pieczywo - 17769 przepisów (strona:665/1185)

Gulasz cebulowy 134

mąki: rozgrzać patelnię i przypalić na niej 2-3 łyżki mąki, dodać do sosu i jeszcze chwilę pogotować.  Gulasz wyśmienicie smakuje podawany z kaszą, ziemniakami, ryżem lub pieczywem

Nie tylko w kuchni
Węgierska zupa gulaszowa 118

ziemniaki będą prawie miękkie do zupy dodać koncentrat pomidorowy.  Całość doprawić jeszcze przyprawami i zaprawić zasmażką - 2 łyżki mąki podsmażyć na 4 łyżkach oleju.  Zupę podawać z pieczywem. Ostrość smaku można dowolnie regulować dodając mniej lub więcej ostrej papryczki

Nie tylko w kuchni
Kapuśniak na wędzonym boczku 128

pieprzem i solą. Gotować kilka minut.  Na patelni ponownie rozgrzać tłuszcz z boczku, dodać mąkę i przygotować zasmażkę ( mąka ma się zrumienić). Zaprawić nią kapuśniak. Zupę podawać z pieczywem

Nie tylko w kuchni
Soczysta, ziołowa pierś z kurczaka pieczona w rękawie. 140

Propozycja na obiad ale nie tylko - takie mięsko sprawdzi się również jako zimna przystawka czy dodatek do pieczywa. Składniki: 1 duża, podwójna pierś z kurczaka, Marynata: 2 łyżeczki ziół prowansalskich, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/3 łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczka soli, sok z 1/2 cytryny, 2 łyżki oliwy Sposób przygotowania: Przyprawy wymieszać w miseczce razem z oliwą i sokiem

Nie tylko w kuchni
Wołowy gulasz prowansalski z bakłażanem, cukinią, papryką i oliwkami 134

zaprawić mąką - odebrać do szklanki około 120 ml sosu, dokładnie rozetrzeć w nim mąkę i wlać cienkim strumieniem do gulaszu stale mieszając. Chwilę pogotować. Gulasz posypać zieleniną. Podawać z pieczywem. Jeśli chcemy pozbyć się charakterystycznej dla bakłażana goryczki usuwamy z niego gniazda nasienne

Nie tylko w kuchni
szynkowar-schab do pieczywa... 104

parzyć w tej temperaturze 100 minut szynkowar opłukać pod zimną wodą i wystudzony włożyć do lodówki najlepiej na całą noc z woreczka wyjąć mięso i kroić plasterki do pieczywa - pyszne, domowe mięsko..................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
szybkowar-pyszny dżemik śliwkowo-cukiniowy... 187

wsypać żelfix, zamieszać dokładnie nakładać do wyparzonych słoiczków, mocno zakręcić i postawić na 30 minut na zakrętkach przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu - taki dżemik jest pyszny do desrówn do pieczywa, tostów, naleśników.............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Bułki pszenno-razowe z przedziałkiem 169

Pamiętam te bułki z dzieciństwa, więc postanowiłam takie upiec ale z dodatkiem mąki żytniej razowej. Bułki upiekłam na pszennym zakwasie z dodatkiem odrobiny drożdży. Zastosowałam również melasę, która nadaje pieczywu bardzo fajny smak. Często otrzymuję pytania, czy melasę można zastąpić czymś innym. Pewnie, że można ale chleb czy bułki będą miały wtedy zupełnie inne smak. Melasę można również wykorzystać

codojedzenia
Ziołowy omlet z serem feta 198

przewracać go na drugą stronę. Zdejmij omlet z patelni i posyp pokruszonym serem feta. W podobny sposób usmaż pozostałe omlety, do wyczerpania mieszanki jajecznej. Podawaj od razu ze świeżym pieczywem.  *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na  Facebooku  lub  Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami

Chilli Czosnek i Oliwa
Szybkie pesto z pieczonej dyni 152

siedzieć w kuchni od rana do nocy robiąc tylko jedno danie, ale są też takie, kiedy lubię zrobić w ciągu jednego dnia kilka potraw tj. zupę, drugie danie, deser, pieczywo i jakiś dodatek. Teraz, gdy zajęcia na uczelni się zaczną, trzeba będzie postawić na szybkie, proste i niezabierające dużo energii dania. Dlatego chciałabym przedstawić jedno z nich. W gruncie rzeczy

Be Fit Be Strong
jajecznica w stylu hiszpańskim 119

Dodajemy także oliwki i  całość smażymy, aż do momentu gdy jajka całkowicie  się zetną. Jajecznicę zdejmujemy z ognia, posypujemy drobno posiekanym szczypiorem i podajemy z ulubionym pieczywem

Miód i pieprz
Hummus z dynią 118

Kiedy pasta będzie bez grudek dodajemy puree z dyni i ponownie miksujemy, na koniec dodajemy stopniowo zimną wodę. Jeśli jest taka potrzeba doprawiamy do smaku solą. Hummus podajemy z pieczywem, posypany wędzoną papryką i natką pietruszki, delikatnie skropiony oliwą

Smakowity Blog Kulinarny
Prosta sałatka z pomidorów z cebulką i ziołami 102

piórka. Na przemian układam na talerzu warstwę pomidorów i warstwę cebulki. Zioła i czosnek drobno siekam. Składniki dressingu dokładnie mieszam i polewam nim sałatkę. Podaję od razu z ulubionym pieczywem. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
SAŁATKA NA KAŻDĄ OKAZJĘ 167

razem ze skórką) w większą kostkę.Posypać kukurydzą,przykryć cienkimi plastrami cebuli,posolić,popieprzyć i skropić lekko oliwą.Gorące mięso położyć na przygotowanych porcjach sałatki. Można podawać z chrupkim pieczywem

Niespełnione zdolności kulinarne
nalewka z żurawiny przepis Wuja 139

podmokłych i trudno dostępnych. Przez długie lata, nie zbierałem jagód żurawiny, nie widząc w nich szczególnego zastosowania w mojej kuchni. To prawda że żurawina, jest świetnym dodatkiem do pieczywa, czy tez można z niej zrobić wspaniały sos do mięs.  Ale takie argumenty, to zbyt mało, bym z entuzjazmem zawlókł się na torfowiska i zbierał te drobne owoce

Miód i pieprz

Proponowane wyszukiwania