Dzisiaj kolejne wspólne gotowanie. Marcowe wyzwanie przebiega pod hasłem "Desery bez pieczenia" Pomyślałam, że jak bez pieczenia, to może również szybki ten deser być powinien. I tak trafiłam na przepis Gordona Ramsay'a z książki "Niedzielne przysmaki". Krem, którego przygotowanie zajmuje nam przysłowiowe 5 minut. Mocno cytrynowy, niezbyt słodki. Podajemy z herbatnikami lub zjadamy
Stare Garyrazową, 2 foremki o wymiarach 25x12 i 23x12. ( piekłam w innych formach, trzeba dobrać to, co mamy w domu ) Wyłożyć ciasto do foremek, łyżką maczaną w ciepłej wodzie, wyrównać, spryskać wodą, posypać pociętym owsem i oprószyć mąką, przykryć i odstawić aż ciasto urośnie - ok 2 godzin. Początkowa temperatura pieczenia 230-240st. przez 15 minut(...)przez 35-40 minut. Studzić na kratce. Smacznego! Uwagi: nie mam żadnych. Nie było niespodzianek ani przy wyrabianiu ciasta, ani przy pieczeniu.To jeden z najsmaczniejszych chlebów jakie piekłam, wchodzi na stałe do mojej domowej piekarni
Stare GaryKolejny przepis na faszerowaną, pieczoną dynię . Była dynia z orzechami i serem pleśniowym (przepis tutaj ) teraz dynia z boczkiem i cheddarem. Ponieważ nie do końca lubię sery pleśniowe w wersji ciepłej, ten przepis zdecydowanie bardziej przypadł mi do gustu. Dynia bardzo smaczna, moim zdaniem porcja dla 3 - 4 osób. składniki 1 niewielka piżmowa dynia 2 ząbki czosnku(...)łyżeczkę ) Sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz ( dużo) przygotowanie Dynię umyć. Przekroić na pół wzdłuż i wyjąć łyżką nasiona i włókna . Umieścić w naczyniu do pieczenia, do każdego otworu który powstał po wyjęciu pestek i włókien, włożyć posiekany czosnek i łyżkę masła, a następnie skropić dynię oliwą posypać solą i pieprzem. Wstawić
Stare Garystopni. Surowe ciasto przykryć folią aluminiową lub wyciętym z papieru do pieczenia kołem (sporo większym niż tarta). Ciasto obciążyć fasolą lub grochem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok 10 minut, następnie usunąć folię wraz z obciążeniem i piec przez kolejne 10 - 12 minut na lekko złoty kolor. Wyjąć z piekarnika. Śmietanę wymieszać z jajkami, posolić
Stare GaryJedzenia . Bardzo mi się spodobał, ale długo nie miałam okazji przepisu przetestować. Wreszcie się udało. Wykorzystałam pomysł Małgosi, trochę pozmieniałam składniki, czyli użyłam tego co miałam w domu. Nie piekłam specjalnego "ciasta", użyłam domowego chleba tostowego, który bardzo dobrze się sprawdził. Tort kanapkowy robiłam po raz pierwszy, stąd nie za wielka porcja. Wyszedł bardzo smaczny, porcja na 4 porcje wystarczająca(...)wstawić do lodówki, na kilka godzin a najlepiej na noc. Po wyjęciu , przed podaniem udekorować dowolnie - jajkami, kaparami, rzodkiewką i ziołami. Smacznego! Uwagi. Jeżeli nie mamy czasu na pieczenie domowego chleba, można moim zdaniem wykorzystać gotowy chleb tostowy
Stare Garyniektóre z nich po wygięciu. Chleb wsunąć do piekarnika i natychmiast wlać szklankę wrzątku. P iec z parą przez 10 minut, następnie piec przez kolejne 15-20 minut w niższej temperaturze (w moim przypadku do 200 ° C) uważając by chleb nie zanadto się zrumienił. Wystudzić na kratce. Smacznego. Moje uwagi(...)zagniatało się bez problemu, okazało się bardzo przyjemne w pracy. Robiłam z połowy porcji, upiekłam dwa średniej wielkości chlebki. Trzeba zrobić solidne nacięcia, inaczej w trakcie pieczenia zanikną. Nie jestem pewna czy moje chlebki wystarczająco wyrosły, rosły dosyć wolno a ja tym razem się spieszyłam. Upiekły się ładnie, ale były, jak dla mnie, nieco
Stare Garyspryskać piekarnik wodą ze spryskiwacza. Piec przez 10 minut w temperaturze 220ºC, potem zmniejszyć do 200ºC i piec jeszcze ok 15 minut, aż bagietki będą ładnie zrumienione. Ostudzić na kratce. w maszynie do chleba Składniki umieścić w maszynie do pieczenia chleba według instrukcji: najpierw płynne, potem sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta drożdżowego. Kiedy
Stare Garytych, na które zawsze miałam ochotę, czyli żeberka z coca -colą. Mięso do zrobienia w wolnowarze, żeberka wychodzą bardzo miękkie. Użyłam sosu barbecue domowej roboty. Podane z pieczonymi ziemniakami - super danie. Niestety, jest to również jedno z tych dań, które na zdjęciu nie wyszły zbyt zachęcająco, trudno, mam nadzieję, ze żebra w coli zrobię(...)piekarnika. Ostrożnie przenieść upieczone żeberka z wolnowara na przygotowana patelnię, mięsną stroną do góry. Mięso będzie odchodziło od kości, trzeba więc przenosić bardzo uważnie. Podlać sosem powstałym podczas pieczenia, nie za dużo, a wierzch żeberek obłożyć sosem barbecue. Wstawić do piekarnika z włączoną funkcją grill i podpiekać do czasu aż sos zacznie się lekko
Stare Garyłyżeczka soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia ⅓ szklanki oleju roślinnego 1 szklanka ciepłej wody przygotowanie Do miski miksera wsypać mąkę, sól, proszek do pieczenia. Włączyć mikser na średnie obroty i wymieszać suche składniki. Dodać olej i wodę cały czas mieszając na średnich obrotach. Mieszać przez 1 minutę, zatrzymując jeżeli to konieczne aby zeskrobać
Stare Garyśrednicę 23 cm. Formę posmarować masłem, wyłożyć ciastem, ciasto lekko ponakłuwać. (Jeżeli nie pieczemy od razu , można formę z ciastem zawinąć folią i wstawić do lodówki). Na ciasto położyć koło wycięte z papieru do pieczenia, lub folii aluminiowej, tak aby papier osłaniał też boki, nasypać do środka fasolę(...)pieprzem. W misce wymieszać sery, majonez, tabasco, sól i pieprz. Masę równomiernie rozłożyć na pomidorach. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec ok 35 - 45 minut. Przed jedzeniem nieco przestudzić. Smacznego
Stare Garyłyżka cukru (dałam 1 łyżeczkę) 1 łyżeczka soli 3 szklanki mąki pszennej chlebowej 7g (paczka) suchych drożdży przygotowanie W szystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia chleba zgodnie z zaleceniami producenta - najpierw mokre, potem suche, sól i cukier wsypuję w 2 narożniki, na środku mąki robię lekkie wgłębienie i wsypuję drożdże(...)Nastawić program podstawowy (u mnie 1) waga 750, przypieczenie max. Po 3 godzinach chleb jest gotowy. Staram się pamiętać o wyjęciu mieszadeł albo przed rośnięciem, albo zaraz przed pieczeniem. Chleb ma wtedy od spodu tylko dwie niewielkie dziurki. Smacznego
Stare Garyszklanki startego parmezanu 3 szklanki mąki chlebowej 3 łyżeczki drożdży 90 ml posiekanych suszonych pomidorów przygotowanie W szystkie składniki ( za wyjątkiem pomidorów) umieścić w maszynie do pieczenia chleba zgodnie z zaleceniami producenta - najpierw mokre, potem suche, sól i cukier wsypuję w 2 narożniki, na środku mąki robię lekkie wgłębienie i wsypuję drożdże. Nastawić program podstawowy(...)opcji nie ma, dodać pomidory po pierwszym zagniataniu. Po 3 godzinach chleb jest gotowy. Staram się pamiętać o wyjęciu mieszadeł albo przed rośnięciem, albo zaraz przed pieczeniem. Chleb ma wtedy od spodu tylko dwie niewielkie dziurki. Smacznego
Stare GaryPierogi lubię bardzo. Właściwie nie potrafię powiedzieć z jakim farszem najbardziej. Te z mięsem z pieczonej gęsi okazały się rewelacyjne. Nigdy wcześniej takich nie robiłam, pewnie dlatego, że nie piekłam wcześniej całej gęsi, więc nie było mięsnych resztek. Jeżeli jednak zdarzy się, że zostanie trochę pieczonych resztek, warto takie pierogi zrobić. Dodatek gęsiego smalcu powoduje,że farsz nie jest suchy(...)falbanki powodują, że jest jak dla mnie za grube. Polecam. składniki (ok 45 szt) ciasto na pierogi 2 szklanki mąki 3/4 szklanki gorącej wody farsz ok 300 g pieczonego mięsa gęsi 2 - 3 średnie cebule 5 - 6 ząbków czosnku pęczek natki pietruszki majeranek sól pieprz łyżka roztopionego gęsiego smalcu gęsi smalec do smażenia przygotowanie ciasto przesianą mąkę
Stare Garyzetrzeć na tarce, czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie ww. składniki wymieszać w misieczce, dolać sok z cytryny, sos sojowy, wodę, miód i wymieszać. Umyte udka przełożyć do rękawa do pieczenia i wlać(...)marynatę. Zamknąć worek klipsem i całośc dokładnie wymieszać. Odłożyć do lodówki na minimum 1 godz. Nastawić piekarnik na 200 stopni. Następnie rękaw z mięsem włożyć do żaroodpornego naczynia i piec przez 40 minut. Jeżeli lubicie chrupiącą skórkę, to należy rozciąć rękaw, odkryć udka i piec przez kolejne 10 minut- lub do zarumienienia się skórki. Coleslaw: Kapustę poszatkować i posolić, odstawić
Kraina Miodem Płynącawarstwowe i uroczo prezentujące się ciasto bez pieczenia, z którym poradzi sobie nawet kulinarna 'noga', bo to ciasto po prostu nie może się nie udać, a do tego jest bardzo, baaardzo smaczne :))) Spód czekoladowy na bazie ciasteczek, kolejno: masa grysikowa- gęsta i kremowa- oraz cudowny krem cytrynowy, który znacie już z poprzedniego wpisu... … Och, pokochacie je od pierwszego(...)skórka z 1 cytryny) * cukier- 3/4 szklanki * masło- 100 g Spód czekoladowy: Ciastka połączyć z miękkim masłem w blenderze. Przełożyć na spód małej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki. Masa grysikowa: Do mleka wsypać kaszę mannę wraz z cukrem i gotować, aż masa zgęstnieje. Dodać masło i dokładnie wymieszać. Krem cytrynowy: Żółtka utrzeć z cukrem, wlać
Kraina Miodem Płynąca