również teflonowej bądź silikonowej maty do pieczenia (ewentualnie papier). Na macie należy narysować równej wielkości okręgi o średnicy wynoszącej około 4 cm. Można również zakupić specjalną matę do pieczenia makaroników z już zaznaczonymi okręgami. No to do dzieła! :) Składniki na muszelki makaronikowe : (Z przepisu wychodzi około 50 makaroników.) 120 g sezonowanych białek (białka pozostawić
Food Squarejagodzianek? Ja nie mogę. Są przecież takie pyszne, pełne leśnych jagód, delikatne i puszyste. Obowiązkowo z lukrem lub kruszonką. Oczywiście najlepiej smakują te domowe, jeszcze ciepłe - wyciągnięte prosto z pieca. Nie można im się oprzeć... Składniki na zaczyn (18 sztuk) : 100 ml ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży 2 łyżki cukru 3 łyżki mąki Z podanych wyżej składników przygotować(...)środek kłaść 2 łyżki jagód, a następnie skleić brzegi jak na pierogi. Dłonią uformować bułeczki i układać je sklejonymi brzegami do dołu na blasze pokrytej uprzednio papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na 45 minut. Nagrzać piekarnik do 180 ºC. Każdą bułkę posmarować żółtkiem rozbełtanym z 2 łyżkami mleka, a następnie posypać kruszonką. Piec 20-25 minut aż bułeczki
Food SquareDodać żółtka i dokładnie zmiksować. Obie mąki przesiać i powoli dodawać do ubitej piany, mieszając łyżką w jedną stronę. Ciasto wyłożyć w formie przykrytej uprzednio papierem do pieczenia. Piec 30 minut w piecu nagrzanym do 180 °C. Biszkopt pozostawić do wystygnięcia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Następnie usunąć papier, a ciasto z powrotem włożyć do formy. Syrop
Food Squareformę na tartę, uprzednio posmarowaną masłem i wysypaną mąką. Włożyć do lodówki na 30 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 ºC .Ciasto ponakłuwać widelcem i piec przez 20-25 minut. Przygotować nadzienie. Nadzienie: 4 jajka 3 łyżki kwaśnej śmietany (18%) 2 łyżki posiekanego drobno szczypiorku 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku 5-6 świeżych fig 200 g koziego(...)przyciąć im spody by równo leżały. Wyłożyć je na tartę rozcięciem do góry, a następnie posmarować oliwą. Ser kozi pokroić na kawałki i wyłożyć go równomiernie pośród fig. Piec w 180 ºC przez kolejne 20-25 minut aż masa się zetnie. Smacznego
Food SquareCiasteczka rozetrzeć na pył przy pomocy blendera. Wymieszać z wiórkami kokosowymi i roztopionym masłem. Spód formy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć nań otrzymaną masę. Piec w 180 °C przez 10 minut. Wyjąć i wystudzić. Masa serowa: 900 g prawdziwego twarogu (tłustego lub półtłustego) 150-200 g cukru pudru 1 puszka mleka kokosowego ( sama śmietanka(...)miksować, aż do uzyskania gładkiej masy. Następnie wbijać po jednym jajku, nie przerywając miksowania. Masę wylać na ciasteczkowy spód. Wstawić do nagrzanego do 160 °C piekarnika i piec przez około 90 minut, aż do suchego patyczka. Sernik wystudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wierzch: 200 g mascarpone 100 g białej czekolady 1 łyżka cukru pudru płatki świeżego kokosa z około
Food SquareZdjąć z ognia. Na osobnej patelni przysmażyć szpinak z odrobiną oliwy, aż stanie się wiotki. Posmarować kawałki pizzerek sosem, następnie położyć po kilka listków szpinaku i kostek gorgonzoli. Piec około 10 minut w 220 ºC. Rosso (20 sztuk) : 1 cebula, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 250 ml pasty pomidorowej 3 łyżki powideł śliwkowych oliwa z oliwek(...)Zdjąć z ognia Przyprawić solą, pieprzem, bazylią i oregano. Posmarować kawałki pizzerek sosem, następnie położyć na każdej po kilka pasków suszonych pomidorów i kostek mozzarelli. Posypać tymiankiem. Piec około 10 minut
Food SquarePuchaty, delikatny, wprost rozpływający się w ustach. Samo ciasto najlepiej przygotować na 4-6 tygodni przed Świętami, choć dla spóźnialskich mam nowinę, że nawet 2 tygodnie dadzą radę. Samo pieczenie piernika zostawiamy na kilka dni przed Wigilią, wtedy przekładamy go powidłami śliwkowymi, polewamy czekoladą i dekorujemy. Będzie idealny! Dziś przedstawiam powszechnie już znaną pierwszą część przepisu, kolejnej(...)lodówka, balkon) by dojrzało. Dalsza część przepisu już za niecały miesiąc, więc zagniećcie ciasto na swój piernik już dziś! :) Kontynuacja przepisu tutaj: Piernik staropolski, część 2, pieczenie
Food Squarechlebem lub frytkami i surówką z białej kapusty, z pieczonymi ziemniakami i surówką do wyboru, itd. W każdym zestawieniu smakuje znakomicie. Tak przyprawioną wątróbkę można również upiec na grillu. Wystarczy ułożyć na aluminiowej tacce i dość często obracać. Przygotowanie i pieczenie to tylko ok. 1 godzina. Smacznego
Maminek kulinarnylodówki. Ponownie przegniatamy ciasto, formujemy kuleczki wielkości ok. 1,5 cm. Układamy na blaszce z papierem do pieczenia, zachowując odpowiednie odległości, ponieważ pomimo braku proszku do pieczenia ciasteczka i tak urosną. Palcem namoczonym w mące ziemniaczanej robimy zagłębienia. W zagłębieniach umieszczamy połówki wisienek. Blaszkę z ciasteczkami umieszczamy w piekarniku na 15 minut
Maminek kulinarnypłaszczykach. Wybieramy 15-20 średnich jabłek, najlepiej słodkich i twardych. Obieramy i wydrążamy gniazda nasienne. Aby jabłka zachowały jędrność i nie puszczały soku, w trakcie pieczenia musimy je ugotować w syropie: -gotujemy 3 szklanki wody z 2 szklankami cukru -kiedy syrop zacznie wrzeć wsypujemy 1,5 łyżeczki kwasku cytrynowego Do tak przygotowanego syropu wkładamy wydrążone(...)sakiewki. Ciasto rozwałkowujemy, kroimy kwadraty o takiej wielkości, aby po złożeniu objęły jabłka. Sklejamy brzegi ciasta. Układamy na blaszce z papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do gorącego piekarnika 180 st. C na 15 minut. Gotowe: Smacznego
Maminek kulinarnyKlops to wspomnienie z dzieciństwa i zawsze będzie się kojarzył ze Świętami Bożego Narodzenia. Pieczony był tylko wtedy a smakował najbardziej z ćwikłą z chrzanem. Składniki to: -4 ćwiartki z kurczaka -1 kg łopatki -3 marchewki -3 jajka -3 czerstwe bułki -pieprz -warzywko -przyprawa do kurczaka -sól -bułka tarta do panierowania -2-3 ząbki czosnku Ćwiartki i marchewkę(...)smaku. Wyrabiamy masę. Na stolnicę wysypujemy bułkę tartą. Masę dzielimy na 2 części i na bułce formujemy klopsy. Przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia. Wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy w temp. 180 st. C z termoobiegiem przez 50 minut. Gotowe. Zapachniało Świętami... Smacznego
Maminek kulinarnyszklanki suchego maku -8 jajek -1,5 kostki margaryny -1,5 szklanki cukru -2,5 szklanki mąki i dodatkowo 3 łyżki -2 łyżki kakao -2 łyżeczki proszku do pieczenia -aromat rumowy -słoiczek kwaśnego dżemu(...)Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Margarynę ucieramy z cukrem. Dodajemy żółtka i miksujemy. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kilka kropli aromatu. Miksujemy a następnie dodajemy pianę z białek i mieszamy łyżką. Ciasto dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy mak, do drugiej kakao a do trzeciej
Maminek kulinarnyplasterków żółtego sera -jajek tyle, ile tostów -prażona cebulka -ketchup -warzywa-kiszony lub świeży ogórek, cebulka i pomidor Warzywa kroimy w plasterki. Na blaszce z papierem do pieczenia układamy chleb tostowy. Na chleb plasterki żółtego sera(...)odrobinę ketchupu. Następnie plasterki szynki. Posypujemy prażona cebulką. Tosty są gotowe do położenia na nich jajka. Możemy na tosty położyć surowe żółtka i wstawić do pieczenia do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C do ścięcia żółtka a następnie położyć na nich warzywa, lub zapiec tosty w piekarniku do rozpuszczenia sera a jajka posadzić na patelni
Maminek kulinarnyszklanki mąki pszennej -0,5 szklanki cukru pudru -10 dkg masła lub margaryny -1 jajko do ciasta i 1 jajko do smarowania -0,5 łyżeczki proszku do pieczenia -aromat śmietankowy lub wanilinowy -drylowane wiśnie z syropu Z mąki, cukru, margaryny, jajka, proszku i aromatu zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy cienko na posypanej mąką(...)stolnicy i przy pomocy foremki wycinamy serduszka. Na jednym serduszku układamy wiśnie, przykrywamy drugim. Brzegi dociskamy widelcem. Przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na ok. 20 minut. Pachnie w całym domu, tzn. ciasteczka gotowe. Smacznego
Maminek kulinarnydrobnym sitkiem. Powstały pasek makaroników układamy na desce posypanej mąką. Nożem zanurzonym wcześniej w mące kroimy ciasteczka. Ciasteczka układamy na blaszce z papierem do pieczenia. Blaszkę umieszczamy w piekarniku nagrzanym(...)temperatury 180 st. C na 20 minut. Po upieczeniu ciasteczka są rumiane i piękne. Uwaga: nie należy się przejmować zapachem amoniaku, który wypełni kuchnię w trakcie pieczenia- bardzo szybko zniknie i nie będzie po nim śladu ale to właśnie amoniak nadaje ciasteczkom tę niepowtarzalną kruchość. Smacznego
Maminek kulinarny