niejedną dziecięcą buzię i uprzyjemnić każdy niedzielny poranek. Dlatego też wybraliśmy się z M. w sobotę na Plac Imbramowski, duże krakowskie targowisko z owocami, warzywami, jajkami, mięsem i chrupiącym pieczywem. Naszym celem była dynia, śliczna, obła i intensywnie pomarańczowa. Taka dynia samą swoją obecnością potrafi zdziałać cuda, tworzy niezastąpiony klimat i zwykłą imprezę zamienia w HALLOWEENOWĄ IMPREZĘ. Udało nam się
Przepysznik - BLW i nie tylkokupne ciastka. Będzie sporo gryzaków dopiwnych, przekąskowych skarbów i słodkich ciamkaczy. Dziś jednak coś bardziej śniadaniowego, krewniaczka naszej polskiej chałki, pachnąca kardamonem i migdałami Pulla, czyli rodzaj fińskiego pieczywa. Jak dla mnie jest ona nieco zbyt zwarta i choć wygląda pięknie, mocno zapycha, zdecydowanie preferuję chałkę na zakwasie, która pojawiła się u mnie na blogu w wakacje. Przy czym wiem
Przepysznik - BLW i nie tylkochorych na celiakię bądź na diecie bezglutenowej. Jako jedyna spośród kasz jest zasadotwórcza, co okazuje się być nieocenione, gdy w diecie dominują produkty kwasotwórcze takie jak mięso, nabiał czy pieczywo. Pomaga to w profilaktyce wielu chorób (np. nowotworowych), a także wspomaga ich leczenie (np. kandydoza). Popularne jest też stwierdzenie, że jaglanka „odśluzowuje”, co znaczy tyle, że oczyszcza organizm w czasie
Przepysznik - BLW i nie tylkozrobić wersję szybką, dla wygłodniałych bestii i wystarczy gotować sos 20-30 minut. Podawać z makaronem albo ryżem. Mój mąż lubi też jeść ten sos jako ciepłe śniadanie z pieczywem. Smacznego! Zdjęcia pochodzą jeszcze z grudnia, ależ Tosia była wtedy jeszcze malutka, niewiarygodne
Przepysznik - BLW i nie tylkopogarszaniem się wzroku, związanym ze starzeniem się), mają niski indeks glikemiczny i są mało kaloryczne. Zupa brokułowa 1 duży brokuł 1 duży ząbek czosnku 1 kopiasta łyżka masła dowolne pieczywo żółty ser Brokuła podzielić na pojedyncze różyczki i dokładnie umyć. Wrzucić do garnka i zalać wodą, może troszkę wystawać. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować do miękkości (brokuły bywają różne, jedne
Przepysznik - BLW i nie tylkopodczas duszenia należy ja uzupełniać. Kiedy mieso jest już miękkie po około 60 min. nalezy potrawe doprawić do smaku. Podawac z zniemniakami lub kasza. Albo po prostu z pieczywem ;-) Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.temp. 180 C. przez około 1,5 godz. Po tym czasie należy sprawdzić czy mieso potrzebuje jeszcze trochę czasu czy już jest gotowe. Smakuje bardzo dobrze czy z pieczywem czy tez z ziemniakami. Smacznego! A Wy jak najczęściej podajecie żeberka
Radość kipiąca uśmiechem.delikatnie "powiercic" w foremce aby jajko rozlało się po całej powierzchni. Wstawic do nagrzanego piekarnika do 180C i piec około 15 min , az jajka się zetna. Gotowe! Podajemy z pieczywem
Radość kipiąca uśmiechem.dodajemy przecier pomidorowy. Jeśli woda wyparowała to dolewamy odrobine i jeszcze chwile gotujemy. Wrzucamy kiełbase i cebulke a na samym końcu posiekany koperek. Podajemy z ziemniakami albo z pieczywem
Radość kipiąca uśmiechem.Przykrywamy i pieczemy w 180C do miekkosci czyli około 1 godz. Powstały sos można zlac i zagescic mąką a następnie polac nim pokrojone w plastry mięso. Podawać do pieczywa lub po prostu jako dodatek do drugiego dania. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.seler w kostke. Warzywa dodac do miesa i dusic do miekkosci. Około 15 minut prezd koncem dodac pokrojone jabłko w kostke oraz kapary. Doprawic do smaku. Podawac z pieczywem lub kaszami , ryzem albo ziemniakiami. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.ugotowaną fasolke. Doprawiamy do smaku przyprawami. Śmietane mieszamy z mąką ziemniaczana i wlewamy do warzyw. Dokładnie mieszamy. Czekamy az sosik nam zgęstnieje i sciągamy z palnika. Gotowe. Podajemy z pieczywem albo jako dodatek do drugiego dania. Smacznego! Możemy posypać koperkiem lub zieloną pietruszką
Radość kipiąca uśmiechem.solą, pieprzem i przyprawą uniwersalna. Pod koniec gotowania można zagęścić łyzką mąki wcześniej wymieszaną z wodą aby nie było żadnych grudek. Wlać do sosu i zagotować. Podawac z pieczywem lub ziemniakami czy kaszami. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy 60-75 minut aż pasztet na wierzchu się zarumieni. Pasztet możemy jeść na zimno jako dodatek do pieczywa lub na ciepło jako dodatek do obiadu. Smacznego
Kuchenne Wariacjemisy z warzywami, całość zaś delikatnie mieszamy na koniec dodając kawałki odsączonych z zalewy sard ynek i jaja obrane i pokrojone w ćwiartki. Sałatkę podajemy z ulubionym pieczywem
Miód i pieprz