pieczenia - 22046 przepisów (strona:486/1470)

CIASTECZKA ORZECHOWE Z PAJĄKAMI NA HALLOWEEN 621

białko lub woda kilka łyżek cukru pudru czarny barwnik spożywczy WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż folią aluminiową lub papierem do pieczenia i lekko nasmaruj ją olejem. CIASTECZKA: Masło utrzyj z masłem orzechowym na gładką masę. Dodaj brązowy cukier i znów zmiksuj dokładnie. Wbij jajko i dolej extrakt lub aromat i zmiksuj(...)kulki za pomocą łyżki do lodów maczanej w gorącej wodzie (ciasto mocno się klei, dlatego woda jest konieczna).  Rozpłaszcz lekko każde ciastko i posyp białym cukrem. Piecz przez około 8-9 minut (ja piekłam 12-13 minut) na złoty kolor. Gorące ciastka wyjmij z piekarnika i na środku każdego z nich wciśnij lekko orzechy w czekoladzie lub kulki czekoladowe

Słodko-Słony Świat Ilony
Pancake 97

szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru 1 łyżeczka(...)soli 2 jajka 2 szklanki mleka 4 łyżki oleju 100g masła syrop klonowy do polania Składniki wystarczają na przygotowanie około 14 placków. Mąkę przesiać do miski. Dodać proszek do pieczenia, cukier i sól. Jajka roztrzepać z mlekiem i olejem - a następnie wlać je do miski z mąką. Wszystko dokładnie wymieszać, tak aby nie było żadnych grudek. Przykryć ciasto ściereczką

Świat Domowej Kuchni
Drożdżowe paszteciki z kapustą i pieczarkami 534

wyłożonej papierem do pieczenia. Czynność powtarzać, aż do wyczerpania całego ciasta. Tak przygotowane paszteciki odstawić ponownie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut. Przed wstawieniem do pieca, posmarować każdy pasztecik kwaśną śmietaną. Posypać makiem lub sezamem. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180ºC , przez 20-25 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni. Studzić na kratce. Paszteciki

Świat Domowej Kuchni
Stefanka 164

Wszystkie składniki ciasta zagnieść jak zwykłe kruche. Podzielić ciasto na trzy części (fot.1) i wylepić nimi blaszkę o wymiarach 32 x 22 cm wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Piec na złoto, każdy placek ciasta osobno - około 15 min. w temp. ok 160 stopni (fot.2) . Mleko zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i margaryną. Odstawić na chwilę z ognia i wsypać(...)wyciśniętą cytrynę - doskonale ożywi smak i nie będzie mdłe. Krem podzielić na 2 części. Upieczone placki przełożyć masą z kaszy manny. Najwygodniej przekładać je w blaszce w której się piekły (fot.3) . Teraz przygotowujemy polewę. Do garnka wrzucić margarynę i rozpuścić ją na małym ogniu. Dodać ok 1/4 szklanki cukru (5-6 łyżek) i kilka mleka. Jak cukier się rozpuści, zestawić

Świat Ciasta
Pralinki Amanda 115

wymieszany krem (fot.1) . Po tym czasie miskę zdjąć i odstawić najlepiej do lodówki na minimum 2 godziny. W międzyczasie, rozpuścić na parze 200 g czekolady mlecznej. Przygotować papier do pieczenia o formacie A4 (21 x 29,7 cm), ułożyć go na desce i narysować na nim 25 małych kółeczek o średnicy 2,5 cm. Następnie każde z kółeczek wypełnić(...)zarówno krem Gianduja jak i czekoladowe kółeczka dobrze zastygły (krem powinien mieć konsystencję gęstego kremu do tortów, a czekoladki powinny być całkiem sztywne i dobrze odchodzić od papieru do pieczenia) - wyciągamy je z lodówki. Szprycę do dekoracji tortów z końcówką w kształcie gwiazdy napełniamy kremem i wyciskamy go na czekoladowe kółeczka, tak aby masa sięgała do wysokości około

Świat Ciasta
Mazurek migdałowo-kajmakowy 124

wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. Po schłodzeniu rozwałkować je na grubość około 5 mm. Wyciąć owal (fot.1) , wyrównać krawędzie i wyłożyć na papier do pieczenia. Piec w piekarniku z termoobiegiem w temp. 180ºC przez około 10-15 minut (ciasto powinno być blade). Teraz czas na ciasto herbatnikowe, czyli na dekoracyjne rozetki. Margarynę miksujemy z cukrem pudrem(...)ciasta kruchego wyciskamy szprycą dekoracyjne rozetki (fot.2) z przygotowanej masy i ponownie wstawiamy do piekarnika z termoobiegiem rozgrzanego do 180-190°C na mniej więcej 15 minut i pieczemy do momentu, aż ciasto nabierze złotego koloru. Na koniec przygotowujemy masę kajmakową. Mleko mieszamy ze śmietaną w rondelku (trochę zmniejszyłam ilość, żeby masa była bardziej gęsta), zagotowujemy. Do gotującego się mleka

Świat Ciasta
Piernikowe choinki 3D 153

piec po jednej blaszce na raz, zachowując spore odległości pomiędzy nimi (fot.2) . Piec około 12 minut w 200°C.  Po upieczeniu wyjąć i przenieść je razem z papierem na deskę. Jeżeli istnieje taka potrzeba, ostrym nożem można dowolnie poprawić kształty, które mogły się lekko zdeformować podczas pieczenia. Sprawdzamy czy wszystkie elementy ładnie nam się łączą (fot.3) . Tak wycięte

Świat Ciasta
Sernik ze śliwkami 179

sztywno pianę z białek. Masę serową przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 22 cm. Na serze układamy połówki śliwek. Sernik wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy pierwsze 15 minut w temperaturze 200 stopni, a następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy jeszcze 40 minut.  Przed podaniem wystudzony sernik posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Salonik smaków
Ciasto marchewkowo-piernikowe z czekoladową polewą 186

Ciasto marchewkowe to moje ukochane ciasto, od kiedy je odkryłam ponad 4 lata temu. Pasują do niego korzenne przyprawy, piekłam je z kardamonem, goździkami, imbirem. Pomyślałam więc, że przyprawy piernikowe też będą do niego pasowały i w tym roku zagości ono na naszym świątecznym stole właśnie w takiej wersji. Przepis ten powstał w ramach projektu e-booka z 50 przepisami(...)kostka margaryny Palmy maślany smak 2 szklanki mąki pszennej 2 szklanki drobno startej marchewki 6 daktyli drobno pokrojonych 5 fig drobno pokrojonych 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki  przyprawy do piernika   lub   domowej przyprawy do piernika  Polewa: 2 łyżki kakao 8 łyżeczek cukru 2 łyżeczki masła

Kulinarne przygody Gatity
Czarne racuchy z kiwi 193

Czarne racuchy z kiwi Składniki: (na ok. 15 sztuk) - 2 jajka  - 300 ml mleka  - 1 i 1/3 szklanki mąki  - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżka kakao  - 2-3 kiwi(...)łyżki oleju  - 5 łyżek cukru pudru  Sposób przygotowania: 1. Jajka wbijamy do miski i rozbełtujemy. Dodajemy mleko, olej, cukier puder, kakao oraz wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszytko mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji (bez grudek). Masa powinna mieć gęstość podobną do gęstości śmietany. Jeżeli jest za rzadka, dosypujemy małą ilość mąki a gdy za gęsta wlewamy

Gotuj Z Muzyką
Omlet baz mąki ! 128

karobem, serkiem naturalnym, mandarynką i cynamonem ~ Składniki: pół puszki fasoli jajko łyżka karobu pół łyżeczki proszku do pieczenia cynamon + serek naturalny mandarynka Miksujemy fasolę, żółtko, proszek do pieczenia, karob i cynamon. Białko ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Obie masy delikatnie łączymy i wylewamy na rozgrzaną, lekko natłuszczoną patelnię. Smażymy pod przykryciem po kilka minut

Kuchenny Skrawek Nieba
EKSPRESOWE BAGIETKI ORKISZOWO - ŻYTNIE 228

zaszkodzi. W domowym pieczywie przynajmniej wiemy co jemy, w tym sklepowym niestety nie za bardzo. Dlatego ja pieczywa nie kupuję. Dla urozmaicenia codziennego menu chlebowego, co jakiś czas piekę bułki, teraz także bagietki. Przygotowanie pieczywa w domu nie zajmuje wiele czasu, dla mnie jest to chwila, a radość z uzyskanego efektu i zadowolone twarze domowników- bezcenne... :-) Z podanych składników wychodzą(...)części i z każdej formujemy wałeczek, rozciągając go na szerokość blaszki i dowolnie okręcając. Podsypujemy mąką lub ziarnami (ciasto lekko się klei). Odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (można przesmarować rozbełtanym jajkiem, wówczas ładnie błyszczą) i odstawiamy na ok.15 minut (do napuszenia). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230*C i pieczemy ok.20-25 minut na programie góra-dół. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Malinowa tarta z białą czekoladą 331

Robimy z nich dżemy … przetwory … serniki … drożdżówki … ucierane ciasta … Ja postanowiłam zrobić tartę! Nie miałam z nią wiele roboty, gdyż robi się ją bez pieczenia … błyskawicznie … a z talerzy znika w ekspresowym tempie! Delikatna masa serowa i soczyste owoce zachwycą każdego! SKŁADNIKI: - herbatniki – 1 op. - andrut – 1 szt. - masło

Ostra na Słodko
Racuszki ananasowe 167

ananasami. Delikatne … słodkie … w sam raz na leniwe śniadanie , ale i obiad na słodko! SKŁADNIKI: - mąka – 1 szklanka - cukier puder – 3 czubate łyżki - proszek do pieczenia – 1 łyżeczka - masło – 2 łyżki - kefir – 1,5 szklanki - kurkuma – 1 płaska łyżeczka - olejek waniliowy(...)łyżeczkas - ananas w puszcze – 8 krążków - sól – szczypta - olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Roztapiamy masło. Odstawiamy do wystudzenia. Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy kefir, roztopione masło, kilka kropel olejku, odrobinę soli, łyżeczkę kurkumy. Wszystko razem mieszamy na gładką masę. Ananasa kroimy w kosteczkę. Dodajemy do masy. Smażymy na odrobinie mocno rozgrzanego oleju

Ostra na Słodko
Kokosowe ciasto z mango 174

znika! Spróbujcie! SKŁADNIKI ( keksówka ) - jajko – 2 sz – cukier – 0,4 szklanki – mąka – 0,4 szklanki – wiórki kokosowe – 3 łyżki – proszek do pieczenia – 1 łyżeczka – olej – 1 łyżka – mango – 1 szt – bita śmietana niesłodzona – 1 łyżka - cukier puder – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mango kroimy(...)żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i delikatnie mieszamy. Dodajemy po jednym jajku. W osobnej misce łączymy mąkę z wiórkami kokosowymi i proszkiem do pieczenia. Dodajemy po łyżce do masy białkowej i delikatnie mieszamy. Robimy to naprawdę delikatnie starając się , by piana nie opadła. Dodajemy 2 łyżki oleju i ponownie mieszamy. Formę ( ja używałam

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania