mnie nic się nie marnuje! Taką dodatkową marchewkę zawsze można obrać i schrupać ze smakiem, zrobić z niej pyszną zupę , upiec lub przygotować prostą pastę w połączeniu z pieczoną papryką. Pasta kanapkowa z pieczoną papryką i pieczoną marchewką Składniki: 3 marchewki obrane, 2 czerwone papryki, sok z 1/4 cytryny, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku, 1/2 ostrej papryki w proszku(...)szczypta wędzonej papryki, szczypta mielonego kminu rzymskiego, gałązka rozmarynu drobno posiekana, łyżka oliwy z oliwek, sól do smaku. Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do 200 stopni, marchewkę piec przez około 35 minut, paprykę przez 25 minut (lub do pojawienia się czarnych bąbli na skórce. Gorącą jeszcze paprykę sparzyć: przełożyć do naczynia z pokrywką, zamknąć i potrząsać przez chwilę, a następnie odstawić
Pełna LodówkaUdało mi się w końcu dostać jarmuż w sklepie. Pierwsze co, to przygotowałam sobie czipsy z jarmużu... i rozczarowałam się. W zapachu przypominały pieczonego kalafiora, natomiast w smaku trochę rozpływający się w ustach, chrupiący... karton. Nie poddałam się jednak i przygotowałam je jeszcze raz przygotowując pikantną zalewę, mieszając ją z kawałkami jarmużu. Wyszło dużo lepiej. Jednakże fanka jarmużowych czipsów chyba(...)stopni. jarmuż umyć, osuszyć i odciąć zgrubiałe łodygi i przełożyć do miski. W mniejszym naczyniu wymieszać oliwę i przyprawy. Zalać jarmuż, dokładnie wymieszać i rozłożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem. Piec przez 4-6 minut, czipsy powinny być chrupiące, ale nie przypalone. Smacznego
Pełna Lodówkaformę po prostu wylepić ciastem). Brzegi podwinąć do góry (żeby brzegi nie spływały można włożyć formę z ciastem na kolejne 30 minut do lodówki). Ciasto ponakłuwać widelcem i piec w temperaturze 180°C przez 20-25 minut na środkowym poziomie piekarnika. Nadzienie: Brokuł umyć i obrać w różyczki. Gotować w lekko osolonej, wrzącej wodzie około 3 minuty (ja ugotowałam(...)tarty), doprawić solą i pieprzem, dobrze rozmieszać. Tarta: Na gotowy kruchy spód wyłożyć równomiernie różyczki brokuła i kurczak. Polać równomiernie gotową masą (ja polewałam łyżką). Górę tarty posypać serem. Piec w 180°C przez 30-35 minut na środkowym poziomie piekarnika (aż masa zgęstnieje). Zdjęcia zrobione w trakcie robienia tarty. Składniki ciasta gotowe do ugniatania. Przyprawianie pokrojonych piersi z kurczaka
Passions hobbies lifeśrednicy 26 cm wysmarować masłem. Wyjęte z lodówki ciasto podsypać mąką i rozwałkować. Wyłożyć ciastem formę i podwinąć boki. Spód ponakłuwać widelcem. Piec około 35 min, aż kruche ciasto będzie złociste. Po 10 minutach pieczenia zmniejszyć temperaturę piekarnika do 180°C. Jeżeli ciasto się podniesie, to jeszcze raz je ponakłuwać żeby opadło. Gotowe ciasto zostawić do ostudzenia. Galaretka
Passions hobbies lifeosób Koszt przygotowania: 26,00 zł SKŁADNIKI: 400 g dorsza (filet) 1 bakłażan 1 cukinia 1 czerwona papryka świeży tymianek sproszkowana papryka słodka sól oliwa papier do pieczenia PRZYGOTOWANIE: Dorsza myjemy, dokładnie osuszamy, kroimy na porcje i przekładamy na talerz. Doprawiamy solą i listkami świeżego tymianku. Odstawiamy i zabieramy się za przygotowanie warzyw. Warzywa myjemy, osuszamy wycinamy gniazda nasienne(...)rozgrzanej oliwie przesmażamy warzywa. Starajmy się, aby ich nie przesmażyć. Powinny być jędrne i chrupkie. Doprawiamy je solą i papryką słodką. Usmażone odstawiamy. Na drugiej patelni rozkładamy papier do pieczenia i układamy porcje ryby skórą do dołu. Smażymy ok. 3 min. z obu stron. Na talerzu układamy usmażone warzywa, a na nich filety z dorsza. Smacznego
kulinarnyJanagrzaniu się piekarnika (u mnie zajmuje to około 8 minut przy włączonym termoobiegu, który wyłączam po nagrzaniu się piekarnika) zdejmij folię aluminiową i piecz chleb 25 - 30 minut. Na kilka minut przed końcem pieczenia sprawdź, czy skórka chleba nie przypieka sie zanadto. Jesli tak, ponownie nakryj naczynie folią aluminiową. Po upieczeniu się chleba wyjmij go z naczynia żaroodpornego
Grahamka, weka i kajzerkapieczenia – 1 łyżeczka * cukier – 1 czubata łyżka * cynamon – 1 czubata łyżka * olej – 4 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę miksujemy z mlekiem/napojem, szczyptą soli, proszkiem do pieczenia, jajkami i olejem. Dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy cynamon oraz cukier i dokładnie mieszamy. Na rozgrzaną patelnię kładziemy porcję zwykłego ciasta, a po chwili robimy wzorek
Ostra na Słodkoodrobina słodyczy. Proponuję przygotować Róże karnawałowe w wersji light, czyli Róże karnawałowe z piekarnika . Są wyjątkowo delikatne, lekkie, chrupiące i do tego dietetyczne. Nie smażone w głęboki tłuszczu, a pieczone w piekarniku. Polecam też faworki z piekarnika. Składniki : ( około 20 róż karnawałowych) 1 1/2 szklanki mąki, szczypta soli 1 żółtko 16 g cukru wanilinowego, ½ szklanki jogurtu greckiego, cukier puder(...)różnej wielkości i łączymy w środku przez naciśnięcie palcem aż powstanie dołek. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Włączamy termoobieg. Róże karnawałowe układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez około 10 minut na złoty kolor. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy cukrem pudrem, a w środek każdej róży wkładamy dżem lub konfiturę. Smacznego! The post Róże karnawałowe
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięłyżki kakao -kostka margaryny -4 jajka -słoiczek dżemu ( wiśniowego, agrestowego lub śliwkowego ) -łyżeczka proszku do pieczenia -cukier wanilinowy -aromat rumowy Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, mieszamy z cukrem, dodajemy pokrojoną margarynę i skruszamy w palcach. Dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 części. Jedną owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki
Maminek kulinarnykulki rozkręcam placek o średnicy 31 cm. Smaruje placek sosem pomidorowym, układam plastry pomidora na przemian z plastrami mozarelli. Piekę pizzę w piekarniku nagrzanym do 22-240 stopni przez około 20 minut. Ostatnie 10 minut pieczenia piekłam z termoobiegiem, aby odparowac nadmiar wody z pomidora. Sos Balsamiczny Malinowy: Do rondelka wlewam kremowy ocet balsamiczny kremowy
Blondynka Gotujejest świetny przepis na przepiórki z grilla. Proponujemy przygotować sobie od razu więcej bo przepiórki przygotowane do obróbki kulinarnej – zazwyczaj pieczenia lub grillowania – ważą około 115 g. Składniki: 8-10 przepiórek 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych 2 łyżki musztardy Dijon Sok z ½ cytryny 1 łyżka octu winnego(...)łyżeczka suszonego estragonu ½ łyżeczki soli ¼ łyżeczki czarnego pieprzu Przygotowanie: Tuszki przepiórki przeciąć tak aby leżały płasko. Wymieszać wszystkie składniki marynaty w małej misce. Przepiórki umieścić w płytkim naczyniu do pieczenia. Natrzeć marynatą, przykryć naczynie i odstawić do lodówki do marynowania na 3-5 godzin. Na pół godziny przed grillowaniem przepiórki wyciągnąć z marynaty i ostawić do osiągnięcia temperatury pokojowej
naRuszciepowiedziała "może być", co można uznać za najwyższą pochwałę w kategorii kropli do nosa ;) Rzeczywiście aplikacja EctoAlerg jest bezproblemowa. Preparat nie ma zapachu , po zastosowaniu nie odczuwa się pieczenia czy szczypania . Krople nie mają żelowej konsystencji, są zupełnie rzadkie ale przynoszą ulgę wysuszonej śluzówce i dają uczucie nawilżenia . Niestety wrażenie to mija dosyć szybko. W niesprzyjających warunkach (ogrzewane(...)żelotwórczą stosowaną w okulistyce jako dodatek przedłużający czas oddziaływania leków stosowanych do oczu (wskutek zwiększonej lepkości przebywają dłużej w worku spojówkowym) W naszym przypadku krople EctoAlerg ® nie spowodowały pieczenia czy szczypania , nawet przy stosowaniu na mocno podrażnione i zaczerwienione spojówki. Odczuwalnie zmniejsza się też swędzenie oczu (brzegów powiek). Według folderu prezentującego wyniki badań krople te pomagają również
głodny alergikminut. Formę wysmarować tłuszczem i wyłożyć nią ciasto . Oblepić dokładnie brzegi. Ciasto po nakłuwać widelcem. Na wierzch położyć papier do pieczenia i wysypać równomiernie fasolę. Piec przez 15 minut w temperaturze 175 stopni, a następnie zdjąć fasolę i piec jeszcze 5 minut. Śmietankę ubić na sztywno, dodać serek mascarpone , cukier i aromat waniliowy, wymieszać. Na ostudzone
Cukier&Puderwilgotny, przepyszny SERNIK Z MUSEM CZEKOLADOWYM - po prostu NIEBO W GĘBIE! Nie ukrywając uwielbiam serniki , ale nigdy mi nie wychodzą, ale nie tym razem!! :D Sernik jest taki wyjątkowy, bo piecze się go w kąpieli wodnej. Przepis na to cudo znalazłam na stronie mojewypieki chyba nie muszę nikomu przedstawiać autorki tej strony :) Składniki: spód: 160 g ciastek czekoladowych(...)Oreo 30 g roztopionego masła Ciastka (w całości) i masło zblendować do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać. Formę dwukrotnie owinąć z zewnątrz folią aluminiową od dołu i boki, nie górę. masa serowa
Cukier&PuderKochani dziś mam dla Was drugą wersję sernika pieczonego na parze , równie genialny jak poprzedni i oczywiście tej samej autorki co poprzednio moje wypieki !Tu znajdziecie przepis na sernik z musem czekoladowym . Składniki na spód : 160 g ciastek czekoladowych z nadzieniem typu Oreo, 30 g masła, roztopionego Ciastka w całości i masło zblendować do otrzymania masy ciasteczkowej(...)konsystencji mokrego piasku. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy. Formę dwukrotnie owinąć z zewnątrz folią aluminiową od dołu i boki, nie górę. Składniki na masę serową: 500 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie 250 ml śmietany kremówki 36% 2 duże jajka
Cukier&Puder