pieczywo - 17769 przepisów (strona:643/1185)

smaczne mielone grillowane... 217

olej rzepakowy 1/4 szklanki, cebula 1 mniejsza, pieczarki 6 mniejsze, bułka tarta 2 łyżki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka, jajka 1 sztuka/M, natka pietruszki 2 łyżki, pieczywo pszenne - ile potrzeba SOS JOGURTOWY: jogurt grecki 200 ml, szczypiorek 1 łyżka, koperek 1 łyżka, sól czosnkowa 1/2 łyżeczki mieloną łopatkę dokładnie wyrobić z jajkiem, tartą bułką, olejem, pieprzem, kucharkiem

W Mojej Kuchni Lubię
Omlet ze świeżym szpinakiem i serem feta 294

zrobić na śniadanie jak nie mamy w domu świeżego pieczywa, a owsianka akurat się nam skończyła? Idealną propozycją na weekendowe śniadanie będzie omlet ze szpinakiem i serem feta. Czytaj więcej

Ana Mari's world
Chleb żytni razowy z ziarnami na zakwasie 170

chlebami na zakwasie trwa już ponad 2 lata, to trochę wciąga ;) Mam już swoje sprawdzone przepisy na chleby razowe i zazwyczaj właśnie z nich korzystam. Piekę właściwie tylko pełnoziarniste pieczywo i zazwyczaj w 100% żytnie. Ten przepis to jeden z tych ulubionych, w dodatku sam proces tworzenia bochenka nie jest długi, bo wystarczy wszystkie składniki zmieszać razem (nie trzeba przygotowywać

FitKot
bułki razowe pszenno żytnie, na zakwasie 218

stopni, wierzch ciasta zwilżamy wodą, nożem robimy na nich nacięcie i wkładamy je do piekarnika ( możemy wierzch bułki posypać ulubionymi nasionami). W piekarniku nagrzanym do 220 stopni pieczemy pieczywo przez 20 minut. Upieczone bułki wyjmujemy z piekarnika, zostawiając jeszcze na co najmniej godzinę, do wystygnięcia

Miód i pieprz
Drożdżowy chleb owsiany 162

Ne ma to jak domowy, chrupiący i świeży chleb ! Dlatego dziś polecam Wam pyszny i prosty drożdżowy chleb owsiany, który poleca się do kanapek na śniadanie

Kulinarne przygody Gatity
Jajka w duszonych pomidorach i papryce - Shakszuka 261

jednak zachować płynność żółtek. Palce lizać dosłownie i w przenośni a to dlatego,że oprócz tego, że jest pyszne, to oryginalnie powinno się shakshukę jeść ręką. Odrywając kawałki płaskiego pieczywa moczy się je w sosie nabierając nimi małe kęsy. Można jeść oczywiście widelcem, ale nabierane chlebem smakują jakoś inaczej, smakowiciej po prostu. Potrawę przygotowuje się w dużym płaskim rondlu

Sztuka gotowania w/g Samiry
Smażone kanie panierowane 215

pieprzu. Na końcu w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju (średni ogień) po kilka minut z każdej strony, aż będą złoto-brązowe. Odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy z ulubionym pieczywem.    Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Cebulka prażona 152

robiłam jej sama tylko kupowałam w sklepie. Ale tak sobie pomyślałam, że przecież można zrobić ją samemu w domu. Wystarczy kilka składników i mamy swoją domową cebulkę. Najbardziej lubię pieczywo z dodatkiem takiej cebulki bo jest aromatyczne i ma jej smak. Oczywiście można jej użyć do innych potraw. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Galareta wieprzowa. 263

trzeba w lodówce podeprzeć czymś aby nam się nie przechyliła) i zalewamy płynem. Odstawiamy do zastygnięcia do lodówki najlepiej na cała noc.Podajemy skropioną sokiem z cytryny ze swieżym pieczywem. Jeśli boimy się, ze nasza galareta nie zsiądzie się tak jak powinna, albo wlejemy za dużo wody wtedy możemy dodać łyżeczkę żelatyny. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Piątkowe Inspiracje - Pasta śniadaniowa z twarogiem i rzodkiewką 133

śmietany (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Szczypiorek posiekać, rzodkiewki pokroić w paski, twaróg rozkruszyć i wszystko razem wymieszać. Dodać kilka łyżek śmietany, doprawić solą i pieprzem. Podawać ze świeżym lub ciemnym pieczywem (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Kapuśniak na wędzonym żeberku 196

dorzucić do kapuśniaku.  Zupę przyprawić solą, pieprzem czarnym i ziołowym, czosnkiem i kminkiem do smaku. Żeberko można obrać z kości i mięsko wrzucić do zupy. Podawać ze świeżym pieczywem. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
w stylu greckim mielone grillowane z sosem jogurtowym... 302

zielony zetrzeć na tarce grubsze oczka, czosnek drobno posiekać, koperek posiekać, wlać jogurt, sok z cytryny, wsypać cukier, sos sałatkowy "grecki" i wymieszać mielone podać z sosem np. do pieczywa, ryżu, tostów - mielone smakują z sosem i na ciepło i na zimno.....................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Zupa krem z dyni z grzankami! 256

rondlu gotujemy wodę, za pomocą dwóch łyżek formujemy kluski i wrzucamy na wrzątek, zmniejszamy szybko ogień, tak aby woda tylko delikatnie wrzała. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Robimy grzanki z ulubionego pieczywa  z dodatkiem świeżego rozmarynu. Gorącą zupę nalewamy do talerzy, układamy kluseczki i posypujemy grzankami. Na sam wierzch dodajemy starty parmezan, Smacznego! A jaki jest Wasz ulubiony smak jesieni

SMYKWKUCHNI
Sałatka z kurczakiem, fetą, pestkami dyni i pieczonym burakiem 364

plasterki oraz fetę pokrojoną w kostkę. Posypujemy pestkami dyni. Na wierzchu układamy kurczaka. Składniki na sos mieszamy razem.  Powstałym sosem polewamy sałatkę. Proponuję podawać z grzankami z pieczywa pełnoziarnistego ;) Smacznego

Czerwona Porzeczka