pieprzem. 4. Wylewamy masę śmietanowo-jajeczną na patelnię, ciągle mieszając smażymy jajecznicę, do czasu aż jajka się zetną. Gotową jajecznicę podajemy obficie posypaną szczypiorkiem, w towarzystwie świeżego, chrupiącego pieczywa posmarowanego masłem. Nic więcej nie trzeba :) Smacznego
W kuchni Katiepieprzem. Dodać oliwę z oliwek. Wszyskie składniki połączyć ze sobą i włożyć na kilka minut do lodówki. W tym czasie opiec w tosterze, piekarniku lub na suchej patelni pokrojone pieczywo. Można je skropić delikatnie oliwą. Na grzankach ułożyć pomidory z bazylią. Polecam polać je delikatnie gęstym sosem balsamicznym. Jeśli lubisz dodaj oliwki :) Smacznego ! ! ! Pomidory, czosnek i bazylia to samo zdrowie
Jemy Pijemyskładników i za jednym zamachem ugotować dwa kilogramy pysznej fasolki- idealnie nadaje się do mrożenia na później. Proporcje podane w przepisie starczą na cztery solidne porcje, z dodatkiem świeżego pieczywa- dwudniowy obiad dla pary idealny. SKŁADNIKI kilogram suchej fasoli Piękny Jaś, drobnej 2 kawałki dobrej kiełbasy- może być zwyczajna i śląska wędzona kość (u mnie wędzona kość żebrowa) 100g kawałek
Karo in the KitchenNajpopularniejsza przystawka w kuchni greckiej. Sos podawany do smażonego, grillowanego i pieczonego mięsa, zapieczonego pieczywa, grillowanych warzyw. Na pewno go znacie. Ale moje tzatziki ma polski akcent – w postaci rzodkiewek ogrodowych i ogórków małosolnych. Lubię mieszać smaki i komponować nowe na bazie tego, co już znam. A czy małosolne ogórki kiedyś komuś zaszkodziły? Pasują do tego zestawu tak samo dobrze
Karo in the Kitchenczubate łyżki masła (lub 4 łyżki oleju), dodaję pełną łyżkę pszennej mąki i taką jasną zasmażkę po 2-3 minutach dodaję do kapusty. Ta porcja, podana ze świeżym pieczywem, to obiad dla 2-3 dorosłych osób (z małą dokładką) lub 4-5 porcji jako dodatek do obiadu, zamiast surówki. SKŁADNIKI duża główka kapusty młodej, u mnie stożkowa, odmiana Monarchy
Karo in the KitchenMożecie używać go również na kanapki, podawać jako dip do warzyw, np. pieczonych ziemniaków czy batatów. Ogranicza Was tylko smak – próbujcie! Ja lubię go też na kanapce z ciemnego pieczywa, z twardym białym serem albo jako dodatek do smażonego tofu. Z tej porcji wyszło mi 7 słoiczków o pojemności 250ml. SKŁADNIKI 1,4kg rabarbaru 220g cukru (tutaj brązowy, trzcinowy, zamiast
Karo in the Kitchenzajmie? Zależy od warstwy sosu, grubości patelni, wielkości jajek… Musicie sami sprawdzać, czy to już. Podajemy na stół w naczyniu w którym szakszukę gotowaliśmy. Ta porcja podana z pieczywem i jogurtem naturalnym to obiad dla 4 osób. SKŁADNIKI 4 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku 1 ładna czerwona papryka 1 papryczka chili
Karo in the Kitchenjuż smaki w pełni się połączą. Mocno schłodzona jest świetnym zamiennikiem nudnych ziemniaków podawanych do obiadu. Zawsze zabieram ją ze sobą idąc na grilla. Bardzo lubię ją zamiast pieczywa do pieczonych skrzydełek. Jest lekka i orzeźwiająca i przez kilka ładnych lat zdążyła sobie zaskarbić rzeszę fanów. Spróbujcie! SKŁADNIKI 800g ziemniaków sałatkowych (waga po obraniu) 200g ogórków kiszonych 2-3 cebule
Karo in the Kitchenwięcej osób – robi się samo, w nocy, każdy nie-wegetarianin da sobie za nie odciąć to i owo, a zjeść je można na milion sposobów. Do podania wybrałam pieczywo przeróżne – od pszennych, żytnich i pełnoziarnistych bułek, bagietek do tortilli – dla każdego to, co lubi, to co łatwo wziąć w rękę i naszykować sobie dokładnie taką porcję, na jaką ma się
Karo in the Kitchenprzykrycia, co jakiś czas mieszając. Leczo jest wszechstronne. Tą jednogarnkową potrawę możecie jeść i na ciepło, i na zimno. Łatwo je przechowywać, przewozić, zamrozić. Leczo podaje się z pieczywem, z ryżem, samodzielnie i jako dodatek do mięsnych dań. Zjedzcie je tak, jak lubicie. Moje leczo jest naprawdę mocno paprykowe, piękne w kolorze. Ta wersja jest delikatna – letnia. Jeśli tylko macie
Karo in the Kitchenjajek, oliwy i przypraw. Można jeść ją lekko ciepłą. Albo zupełnie na zimno, jak sałatkę. Jest pyszna. Smaki są niesamowicie zrównoważone, tekstury przeróżne. Z kromką świeżego chleba, z czosnkowym pieczywem, z grzanką i kieliszkiem białego wytrawnego wina. Szybko i pysznie. Nie spodziewacie się, że fasolka szparagowa może smakować tak bajecznie. SKŁADNIKI 1kg fasolki szparagowej, zielonej lub żółtej 400g białej drobnej
Karo in the KitchenDusimy dalej do całkowitej miękkości żeberek. Sosu powinno Wam trochę zostać – jeśli będzie za szybko odparowywał podczas duszenia, podlewajcie żeberka odrobiną coli, wody lub piwa. Są pycha i z pieczywem, i z brązowym ryżem. Wersja trzecia – żeberka pieczone Piekarnik ustawiamy na 180⁰C, grzanie góra dół. Żeberka wyjmujemy z marynaty. Marynatę zachowujemy. Żeberka wkładamy do rękawa do pieczenia
Karo in the Kitchentego czasu nie mogłam się doczekać aż go wypróbuje. Ta chrupiąca panierka jest obłędna! Składniki: 5 filetów mintaja lub innej ryby 1,5 szklanki pokruszonego na drobno białego pieczywa 3 ząbki czosnku 2 łyżki drobno posiekanego koperku 1/3 szklanki stopionego masła Sposób przygotowania: Rybę rozmrozić, osuszyć, pokroić na porcje i posolić. Ułożyć na blasze do pieczenia. Lekko posypać pieprzem. Chlebowe
Na Ciasteczkowych Papierachsmaku Wykonanie: Camembert oraz umytą rzodkiewkę kroimy w drobną kosteczkę. Przekładamy do miseczki dodajemy posiekany szczypiorek, majonez następnie przyprawiamy solą, pieprzem świeżo mielonym. Pastę podajemy z dowolnie wybranym pieczywem. Smacznego
kgwjanczewooraz czosnek. Nie wytrzymałam i musiałam na drugi dzień je posmakować :-). Smakują wybornie. Są wyśmienitą przekąską i pysznym dodatkiem do mięs oraz sałatek. Świetnie smakują położone na świeżym domowym pieczywie posmarowanym masłem. Przeważnie suszy się je w pełnym słońcu, ale w naszym klimacie ciężko liczyć na takie słońce, dlatego wspomagać się musimy piekarnikiem co nie znaczy, że pomidory smakują gorzej
Zakątek rozkoszy kulinarnych