pieczenia - 22046 przepisów (strona:471/1470)

Mini pizze na cieście francuskim 144

pokrojone w kostkę ćwiartka małej cebuli pokrojona w kostkę żółty ser do posypania wierzchu Sposób przygotowania: Włączamy piekarnik na 200 stopni. Na blasze do pieczenia rozkładamy papier do pieczenia. Na nim rozkładamy ciasto. Ciasto kroimy na 6 kwadratów. W każdym kwadracie nacinamy ciasto w mniejszy kwadrat w odległości 1-2cm od brzegów, ale tak by nie przeciąć

W kuchni wieczorem
Bułeczki z oliwkami i masło czosnkowe 96

Bułeczki pszenno-żytnie z oliwkami i bazylią. Troszkę wilgotne, z dodatkiem mąki żytniej razowej i na takim też zakwasie. Miałam wątpliwości w jakiej temperaturze je piec. Brak mi jeszcze wprawy w wyrobie pieczywa, ale nie przeszkadza mi to w eksperymentach. Nie do końca widzę je jako spód pod zwykłe kanapki. Raczej wytarłabym nimi talerz z dobrą oliwą z oliwek(...)kulę. Przykrywamy ściereczką, zostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę, do podwojenia objętości. W moim przypadku ciasto rosło jak oszalałe, więc godzina wystarczyła. Po godzinie na blasze położyć papier do pieczenia, posypać go mąką. Natłuścić ręce oliwą i formować bułki lub bułeczki. U mnie wyszło 8 sporych bułek. Bułki kłaść z odstępami na blasze. Posypać je mąką, przykryć ściereczką, zostawić

W kuchni wieczorem
Waniliowe ciastka z czekoladą 135

zrehabilitować postanowiłam upiec czekoladowe ciastka z waniliowym aromatem. Przepis znalazłam w książce Nigelli Lawson KUCHNIA. Przepisy z serca domu . Ciastka są duże - średnica około 8cm. Wyszło mi ich 20, piekłam je na 2 razy. Są kruche, twardawe i nieprzyzwoicie słodkie. Wykorzystałam zwykłe tabliczki czekolady, które są o wiele tańsze od pięknie uformowanych groszków czekoladowych i łatwiej je dostać. Poza(...)sodę i mieszając dosypywać mąkę. Na koniec pokroić czekolady w drobną kostkę, ok 5mm - nie więcej i wymieszać z masą. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Formować na papierze do pieczenia ciasteczka o średnicy 5-6cm i 7mm wysokości w odstępach kilku centymetrów. U mnie ok 9 ciasteczek na blachę. Piec 15-20 minut aż brzegi się zarumienią

W kuchni wieczorem
Chleb pszenny 20h - bez zakwasu 128

swoje odleżakowało, przekładmy je do nagrzanej formy, przykrywamy przykrywkę. Temperaturę zmnieijaszamy do 230 stopni, pieczemy 30 minut. Zdejmujemy przykrywkę i dopiekamy jeszcze 15-20 minut. Ciasto po wyjęciu i obstukaniu powinno wydawać głuch dźwięk. Studzimy na kratce. Dawno temu, kiedy zaczynałam się bawić w pieczenie chleba znalazłam ten przepis u Doroty z Moich Wypieków . Po jakimś czasie nabrałam własnych

W kuchni wieczorem
Prosty chleb na zakwasie dla zapracowanych 140

Zakwas gotowy? No to pieczemy chleb. Najlepiej żytni. Mam bzika na punkcie żytniego chleba. To dla mnie od dłuższego czasu najlepszy rodzaj pieczywa. Słowianie mają go we krwi. Pola środkowej i wschodniej Europy nie były przyjazne dla uprawy pszenicy, więc wyspecjalizowaliśmy się w pieczeniu z mąki żytniej. I chwała nam za to. Poniżej przepis na smaczny chleb dla zapracowanych(...)Odstawić na godzinę przykryte ściereczką. Po godzinie natłuścić masłem lub oliwą formę (u mnie keksówka), przełożyć ciasto do foremki i odstawić na kolejną godzinę do wyrośnięcia, również pod ściereczką. Piec godzinę w temeperaturze 220 stopni. Studzić na kratce

W kuchni wieczorem
Cytrynowo-truskawkowy tort bezowy 142

łyżce. Na końcu wlać sok z cytryny. Na arkuszy papieru do pieczenia narysować 4 koła o średnicy 15cm. Łyżką nakładać białka i formować okrągłe bezy. Dorotuś  polecała piec bezy 1 godzinę w temperaturze 140 stopni. Być może jest to dobra opcja, jeśli mamy w piekarniku termoobieg. Ja go nie mam i piekłam bezy niecałą godzinę w temperaturze

W kuchni wieczorem
Proste pomarańczowe kruche ciasteczka 146

nich 4 wałki o średnicy 2cm. Pokroić na kawałki o grubości 1,5cm i rozłożyć na blasze do pieczenia lekko przyciskając, tworząc okręgi o grubości ok. 7mm. Piec 14 minut. Po 6 minutach wyłączyć dolną grzałkę (zostawić tylko górną, żeby ciastka nie przypaliły się od dołu). Należy piec do zrumienienia, może to być minuta mniej lub więcej. Studzić

W kuchni wieczorem
Jak podrasować kawę, kakao lub czekoladę 154

Dzień dobry Kochani :) Wprowadzacie już powoli ducha Świąt Bożego Narodzenia do swoich domów? Ja odliczam dni do pieczenia  pierniczków  i umilam sobie wieczory piciem kakao. Kilka dni temu natknęłam się na pomysł(...)podrasować wizualnie zimowe napoje. 1) Przygotowujemy bitą śmietanę, taką jak lubimy (u mnie jest z dodatkiem cukru pudru i cukru wanilinowego). 2) Rozsmarowujemy ją cienko (3mm) na papierze do pieczenia i umieszczacie w zamrażalniku. 3) Kiedy jest już twarda wycinamy z niej dowolny kształt foremką do pierniczków - serduszka, gwiazdki, choinki, bałwanki. 4) Delikatnie wkładamy do kawy, kakao czy czekolady

W kuchni wieczorem
Kuchenna ABC - Naan i paratha, czyli chlebki indyjskie 151

pszennej):         140g pierwsze wyrastanie          110g drugie wyrastanie 15g świeżych drożdży 160g wody 1 łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 5g soli 2 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki stopionego masła kilka łyżek masła do smarowania chlebków(...)łyżki suszonej mięty mąka do podsypywania chlebków Sposób  przygotowania Wymieszać mikserem 140g mąki, wodę, drożdże i cukier. Odstawić na 30 minut. Dodać resztę (110g) mąki, proszek do pieczenia, sół, jogurt i masło. Wymieszać ponownie i odstawić na kolejne 3 minut. Po tym czasie ciasto będzie lepkie. Wylać je na omączony blat i posypać mąką. Podzielić na 6 części

W kuchni wieczorem
Czekoladowe muffinki z bananami i kremem czekoladowym! 173

prosty, w ciągu 40 minut mamy muffiny, potem studzimy robimy krem i gotowe! Kto piecze ze mną ręka w górę! ;-) Zapraszam! Składniki: - 3 dojrzałe banany - 150 g chałwy czekoladowej - 120 g masła lub margaryny - 150 g mąki pszennej - 2 jaja - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 4 łyżki kakao - -120 g cukru drobno zmielonego Na krem: - 250 ml śmietany(...)cukier. Wystudź masę, dodaj jajka i ucieraj na wysokich obrotach. Dodaj pozostałe składniki. Banany kroimy w plasterki lub kosteczkę. Mieszamy wszystko dokładnie i napełniamy foremki do około 3/4 wysokości. Pieczemy 25 minut w temp. 180 stopni C. Studzimy na kratce!   Robimy krem! Śmietanę ubij na sztywno (musi być bardzo mocno schłodzona!), dodaj krem czekoladowy i ucieraj na wysokich obrotach

SMYKWKUCHNI
Puszysta babka migdałowa 121

mąki -szklanka mielonych migdałów -3/4 szklanki cukru -garść suszonej żurawiny -płaska łyżeczka proszku do pieczenia -aromat rumowy Żurawinę drobniutko kroimy.    Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy migdały i mieszamy.    Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier i miksujemy.    Dodajemy żółtka i aromat i miksujemy

Maminek kulinarny
Domowe kajzerki z makiem 144

domowe pieczywo na śniadanie, i ten aromat unoszący się po całym domu... Moi chłopacy najbardziej lubią właśnie takie kajzerki, dlatego gdy zobaczyłam przepis u Łucji od razu go wypróbowałam:) Piekłam je już kilka razy i za każdym razem smakują równie pysznie! Składniki:    3 szklanki mąki pszennej,  20g świeżych drożdży,  jajko,  3/4 szklanki letniej wody(...)Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.  Następnie ciasto ponownie zagnieść, odrywać małe porcje ciasta i formować malutkie bułeczki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  Posmarować lekko rozkłóconym białkiem, posypać makiem i bardzo ostrym nożem naciąć kajzerki. Odstawić na kolejne 45 minut.  Piec około 15-17 minut w temp. 225st. Ostudzić

Z miłości do słodkości
Placuszki z szałwią, orzechami włoskimi i gruszką 129

odczuje! Nie dodałam drożdży ani kefiru, są przygotowane na mleku i proszku do pieczenia, koniecznie spróbujcie sami :)! " Składniki: 300g mąki pszennej 2 jajka łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki cukru waniliowego łyżeczka oleju szklanka zmielonych orzechów włoskich parę poszarpanych listków  szałwii gruszki ( u mnie około 1.5 kg) Sposób przygotowania: Do wysokiego naczynia wsypać mąkę, proszek i cukier

Słodkie Przyjemności
Babeczki Czekoladowe z batonikiem Lion 113

nadzieję, że kiedyś przepis wypróbujecie, bo ja się  w nim całkowicie zakochałam! Słodkiego dnia! " Składniki : 3 jajka  300g mąki 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczka soli 180g miękkiego masła 150g cukru 150ml mleka 125g czekolady gorzkiej(...)batoniki Lion Sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzewamy do 180`C Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (w naczyniu położonym na garnek z wrzącą wodą). W dużej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, kakao i sól. W drugiej, masło ucieramy z cukrem na jasną, gładką masę, a następnie dodajemy jajka dalej miksując. Naszym kolejnym krokiem jest dodanie do masy rozpuszczonej czekolady. Wszystko

Słodkie Przyjemności
Babka pisakowa z orzechami włoskimi 137

cudownie miękkie, puszyste i wilgotne. A do tego ta czekolada i chrupiące orzechy. Cudo :) " Składniki : 200 g mąki pszennej  100 g mąki ziemniaczanej  2 łyżeczki proszku do pieczenia  200 g miękkiego masła  1 szklanka cukru 4 jajka, oddzielnie żółtka i białka 4 łyżeczki wanilii ziarenka z połowy laski wanilii 50g białej czekolady garść orzechów włoskich(...)masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na jednolitą masę. Następnie dodajemy po jednym żółtku i ziarenka wanilii, ciągle mieszając. Mąkę pszenną i ziemniaczaną łączymy razem z proszkiem do pieczenia w oddzielnej misce i dodajemy do maślanej masy. Ostatnim krokiem jest ubicie piany z białek i dodanie jej do masy. Ja to zrobiłam w dwóch turach, za pierwszym razem

Słodkie Przyjemności

Proponowane wyszukiwania