Takie kuleczki rybne zawsze robię na święta ale nie tylko. Goszczą u nas kilka razy w roku. Nie wymagają dużego nakładu pracy a są pyszne i
Ala piecze i gotujeMożna ją zrobić na święta lub na sylwestra. Najlepsza jest na drugi, trzeci dzień jak smaki się dobrze przegryzą a rybka nabierze smaków i aromatów z
Ala piecze i gotujeGotować bez przykrycia do miękkości kapusty. Po ugotowaniu produktów, dodać: - obrane i starkowane jabłka, - namoczone we wrzątku przez 20 minut i pokrojone drobno grzyby, - pokrojone pieczone mięso, - sos z pieczenia mięsa, - pokrojoną kiełbasę. Im więcej rodzajów mięsa, tym bigos jest smaczniejszy. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Koncentrat pomidorowy rozrzedzić zimną wodą, wlać do garnka. Na koniec dodać
Świat Domowej Kuchnisztuki, cukier 1 szklanka, mleko 3,2% 1 szklanka, woda 1/2 szklanki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka pszenna typ 500 2,5 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, kakao 5 łyżek, papierówka 6 sztuk jajka, olej, woda, mleko, cukry mikserem zmiksować z 4 minuty wsypać mąkę z proszkiem, kakao i zmiksować(...)minuty tortownica 24 cm - wysmarować masłem i tartą bułką obsypać, wlać ciasto do blaszki i powciskać gęsto duże kawałki papierówek ze skórką, posypać cukrem 3 łyżki ciasto piec w 200C około 45 minut i z blaszki wyjąć jak będzie wystudzone ciasto jest wilgotne od soku pieczonych papierówek................SMACZNEGO!!! popieram akcję: BLOGERZY JEDZĄ JABŁKA
W Mojej Kuchni LubięSłodka i puszysta plecionka drożdżowa, to idealne pieczywo na śniadanie z masłem i dżemem. Można ją przed pieczeniem posypać kruszonką, będzie wtedy jeszcze słodsza :) Składniki: 550 g mąki pszennej tortowej 30 g świeżych drożdży 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody 3 łyżki cukru 2 łyżki masła 1 jajko + drugie do posmarowania chałki Do szklanki z mlekiem pokruszyć drożdże(...)stronie. Powtórzyć tę czynność kilka razy i na samym końcu podwinąć końcówki pod spód chałki. Odstawić ponownie w ciepłe miejsce na około pół godziny na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 27-30 minut
wyzwania kuchennekilka ulubionych przepisów na chleb. Najczęściej czy sobie czy znajomym piekę te z formy ale równie często sięgam po żeliwny gar. na pieczenie w nim są dwa sposoby. Chleb może wyrastać w garnku wyłożonym papierem i pieczemy go w nagrzewającym się piekarniku lub też wyrośnięty chleb przerzucamy do bardzo rozgrzanego garnka, wówczas istotne jest jak mocno umączymy ciasto
Dzieje kuchennej WiewióryJesień czuję wyraźnie w powietrzu, poranki bywają już szare i ponure a w duszy zaczyna grać melancholia. W sezonie jabłkowym co weekend piekę szarlotkę. Jedną i tą sama od lat. Taką jak mama Małżonowi robiła i robi zresztą nadal. Spytacie ile można jeść jedno i to samo ciasto? ja nie wiem bo mi przejadła się już dawno temu ale Małżon(...)uwielbieniu trwa a ja piekę i piekę... Piekę również
Dzieje kuchennej WiewióryKotlety i pieczenie z mielonego mięsa są nam bardzo bliskie. Wszelkich klopsów i pulpetów zrobiłam setki. Pieczeń rzymska robiłam również kilka razy. A co z Polpetone? Nazwa prawie swojska ale pochodzi z Włoch. Dzisiejszego popołudnia skorzystałam z inspiracji dostarczonej mi w "Kocham Toskanię". Nie trzymałam się w 100% przepisu ale efekt i tak był wspaniały. Moje Polpetone podałam
Dzieje kuchennej WiewióryNie wiem jak Wy, ale my bardzo lubimy sałatki z dodatkiem pora. W zasadzie pasują do niego wszystkie składniki. Tym razem taka trochę "resztkowa", bo dodałam
Ala piecze i gotujełyżeczki proszku do pieczenia Jajka, cukier, jogurt i mąkę ziemniaczaną porządnie zmiksować, tak by powstała puszysta masa. Margarynę zetrzeć na tarku, zmieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Do mąki z margaryną dodać zmiksowaną masę, zarobić ciasto. Podzielić na 3 części. Krem: 3 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 cukry waniliowe 1 szkl. jogurtu naturalnego 3 szkl. mleka
Czarnawisienkapieczenia). Z dużą ilością czekolady, masła orzechowego i karmelu. ^^ (jestem dumna, bo aż tak bardzo się nie rozpada, jak to u mnie bywa z tymi ciastami bez pieczenia :P ) No i macie tu jeszcze taką mnie
More food, love and dreamsŻyczę Wam wszystkim. Mnóstwa prezentów pod zieloną choinką, pyszności na wigilijnym stole, wspaniałej rodzinnej atmosfery, wypełnionej melodią staropolskich kolęd, a także wystrzałowego, hucznego Sylwestra
Ala piecze i gotujeUle orzechowe, obowiązkowo muszą być u mnie na święta. Kto już je robił ten wie, że sa smaczne i w sumie nie tak straszne trudne do
Ala piecze i gotujedało się zagnieś ciasto, w miare miękkie. Zostawić w chłopnym miejscu na ok. 30 min. Wałkować na grubość ok. kilka mm. Wykrawać, maczać w białku oraz cukrze. Piec na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piec ok. 20 minut. Gwiazdki na INSTAGRAMIE
CzarnawisienkaNastępnie wsypać bakalie ( te większe, jak np daktyle, morele i inne - posiekać ). Na koniec dodać mąkę - dokładnie wymieszać ciasto. Do formy keksowej, wyłożonej papierem do pieczenia, przełożyć ciasto. Piec 30 minut w 180 stopniach C, po tym czasie ciasto nakryć folią aluminiową i piec kolejne 30 minut. Upieczone, ostygnięte ciasto polukrować lub polać czekoladą, ewentualnie oprószyć tylko cukrem pudrem
kolorowotorcikowo