pieczenia - 22046 przepisów (strona:495/1470)

Ciasteczka z wisienką 160

lodówki.    Ponownie przegniatamy ciasto, formujemy kuleczki wielkości ok. 1,5 cm. Układamy na blaszce z papierem do pieczenia, zachowując odpowiednie odległości, ponieważ pomimo braku proszku do pieczenia ciasteczka i tak urosną. Palcem namoczonym w mące ziemniaczanej robimy zagłębienia.    W zagłębieniach umieszczamy połówki wisienek.    Blaszkę z ciasteczkami umieszczamy w piekarniku na 15 minut

Maminek kulinarny
Jabłka w płaszczykach 146

płaszczykach. Wybieramy 15-20 średnich jabłek, najlepiej słodkich i twardych.    Obieramy i wydrążamy gniazda nasienne.    Aby jabłka zachowały jędrność i nie puszczały soku, w trakcie pieczenia musimy je ugotować w syropie: -gotujemy 3 szklanki wody z 2 szklankami cukru -kiedy syrop zacznie wrzeć wsypujemy 1,5 łyżeczki kwasku cytrynowego Do tak przygotowanego syropu wkładamy wydrążone(...)sakiewki.    Ciasto rozwałkowujemy, kroimy kwadraty o takiej wielkości, aby po złożeniu objęły jabłka.    Sklejamy brzegi ciasta.    Układamy na blaszce z papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do gorącego piekarnika 180 st. C na 15 minut. Gotowe: Smacznego

Maminek kulinarny
Klops babci Zosi 164

Klops to wspomnienie z dzieciństwa i zawsze będzie się kojarzył ze Świętami Bożego Narodzenia. Pieczony był tylko wtedy a smakował najbardziej z ćwikłą z chrzanem. Składniki to: -4 ćwiartki z kurczaka -1 kg łopatki -3 marchewki -3 jajka -3 czerstwe bułki -pieprz -warzywko -przyprawa do kurczaka -sól -bułka tarta do panierowania -2-3 ząbki czosnku    Ćwiartki i marchewkę(...)smaku. Wyrabiamy masę.     Na stolnicę wysypujemy bułkę tartą. Masę dzielimy na 2 części i na bułce formujemy klopsy.    Przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia. Wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy w temp. 180 st. C z termoobiegiem   przez 50 minut. Gotowe. Zapachniało Świętami... Smacznego

Maminek kulinarny
Ciasto z biszkoptami i makiem 192

szklanki suchego maku -8 jajek -1,5 kostki margaryny -1,5 szklanki cukru -2,5 szklanki mąki i dodatkowo 3 łyżki -2 łyżki kakao -2 łyżeczki proszku do pieczenia -aromat rumowy -słoiczek kwaśnego dżemu(...)Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę.    Margarynę ucieramy z cukrem.    Dodajemy żółtka i miksujemy. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kilka kropli aromatu. Miksujemy a następnie dodajemy pianę z białek i mieszamy łyżką.    Ciasto dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy mak, do drugiej kakao a do trzeciej

Maminek kulinarny
Tosty z jajkiem sadzonym 146

plasterków żółtego sera -jajek tyle, ile tostów -prażona cebulka -ketchup -warzywa-kiszony lub świeży ogórek, cebulka i pomidor    Warzywa kroimy w plasterki. Na blaszce z papierem do pieczenia układamy chleb tostowy. Na chleb plasterki żółtego sera(...)odrobinę ketchupu. Następnie plasterki szynki. Posypujemy prażona cebulką. Tosty są gotowe do położenia na nich jajka.    Możemy na tosty położyć surowe żółtka i wstawić do pieczenia do piekarnika nagrzanego  do temperatury 180 st. C do ścięcia żółtka a następnie położyć na nich warzywa, lub zapiec tosty w piekarniku do rozpuszczenia sera a jajka posadzić na patelni

Maminek kulinarny
Kruche serduszka z wiśniowym nadzieniem 119

szklanki mąki pszennej -0,5 szklanki cukru pudru -10 dkg masła lub margaryny -1 jajko do ciasta i 1 jajko do smarowania -0,5 łyżeczki proszku do pieczenia -aromat śmietankowy lub wanilinowy -drylowane wiśnie z syropu    Z mąki, cukru, margaryny, jajka, proszku i aromatu zagniatamy ciasto.    Ciasto rozwałkowujemy cienko na posypanej mąką(...)stolnicy i przy pomocy foremki wycinamy serduszka.    Na jednym serduszku układamy wiśnie, przykrywamy drugim.    Brzegi dociskamy widelcem.    Przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury  180 st. C na ok. 20 minut.    Pachnie w całym domu, tzn. ciasteczka gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny
Amoniaczki 145

drobnym sitkiem. Powstały pasek makaroników układamy na desce posypanej mąką.    Nożem zanurzonym wcześniej w mące kroimy ciasteczka.    Ciasteczka układamy na blaszce z papierem do pieczenia. Blaszkę umieszczamy w piekarniku nagrzanym(...)temperatury 180 st. C na 20 minut.    Po upieczeniu ciasteczka są rumiane i piękne. Uwaga: nie należy się przejmować zapachem amoniaku, który wypełni kuchnię w trakcie pieczenia- bardzo szybko zniknie i nie będzie po nim śladu ale to właśnie amoniak nadaje ciasteczkom tę niepowtarzalną kruchość. Smacznego

Maminek kulinarny
Sernik 165

Wodę z brązowym cukrem zagotowujemy i studzimy.    Składniki na ciasto: -1,5 szklanki mąki -1/4 szklanki cukru -2 żółtka -10 dkg margaryny -łyżeczka proszku do pieczenia -aromat     Krajankę twarogową kroimy(...)długie paski.    Zalewamy syropem cukrowym.       Z podanych składników na ciasto robimy kruszonkę. 2/3 wykładamy na blaszkę ( 30 x 22 cm ) z papierem do pieczenia.    Na kruszonkę wykładamy dżem.    Następnie układamy połowę odsączonych z syropu pasków twarogowych.    Oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy pianę z dodatkiem szczypty soli

Maminek kulinarny
Ziemniaczane ciasteczka do obiadu 222

Wyrabiamy jednolite ciasto ziemniaczane. Przekładamy do rękawa cukierniczego lub wykonanego własnoręcznie rulonu  z papieru do pieczenia z końcówką dekoracyjną.    Na blaszce układamy natłuszczony papier do pieczenia. Szprycujemy małe rozetki, zachowując odstępy.    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C do zrumienienia  ( ok. 15 minut ) i gotowe

Maminek kulinarny
Krajanka z dżemem i makiem 152

maku -dżem śliwkowy    Składniki na kruchy spód: -1,5 szklanki mąki -10 dkg masła lub margaryny -1/2 szklanki cukru pudru -1 jajko -płaska łyżeczka proszku do pieczenia -aromat    Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto.    Dżem miksujemy.    Kruche ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do blaszki.    Nakłuwamy widelcem i wstawiamy(...)sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier, następnie stopniowo żółtka i miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy.    Kruchy spód jest upieczony.    Do blaszki z papierem do pieczenia wylewamy ciasto biszkoptowe i wyrównujemy.    Posypujemy makiem.    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C na 15 minut.    Kiedy placki wystygną podgrzewamy

Maminek kulinarny
Ciasto Maminkowe 211

proste w wykonaniu. Zaczynamy:    Składniki na kruchy spód: -1,5 szklanki mąki -1/2 szklanki cukru pudru -1/2 kostki margaryny -1 jajko -płaska łyżeczka proszku do pieczenia -aromat śmietankowy -słoiczek dżemu śliwkowego lub agrestowego    Składniki masy wiórkowej: -20 dkg wiórków kokosowych -3/4 szklanki mleka -1/2 oraz 3/4 szklanki cukru -4 jajka(...)składniki kruchego ciasta. Jeśli klei się do rąk, dosypujemy odrobinę mąki.    Cienko rozwałkowujemy.    Dno blaszki o wymiarach ok. 35 x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Placek kruchego ciasta przekładamy na blaszkę.    Ziarna zbóż mieszamy z pokrojonymi suszonymi śliwkami.    Przygotowujemy masę wiórkową. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywna pianę

Maminek kulinarny
Pancakes z miodem, migdałami i konfiturą z pomarańczy 145

jajka 1,5 szklanki mleka 75g rozpuszczonego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru szczypta soli Przygotowanie:  Składniki suche, czyli mąkę, cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli łączymy z sobą w jednym naczyniu. W drugim naczyniu mieszamy jajka z mlekiem i masłem. Następnie łączymy z sobą składniki z obydwu naczyń. Powstanie gęsta masa. Pancakes

Smakowity Blog Kulinarny
Bułki pszenne 195

piersiach wrażenia (także kulinarne) i miłe spotkania po latach:) I choć walizki jeszcze nie do końca rozpakowane, myśli uciekają  jeszcze gdzieś daleko, a moja kuchnia pachnie już świeżo pieczonymi bułeczkami, które uprzyjemnią mi powrót do codzienności. Składniki: 60 g masła 300 g mąki pszennej 10 g drożdży 125 ml ciepłego mleka 1 łyżka miodu 1 roztrzepane jajko 1/2 łyżeczki(...)wyrośnięcia, powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie ponownie zagniatamy ciasto, formujemy wałek i dzielimy na 6 części. Z każdej robimy bułkę. Układamy bułki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułkę smarujemy mlekiem i posypujemy nasionami. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia, następnie wstawiamy do  piekarnika nagrzanego do 180  st. C. Pieczemy około 15-20 minut

Smakowity Blog Kulinarny
Strucla z powidłami 168

Muszę przyznać, że ostatnio bardzo polubiłam przygotowywanie różnych wypieków z ciasta drożdżowego. Często eksperymentuję nie tylko ze słodkimi drożdżówkami, ale też pieczywem. Lubię obserwować jak wyrasta i uwielbiam zapach piekącego się w piekarniku drożdżowego ciasta rozchodzący się po całym domu. Składniki: 375 g mąki pszennej 1 jajko 150 ml mleka 45 g cukru 4 g cukru waniliowego 50 g miękkiego(...)pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość, ostrym nożem, nacinamy struclę pośrodku, prawie do samej blachy.  Odstawiamy i czekamy, aż strucla "rozłoży" się na boki. Przed samym pieczeniem smarujemy mlekiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez około 45 minut. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem

Smakowity Blog Kulinarny
Miodownik z nutą pomarańczową 159

łyżeczki cynamonu - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia syrop: - sok z 1 pomarańczy - 2 łyżki cukru - 1 łyżeczka likieru pomarańczowego Przygotowanie: Wszystkie składniki łączymy i przekładamy do keksówki. Pieczemy w 180 C przez około 50 minut. Jak ciasto się piecze możemy przygotować syrop. Podane składniki przekładamy do garnuszka i gotujemy 5 minut. Gorące ciasto nakłuwamy wykałaczką i polewamy przygotowanym

Zainspirowana w kuchni

Proponowane wyszukiwania