Dzień dobry Kochani :) Wprowadzacie już powoli ducha Świąt Bożego Narodzenia do swoich domów? Ja odliczam dni do pieczenia pierniczków i umilam sobie wieczory piciem kakao. Kilka dni temu natknęłam się na pomysł(...)podrasować wizualnie zimowe napoje. 1) Przygotowujemy bitą śmietanę, taką jak lubimy (u mnie jest z dodatkiem cukru pudru i cukru wanilinowego). 2) Rozsmarowujemy ją cienko (3mm) na papierze do pieczenia i umieszczacie w zamrażalniku. 3) Kiedy jest już twarda wycinamy z niej dowolny kształt foremką do pierniczków - serduszka, gwiazdki, choinki, bałwanki. 4) Delikatnie wkładamy do kawy, kakao czy czekolady
W kuchni wieczorempszennej): 140g pierwsze wyrastanie 110g drugie wyrastanie 15g świeżych drożdży 160g wody 1 łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 5g soli 2 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki stopionego masła kilka łyżek masła do smarowania chlebków(...)łyżki suszonej mięty mąka do podsypywania chlebków Sposób przygotowania Wymieszać mikserem 140g mąki, wodę, drożdże i cukier. Odstawić na 30 minut. Dodać resztę (110g) mąki, proszek do pieczenia, sół, jogurt i masło. Wymieszać ponownie i odstawić na kolejne 3 minut. Po tym czasie ciasto będzie lepkie. Wylać je na omączony blat i posypać mąką. Podzielić na 6 części
W kuchni wieczoremprosty, w ciągu 40 minut mamy muffiny, potem studzimy robimy krem i gotowe! Kto piecze ze mną ręka w górę! ;-) Zapraszam! Składniki: - 3 dojrzałe banany - 150 g chałwy czekoladowej - 120 g masła lub margaryny - 150 g mąki pszennej - 2 jaja - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 4 łyżki kakao - -120 g cukru drobno zmielonego Na krem: - 250 ml śmietany(...)cukier. Wystudź masę, dodaj jajka i ucieraj na wysokich obrotach. Dodaj pozostałe składniki. Banany kroimy w plasterki lub kosteczkę. Mieszamy wszystko dokładnie i napełniamy foremki do około 3/4 wysokości. Pieczemy 25 minut w temp. 180 stopni C. Studzimy na kratce! Robimy krem! Śmietanę ubij na sztywno (musi być bardzo mocno schłodzona!), dodaj krem czekoladowy i ucieraj na wysokich obrotach
SMYKWKUCHNImąki -szklanka mielonych migdałów -3/4 szklanki cukru -garść suszonej żurawiny -płaska łyżeczka proszku do pieczenia -aromat rumowy Żurawinę drobniutko kroimy. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy migdały i mieszamy. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier i miksujemy. Dodajemy żółtka i aromat i miksujemy
Maminek kulinarnydomowe pieczywo na śniadanie, i ten aromat unoszący się po całym domu... Moi chłopacy najbardziej lubią właśnie takie kajzerki, dlatego gdy zobaczyłam przepis u Łucji od razu go wypróbowałam:) Piekłam je już kilka razy i za każdym razem smakują równie pysznie! Składniki: 3 szklanki mąki pszennej, 20g świeżych drożdży, jajko, 3/4 szklanki letniej wody(...)Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Następnie ciasto ponownie zagnieść, odrywać małe porcje ciasta i formować malutkie bułeczki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować lekko rozkłóconym białkiem, posypać makiem i bardzo ostrym nożem naciąć kajzerki. Odstawić na kolejne 45 minut. Piec około 15-17 minut w temp. 225st. Ostudzić
Z miłości do słodkościodczuje! Nie dodałam drożdży ani kefiru, są przygotowane na mleku i proszku do pieczenia, koniecznie spróbujcie sami :)! " Składniki: 300g mąki pszennej 2 jajka łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki cukru waniliowego łyżeczka oleju szklanka zmielonych orzechów włoskich parę poszarpanych listków szałwii gruszki ( u mnie około 1.5 kg) Sposób przygotowania: Do wysokiego naczynia wsypać mąkę, proszek i cukier
Słodkie Przyjemnościnadzieję, że kiedyś przepis wypróbujecie, bo ja się w nim całkowicie zakochałam! Słodkiego dnia! " Składniki : 3 jajka 300g mąki 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczka soli 180g miękkiego masła 150g cukru 150ml mleka 125g czekolady gorzkiej(...)batoniki Lion Sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzewamy do 180`C Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (w naczyniu położonym na garnek z wrzącą wodą). W dużej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, kakao i sól. W drugiej, masło ucieramy z cukrem na jasną, gładką masę, a następnie dodajemy jajka dalej miksując. Naszym kolejnym krokiem jest dodanie do masy rozpuszczonej czekolady. Wszystko
Słodkie Przyjemnościcudownie miękkie, puszyste i wilgotne. A do tego ta czekolada i chrupiące orzechy. Cudo :) " Składniki : 200 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g miękkiego masła 1 szklanka cukru 4 jajka, oddzielnie żółtka i białka 4 łyżeczki wanilii ziarenka z połowy laski wanilii 50g białej czekolady garść orzechów włoskich(...)masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na jednolitą masę. Następnie dodajemy po jednym żółtku i ziarenka wanilii, ciągle mieszając. Mąkę pszenną i ziemniaczaną łączymy razem z proszkiem do pieczenia w oddzielnej misce i dodajemy do maślanej masy. Ostatnim krokiem jest ubicie piany z białek i dodanie jej do masy. Ja to zrobiłam w dwóch turach, za pierwszym razem
Słodkie Przyjemnościpokusie :) Dosłownie! Razem z dziećmi przygotowaliśmy ten sam deser, który ja podałam na piątkową rocznicę moich rodziców. No dobra z dziećmi zrobiłam łatwiejszą wersję, ale ja przedstawiam Wam pieczone jabłka z miodem i orzechami posypane kruszonką. Niebo w gębie! Koniecznie wypróbujcie w chłodniejszy wieczór." Składniki: 4 jabłka cynamon miód gryczany cukier brązowy orzechy włoskie 30 g kruszonka : masło(...)pół. Połówki polewamy miodem i posypujemy cynamonem oraz szczyptą brązowego cukru. W środek wrzucamy drobno posiekane orzechy. Obie połówki układamy na siebie i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Masło ucieramy w misce z cukrem (spiralne końcówki), następnie dodajemy mąkę zmieszaną ze zmielonymi migdałami i dalej miksujemy. Kruszonka będzie gotowa w momencie, gdy powstaną małe zwarte kuleczki
Słodkie PrzyjemnościDziś sporo roboty przede mną. Jeszcze nie mam żadnego ciasta przygotowanego. To będzie pracowity dzień ;) Co do pieczenia. Co roku piekę te tradycyjne ciastka, najpierw twarde, z czasem coraz miększe. Mówię o piernikach, lukrowane, w czekoladzie, posypane cukrem pudrem - jak kto woli. W tym roku pozwoliłam sobie zrobić również pierniczki z Danii. Nazywają się Brunkager, czyli brązowe ciasteczka. Przepis(...)owijamy go w folię spożywczą i schładzamy przez godzinę w zamrażarce. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170°C. Ciasto kroimy ostrym nożem na cienkie talarki (ok. 1/2 cm) i pieczemy około 7 minut, do zarumienienia. Studzimy na kratce i przechowujemy w puszce. Smacznego
Słodkie Przyjemnościjaja z wolnego chowu 2 duże starte jabłka łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią Sposób przygotowania: Mąkę mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy jajka i mleko, wszystko dokładnie mieszamy. Jabłka ścieramy na małych oczkach i dodajemy do ciasta. Na patelnię wylewamy olej i dodajemy odrobinę masła (najpierw olej aby masło
Słodkie Przyjemnościwierzch posypujemy szczyptą cukru cynamonowego. Ciasto zawijamy w koło jabłka tak, aby utworzyło zamkniętą całość, inaczej sok może wypłynąć podczas pieczenia. Jabłka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180`C na około 15 minut. Podajemy na ciepło. Smacznego
Słodkie Przyjemnościkońcówką w kształcie średniej gwiazdki. Masę wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasteczka wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika na około 15 minut - do zarumienienia. Czas pieczenia uzależniony jest od wielkości ciastek. Studzimy na blaszce. Smacznego
Słodkie Przyjemnościmożna go lekko podsuszyć na gorącej patelni aby zrobił się jeszcze bardziej chrupki. Całość mieszamy, aby następnie dorzucić suszone wiśnie. Masę czekoladową przekładamy do kwadratowej foremki wyłożonej papierem do pieczenia i równo rozsmarowujemy po blaszce - wstawiamy do lodówki do stężenia. Na twardą(...)czekoladę wylewamy chwilę wcześniej rozpuszczoną białą czekoladę - również wyrównujemy i wstawiamy do lodówki. Gdy masa stężeje, kroimy na mniejsze kwadraty - tworząc małe batoniki. Możemy je zawijać w papier do pieczenia i zabierać jako słodką przekąskę. Ze względu na zawartą w tej przekąsce ilości słodyczy polecam podawanie batoników razem z jakimś napojem. Smacznego
Słodkie Przyjemnościdrodzy! PS. Jesteście gotowi na przyjście Wiosny? Zaczynamy odliczanie? 4! " Składniki : 180 g białego sera 150 ml mleka 3 ubite jajka 200 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 duże jabłka 40 g cukru Sposób przygotowania: Do miski wrzucamy ser i zalewamy go mlekiem - miksujemy do momentu, aż na powierzchni pojawi się piana - odstawiamy(...)drugiej misce ubijamy jajka z dodatkiem cukru, gdy masa podwoi swoja objętość dolewamy mleko i dalej ubijamy. Gdy składniki się połączą dosypujemy partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia (lekko mieszając) oraz dorzucamy starte na dużych oczkach jabłka. Mieszamy. Na rozgrzaną patelnie wlewamy olej i smażymy małe placuszki do zarumienienia z obu stron. Możemy podawać z jogurtem naturalnym, śmietaną
Słodkie Przyjemności