 125

pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy 60-75 minut aż pasztet na wierzchu się zarumieni. Pasztet możemy jeść na zimno jako dodatek do pieczywa lub na ciepło jako dodatek do obiadu. Smacznego

Kuchenne Wariacje
sardynki w sałatce 155

misy z warzywami, całość zaś delikatnie mieszamy na koniec dodając kawałki odsączonych z zalewy sard ynek i jaja obrane i pokrojone w ćwiartki. Sałatkę podajemy z ulubionym pieczywem

Miód i pieprz
szczupak pieczony z masłem czosnkowym 166

minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, zastawiając w nim rybę jeszcze przez 10 minut.  Następnie wyjmujemy szczupaka, dzielimy go na porcję, wzdłuż wykonanych wcześniej nacięć, i podajemy, z pieczywem i surówką, lub z innymi ulubionymi dodatkami

Miód i pieprz
domowy ajwar 159

wyrazistym warzywnym smaku, nazywana niekiedy ketchupem południa, przyrządzona w domu, z ulubioną kompozycją przypraw, będzie niezastąpionym dodatkiem do mies  z grilla, sałatek, czy też w jako dodatek do pieczywa. składniki na 450-550 g gotowego ajwaru 2 bakłażany 4 papryki 6 pomidorów 1 cebula 3-4 ząbki czosnku 50 ml oliwy pół łyżeczki cukru sól, pieprz ostra papryka ocet

Miód i pieprz
Drugie śniadanie do szkoły #1 226

ogarnięcia ;) Przedszkole, szkoła na dwie zmiany, praca, dom ... jak Wy to robicie drogie Mamy ? Moim największym wyzwaniem jest drugie śniadanie do szkoły. Mój syn jest stworzeniem płatkowo-mlecznym, pieczywo tylko na słodko, żadne inne kanapki nie wchodzą w rachubę oraz wszystko co widzi na kanapkach - pomidor, wędlina, ser itp. Warzywa tylko zielone i żółte - oczywiście takie których nie widział

Atlas Smaków
Drugie śniadanie do szkoły dla dzieci i młodzieży oraz zwolnienia z wychowania fizycznego 177

sklepiku. Czy to jest lenistwo rodziców, czy po prostu zbycie dziecka i nie dbanie o jego zdrowie? Wystarczy kilkanaście minut wcześnie rano wstać, aby przygotować kanapki z ciemnego pieczywa z dodatkiem chudej wędliny, warzywa i sera żółtego, który jest potrzebny dla rosnących i dojrzewających dzieci, który wspomaga w budowaniu kości, ponieważ w swoim składzie ma wapń. Dodatkowo jako przekąskę

Truskawkowa Fiesta
Bigos na golonce 155

pokrojoną, świeżą kapustę., różnych rodzajach mięsa (wieprzowiny, wołowiny, dziczyzny, drobiu, kiełbasy) i suszonych grzybach. Nazwa potrawy pochodzi prawdopodobnie od niemieckiego słowa Beiguss, oznaczającego sos.Wedle staropolskiej tradycji towarzyszyć mu powinno pieczywo, najlepiej razowe, a także czysta lub wytrawna ziołowa wódka. Całość należy dusić możliwie długo (im dłużej, tym lepiej), najlepiej kilka dni. W czasie duszenia można podlewać wytrawnym czerwonym winem

Smaczne Potrawy
Łatwe leczo z papryki i kiełbasy 178

robi inaczej, ale zawsze pysznie smakuje. Polecam przepis na szybkie, zdrowe i łatwe leczo z papryki i kiełbasy na smaczny obiad. Podawać na ciepło z ziemniakami, ryżem lub pieczywem, ozdobione zieloną pietruszką. Składniki: 5 sztuk papryki ( podłużnej, kolorowej ) 2 cebule 1 puszka całych pomidorów w sosie własnym ( 8 świeżych mięsistych pomidorów) 2 pętka kiełbasy ( wiejskiej, swojskiej) oliwa z oliwek zioła

Smaczne Potrawy
pieczone skrzydełka czosnkowe 186

skrzydełka,  w temperaturze 200 stopni, przez 35 min . Po tym czasie wyłączamy piekarnik, zastawiając w nim skrzydełka jeszcze przez 10 minut.  Następnie je wyjmujemy i podajemy, z pieczywem, surówką, lub z innymi ulubionymi dodatkami

Miód i pieprz