pieczenia - 22046 przepisów (strona:466/1470)

Noworoczny tort szampański 259

sprawia, że deser jest naprawdę lekki, a całość komponuje się obłędnie dobrze :) Biszkopt: 5 jajek szklanka mąki (3/4 pszennej i 1/4 tortowej) szklanka cukru pudru pół łyżeczki proszku do pieczenia Krem szampański: szklanka szampana 3 jajka 250 ml śmietanki 30% 5 łyżek cukru pudru 5 łyżeczek żelatyny cukier waniliowy + tabliczka czekolady(...)Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie porcjami dodajemy cukier puder, cały czas miksując na wolnych obrotach. Dorzucamy jajka i podobnie postępujemy z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Masę przelewamy do blaszki z dnem wyłożonym papierem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 40 minut. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach.       Szampana podgrzewamy na małym

sama złodycz
Ciasto bananowe 244

tego pyszna polewa. Ktoś się skusi?:) ciasto: 300 g mąki tortowej 240 g cukru pudru 10 łyżek oleju 10 łyżek zimnej wody 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody 3 łyżki kakao do nasączenia: 100 ml mocnej kawy masa: 500 ml schłodzonej śmietanki 30% 250 g mascarpone łyżka cukru pudru łyżka konfitury pomarańczowej 3 banany(...)sodą. Czynność powtarzamy do wyczerpania tych składników. Następnie ubijamy białka jajek i dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy ( (użyłam 22 x 33 cm) i pieczemy około 35 minut( oczywiście wszystko zależy od piekarnika ale pieczemy do „suchego patyczka”). Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia po czym nasączamy kawą. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno

Mienta blog
Chleb z orzechami i marchewką Jeffreya Hamelmana 161

przełożyłam do natłuszczonej foremki 11 x 23 cm, przykryłam i odstawiłam na min. do wyrośnięcia Piekłam w piekarniku o temp. 240  C* przez 15 min , a potem 20 min. w temp. 220 C*, następnie około 15 min. w temp. 200 C*. Ogólny czas pieczenia wyniósł 50 min. Przed włożeniem ciasta chlebowego do piekarnika można wrzucić 2 kostki lodu(...)spód piekarnika, a chleb z wierzchu naciąć. Chleb piekłam z połowy wszystkich podanych składników, tylko jeden bochenek :) Chlebek był bardzo wilgotny. Najlepszy był na drugi i trzeci dzień. Przepis z bloga Danusi - leśny zakątek Moje uwagi : Marchewkę lepiej zetrzeć na tarce o drobniejszych oczkach. Danusia proponuje ten chleb na okazję świąt Bożego Narodzenia. Według mnie smakuje absolutnie o każdej porze

Proste Potrawy
Ciasteczka z patelni 166

cukru * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej * 1/4 łyżeczki cynamonu * 2 łyżki mleka * cukier puder do posypania Sposób wykonania Mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą przesiać na stolnicę, zrobić dołek, wybić jajko, dodać margarynę, smalec, cynamon, mleko, 35 g cukru (chociaż smaczne są też w wersji bez cukru w cieście, a jedynie posypane), zagnieść

Mix smaku
Kostka ryżowo-czekoladowa 190

miodu * 150 g czekolady deserowej lub mlecznej * 90 g ryżu preparowanego Sposób wykonania Posmarować cienko tłuszczem kwadratową formę do pieczenia o boku 20 cm i wyłożyć papierem do pieczenia. Dla przygotowania warstwy z białej czekolady, należy roztopić margarynę, miód i białą czekoladę w misce umieszczonej na rondlu z wrzącą wodą. Rozpuszczoną jednolitą masę, zdjąć z ognia, dosypać ryż

Mix smaku
Meduzy 305

składniki * 35 dag maki pszennej * 3 jajka * 2 czubate łyżki cukru * 2,5 dag masła * 3 łyżki słodkiej śmietany * szczypta soli * 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia (niekoniecznie) * cukier puder * owocowa herbatka rozpuszczalna granulowana (leśna, truskawkowa, malinowa) * olej(...)smażenia sposób wykonania Masło roztopić i wystudzić. Jajka ubić z cukrem. Do masy jajecznej mieszając dodać rozpuszczone masło, śmietanę, oraz stopniowo dosypywać przesianą mąkę z solą (i proszkiem do pieczenia). Ciasto wyjąć z miski i dokładnie wyrobić podsypując odrobiną mąki. Zawinąć w folię i zostawić na godzinę w chłodnym miejscu. Następnie ciasto porcjami rozwałkowywać na cienkie placki, podsypując przy

Mix smaku
Szynka z rękawa 147

składniki * ok. 1 kg surowej szynki wieprzowej * ok. 1/2 łyżeczki soli peklowej * vegeta lub inna tego typu przyprawa * 1-2 ząbki czosnku * rękaw do pieczenia, woreczek lub folia nadająca się do obróbki termicznej * sznurek Sposób wykonania Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą peklową, posypać vegetą, obłożyć czosnkiem pokrojonym w plasterki (zamiast czosnku lub oprócz można użyć dowolnych ziół suszonych), zawinąć(...)spożywczą i odstawić w chłodne miejsce na 24-36 godzin. Po tym czasie odwinąć mięso, zdjąć plasterki czosnku (chyba, że szynka ma być bardzo czosnkowa), włożyć do rękawa do pieczenia, zawinąć tak, aby dobrze przylegał do mięsa, dokładnie zawinąć brzegi, aby do środka nie dostała się woda, a następnie dosyć mocno i gęsto obwiązać sznurkiem. Uważać, aby nie rozerwać

Mix smaku
Pyszny i prosty Mulatek 162

różne kombinacje owoców i bakalii byle tylko zachować proporcje. składniki * 2 szklanki mąki pszennej * 1 szklanka cukru * 4 jajka * 2 łyżeczki kakao * 2 łyżeczki cynamonu * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 1 łyżeczka sody(...)szklanki oleju * 1/2 szklanka posiekanych orzechów * 3 duże jabłka * 1/2 szklanki pokrojonych suszonych moreli * 1/2 szklanki rodzynek Sposób wykonania Jajka ubić z cukrem,dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i kakao oraz olej i dokładnie wymieszać.Do ciasta dodać orzechy oraz pokrojone jabłka, morele i wymieszać.Przełożyć do formy(24/32 cm) lub tortownicy (27 cm) wyłożonej

Mix smaku
Ciasto drożdżowe z automatu 193

szklanki mleka * 15 g drożdży * 3/4 szklanki bakalii (rodzynki, żurawina, kandyzowane owoce, płatki migdałowe...) * 1/3 szklanki oleju * 1/2 szklanki cukru * szczypta soli Sposób wykonania Do wiaderka maszyny do pieczenia chleba wlać letnie mleko, rozkruszyć drożdże (o temperaturze pokojowej), jajka roztrzepać w szklance (odłożyć ok. 2 łyżki), wlać(...)następnie olej, cukier, przesiana mąka i na końcu szczypta soli na mąkę tak aby nie dotykała mokrych składników. Ustawić maszynę na program słodkie, waga 1000, skórka jasna. Tuż przed pieczeniem posmarować ciasto zostawionym jajkiem i można posypać kruszonką. Ciasto długo zachowuje świeżość

Mix smaku
Smażone ciasteczka 156

pudru * 50 g masła * 2 jajka * 2 żółtka * 2 łyżki śmietany 18% * 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia * oliwa do smażenia Sposób wykonania Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, włożyć miękkie masło i posiekać nożem, aby połączyło się z mąką. Żółtka i całe jajka (bez skorupek) włożyć do naczynia, rozkłócić, dodać cukier puder i utrzeć przy pomocy robota

Mix smaku
Faworki 173

łyżki gęstej kwaśnej śmietany * 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia * 2 łyżki spirytusu * szczypta soli * 1 litr oleju do smażenia Sposób wykonania Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę, zrobić dołek i dodać pozostałe składniki. Ciasto dobrze, dość długo wyrobić, podzielić na 4 części i przykryć ściereczką aby nie obsychało. Każdą porcję dość cienko rozwałkować

Mix smaku
Róże karnawałowe 195

łyżki gęstej kwaśnej śmietany * 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia * 1.5 łyżki spirytusu * szczypta soli * 1 litr oleju do smażenia * marmolada Sposób wykonania Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę, zrobić dołek i dodać pozostałe składniki. Ciasto dobrze, dość długo wyrobić, podzielić na 4 części i przykryć ściereczką aby nie obsychało. Każdą porcję dość cienko rozwałkować

Mix smaku
Pieczony schab 195

skośną kratkę.       Składniki marynaty wymieszać i natrzeć nią mięso, włożyć do naczynia i pozostawić mięso w marynacie na 12-18 godzin. Następnie przygotować rękaw do pieczenia, związać w supeł jeden koniec, umieścić w nim mięso posypane dodatkowo cząbrem, włożyć obok ząbki(...)czosnku, cebulkę, związać na supeł z drugiej strony, u góry zrobić kilka małych dziurek, aby para miała jak uchodzić.  Włożyć do nagrzanego piekarnika do temp 180 stopni i piec

Mix smaku
Brownie 170

ognia i odstawić, aby się wystudziło. 2 krok Nastawić piekarnik na 160 stopni. Potrzeba około 10 min aby się piekarnik podgrzał w tym czasie należy przygotować blaszkę do pieczenia i wyłożyć ją  pergaminem. Teraz należy przesiać przez sito kakao i mąkę. 3 krok Posiekać na drobniutkie kawałki białą i mleczną czekoladę. W tym czasie możecie już zmniejszyć temp(...)kakao, delikatnie wszystko mieszając łyżką.Kiedy całość jest już wsypana dodaj rozdrobnioną białą i mleczną czekoladę. 7 krok Wlej wszystko do przygotowanej blaszki i wstaw do piekarnika. Powinno się piec około 25 min. Po 25 min należy sprawdzić czy jest upieczone, jeśli jest jeszcze nie dopieczone piecz jeszcze 5 min. Kiedy uznasz, że jest gotowe wyłącz piekarnik i poczekaj

Kulinarna rozmowa
Pierniczki 141

Uwielbiam ten zapach rozchodzący się po domu, gdy pieką się te cudeńka. Uważam, że pieczenie ciasteczek z dziećmi jest jedną z najprzyjemniejszych form wspólnego spędzania czasu. Z tego przepisu wyszło mi 4 blachy pierniczków. 125g masła wcześniej wyjętego z lodówki 100g brązowego cukru 115g złotego syropu ( golden syrup, ale można zastąpić miodem) 450g mąki 1 łyżeczka sody(...)wlewamy do suchych i drewnianą łyżką łączymy wszystkie składniki. Gdy ciasto troszkę przestygnie, zagniatamy je na lekko opruszonym mąką blacie. Rozwałkowujemy na ok 5mm grubości i wycinamy dowolne kształty. Pieczemy ok 12minut. Gdy pierniczki przestygną dekorujemy np.lukrem, czekoladą lub czym tam chcemy. Udanych wypieków

Kulinarna rozmowa