pieczenia - 22046 przepisów (strona:470/1470)

Ciasto z motylkiem 95

jednej z nich dodać kakao. W ten sposób powstały nam dwa ciasta - ciemne i jasne.  Ciemne ciasto wykładamy do nasmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą keksówki i pieczemy 30 - 35  minut w 180 stopniach. Ciasto sprawdzamy drewnianym patyczkiem, kiedy jest suchy, ciasto można wyjąć z piekarnika i szybko je wystudzić - w zimne dni najlepiej na balkonie ;) Pierwsza część(...)inny wzorek w foremce.  W naszej misce z ciastem cały czas pozostało jasne ciasto. Teraz wylewany je do keksówki, tak aby zakryć naszego motylka ciastem.  Całość pieczemy 35-40 minut w 160 stopniach. Sprawdzamy patyczkiem, czy już jest gotowe. A oto efekt ;) Smacznego

Lawendowe Niebo
Kruche ciasteczka - piękne oczka 119

ciasteczek ;) Kruche ciasteczka - piękne oczka S kładniki: 25 dag mąki pszennej  15 dag masła 10 dag cukru pudru 2 gotowane żółtka 2 surowe żółtka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia dżem morelowy lentilki cukier puder (do ozdoby) Przygotowanie: Wcześniej(...)trzeba ugotować 2 jajka i zabrać z nich żółtka - przetrzeć je przez sitko. Na stolnicy zarobić ciasto z mąki, masła, cukru pudru, żółtek (surowych i ugotowanych) oraz proszku do pieczenia. Wysiekać nożem, a potem wyrobić ręką.  Ciasto rozwałkować, wycinać foremką różne kształty - w połowie ciastek wyciąć oczka.   Upiec ciasteczka na złoty kolor.  Dobrać ciastka parami - sklejać

Lawendowe Niebo
Pancakes z sorbetem truskawkowo - miętowym 137

pieczenia 1/4 szklanki oleju  6 łyżek brązowego cukru 25 dkg mrożonych truskawek kilka listków świeżej mięty Przygotowanie: Maślankę, mąkę, jajko,  połowę brązowego cukru, proszek do pieczenia i olej miksuję  na gładką masę o konsystencji gęstej śmietany. Na posmarowaną olejem rozgrzaną patelnię nakładam dwie łyżki masy i rozprowadzam w formie koła o średnicy około

Magiczna kuchnia Darii
TORT PIERNIKOWY Z KREMEM KARPATKOWYM 249

potrzeba wielkiej okazji, by raczyć się słodkościami. Ale tort to wyższy poziom elegancji. Na specjalny czas. W moim rodzinnym domu torty piecze się naprawdę rzadko. Zwykle są to bardzo ważne okazje, a jedną z nich - Święta Bożego Narodzenia. Nawiązując do tego okresu, postanowiłam upiec tort piernikowy, który podpowiedziała mi moja mama. Od zawsze interesowała się kuchnią; odziedziczyłam po niej (gdyż(...)jednym jajku, ciągle miksując. Do powstałej masy delikatnie dodaję mąkę, mieszam szpatułką do połączenia składników (co zapewni puszystość).  Dno tortownicy (u mnie śr.26 cm) wykładam papierem do pieczenia.  Z papieru wycinam koło o średnicy dna i wkładam do formy. Boki muszą pozostać bez papieru, nie natłuszczam ich, nie obsypuję też mąką. Delikatnie przekładam ciasto, wyrównuję wierzch

W kuchni Karmel-itki
Udka z kurczaka w marynacie z miodem z bakłażanem grillowanym. 173

zasadzie żona piecze ok 40 minut. Ścinamy boki bakłażana i kroimy go na grube plastry. Solimy, pieprzymy i posypujemy ulubionymi ziołami (użyłem tymianku) i papryką słodką. Skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny. Wkładamy do lodówki na kilka chwil. Rozgrzewamy patelnię grillową i po 2 minuty z każdej strony smażymy. Cebulę z pieczenia wykorzystałem do ziemniaków. Smacznego

BaRepas
Spanakopita 175

Przy tym przepisie zakochałam się w cieście filo.  Wydaje mi się, że potrzebuje ono jednak masła, a nie oleju.  Do tego temperatura pieczenia jest istotna.  Tutaj była idealna.  Spakanopita, którą przygotowałam różni się w podaniu od tej tradycyjnej, ponieważ moja została podana w formie pojedynczych strudli.  Polecam taki sposób szczególnie wtedy, kiedy podajecie(...)szpinaku.  Jeżeli używamy świeżego to po umyciu siekamy go w blenderze.  Przygotowany szpinak mieszamy z pokruszoną fetą, serem i ubitymi jajkami.  Odstawiamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia.  Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Przygotowujemy płaty ciasta.  Ja używałam takich o wymiarach 47 x 35 cm, więc użyłam sześciu przekrojonych na pół. Na pierwszy płat

Sto kolorów kuchni
Piernik przekładany marcepanem i powidłami 165

Piernik, który nie potrzebuje leżakowania ani przed pieczeniem, ani po pieczeniu. Idealnie komponuje się z masą marcepanową. Kupioną w Lidlu za 6 zł. W Almie ta sama gramatura innej firmy warta jest już 10 zł... Nic to, trzeba kupić bo piernik trzeba absolutnie powtórzyć na święta. A w Lidlu tej masy marcepanowej już nie ma. Czytaj więcej

bistro mama
Mazurek z figami i masłem orzechowym 125

Być może niektórzy otworzą szeroko oczy, kiedy przeczytają to, co za chwilę napiszę ;) W moim rodzinnym domu nie było tradycji pieczenia mazurków na Wielkanoc. Nie było tradycji pieczenia mazurków w ogóle. Były drożdżowe baby, babeczki, paschy i serniki. Ale nie mazurki. Czytaj więcej

bistro mama
Naturalna apteka na BÓL GARDŁA 177

przeciwzapalne i osłaniające. Dzięki zestawowi minerałów: żelazo, cynk,wapń i siarka dobrze spisuje się szybkim powrocie do zdrowia. Polecam pić napar wraz z tymiankiem! KAPSAICYNA: to składnik opowiadający za pieczenie np. w papryce chilli, działa znieczulająco i oczyszczająco. Najlepsze co możecie zrobić mając chore gardło to wprowadzić na ten czas ostrą kuchnię! Efekt murowany! PĄCZKI SOSNY: za sprawą ogromnej(...)bólu gardła które wam nic nie dadzą - to tylko złudzenie przy ssaniu takiej tabletki że Was mniej boli. Przełykanie śliny i jakiegokolwiek płynu pozwala zapomnieć chwilowo o swędzeniu, pieczeniu czy bólu. Pomyślcie o tym że ssając chemiczne tabletki od bólu gardła połykacie to i zatruwacie tym cały organizm. Jeśli dodać absurdalne ceny takich tabletek to wybór jest prosty - NATURA

Kuchnia PROzdrowotna
Sernik z polewą czekoladową w aromacie limonki 114

Czas przygotowania: 90 min Porcja na tortownicę (foremkę silikonową) 23-25 cm Koszt przygotowania: 26,00 zł SKŁADNIKI na spód ciasta: 200 g herbatników maślanych 120 g margaryny do pieczenia SKŁADNIKI na masę sernikową: (wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej) 5 jajek 1 szklanka białego cukru 500 g twarogu sernikowego 400 ml śmietany 18% 1 łyżeczka cukru waniliowego(...)roztapiamy i dodajemy do pokruszonych herbatników. Wszystko razem dokładnie łączymy. Uzyskaną masę układamy na dnie silikonowej foremki i ugniatamy palcami. Jeśli nie posiadacie foremki silikonowej, wyłóżcie tortownicę papierem do pieczenia. Tak przygotowany spód wstawiamy do lodówki na ok. 20 min. PRZYGOTOWANIE masy sernikowej: Do miski wbijamy jajka i rozcieramy je z cukrem. Dodajemy startą skórkę i sok z limonki

kulinarnyJa
Babka cytrynowa z lukrem 161

Koszt przygotowania: 9,00 zł SKŁADNIKI na ciasto: 250 g mąki pszennej 250 g cukru 250 g margaryny 4 jajka 1/2 szklanki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cytryna bułka tarta SKŁADNIKI na lukier 1 szklanka cukru pudru 1 cytryna posypka dekoracyjna PRZYGOTOWANIE ciasta: Żółtka oddzielamy(...)białek, ucieramy z cukrem i margaryną na jednolitą masę. Dodajemy startą skórkę z cytryny oraz sok z całej cytryny. Następnie dolewamy mleko i dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko razem łączymy za pomocą miksera na niskich obrotach. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy łyżką. Foremkę z kominem na babkę

kulinarnyJa
Tarta ze szparagami, brokułami, suszonymi pomidorami i ricottą 215

folią i rozwałkowujemy na cienki placek. Formę smarujemy masłem. Ciasto przekładamy do formy, dociskamy, a nadmiar odkrawamy za pomocą wałka. Ciasto przykrywamy folią aluminiową, zasypujemy grochem i wstawiamy do pieczenia na ok 15-20 min w temperaturze 190'C. Zdejmujemy folię z grochem i dopiekamy jeszcze 5-10 min. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia. PRZYGOTOWANIE masy: Szparagi myjemy, obieramy(...)pomidory i dymkę. Doprawiamy posikaną bazylią, solą i pieprzem. Wszystkie składni ze sobą łączymy. PRZYGOTOWANIE tarty: Na wystudzone ciasto wykładamy szparagi i brokuły. Warzywa zalewamy masą i wstawiamy do pieczenia na 25 min. w temperaturze 190'C. Upieczona tartę odstawiamy do ostygnięcia i możemy serwować. Smacznego

kulinarnyJa
Kruche maślane ciasteczka z żurawiną 179

odrobiną mąki i formujemy na walec. Walec z ciasta kroimy na plastry o grubości ok. 1 cm. i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka wstawiamy do pieczenia na 15 min. w temperaturze 200'C. Upieczone zdejmujemy z blachy i odstawiamy do wystygnięcia. Smacznego

kulinarnyJa
Szynka pieczona w kremowym sosie z kurkami 376

PRZYGOTOWANIE pieczonej szynki: Szynkę myjemy, osuszamy i przekładamy do miski. Dodajemy drobno posiekanym czosnkiem i rozmarynem.  Doprawiamy czerwoną papryką, solą i pieprzem. Dolewamy oliwę. Przyprawy wcieramy w mięso. Miskę zabezpieczamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok. 12 godzin. Zamarynowane mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na mięsie układamy liście laurowe i gałązki rozmarynu. Szynkę wstawiamy do pieczenia

kulinarnyJa
Pancakes kukurydziane ze złocistym syropem 188

pieczenia 1 łyżeczka cukru pudru szczypta soli 1 jajko 1 szklanka mleka 2 łyżeczki oleju syrop Golden PRZYGOTOWANIE: Do miski wsypujemy mąkę kukurydzianą, mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier puder i szczyptę soli. Wszystkie składniki ze sobą mieszamy. Do drugiej miski wlewamy mleko, dodajemy jajko i olej. Składniki dokładnie ze sobą łączymy. Następnie do płynnych składników dodajemy stopniowo

kulinarnyJa

Proponowane wyszukiwania