Krewetki z sałatą, pomidorem i pieczarkami Lekka sałatka, która doskonale sprawdzi się jako smaczna przystawka, chociaż podana z dodatkiem chrupiącego pieczywa może stać się samodzielnym daniem. składniki dla czterech osób 150 g pieczarek 250 g krewetek 1/2 główki sałaty 4 jajka 2 pomidory 50 g kukurydzy 50 g sera pleśniowego typu camembert 1/2 pęczka szczypioru sok z połowy cytryny
Miód i pieprzżaroodpornego, dołożyć pomidorki koktajlowe oraz ciecierzycę, całość podlać bulionem warzywnym. Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 30 minut. Podajemy najlepiej z kuskusem, bulgurem czy świeżym pieczywem. Smacznego
Plate of JoyOdkąd jestem weganką ograniczam maksymalnie kupowanie gotowych produktów typu ciastka, ciasta, pieczywo itd. nawet jeżeli są wegańskie jak słynne Oreo to zawsze znajdzie się w ich składzie jakiś niepokojący składnik. Tym razem padło krakersy, nie są idealnie kruche jak „kupne”, raczej jak paluszki, ale przynajmniej potrafię wymówić nazwy wszystkich składników. Składniki: 400 g mąki pszennej (można się pokusić
greenscarfjednolitą kremową masę. Ja osobiście lubię gesty humus, o konsystencji pasty. Jeśli masa jest dla Was za gęsta możecie dolać odrobinę zalewy z ciecierzycy. Gotowy humus serwujemy z oliwą, pieczywem i świeżą kolendrą. Smacznego
kulinarnyJanaszym żołądku.Węglowodany tak własnie mają.Makaron na zimno jest dużo bardziej lekko strawny niż na gorąco.Dlatego też mówi się zawsze,że nie powinno się jeść gorącego pieczywa lub ciasta prosto z piekarnika.To węglowodany. Taka sałatka makaronowa z kurczakiem jest świetną lekką alternatywą dla obiadu na gorąco. Do włoskich dań rmakaron zawsze gotuje się nie tylko al dente
Sztuka gotowania w/g SamiryPasta z warzyw może stanowić wyśmienity dip do przekąsek lub lekkie śniadaniowe smarowidło na letnie dni. Doskonale smakuje z ciemnym pieczywem lub waflami ryżowymi. Składniki: 1 mała cukinia 1 mały bakłażan ½ małej czerwonej cebuli 1 mała czerwona papryka ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka oregano 1-2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy sól pieprz Przygotowanie: Paprykę wydrążyć. Pokroić
Fabryka pomysłówNaan to pieczywo wywodzące się z hinduskiej kuchni. Bardzo lubię chlebek naan do przeróżnych curry i ostrych sosów. Cechą charakterystyczną naan jest to że do jego wyrobu dodaje się jogurt. Upieczone na patelni placki polera się rozpuszczonym masłem, a ponadto chlebek dekoruje się świeżą kolendrą. Do naan dodaje się również czarnuszkę. Dzisiejszy przepis na naan to naan pieczony na patelni
codojedzeniafirmy MAKAR . W skład mieszanki wchodzą ziarna: słonecznika łuskanego, sezamu, siemienia lnianego oraz pestki dyni. Ziarenka to doskonały dodatek do wielu potraw. Mogą być wykorzystywane między innymi do wypieku pieczywa, wypieków na słono, jak również do dań głównych, zup i deserów. Uprażone ziarenka były bardzo chrupiące i doskonale współgrały z kremową zupą. Połączenie to było strzałem w dziesiątkę. Zachęcam
Tradycyjna kuchnia KasiPróbowaliście kiedyś połączenia mozzarelli z brzoskwinią i ziołami? Do tego świeża, chrupiąca bułeczka, suszone pomidory z czosnkiemi bazylią. Bardzo orzeźwiający pomysł! Soczyste brzoskwinie, dobrej jakości mozzarella i pieczywo do trio doskonałe na wieczorny piknik pod gwiazdami lub kolacje we dwoje przy schłodzonym winie. W sumie można zaplanować ucztę serową lub przygotować wieczór tematyczny, kuchnia francuska, włoska... Dlaczego
Moja smaczna kuchniaKrótko przedstawiam szybką propozycję na pyszne śniadanko albo kolację z wykorzystaniem pieczywa czystoziarnistego . Pełnowartościowy, bogaty w witaminy posiłek do przygotowania w 5 minut. Składniki: dwie kromki chleba z samych ziaren z żurawiną 1 wypasiony brzuszek łososia wędzonego 1-2 plastry sera żółtego typu szwajcar plaster cytryny szklanka soku pomarańczowego odrobina masła Przygotowanie: Robimy kanapki z wcześniej upieczonego chleba . Wykładamy
Kuchnia po mojemuwyczuwalne i ich chrupkość. Na koniec sprawdzić smak i doprawić solą i pieprzem Pesto można podać też z makaronem.Jako uzupełnienie duże krewetki z patelni lub do tostów czy żytniego pieczywa
Sztuka gotowania w/g Samirywiecie że już ponad 25% ludzi spokojnie radzi sobie bez pieczywa na śniadanie?. Ten nowy trend jest bardzo pozytywny i też podyktowany tym że ludzie szukają szybkich a zarazem pożywnych śniadań. Pierwszym co przychodzi na myśl to koktajle, to one w bardzo prosty sposób zastąpią śniadanie i jeżeli są dobrze skomponowane nasycą nas tak samo jak klasyczne śniadania z kanapkami
Kuchnia PROzdrowotna