pieczywo - 17769 przepisów (strona:652/1185)

Fasolka szparagowa po bretońsku 121

ostrej papryki oraz soli do smaku. Gotować na średnim ogniu, jak fasolka zacznie mięknąc dodać kilka łyżek koncentratu pomidorowego. Można zaprawić wszystko na koniec śmietaną. Można podawać z ciemnym pieczywem lub pieczonymi ziemniaczkami

Smaki Przyprawy i Kolory
Burger 139

Proponuję Wam dziś burgera. Od czasu do czasu taki "swojski burger" jest świetny dla dorosłych i dla dzieci. Musicie kupić tylko kawałek dobrej wołowiny, zmielić ją do tego dobre pieczywo (nie takiego gotowe sprzedawane w workach foliowych) tylko dobre, zdrowe, najlepiej pełnoziarniste i gotowe.   Składniki: Mięso wołowe mielowe, Czerwona cebula, Ogórek, Pieczarki, Sałata, Bułka (duża) Żółty ser, Musztarda, Przyprawy

Smaki Przyprawy i Kolory
Włoska kanapka na gorąco 132

Dziś na lunch proponuję szybką i bardzo smaczną kanapkę na gorąco. Dla 1 osoby potrzebne będą: 2 kromki pieczywa tostowego pełnoziarnistego 3 cienkie plasterki odchudzonej mozzarelli 2 cienkie plastry pomidora odrobina posiekanej czerwonej cebulki 2 oliwki pokrojone w plasterki 1 łyżka zielonego pesto z bazylii sól i pieprz do smaku Na jednej kromce chleba kładziemy mozzarellę, na to pomidor, drobno

Smaki Przyprawy i Kolory
Fasolka szparagowa po bretońsku 154

ostrej papryki oraz soli do smaku. Gotować na średnim ogniu, jak fasolka zacznie mięknąc dodać kilka łyżek koncentratu pomidorowego. Można zaprawić wszystko na koniec śmietaną. Można podawać z ciemnym pieczywem lub pieczonymi ziemniaczkami

Smaki Przyprawy i Kolory
Little Sandwiches - malutkie niewinne kanapeczki 160

free pleasure! Czasami każdy z nas ma ochotę na coś małego do przegryzienia. To jest coś na co wpadłam, gdy bardzo miałam ochotę na kanapkę. Od niedawna nie jadam pieczywa a chciałam mieć podobną przyjemność i jednocześnie nie czuć się winną. I tak wpadłam na pomysł tych malutkich kanapeczek z ogórka. Świeżych i chrupiących. Na 2 porcje: 1/2 orórka pokrojonego

Smaki Przyprawy i Kolory
What Katie Ate. Weekend Katie – recenzja książki 231

Wstęp Śniadania i brunche Weekend w Dolinie Barossa Sałatki i zupy Weekend w Dublinie Drób, inne mięsa i ryby Weekend we Włoszech Warzywa Weekendowe babskie lunche Pizze, makarony i pieczywo […] Artykuł What Katie Ate. Weekend Katie – recenzja książki pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Chleb czosnkowy z bazylią i suszonymi pomidorami. 193

położyć ciasto i uformować na kształt chleba ( ja miałam tylko papier i dlatego na nim upiekłam chleb, ale muszę wymyślić coś innego by później nie męczyć się z odrywaniem pieczywa od niego bo niestety przykleja się - na szczęście na tyle, że da się oderwać ).   Naciąć w trzech miejscach. Posypać mąką, przykryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia

W kuchni u Moniki
Bułki z serem, oliwkami i suszonymi pomidorami. 289

papierem do pieczenia o dość sporych odległościach ( ja miałam tylko papier i dlatego na nim upiekłam bułeczki, ale muszę wymyślić coś innego by później nie męczyć się z odrywaniem pieczywa od niego bo niestety przykleja się - na szczęście na tyle, że da się oderwać ). Przykryć sciereczką i znów odstawić  do wyrośnięcia, tym razem na ok.1h. Po tym czasie włożyć

W kuchni u Moniki
Bułki serowe z kiełbasą. 237

razem ze składnikami. Uformować cztery bułki i wyłożyć je na blaszce, na której jest papier do pieczenia lub silikon ( ja zaczęłam używać silikonu, gdyż papier trzeba później odrywać od pieczywa). Przykryć ściereczką  i pozostawić na 50min. do ponownego wyrośnięcia.  Gdy bułki wyrosną, włożyć je do nagrzanego piekarnika 180-190 stopni i piec przez ok.30min. Smacznego

W kuchni u Moniki
Bułeczki z kabanosem i salami. 222

Bardzo lubię piec pieczywo z różnymi dodatkami. Tym razem do bułek włożyłam kabanosa zawiniętego serem żółtym i plastrami salami.  Składniki: Ciasto: 80ml mleka (temp pokojowa), 160g mąki pszennej chlebowej, 5g suchych drożdży, 1 jajko, 1/2 łyżeczki cukru, 1/4 łyżeczki soli, 1 łyżeczka granulowanego czosnku, 1 łyżka oleju. Ponadto: 3 grubsze kabanosy ( mogą również być kiełbaski lub parówki), 6 plastrów

W kuchni u Moniki
Twarożek śniadaniowy z czubryczką 160

Sposób przygotowania: Do miseczki dajemy twarożek i rozgniatamy go widelcem. Dodajemy śmietanę oraz czubrycę, ponownie mieszamy. Do całości wsypujemy posiekaną rzodkiewkę i doprawiamy solą do smaku. Podajemy ze świeżym pieczywem, z dodatkiem wędliny, sałaty, pomidora lub z tym co lubimy najbardziej. Smacznego

Kuchnia w czekoladzie
Burger wołowy z ryżem brązowym 155

więc najpierw smażyłam na 4, później 5 minut na 6, a ostatnie 5 minut na 8 :) 3. W czasie opiekania się burgerów przygotowujemy pozostałe składniki: Pieczywo przecinamy na dwie części, jedną smarujemy masełkiem czosnkowym i razem z pozostałymi delikatnie nagrzewamy w piekarniku (ok 5 minut w 200st). Następnie układamy dodatki, dodajemy ugrillowane burgery i polewamy sosami.  Smacznego

Kuchnia w czekoladzie
Pasta jajeczna ze szczypiorkiem i jogurtem 215

Szczypiorek drobno posiekać. W oddzielnym naczynku rozbełtać sos: jogurt, musztardę i przyprawy. W miseczce wymieszać jaja ze szczypiorkiem i zalać przygotowanym sosem. Delektować się pastą z domowym, własnoręcznie wypiekanym pieczywem - a choćby takim jak na poniższych zdjęciach Chlebem z cukinią i porem

Grunt to przepis!
Pasta z twarogiem, cebulą i jajkami 151

dodać twaróg, cebulę, jajka oraz koperek. Za pomocą majonezu wszystkie składniki połączyć ze sobą. Posmakować i doprawić solą oraz pieprzem. Przygotowaną pastę schłodzić. Najlepiej smakuje podana ze świeżym, domowym pieczywem (np. takim chlebkiem

Ugotować