zmiksować. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Podawać przybraną śmietaną, lub w lżejszej wersji - jogurtem naturalnym. Aby zupa była bardziej sycąca można podać do niej ulubione pieczywo np. chrupiącą bagietkę lub ryż. Smacznego
Codzienne Gotowaniecukru oraz tłuszczów nasyconych może skończyć się bolesną niestrawnością. Aby uniknąć napadu cukrowego głodu połączmy pączka o wysokim indeksie glikemicznym z pełnowartościowym posiłkiem obiadem lub chociaż ciemnym pieczywem. Dla jeszcze lepszego samopoczucia na wieczór proponuje zaplanować aktywność fizyczną, biegania, aerobik, basen – cokolwiek sprawia Wam przyjemność, a przy tym ułatwi spalanie nadprogramowych kalorii oraz pobudzi metabolizm
Wypieki i Rumieńcelubi zapachu świeżego chleba prosto z piekarnika lub smaku domowego pieczywa? Chyba nie ma osoby, która po wyjęciu chleba z piekarnika nie chce od razu ukroić "piętki" i zjeść jeszcze gorącej z masłem... Wczoraj miałam wielką ochotę na chleb z żurawiną, już miałam takowy w ręce, ale coś nie podkusiło i sprawdziłam skład napisany drobnym druczkiem obok ceny. Zastanawiam się
Piekę, bo lubiędigotuje.blogspot.com Zainspirowałam się przepisem ze portalu: Przepisownia.pl . Lekko go zmodyfikowałam, a proporcje dostosowałam do swojego gustu. Pasta wyszła pyszna - o delikatnej i kremowej konsystencji. Idealnie łączy się ze świeżym pieczywem lub krakersami. Fajnie też sprawdzi się jako farsz do naleśników. 100g chudego twarogu 50g brzuszków z wędzonego łososia (lub innej części) (*) 1/2 małej cebuli (u mnie około
Di gotujeminut makrela jest soczysta, aromatyczna, nie nasiąknięta tłuszczem, smakuje na ciepło i na zimno - można podać z czym się lubi np. ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej lub z pieczywem............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięchleb. Swojego nie byłam w stanie zagnieść w ciągu ostatnich trzech tygodni :( Musiałam też złamać swoją zasadę i jadłam chleb kupny. Bliscy starali się jak mogli, kupić mi smaczne pieczywo. Jednak, gdy ktoś piecze od wielu lat i przyzwyczai się do tego smaku i zapachu, to trudno mu dogodzić chlebem z przemysłowego wypieku. Zmobilizował mnie jednak fakt, że mój wieloletni
Weekendy w domu i ogrodzieuwielbiam, szczególnie w weekendy ! Dziś mam dla Was obłędna grzankę z pieczoną dynią, kozim serem i szałwią. Takie śniadania mogłabym jeść codziennie ! Składniki (2 porcje): 2 kromki dobrego, ciemnego pieczywa kilka plasterków koziego sera twarogowego masło – do posmarowania chleba kawałek dyni hokkaido sól himalajska, świeżo zmielony pieprz oliwa z oliwek dobrej jakości kilka listków szałwii Wykonanie: Pieczona dynia: Dynię
Moja pasja smakukostkę paprykę i gotować 1-2 godziny. Dodać czerwoną fasolę i czekoladę. Doprawić do smaku. Grzać przez kolejne 45-60 minut. Chilli Con Carne można podawać z ryżem, lub pieczywem, można zawinąć w tortille, ja akurat będąc w sklepie trafiłam na takie "tortillowe" łódeczki (jak widać na zdjęciach) i postanowiłam w nich zaserwować te potrawę. Smacznego
Codzienne Gotowaniemozzarelli kilka pomidorków koktajlowych 3-4 plasterki prosciutto 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie : Bagietkę pokroić ukośnie na kromki. Ząbki czosnku rozetrzeć. Roztartym czosnkiem natrzeć kromki pieczywa, następnie skropić je oliwą z oliwek. Mozzarellę pokroić w plasterki, na każdej kromce bułki ułożyć porcję sera. Na ser położyć kawałki prosciutto i połówki pomidorków. Całość zapiec w piekarniku
kolorowotorcikowojuż zapewne zauważyliście uwielbiam pasty. Je jem najczęściej do świeżego pełnoziarnistego pieczywa. Jest to świetny zamiennik tradycyjnej kanapki, na śniadanie czy do pracy. Polecam:) SMACZNEGO :) SKŁADNIKI: 1 filet z kurczaka 6 pomidorków suszonych 2 łodygi selera naciowego 10 dag sera żółtego tartego Sos 3 łyżki jogurtu 0 % 1 łyżka ketchupu pieprz i sól SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Gotowanie Patkiportugalskie, czy hiszpański ser Manchego. Gołąbki w liściach winogron, marynowane oliwki (szczególnie greckie Kalamata), papryczki nadziewane serem, a gdy jeszcze jedliśmy mięso - kawałek kiełbasy chorizo. Do tego świeże pieczywo maczane w oliwie, w sezonie dojrzałe pomidory. I oczywiście wino - wytrawne i cierpkie, bo takie lubimy najbardziej. Gdy jedziemy na wakacje do krajów południowej Europy, takie "tapas menu" zastępuję
Chilli Czosnek i Oliwasitko. Dodajemy tarty chrzan, drobno posiekanego wędzonego łososia, posiekaną rzodkiewkę oraz pietruszkę. Mieszamy wraz z musztardą i majonezem, doprawiamy do smaku (użyłam tylko małej ilości soli). Podajemy ze świeżym pieczywem lub napełniamy pastą połówki białek
Kuchnia w czekoladziemasa, należy ją rozrzedzić, dolewając lodowata wodę i mieszać, tak długo aż powstanie gęsta, aksamitna masa. Gotowy hummus skropić oliwą. Idealne do podania z surowymi warzywami, naleśnikami pieczywem, grissini. Idealne również jako dodatek do falafel czy mięsnych pulpecików. Alternatywne możemy dodać suszone pomidory + pietruszka Przygotowanie jest bardzo proste i szybkie, nie wymagające wielu
Lajtkraft food intolerancezazwyczaj te przygotowane przez kogoś. Od kiedy wypróbowałam pierwszy pasztet wegetariański piekę jakiś praktycznie co miesiąc. Uwielbiam zajadać je z musztardą jako szybką przekąskę lub podane z dobrym pieczywem. Dziś mam dla Was dwie wersje. Pierwsza bardzo kremowa, idealna do rozsmarowywania. Pasztet przygotowany z czerwonej soczewicy i ugotowanych warzyw. Drugi natomiast z kaszy jaglanej i zielonej soczewicy. To zmodyfikowana wersja
Mienta blogdziś :) Pasta rybna do kanapek Składniki: kostka sera białego puszka szprotek pęczek szczypiorku 2 łyżki śmietany 1 łyżeczka papryki ostrej sól, pieprz dodatkowo: pomidor, bagietka lub inne pieczywo Pasta rybna do kanapek Wykonanie: Ser, szprotki (bez oleju), śmietanę, paprykę, sól i pieprz wrzucamy do blendera i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Szczypiorek kroimy drobno i dodajemy do gotowej pasty
Pyza i Surówka