pieczenia - 22046 przepisów (strona:473/1470)

smaczny bardzo sernik marchewkowy z nutą anyżu... 181

cytryny i mieszając na średnim ogniu gotować z 5 minut i zostawić do wystygnięcia z podanych składników mikserem utrzeć drobną kruszonkę tortownica 24 cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie smarować - wsypac kruszonkę i denkiem szklanki przyklepać do dna blaszki twaróg półtłusty śmietankowy w misie robota utrzeć z cukrem z 4 minuty - my lubimy w serniku grudki twarogu(...)trakcie mieszania dodać cynamon, imbir, anyż rozdrobniony w moździerzu, budyń i wszystko z 1 minutę mieszać spód podpiec w 200C z 10 minut i wylać na spód sernik, piec z 50 minut po 50 minutach wlać na sernik polewę: śmietanę wymieszać z cukrem i piec jeszcze z 20 minut po upieczeniu sernik zostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach

W Mojej Kuchni Lubię
MAKOWE GWIAZDKI ORKISZOWE, BEZ CUKRU 171

każdą osobno rozwałkowujemy wałkiem na blacie przy pomocy folii spożywczej. Na rozwałkowanym płacie ciasta wycinamy foremkami dowolne kształty. U mnie gwiazdki i kwiatki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odkładamy zapełnioną blaszkę na ok.10 minut do lodówki. W trakcie chłodzenia zapełniamy(...)ciachami drugą blaszkę. Gdy pierwsza blaszka wędruje do piekarnika, to ta druga wchodzi na jej miejsce do lodówki. I tak do wyczerpania składników. U mnie wyszły 4 blaszki ciastek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170*C, termoobieg ok.10-12 minut, do lekkiego przyrumienienia. Studzimy na blaszce a następnie przekładamy na talerze lub do puszki. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Batony energetyczne bez pieczenia 196

zmielone). Do masy dodać płatki owsiane i popping z amarantusa (trzeba dodać tyle żeby masa była twarda, można dodać więcej płatków), wymieszać łyżką. Rozłożyć masę na papierze do pieczenia(...)przykryć drugim kawałkiem papieru i rozwałkować na grubość ok 1 cm. Zdjąć papier, pokroić masę na nieduże kawałki, można obtoczyć w sezamie, zapakować każdego batonika w kawałek papieru do pieczenia. Przechowywać w lodówce.         Smacznego

Co na wege obiad?
Noworoczny tort szampański 234

sprawia, że deser jest naprawdę lekki, a całość komponuje się obłędnie dobrze :) Biszkopt: 5 jajek szklanka mąki (3/4 pszennej i 1/4 tortowej) szklanka cukru pudru pół łyżeczki proszku do pieczenia Krem szampański: szklanka szampana 3 jajka 250 ml śmietanki 30% 5 łyżek cukru pudru 5 łyżeczek żelatyny cukier waniliowy + tabliczka czekolady(...)Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie porcjami dodajemy cukier puder, cały czas miksując na wolnych obrotach. Dorzucamy jajka i podobnie postępujemy z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Masę przelewamy do blaszki z dnem wyłożonym papierem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 40 minut. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach.       Szampana podgrzewamy na małym

sama złodycz
Ciasto bananowe 223

tego pyszna polewa. Ktoś się skusi?:) ciasto: 300 g mąki tortowej 240 g cukru pudru 10 łyżek oleju 10 łyżek zimnej wody 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody 3 łyżki kakao do nasączenia: 100 ml mocnej kawy masa: 500 ml schłodzonej śmietanki 30% 250 g mascarpone łyżka cukru pudru łyżka konfitury pomarańczowej 3 banany(...)sodą. Czynność powtarzamy do wyczerpania tych składników. Następnie ubijamy białka jajek i dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy ( (użyłam 22 x 33 cm) i pieczemy około 35 minut( oczywiście wszystko zależy od piekarnika ale pieczemy do „suchego patyczka”). Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia po czym nasączamy kawą. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno

Mienta blog
Chleb z orzechami i marchewką Jeffreya Hamelmana 140

przełożyłam do natłuszczonej foremki 11 x 23 cm, przykryłam i odstawiłam na min. do wyrośnięcia Piekłam w piekarniku o temp. 240  C* przez 15 min , a potem 20 min. w temp. 220 C*, następnie około 15 min. w temp. 200 C*. Ogólny czas pieczenia wyniósł 50 min. Przed włożeniem ciasta chlebowego do piekarnika można wrzucić 2 kostki lodu(...)spód piekarnika, a chleb z wierzchu naciąć. Chleb piekłam z połowy wszystkich podanych składników, tylko jeden bochenek :) Chlebek był bardzo wilgotny. Najlepszy był na drugi i trzeci dzień. Przepis z bloga Danusi - leśny zakątek Moje uwagi : Marchewkę lepiej zetrzeć na tarce o drobniejszych oczkach. Danusia proponuje ten chleb na okazję świąt Bożego Narodzenia. Według mnie smakuje absolutnie o każdej porze

Proste Potrawy
Ciasteczka z patelni 131

cukru * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej * 1/4 łyżeczki cynamonu * 2 łyżki mleka * cukier puder do posypania Sposób wykonania Mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą przesiać na stolnicę, zrobić dołek, wybić jajko, dodać margarynę, smalec, cynamon, mleko, 35 g cukru (chociaż smaczne są też w wersji bez cukru w cieście, a jedynie posypane), zagnieść

Mix smaku
Kostka ryżowo-czekoladowa 157

miodu * 150 g czekolady deserowej lub mlecznej * 90 g ryżu preparowanego Sposób wykonania Posmarować cienko tłuszczem kwadratową formę do pieczenia o boku 20 cm i wyłożyć papierem do pieczenia. Dla przygotowania warstwy z białej czekolady, należy roztopić margarynę, miód i białą czekoladę w misce umieszczonej na rondlu z wrzącą wodą. Rozpuszczoną jednolitą masę, zdjąć z ognia, dosypać ryż

Mix smaku
Meduzy 276

składniki * 35 dag maki pszennej * 3 jajka * 2 czubate łyżki cukru * 2,5 dag masła * 3 łyżki słodkiej śmietany * szczypta soli * 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia (niekoniecznie) * cukier puder * owocowa herbatka rozpuszczalna granulowana (leśna, truskawkowa, malinowa) * olej(...)smażenia sposób wykonania Masło roztopić i wystudzić. Jajka ubić z cukrem. Do masy jajecznej mieszając dodać rozpuszczone masło, śmietanę, oraz stopniowo dosypywać przesianą mąkę z solą (i proszkiem do pieczenia). Ciasto wyjąć z miski i dokładnie wyrobić podsypując odrobiną mąki. Zawinąć w folię i zostawić na godzinę w chłodnym miejscu. Następnie ciasto porcjami rozwałkowywać na cienkie placki, podsypując przy

Mix smaku
Szynka z rękawa 117

składniki * ok. 1 kg surowej szynki wieprzowej * ok. 1/2 łyżeczki soli peklowej * vegeta lub inna tego typu przyprawa * 1-2 ząbki czosnku * rękaw do pieczenia, woreczek lub folia nadająca się do obróbki termicznej * sznurek Sposób wykonania Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą peklową, posypać vegetą, obłożyć czosnkiem pokrojonym w plasterki (zamiast czosnku lub oprócz można użyć dowolnych ziół suszonych), zawinąć(...)spożywczą i odstawić w chłodne miejsce na 24-36 godzin. Po tym czasie odwinąć mięso, zdjąć plasterki czosnku (chyba, że szynka ma być bardzo czosnkowa), włożyć do rękawa do pieczenia, zawinąć tak, aby dobrze przylegał do mięsa, dokładnie zawinąć brzegi, aby do środka nie dostała się woda, a następnie dosyć mocno i gęsto obwiązać sznurkiem. Uważać, aby nie rozerwać

Mix smaku
Pyszny i prosty Mulatek 135

różne kombinacje owoców i bakalii byle tylko zachować proporcje. składniki * 2 szklanki mąki pszennej * 1 szklanka cukru * 4 jajka * 2 łyżeczki kakao * 2 łyżeczki cynamonu * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 1 łyżeczka sody(...)szklanki oleju * 1/2 szklanka posiekanych orzechów * 3 duże jabłka * 1/2 szklanki pokrojonych suszonych moreli * 1/2 szklanki rodzynek Sposób wykonania Jajka ubić z cukrem,dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i kakao oraz olej i dokładnie wymieszać.Do ciasta dodać orzechy oraz pokrojone jabłka, morele i wymieszać.Przełożyć do formy(24/32 cm) lub tortownicy (27 cm) wyłożonej

Mix smaku
Ciasto drożdżowe z automatu 164

szklanki mleka * 15 g drożdży * 3/4 szklanki bakalii (rodzynki, żurawina, kandyzowane owoce, płatki migdałowe...) * 1/3 szklanki oleju * 1/2 szklanki cukru * szczypta soli Sposób wykonania Do wiaderka maszyny do pieczenia chleba wlać letnie mleko, rozkruszyć drożdże (o temperaturze pokojowej), jajka roztrzepać w szklance (odłożyć ok. 2 łyżki), wlać(...)następnie olej, cukier, przesiana mąka i na końcu szczypta soli na mąkę tak aby nie dotykała mokrych składników. Ustawić maszynę na program słodkie, waga 1000, skórka jasna. Tuż przed pieczeniem posmarować ciasto zostawionym jajkiem i można posypać kruszonką. Ciasto długo zachowuje świeżość

Mix smaku
Smażone ciasteczka 127

pudru * 50 g masła * 2 jajka * 2 żółtka * 2 łyżki śmietany 18% * 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia * oliwa do smażenia Sposób wykonania Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, włożyć miękkie masło i posiekać nożem, aby połączyło się z mąką. Żółtka i całe jajka (bez skorupek) włożyć do naczynia, rozkłócić, dodać cukier puder i utrzeć przy pomocy robota

Mix smaku
Faworki 149

łyżki gęstej kwaśnej śmietany * 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia * 2 łyżki spirytusu * szczypta soli * 1 litr oleju do smażenia Sposób wykonania Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę, zrobić dołek i dodać pozostałe składniki. Ciasto dobrze, dość długo wyrobić, podzielić na 4 części i przykryć ściereczką aby nie obsychało. Każdą porcję dość cienko rozwałkować

Mix smaku
Róże karnawałowe 166

łyżki gęstej kwaśnej śmietany * 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia * 1.5 łyżki spirytusu * szczypta soli * 1 litr oleju do smażenia * marmolada Sposób wykonania Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę, zrobić dołek i dodać pozostałe składniki. Ciasto dobrze, dość długo wyrobić, podzielić na 4 części i przykryć ściereczką aby nie obsychało. Każdą porcję dość cienko rozwałkować

Mix smaku