pieczenia - 22046 przepisów (strona:456/1470)

SERNIK POTRÓJNIE CZEKOLADOWY 122

Dzień pełen napięć i nerwów :( Co najlepiej pomoże na skołatane nerwy ?  Zabranie się za pieczenie czegoś na osłodę, a jeśli jeszcze dorzucimy do ciasta 3 tabliczki czekolady to wszystkie troski i zmartwienia można jakoś załagodzić. Na frasunek niekoniecznie musi być trunek ja polecam serniczek :) SKŁADNIKI: 150g. herbatników (Digestive) 1/3 kostki masła 1 kg sera (może być w wiaderku(...)łyżką wyłożyć i rozprowadzić na warstwie białej. Trzecią warstwę łączymy z gorzką czekoladą ( do roztopienia do dajemy 2 łyżki śmietanki) i rozprowadzamy łyżką jako następne piętro. Tak przygotowany sernik pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, następnie temperaturę obniżamy do 160 stopni i zostawiamy w piecu na 1 godzinę. Mój sernik z wierzchu dodatkowo pokryty jest galaretką połączoną

Kuchnia w opałach
BUŁKI PSZENNO-ŻYTNIE ZE SŁONECZNIKIEM 116

oknem szaro, buro i deszczowo. Kto w taki dzień, z samego rana pobiegnie do piekarni po świeże bułki? Chętnych oczywiście brak, ale ja mam na to sposób. Zapach świeżo pieczonego pieczywa jeszcze unosi się w mojej kuchni. SKŁADNIKI: 300 g mąki pszennej 400 g mąki żytniej 160 g ziaren słonecznika 30 g świeżych drożdży 350 ml wody 1 łyżka miodu(...)wyrośnięcia na 15 minut. Wyjąć ciasto na blat, oprószyć mąką i podzielić na 16 części. Z każdej uformować bułkę i obtoczyć w słoneczniku. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 1 godzinę. Piec w temperaturze 170 - 180 stopni do uzyskania złocistego koloru, około 20 minut

Kuchnia w opałach
WIENIEC DROŻDŻOWY Z SEREM 114

może być lepszego w niedzielne popołudnie, niż unoszący się zapach świeżo pieczonego ciasta drożdżowego ? Pałaszowanie go zanim wystygnie ;) Tak było u mnie wczoraj, a dzisiaj pozostały okruszki, przepis i zdjęcia :)   SKŁADNIKI: 2,5 szklanki mąki (użyłam tortowej) 200 ml mleka 50 g miękkiego masła 20 g świeżych drożdży 2 żółtka 1/4 szklanki cukru szczypta soli  2 kostki sera(...)ciasto smarujemy nadzieniem, posypujemy rodzynkami i zwijamy w roladę, wzdłuż dłuższego boku. Roladę przecinamy na pół, na całej długości i zaplatamy niczym warkocz. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formując wieniec i pozostawiamy na 15 minut do podrośnięcia. Smarujemy jajkiem i pieczemy w temp. 170 (stopni termoobieg) 20 - 25 mniut. Po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem

Kuchnia w opałach
CIASTO MIODOWO - MIGDAŁOWE 121

maśle i miodzie, wsypać orzechy i mieszając poczekać, aż całość zacznie się karmelizować.   Schłodzonym ciastem "wykleić" wyłożone papierem do pieczenia formy. (Jeśli mamy jedną blaszkę to pieczemy najpierw jeden blat, później drugi) Na jeden z placek wylać masę orzechowo-karmelową i rozprowadzić dokładnie po całości. Dwa placki (jeden z orzechami drugi bez) piec 10-15 minut w temp

Kuchnia w opałach
RAFAELLO - SZYBKIE CIASTO BEZ PIECZENIA 302

Zazwyczaj gdy brakuje mi czasu, a chcę przygotować coś słodkiego, sięgam po przepisy na ciasta bez pieczenia. Tak właśnie było w tym przypadku. Czasu mało, a słodkiego się chce :) W większości zabrałam to ciasto do koleżanki, mam nadzieję, że im smakowało. SKŁADNIKI: ½ l mleka 1 budyń śmietankowy (u mnie z nutą wanilii) 1 łyżka mąki ziemniaczanej  1 łyżka(...)zgęstnieje.  Do tak ugotowanego budyniu (ciepłego), dodać masło i dokładnie zmiksować. Na końcu wlać likier i wsypać 250 g wiórek, wymieszać łyżką.   Blachę (małą) wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć warstwę krakersów, na to masę, znów krakersy, masę, krakersy i resztę masy.  Posypać resztą wiórek. Najlepiej zostawić ciasto na całą noc w lodówce

Kuchnia w opałach
ŻEBERKA W MIODZIE 120

Dzisiejsza propozycja, nie wymaga zbyt wielu zabiegów. Spokojnie można podzielić przygotowywanie tej potrawy tylko na 3 etapy: Etap 1 - marynowanie Etap 2 - pieczenie Etap 3 - konsumowanie Jak myślicie który etap jest najprzyjemniejszy ? Prawidłowa odpowiedź: 3  :) SKŁADNIKI: 1 kg żeberek wieprzowych 2 średnie cebule 3 łyżki płynnego miodu 1 łyżka pikantnego ketchupu 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju sól(...)Cebulę pokroić w piórka. Z miodu, ketchupu, oleju i czosnku przygotować marynatę, którą dokładnie natrzeć żeberka. Mięso odstawić do lodówki na 2-3 godziny. Mięso przełożyć do rękawa do pieczenia, przekładając je cebulą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i uzbroić się w cierpliwość przez 1,5 godziny. Po tym czasie żeberka są soczyste i nabierają pięknego koloru

Kuchnia w opałach
KOPIEC KRETA - Z DOMOWEGO OGRÓDKA 157

jego wykonaniem. Ostatnio trochę mnie wyręcza w kuchni ;) SKŁADNIKI: na ciasto   125 g mąki pszennej 125 g cukru 100 g masła 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia   2 łyżki kakao 40 g gorzkiej czekolady szczypta soli na masę śmietanową 600 ml śmietany kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru 60 g gorzkiej czekolady 3 śmietan-fixy(...)oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić je na sztywną pianę, dodając po trochę cukru.  Następnie dodajemy żółtka, mąkę, roztopione i ostudzone masło, proszek do pieczenia i kakao, oraz roztopioną czekoladę i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem tortownicy i wstawiamy na 30 minut do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni

Kuchnia w opałach
TORT BEZOWY Z KARMELIZOWANĄ GRUSZKĄ I GRANATEM 167

ciągle miksując. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, narysować koła o średnicy około 18 cm. Na każdym z nich wyłożyć warstwę ubitych białek, tak aby utworzyły blaty tortu. Piec w nagrzanym piekarniku w temp 150 stopni przez 5 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez 25 minut. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, uchylić lekko drzwiczki pozostawić

Kuchnia w opałach
Babki i muffinki 256

Muffinki z kremem jeżynowym Babka z jagodami Babka czekoladowa z szampanem Babka z kisieli Babka panterka na białkach Babka makowa z białek Babeczki marchwiowe Babka adwokatowa

Ala piecze i gotuje
Dania jednogarnkowe 306

Chili con carne Klopsiki z makaronem porem i pomidorami Kurczak z cukinią i pomidorkami Pulpety w sosie pomidorowo fasolowym Leczo z cukinią Filet z kurczaka w

Ala piecze i gotuje
Przetwory 250

Frużelina malinowa Frużelina z borówki amerykańskiej Konfitura z czarnej porzeczki Syrop sosnowy Dżem z cukinii Cukinia ala ananas Sok z czarnego bzu Brzoskwinie w syropie Sałatka

Ala piecze i gotuje
Sałatki i surówki 601

Sałatka z pora Przystawka z serem korycińskim i gruszką Sałatka brokułowa z sosem czosnkowym Sałatka makaronowa Sałatka warzywna z tortelini Rukola z gruszką i granatem Jajka

Ala piecze i gotuje
Alkohole i napoje 244

Shot bananowo czekoladowy Shot kawowy z bitą śmietaną Pomarańczowe zauroczenie Lemoniada truskawkowa Niebieski shot Wzburzony ocean shot Zielono mi - shot Pomarańczowy shot Likier piernikowy Sok z

Ala piecze i gotuje
Torty 5145

Tort makowo budyniowy z cytrusami Tort czekoladowo kokosowy Tort z kremem adwokatowym Torcik czekoladowy z truskawkami Tort makowo kawowy Tort makowo kokosowy Tort czekoladowy z śliwkami

Ala piecze i gotuje
Deser bezowo-śmietanowy z owocami 301

stole:) Ale że  część pokruszyła się podczas odrywania ich od blachy (przypuszczalnie to efekt przyspieszonego procesu pieczenia, bądź niewystarczająco natłuszczonej blachy, bo używany zazwyczaj papier do pieczenia niespodziewanie wyszedł) skończyło się na deserze. Ponieważ okazało się to nie tylko słodkim ale i efektownym zakończeniem, dzielę się tym wyjściem awaryjnym na blogu:) Deser bezowo-śmietanowy z owocami Składniki

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała