mąki tortowej 2 łyżki musztardy 1 jajko sól, pieprz łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szkl mleka 6 parówek olej do głębokiego smażenia + patyczki Przygotowanie : Maki, proszek do pieczenia sól,pieprz, musztardę mleko, jajko wymieszać by powstała gęsta masa. Ciasto przelać do wysokiej szklanki. Parówki przeciąć na pół, nadziać na patyczek i maczać w cieście tak aby cala
Garnkowe fanaberieDoskonała surówka jako dodatek do drugiego dania. Składniki: 1 mała kapusta pekińska 5 pieczarek 1 łodyga selera naciowego 1 czerwona cebulka 1 marchewka
kgwjanczewoSzkoda, że takich piekarni jest już coraz mniej... Na szczęście potrafię już upiec własny chleb. Najczęściej pszenny na zakwasie ponieważ taki najbardziej smakuje mojej rodzinie. Kiedy go piekę wracam do dzieciństwa i moich marzeń o pracy w piekarni, gdy dzielę się wypiekiem z moimi Rodzicami, Tata wspomina swoje i chleb, który piekła babcia w prawdziwym chlebowym piecu(...)upiec nasz własny chleb! Pamiętajmy o pozostawieniu części zakwasu, będzie nam potrzebny do kolejnych wypieków. Pozostały zakwas możemy umieścić w lodówce i dokarmiać co 2-3dni. Jeżeli planujemy piec chleb częściej niż raz w tygodniu, nie spowalniajmy fermentacji i prowadźmy kulturę w temperaturze pokojowej dokarmiając wg schematu dnia II-V. Wówczas w każdej chwili będziemy mogli z niego skorzystać
Zapiski Młodej Żonyśniadania? Mnie zawsze wprawia ono w dobry nastrój. Pancakes z morelami 4 morele 4 łyżki cukru 1,5 szklanki mąki 1 szklanka maślanki 1 jajo 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju 1 łyżka cukru(...)Morele wypestkowałam i pokroiłam w plastry. Cukier podgrzałam na patelni, następnie wrzuciłam do niego morele i podsmażyłam. Jajo ubiłam z cukrem, dodałam przesianą mąkę, maślankę, olej i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszałam wszystkie składniki, następnie wylewając na patelnie porcje ciasta opiekałam placki z jednej strony. Następnie zdejmowałam z patelni, układałam na niej karmelizowane morele i przykrywałam nie opieczoną stroną
Zapiski Młodej ŻonyWielkimi krokami zbliża sie jesień, a wraz z nią czas drożdżowcow ze śliwkami, szarlotek i jablecznikow. Czas przepełniony zapachem cynamonu, pomarańczowej skórki, miodu i pieczonych jabłek. Dawniej cynamon kojarzyłam tylko z niedobrym przedszkolnym makaronem. Teraz z radością witam dzień ciepła cynamonowa jaglanką, szczególnie gdy za oknem mgła, deszcz i babie lato. Dzisiaj przedstawię Wam jeden z kilku bardzo stary przepisów(...)słodka pianka. Stary i dobry, taki trochę vintage... Jabłecznik z piana Ciasto: 5 łyżek cukru 25 dag masła 5 żółtek cukier waniliowy 3 łyżki śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia piana: 5 białek 1 szklanka cukru torebka jasnego budyniu nadzienie: 75 dag jabłek 10 dag malin cynamon Wszystkie składniki ciasta zagniatamy i wkładamy do lodówki na około
Zapiski Młodej Żonyprzeziębienie, jestem piekielnie zmęczona i czekam na mecz. Zagryzam kanapkę delektuję się smakiem... Chleb czosnkowy jest dobry na wszystko! Przepis inspirowany jest recepturą J. Hamelmana na chleb z pieczonym czosnkiem. Autor radzi główkę czosnku piec w piekarniku przez 40 minut. Jako, że nie piekę chleba dla całej wioski wygłodniałych ludzi, a jedynie 2 skromne bochenki na tydzień i nagrzewanie(...)czasu i energii zafundowałam domownikom czosnkową aromaterapie. Optymiści twierdzą, że oczyściłam ich drogi oddechowe ze wszystkich drobnoustrojów na wieki wieków. Nie wiem jak smakuje oryginał, ale moją wersję będę piekła bardzo często. Chleb czosnkowy (2 bochenki) Zaczyn: 2 łyżki zakwasu żytniego 180g mąki pszennej 110g wody Gotowe ciasto: zaczyn 150g mąki żytniej razowej 570g mąki pszennej
Zapiski Młodej ŻonyOdstawiłam na noc do lodówki. Następnie wałkowałam ciasto na obsypanej mąką stolnicy na grubość około 4-5 mm. Piekłam w 180 stopniach przez około 15minut. Jak upiec pierniczki z witrażykiem? Bardzo łatwo! Wystarczy ułożyć ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a wykrojone otwory zapełnić pokruszonymi landrynkami. Piec w 180 stopniach około 15 minut, zdejmować z blachy dopiero
Zapiski Młodej Żonysmaczne. Super rozwiązanie jeśli chcemy urozmaicić sobie nieco nasze tradycyjne śniadania:) Pancakes z masłem orzechowym i bananem Składniki: Ciasto: 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 jajko 1 i 1/4 szklanki mleka lub maślanki 60 g masła 3 łyżki cukru ½ laski(...)wanilii lub kilka kropel aromatu waniliowego szczypta soli Dodatki: 1 duży banan masło orzechowe zmielone orzechy laskowe Przygotowanie: Mąkę przesiewamy. Masło rozpuszczamy w rondelku. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem i solą. Jajka roztrzepujemy widelcem, mieszamy z mlekiem, wanilią i roztopionym masłem. Na koniec dodajemy suche składniki i mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta. Smażymy na suchej patelni
Mania Gotowaniamorska, pieprz czarny Ziemniaki obieramy, myjemy kroimy na kawałki. Do miseczki wlewamy olej, dodajemy przyprawy i mieszamy. Ziemniaki wrzucamy do miseczki z olejem obtaczamy i wykładamy na blaszkę. Przed pieczeniem posypujemy jeszcze raz ziołami(...)wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30 minut, od czasu do czasu drewnianą łyżką mieszając ziemniaki, również by skórka była jeszcze bardziej chrupiąca 10 minut przed końcem pieczenia podkręcamy temp, do 200 stopni. Mmm Pycha
NA MOIM TALERZUDzisiaj mam dla Was propozycję na rozgrzewającą i mrożoną herbatę RichMont . Zaparzona w specjalnym zestawie porcelanowym Duo , który składa się z dzbanuszka, filiżanki i
Ala piecze i gotujepłaska łyżeczka proszu do pieczenia -łyżka płatków owsianych błyskawicznych -3 łyżki mleka -łyżeczka oleju rzepakowego -łyżka miodu Jajko roztrzepujemy, musi być porządnie napowietrzone. Dodajemy mleko i proszek do pieczenia, mieszamy, płatki, również mieszamy. Po chwili dodajemy mąkę i trzepaczką zdrowo napowietrzamy ciasto wlewając miód. Na końcu dodajemy posiekanego banana i łyżkę oliwy ostatecznie mieszając. Rozgrzewamy na średnim palniku
BaRepasblaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w nagrzanym piekarniku do 220`C 20 minut.Gdy pieczesz kotlety razem z ziemniakami najpierw wstaw przygotowane ziemniaki do piekarnika i piecz je 35 minut,20 minut przed końcem pieczenia ziemniaków dołóż na blachę kotlety
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Nieco odmieniony Chleb Młynarza . Część mąki pszennej chlebowej zastąpiłam mąką pełnoziarnistą, dodałam też dużo kminku. Piekłam ten chleb już dawno, latem, ale nie było jakoś okazji aby wstawić przepis. Chleb Młynarza to mój pierwszy chleb, który wyrastał w koszyku, może dlatego mam do niego duży sentyment. Obie wersje i ta podstawowa jak i ta z dodatkiem mąki pełnoziarnistej(...)minut odgazować * Z wyrośniętego ciasta uformować bochenek i ułożyć w dokładnie posypanym mąką koszyku, łączeniem do góry. Chleb wyrasta do dwóch godzin, prawie podwajając swoją objętość. Przed pieczeniem, bochenek naciąć głęboko, przynajmniej 3 cm. Piec z parą, w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni przez 30-40 minut. *przełożyć ciasto z miski na posypany mąką blat
Stare Garypołączeniu tworzą pyszną całość :) Omlet jest również bardzo sycący, dlatego warto podzielić się nim z drugą osobą :) Pamiętajcie, aby wyszło całkowicie bezglutenowo warto użyć proszku do pieczenia z certyfikowanym oznaczeniem przekreślonego kłosa(...)Składniki: 2 żółtka 3 białka 2 łyżki skrobi kukurydzianej 2 łyżki mąki amarantusowej 1 łyżka mąki migdałowej 1 łyżka wiórków kokosowych 2 łyżki jogurtu greckiego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropel aromatu waniliowego 1 łyżeczka oleju kokosowego Dodatkowo: masło migdałowe banan kostka gorzkiej czekolady 90% Białka ubić na sztywną pianę. Pozostałe składniki zmiksować (bez oleju kokosowego). Następnie dodać
Zdrowie na języku :Podchodziło od ręki. Wklepujemy zagniatając do środka olej. Ciasto wykładamy na papier do pieczenia do tradycyjnej foremki ok 25 cm. Odstawiamy na maksymalnie 1,5h. Będzie gotowe do pieczenia, gdy wyroście do 3/4 wysokości foremki. Jak wyrośnie z wierzchu posypujemy płatkami owsianymi i dociskamy je delikatnie. Wkładamy do piekarnika na 25-30 minut w temperaturze 170 stopni góra
BaRepas