żadna torebka nie jest potrzebna bo składniki proste i wykonanie też. składniki: 250 g mąki pszennej 125 g margaryny 110 g cukru 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 125 ml wody 350 ml śmietanki 30 % 4 kostki gorzkiej czekolady 2 łyżki cukru waniliowego 3 banany do skropienia bananów sok z cytryny 1 mix do śmietany(...)wszystkie składniki się rozpuściły i połączyły, wystudzić. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywna pianę. Do miski przelać wystudzoną zawartość rondelka, następnie dodać żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać na końcu dodać pianę z białek. Tortownicę natłuścić margaryną i posypać tartą bułką, przełożyć masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 30 minut
Monia miesza i gotujeodstawić do lodówki. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Cały czas ubijać i dodawać po jednym żółtku oraz śmietanę a potem mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wyrobić gładkie ciasto, uformować kulę, owinąć folią i odstawić na pół godziny do lodówki.Tortownicę natłuścić margaryną i posypać tartą bułką .Ciasto podzielić na dwie części, jedną większą(...)najlepiej robić to zwilżoną ręką lub obsypaną maką. Na ciasto wyłożyć pokrojone jabłka z żurawiną. Na wierzch porwać resztę ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 -180 C i piec ok 40-50 minut
Monia miesza i gotujecukrem na puszystą masę. Cały czas ubijać, dodać jajka a następnie skórkę otartą z cytryny. Zmniejszyć obroty do minimum i dodawać porcjami mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia. Gdy składniki się połączą dodać jogurt i sok z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać. Formę na babke natłuścić i posypać tartą bułka, przełożyć masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego(...)piec ok 50 minut. Wystudzoną babkę udekorować białą polewą i startą skórką cytrynową
Monia miesza i gotujetosty francuskie tj. roztrzepujemy jajka z mlekiem następnie moczymy w nich kromki chleba i smażymy na złoto- brązowo na rozgrzanym oleju. Na blaszce do pieczenia układamy papier do pieczenia, aby tosty nie przywarły. Układamy na nim usmażone tosty i kolejno układamy szynkę, ananasa i ser. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni i góra-dół. Do już rozgrzanego wstawiamy blachę(...)tostami i pieczemy ok.10-15min do momentu roztopnienia się sera. Najlepiej podawać z ketchupem, który idealnie komponuje się ze słodkim smakiem ananasa. Bon Appetit
Pudełko rozmaitościpieczarek cebula Sól pieprz 200-250ml śmietany – ja dałam 18% 3 jajka Olej Przygotowanie: Do miski dodać mąkę, żółtka, śmietanę, margarynę, sól do smaku, proszek do pieczenia Zagnieść ciasto na jednolitą masę. Włożyć je do lodówki na min. 1 godzinę. Między czasie pokroić mięso w kostkę, pora na drobne paski, a pieczarki przekroić na pół(...)uzyskania jednolitej masy. Do sosu można ewentualnie dodać zioła, pietruszkę, szczypiorek czy starty ser żółty. Mi jednak odpowiada taka zwykła wersja. Sos wylać na mieszankę mięsno – warzywną. Piec w temperaturze 180 stopni około 30 minut do ścięcia się sosu oraz do czasu, gdy tarta nabierze złotego koloru. Smacznego
Fabryka pomysłówszkl. oleju Szczypta soli Przygotowanie: 1. Margarynę rozkruszyć z mąką 2. Dodać cukier, żółtka, proszek do pieczenia, śmietaną i dokładnie zagnieść 3. Podzielić ciasto na 2 części – 2/3 włożyć do lodówki na 1 godzinę, a 1/3 zamrozić(...)maliny (otworem do góry). Używając mrożonych owoców – nie rozmraża się ich uprzednio. 12. Zamrożoną część ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach na owoce. 13. Piec w piekarniku na złoty kolor w temperaturze 180 stopni. Smacznego
Fabryka pomysłówCały czas ucierając, dodać jajka, mleko i szczyptę soli. 3. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Mieszać do czasu, gdy masa będzie jednolita. 4. Na koniec dodać kawałki czekolady, wymieszać łyżką. 5. Wypełnić foremki ciastem do 2/3 wysokości(...)Piec na złoty kolor 15-20 minut w temperaturze 175 stopni. 7. Po ostygnięciu wyjmować z foremek. Smacznego
Fabryka pomysłówszklanki mleka szczypta soli Przygotowanie: Cukier utrzeć z margaryną. Pod koniec ucierania dodać jajka po jednym jajku mieszając. Wlać mleko i wymieszać. Następnie dodać wymieszane: mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i kakao. Wszystkie składniki połączyć na jednolitą masę. Następnie ugotować wg instrukcji na opakowaniu (ja dałam trochę mniej mleka – 200ml na pół opakowania saszetki, aby był gęstszy oraz(...)czubatą łyżkę cukru). Lekko go przestudzić. Do silikonowych foremek nakładać 1 łyżkę ciasta, następnie na środek kłaść trochę budyniu. Przykryć go kolejną łyżką ciasta. Piec 15-20 minut w temperaturze 175 stopni. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówłyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Banany zmiksować Dodać do nich jajko oraz rozpuszczoną, przestudzoną margarynę. Wymieszać. Następnie dodać wymieszane składniki suche: cukier, mąkę i proszek do pieczenia. Połączyć na jednolitą masę. Na koniec wsypać orzechy. Połączyć je z masą. Ciasto przelać do formy. Piec około godzinę w temperaturze 170-180 stopni. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówprzygotowałam pyszne ciacha bez pieczenia na kakaowym spodzie z kremem z mascarpone. Całość natomiast dopełniają truskawki oraz truskawkowa galaretka. Zadowolą one na pewno tych, dla których pieczenie jest zmorą. To także świetny patent na upalne dni – proste i na zimno! Ps. przypominam, że „Gotowanie za głosowanie” trwa do piątku do godziny 22 (ankieta mieści się
Fabryka pomysłówcukru + 0,5 szklanki do rabarbaru 1 łyżka bułki tartej + do obsypania blaszki 55 dag rabarbaru – można użyć więcej Przygotowanie: Margarynę rozkruszyć z mąką Dodać cukier, żółtka, proszek do pieczenia, śmietanę i dokładnie zagnieść. Podzielić ciasto na 2 części – 2/3 włożyć do lodówki na 1 godzinę, a 1/3 zamrozić. Rabarbar umyć, pokroić w paski, przełożyć do rondla, podsypać cukrem(...)wyłożyć na spodzie blaszki. Podsypać łyżką bułki tartej (zapobiega zakalcowi, gdy owoce puszczą sok). Na spód wyłożyć rabarbar. Na to zetrzeć na tarce na grubych oczkach ciasto z zamrażalnika. Piec na złoty kolor w 180-190 stopniach. Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówwyjąć, rozwałkować. Wyłożyć na blaszce wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Po nakłuwać widelcem. Na ciasto położyć papier do pieczenia i obciążyć je fasolą, ryżem lub specjalnymi kulkami. Piec na złoty kolor w 200 stopniach. Najpierw piekę 15 minut obciążone. Potem zdejmuję i piekę bez, aby spód nabrał koloru - kolejne około 10 minut. Ostudzić. Krem budyniowy: 1 saszetka budyniu
Fabryka pomysłówzaległości u Was! Składniki na blaszkę 22x24cm: 0,5 kg czereśni 1 szklanka mąki 1 szklanka pszennych otrąb 5 łyżek drobnego cukru 4 duże jaja 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder do posypania (opcjonalnie) Przygotowanie: Czereśnie umyj i przekrój na pół usuwając pestkę. Oddziel białka od żółtek(...)Zacznij ubijać sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec dodaj 5 łyżek cukru. Następnie dodaj do piany żółtka i dalej ubijaj, teraz dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Pod koniec zmieszaj z otrębami. Wylej ciasto na blachę i równomiernie rozprowadź ciasto. Układaj połówki czereśni skórką do dołu. Piecz w 180 stopniach ok 40-50 minut
Fabryka pomysłówrozwałkować. Wyłożyć na blaszce wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Po nakłuwać widelcem. Na ciasto położyć papier do pieczenia i obciążyć je fasolą, ryżem lub specjalnymi kulkami. Piec na złoty kolor w 200 stopniach. Najpierw piekę 15 minut obciążone. Potem zdejmuję i piekę bez, aby spód nabrał koloru - kolejne około 10 minut. Ostudzić. Na mus: 1,5 szklanki
Fabryka pomysłówformy Bułka tarta do obsypania + 1 łyżka Przygotowanie: Masło utrzyj z cukrem oraz cukrem waniliowym. Dalej ucierając, dodaj jajko oraz skórkę/sok z cytryny. Wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz mąką. Masę wstawić na ok. 30min do zamrażarki. Oddziel kawałek ciasta (mniej więcej 1/3). Ciasto rozłóż palcami (urywając je po prostu) na foremce, wcześniej posmarowanej tłuszczem(...)bułki tartej (gdy owoce puszczą sok, wchłonie go, aby nie zrobił się zakalec). Na surowe ciasto połóż maliny i posyp je cukrem pudrem, rozkrusz na wierzchu pozostałą 1/3 ciasta. Piec w 200 stopniach, aż nabierze złotego koloru. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłów