Koszyczki udekorowane? Ciasta upieczone? U mnie dziś jest zdecydowanie najaktywniejszy dzień przed świętami. To dziś będę piekła większość smakołyków. Między innymi chlebki do żurku na 10 osób - tak więc sporo roboty przede mną. Do tego ciasta i inne znakomitości. A wieczorem dla relaksu przygotuję moją ulubioną sałatkę jarzynową razem z mamą - taki nasz świąteczny zwyczaj. Szkoda tylko, że zabierają(...)wsypujemy do masy maślanej i wyrabiamy ( ja wyrabiam ciasto za pomocą robota kuchennego). Ciasto przekładamy do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia małe gniazdka - ciasteczka praktycznie nie urosną, ale małe odstępy możecie zostawić. Ciastka wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 13-15 minut na złoty kolor. Ostudzone
Słodkie Przyjemnościdwie części, pierwszą zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika, drugą zaś rozwałkowujemy, a następnie wykładamy nią formę do pieczenia, wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 15 minut do zarumienienia - wyjmujemy i lekko studzimy. W tym czasie obieramy jabłka, wydrążamy środki i kroimy w grubą kostkę. Przekładamy do miski, posypujemy cynamonem i gałką muszkatołową, cukrem(...)przykrywamy drugim płatem cienko rozwałkowanego ciasta. Gotowe ciasto nacinamy, aby zbierająca się w cieście para miała swoje ujście, następnie smarujemy wierzch ciasta wodą i lekko posypujemy cukrem. Pieczemy około 25 minut - do zarumienienia. Studzimy w formie. Podajemy na ciepło z gałką lodów waniliowych ew. bitą śmietaną. Smacznego
Słodkie Przyjemnościczekoladę i ugniatamy do momentu, aż masa będzie zwarta. Ciasto dzielimy na dwie równe części, następnie jedną z nich ścieramy na tarce (grube oczka) do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy i wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika na 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy i studzimy. Do wysokiej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ubijamy do podwojenia(...)mąki i ekstrakt i mieszamy. Na koniec, do masy należy dodać ubitą na sztywno pianę z białek. Ciasto przelewamy na kruchy upieczony spód, ciasto wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 40 minut, następnie wierzch sernika posypujemy drugą częścią ciasta również startą na tarce o grubych oczkach. Pieczemy jeszcze przez około 20 minut. Studzimy w piekarniku, następnie wstawiamy do lodówki - najlepiej
Słodkie Przyjemnościekstraktu waniliowego pół łyżeczki proszku do pieczenia 2 jabłka Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy żółtka i mieszamy. W oddzielnej misce mieszamy obie mąki oraz proszek do pieczenia. Do szklanki wlewamy ekstrakt waniliowy i mleko, mieszamy, a następnie przelewamy do białek i mieszamy. Jedno jabłko obieramy i ścieramy na grubych oczkach, dodajemy do ciasta, dosypujemy mąkę
Słodkie PrzyjemnościPołączenie słodyczy i wytrawnych składników? Czemu nie? Dziś mam dla Was Pieczone Paluszki szparagowe w kruchym cieście kukurydzianym. Cudowna kruchość ciasta i aksamit i delikatność szparagów, które dosłownie rozpływają się w ustach. Koniecznie wypróbujcie!" Składniki: Kruchy spód: 150 g masła lekko solonego 250 g mąki pszennej 150 g maki kukurydzianej 3 jaja 1/3 łyżeczki soli dodatkowo 10 szparagów(...)lodówki. Po tym czasie, ciasto wyjmujemy na blat, a następnie cienko rozwałkowujemy. Każdy ze szparagów zawijamy w ciasto i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 35 minut w 175`C. Smacznego
Słodkie PrzyjemnościSkładniki : 2 jajka 1/2 szklanki mleka 3 łyżki śmietany 12% 1/2 szklanki oleju rzepakowego łyżka ekstraktu waniliowego 260 g mąki 100 g cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo : 1,5-2 szklanki jagód kruszonka: 60 g masła, 80 g cukru(...)mąki Sposób przygotowania: Do miski wbijamy jajka, dodajemy mleko, oliwę i śmietanę - roztrzepujemy. Dodajemy ekstrakt i ponownie lekko mieszamy. W drugiej misce wsypujemy mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Do płynnych składników dosypujemy suche i mieszamy. Ciast przelewamy do foremek na muffiny wyłożonych papilotkami do 3/4 wysokości. Każdą babeczkę posypujemy łyżką umytych i osuszonych jagód Przygotowujemy kruszonkę: Do miseczki
Słodkie Przyjemnościwbijamy jajko, wszystko mieszamy a następnie szybko zagniatamy. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie i przekładamy do metalowej prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Kruchy spód pieczemy około 12 minut W tym czasie przygotowujemy budyń ( według wytycznych na opakowaniu). A także kruszonkę - do miseczki wsypujemy cukier i mąkę, dodajemy masło i szybko zagniatamy, tak aby powstały(...)male okruszki. Na upieczony kruchy blat nakładamy masę budyniową, wysypujemy jagody i całość przykrywamy kruszonką, pieczemy około 30 minut - do zarumienienia się wierzchu. Smacznego
Słodkie Przyjemnościdziś chciałabym Wam zaproponować jego owocową, letnią wersję. Zapraszam na Omlet francuski z wiśnią i malinami." Składniki : 3 żółtka 3 białka 3 płaskie łyżki maki łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki malin(...)szklanki wydrylowanych wiśni masło do smażenia (plus łyżeczka oleju) cukier puder Sposób przygotowania: Białka wbijamy do miski, miksujemy na sztywno. Następnie dodajemy żółtka i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko delikatnie mieszamy. Patelnię rozgrzewamy, wrzucamy troszkę masła i oleju. Na patelnię wykładamy parę łyżek masy, na które wrzucamy kilka malin i wiśni. Smażymy około
Słodkie PrzyjemnościCiasto drożdżowe kojarzy mi się z moją Prababcią, która zasłynęła w mojej pamięci właśnie takimi wypiekami. Zapach ciasta drożdżowego roznoszącego się po całym domu, stary kaflowy piec, w kącie stojący prodiż. I te świeże owoce zebrane z samego rana stojące w śmiesznym, małym, metalowym naczyniu. I jak tu nie kochać wsi? No właśnie. Wsi jak wsi, ale ciasta drożdżowego można(...)będzie stanowiło mleko, tłuszcz i mąka. Tak przygotowane ciasto odstawiamy pod przykryciem na około 3-4 godziny. Po tym czasie wszystko mieszamy i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia dużej formy prostokątnej. Odstawiamy na około 20 minut. W tym czasie przygotowujemy kruszonkę. Do niewielkiego naczynia wrzucamy miękkie masło, wsypujemy mąkę i cukier. Zagniatamy opuszkami palców do momentu utworzenia
Słodkie Przyjemnościokoło 0,5 cm i przekładamy do dużej, wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i dokładnie wyrównujemy. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180`C i pieczemy około 20 minut. Przygotowujemy kruszonkę : do niewielkiego naczynia wrzucamy miękkie masło, wsypujemy mąkę i cukier. Zagniatamy opuszkami palców do momentu utworzenia się okruszków. Po upływie 20 minut, ciasto wyjmujemy z piekarnika(...)ciasto przekładamy farsz jabłkowy, a na jego wierzch wrzucamy umyte i osuszone porzeczki oraz przygotowaną kruszonkę. Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze około 30 minut. Podajemy na ciepło z lodami waniliowymi :) Smacznego
Słodkie Przyjemnościjogurtu naturalnego 2 jaja jabłko szklanka mirabelek łyżeczka proszku do pieczenia 40 g cukru łyżeczka ekstraktu waniliowego Sposób przygotowania: Mąkę mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy jajka i jogurt, wszystko dokładnie mieszamy. Jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki, dodajemy do ciasta. Mirabelki myjemy, drylujemy i kroimy na ćwiartki. Na patelnię wylewamy olej
Słodkie Przyjemnościtrochę mąki i ręcznie ugniatamy, a następnie wkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto szybko wałkujemy na dużej, kwadratowej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 15 minut w 185`C. Masa serowa: Ser wrzucamy do malaksera i mielimy. Dodajemy cukier i cukier z wanilią, mieszamy i odstawiamy. Do drugiej miski wbijamy żółtka i miksujemy razem(...)sztywną, puszystą pianę, a następnie partiami dodajemy do masy serowej. Do blaszki z kruchym spodem wylewamy ciasto, które wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy do złotego koloru - około 30 minut. Studzimy w piekarniku, następnie wstawiamy do lodówki do całkowitego wystudzenia, dekorujemy ulubionymi sezonowymi owocami - podajemy na zimno. Smacznego
Słodkie PrzyjemnościKomu, komu? :)" Składniki : 2 jajka 1/2 szklanki mleka łyżka śmietany 18% 1/2 szklanki oleju rzepakowego łyżka ekstraktu cynamonowego 260 g mąki 100 g cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo : szklanka malin kruszonka: 60 g masła, 80 g cukru, 150 g mąki Sposób przygotowania(...)samym początku do miski wbijamy jajka, zalewamy je mlekiem, oliwą i śmietaną. Dodajemy ekstrakt cynamonowy i wszystko lekko mieszamy. W drugiej misce łączymy mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia. Do płynnych składników dosypujemy suche i mieszamy. Na blaszkę do muffin wyłożonej papilotkami wylewamy ciasto do 3/4 wysokości. Następnie posypujemy świeżymi malinami - lekko wbijamy w ciasto. Przygotowujemy kruszonkę
Słodkie Przyjemnościjesienne poranki. Świetnie komponuje się z earl grey'em z miodem i cytryną :) Składniki : 4 białka 4 żółtka łyżeczka cukru 2 płaskie łyżki mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia łyżka mleka 2 gruszki Sposób przygotowania: Białka(...)ubijamy do białości, w trakcie ubijania dodajemy cukier, a następnie żółtka i delikatnie mieszamy. Następnie dolewamy mleko i wszystko ze sobą łączymy. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, wsypujemy do białek i mieszamy lekko łyżką. Gruszki obieramy, wydrążamy. Jedną ścieramy na tarce, drugą kroimy na cienkie plasterki. Do masy jajecznej dodajemy startą gruszkę i mieszamy, Na rozgrzaną
Słodkie Przyjemnościtarty, ugniatamy tak, aby zakryło całą powierzchnię i dziurkujemy wierzch widelcem (aby podczas pieczenie nie powstał bąbel). Wkładamy do piekarnika na około 15 minut rozgrzanego do 180`C. Pieczemy do zarumienienia. W tym czasie przygotowujemy kruszonkę. Resztę ciasta kruchego, wcześniej schłodzonego ścieramy na tarce ( grube oczka) Na podpieczony spód nakładamy farsz który przykrywamy przygotowaną kruszonką. Wkładamy ponownie do piekarnika(...)pieczemy około 30 -40 minut w 175`C, do zarumienienia. Smacznego
Słodkie Przyjemności