pieczenia - 22046 przepisów (strona:472/1470)

Sernik na owsianym spodzie 446

kawałki masło i jajko, całość zagniatamy, a następnie przekładamy do kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia, lekko ugniatając i wyrównując. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180`C i pieczemy około 15 minut - do zarumienienia. W tym czasie przygotowujemy masę serową.  Ser mielimy, albo ucieramy za pomocą nożyków, następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy i miksujemy kolejno dodając(...)budyniem i pod koniec miksowania, gdy masa będzie puszysta dodajemy ją do ciasta. Ciasto wylewamy na przygotowany owsiany spód i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175`C i pieczemy około 50 minut. Gdy sernik ostygnie jego wierzch smarujemy równo masą kajmakową a następnie posypujemy uprażonymi płatkami owsianymi. Wstawiamy do lodówki. Najlepiej smakuje następnego dnia. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Pączusie bez drożdży 168

nadal czuć się lekko. Po upieczeniu wystarczy cukier puder ale oczywiście można przygotować lukier. Zapraszam na Pączusie bez drożdży!" Składniki : 2 jajka 1,2 szklanki mleka łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej ekstrakt waniliowy(...)łyczki cukru waniliowego mąka około 300 g - lub więcej Sposób przygotowania: Do miski wbijamy jajka, dodajemy mleko i mieszamy. Następnie dolewamy ekstrakt waniliowy, dodajemy cukier, sodę i proszek do pieczenia - łączymy. Ostatnim krokiem jest dodanie mąki - masa powinna być klejąca, powinno dać się uformować lejącą się kulkę - ciasto powinno przypominać konsystencją ciasto na lane kluski - nie powinno być zbyt

Słodkie Przyjemności
Szarlotka z masłem orzechowym 189

maso orzechowe. Ciasto zagniatamy opuszkami palców tworząc małe okruszki. 2/3 ciasta wysypujemy do formy wyłożonej papierem do pieczenia - resztę odstawiamy. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180`C i pieczemy około 15 minut do zarumienienia. W tym czasie ścieramy na grubych oczkach jabłka, posypujemy cynamonem, dodajemy łyżkę cukru , mieszamy i odstawiamy. Na lekko ostudzony blat wykładamy starte jabłka, które posypujemy(...)resztą kruchego ciasta. Ciasto ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze około 35 minut - do zarumienienia. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Szybkie batoniki bez pieczenia 164

ochotę, po prostu w trakcie pogawędek ze znajomymi, fajnie jest czasem coś przegryźć, tak jak na imprezie. jakiś czas temu stworzyłam przyjemny, bardzo prosty przepis na batoniki. Bez pieczenia, bez cukru, z dużą ilością bakalii i zdrowych płatków owsianych. Według koleżanek, batoniki wychodzą bardzo smaczne, dlatego podaję przepis dalej, aby nie leżał w szufladzie.  Składniki 3 łyżki melasy(...)Masło rozpuszczamy razem z melasą z chleba świętojańskiego. Do suchej mieszanki dolewamy rozpuszczoną masę i pokrojoną drobno czekoladę. Mieszamy, a następnie przekładamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Całość ugniatamy na wysokość około 1 cm. Wstawiamy do lodówki na około 2 godziny Po tym czasie wyjmujemy na blat i kroimy na batoniki dowolnej wielkości - mi wyszło 12 sztuk

Słodkie Przyjemności
Mini szarlotki z rabarbarem 160

choć można zagnieść ciasto tradycyjnie –ręcznie. Do blaszki na muffinki wsypujemy po łyżce i lekko zagniatamy tworząc babeczkę. Gotowe, wypełnione formy wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 1 5 minut.  W tym czasie j abłka obieramy , wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w równą kostkę. Rabarbar myjemy, obieramy i drobno kroimy. Do rozgrzanego rondelka wrzucamy masło(...)około 5 minutach) dolewamy ekstrakt cynamonowy i odstawiamy do wystudzenia. Upieczone kruche babeczki napełniamy farszem rabarbarowo-jabłkowym, następnie wierzch posypujemy resztą kruchego ciasta i ponowie wstawiamy do piekarnika. Pieczemy jeszcze około 20 minut. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Beziki z truskawkami 170

masa będzie zwarta dodajemy ocet i ponownie miksujemy. Następnie mąkę ziemniaczaną z cukrem pudrem łączymy i  stopniowo dodajemy do białek.  Blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wykładamy(...)nią małe kleksy ubitej piany. Z podanych składników wychodzą 2-3 blaszki bezików - w zależności od ich wielkości. Tak przygotowane bezy wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150`C i pieczemy około 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 130`C i pieczemy kolejne 40 minut. Po tym czasie otwieramy piekarnik i suszymy jeszcze kolejne 20 minut. Bezy odstawiamy do całkowitego ostygnięcia

Słodkie Przyjemności
Big chocolate cookie 88

przechowywać no i co najważniejsze, zawsze wychodzą smaczne. Może skusicie się, by je wypróbować?  Składniki : 280 g mąki 100 g cukru 100 g czekolady 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki kakao 1 łyżka mąki ziemniaczanej jajko 1/3 szklanki oleju Sposób przygotowania: Jajko z cukrem ucieramy, dodajemy olej. W oddzielnym(...)naczyniu łączymy sypkie składniki. Czekoladę drobno siekamy i mieszamy razem z suchymi składnikami, dodając je stopniowo do masy jajecznej. Z przygotowanego ciasta za pomocą łyżeczki wykładamy na blachę do pieczenia kulki które spłaszczamy łyżką zwilżoną wodą.   Tak przygotowane ciasteczka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180`C na około 10 minut. Studzimy  na blaszce. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Malinowo-czereśniowe muffiny z kruszonką 145

słodką kruszonką! Psst.. Idealnie nadają się na grilla :) Składniki : 210 g maki 125 g cukru 3 jajka łyżeczka ekstraktu waniliowego 100 g masła 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki mleka szklanka malin pół szklanki wydrylowanych czereśni Kruszonka 50 g cukru 60 g mąki 50 g masła Sposób przygotowania: Na samym początku do miski wbijamy jajka(...)zalewamy je mlekiem i mieszamy. Dodajemy ekstrakt waniliowy i wszystko mieszamy. W drugiej misce ucieramy masło z cukrem, następnie dodajemy masę jajeczną i mieszamy. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, które dosypujemy do wcześniej wymieszanej masy. Na blaszkę do muffin wyłożonej papilotkami wylewamy ciasto do połowy wysokości. Następnie dodajemy kilka świeżych malin i zalewamy łyżką ciasta na które ponowie

Słodkie Przyjemności
Placki z gruszkami 161

nadają się na śniadanie, ale ja zazwyczaj przygotowuje je sobie jako przekąskę lub deser. A jak jest u Was? Częstujcie się! Składniki : 2,5 szklanki mąki łyżeczka proszku po pieczenia(...)kefiru 2 jajka łyżeczka ekstraktu waniliowego 5 gruszek Sposób przygotowania: Do miseczki witamy jajka roztrzepujemy a następnie dolewamy kefiru i ekstrakt, mieszany. Mąkę łączymy razem z proszkiem do pieczenia a następnie dodajemy suche składniki do wcześniejszej wymieszanego kefiru. Gruszki odbieramy, wyrażamy gniazda nasienne i kroimy na małe kawałki które dodajemy do ciasta. Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju. Gotowe odsączamy

Słodkie Przyjemności
Muffiny z kajmakiem i kruszonką 160

jednak kajmak. Aż ślinka cieknie na samą myśl, prawda? Składniki : 210 g maki 125 g cukru 3 jajka łyżeczka ekstraktu waniliowego 100 g masła 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki mleka mała uszka kajmaku Kruszonka 50 g cukru 60 g mąki 50 g masła Sposób przygotowania: Na samym początku do miski wbijamy jajka(...)zalewamy je mlekiem i mieszamy. Dodajemy ekstrakt waniliowy i wszystko mieszamy. W drugiej misce ucieramy masło z cukrem, następnie dodajemy masę jajeczną i mieszamy. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, które dosypujemy do wcześniej wymieszanej masy. Na blaszkę do muffin wyłożonej papilotkami wylewamy ciasto do połowy wysokości.  Przygotowujemy kruszonkę: Do niewielkiej miseczki wrzucamy pokrojone na małe kawałki masło

Słodkie Przyjemności
Sernik orzechowy na spodzie z herbatników 214

zgniatamy (można zmielić) a następnie łączymy z rozpuszczonym masłem. Całość zagniatamy. Gotową masę wykładamy na wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika. Pieczemy około 12 minut – do zarumienienia. Ser ucieramy do białości – najlepiej użyć mielonego. Dodajemy śmietanę, cukier i  cukier waniliowy – ucieramy. Następnie dodajemy jajko – gdy masa się połączy dodajemy kolejne(...)samo z resztą jajek). Orzechy mielimy i dosypujemy do mąki ziemniaczanej – mieszamy i stopniowo wsypujemy do miski z serem. Ciasto wylewamy na gotowy blat i wstawiamy ponownie do piekarnika Pieczemy w 170`C przez około 70 minut. Pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. Wierzch ciasta polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej biała czekolada połączoną z mlekiem. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Polędwiczki wieprzowe w cieście filo 184

znajdowałam przepisy, które wymagały użycia tego ciasta.  Oczywiście jak już kupiłam, to nie mogłam się zdecydować co zrobić, albo przepisy, które wybrałam były zdecydowanie "letnie".  Dlatego przygotowałam pieczone polędwiczki.  Banalne w przygotowaniu. Smaczne, chociaż kruszące się ciasto trochę zniechęciło domowników.  Być może zrobiłam coś źle, ale podejrzewam, że taka raczej natura tego ciasta. Przepis podejrzałam(...)oprószyć solą i pieprzem.  Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.  Brytfankę skropić olejem i położyć w niej polędwiczki.  Wstawić do piekarnika na 15 minut, w połowie pieczenia przewrócić mięso na drugą stronę.  Wyjąć mięso z piekarnika i odstawić na 5 - 8 minut, aby przestygło.  Następnie wysmarować musztardą z każdej strony. Wyjąć pierwszy płat ciasta

Sto kolorów kuchni
Homo stworki pączusiowe. 174

laski wanilii -1 łyżeczka proszku do pieczenia -słodkie rozpuszczalne kakao -2 serki Danio; Jajka ubijamy,  dodajemy serki i po połączeniu dorzucamy stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i ziarnkami wanilii. Na głęboki, rozgrzany olej za pomocą dwóch łyżek wykładamy niedbale ciasto-powstaną świetne stwory;) Jak się ze złoci, wyciągamy na ręcznik papierowy, a następnie obtaczamy

BaRepas
Domowe wędliny: Pieczeń wieprzowa 245

gotowa mieszanka przypraw ( do grilla, taco's, do marynowania mięsa - ważne! warto przeczytać skład i wybierać te mieszanki, które nie zawierają glutaminianu sodu i innych świństw!) rękaw do pieczenia Mięso myjemy, pozbywamy się tłuszczu(...)obsypujemy obficie przyprawami. Wkładamy do rękawa, zamykamy go usuwając ze środka jak najwięcej powietrza i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Przyjmuje się, że każdy kilogram mięsa piecze się godzinę, jeśli więc mamy kawałek o wadze 1,5 kg, to powinniśmy piec go półtorej godziny. Mięso po obsypaniu przyprawami można wstawić do lodówki, np. na godzinę lub nawet

chwile dla mnie
Faworki z piekarnika 2594

otworzyłam lodówkę pierwsze co mi rzuciło się w oczy to zapakowane ciasto w woreczku, więc chcąc nie chcąc postanowiłam coś z niego przygotować, padło na faworki w wersji pieczonej – Faworki z piekarnika . Przepis na klasyczne faworki znajdziecie tutaj: chruściki faworki A, że tym roku #karnawał trwa od 6.01-17.02 to ten przepis doskonale się nada dla tych co chcą(...)środek każdego paska i przekładamy przez naciętą dziurkę jeden koniec na drugą stronę. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 170 stopni, następnie włączamy termoobieg. Faworki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez około 10 minut na złoty kolor. Upieczone wyjmujemy z piekarnika i oprószamy cukrem pudrem. Gotowe, możemy chrupać Faworki upieczone w piekarniku są puszyste a jednocześnie chrupiące

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię