pieczenia - 22046 przepisów (strona:452/1470)

Tort o smaku kokosowo- tiramisu 209

koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijać. Gdy piana będzie już sztywna delikatnie wmieszać do niej żółtka. Następnie dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy. Biszkopt pieczemy w tortownicy 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, samo dno. Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 160-170 stopni.  Krem kokosowo-tiramisu: 550 ml śmietany kremówki 36% 330 gram serka mascarpone

Krakowskie smaki Ani
Ciasto czekoladowe z niespodzianką 240

czekoladą (drobno pokrojoną), wymieszać do połączenia się składników. Następnie dodać cukinie i wmieszać ja w ciasto. Gotowe ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy(średnica 24), piec w 160 stopniach przez około 60 minut (u mnie piekło się 75 minut)bądź do suchego patyczka

Krakowskie smaki Ani
Ciasto drożdżowe ze śliwkami 141

zachciankę na coś słodkiego, prostego a zarazem bardzo smacznego. Padło na ciasto drożdżowe ze śliwkami. Zresztą s ezon na śliwki w pełni więc grzechem byłoby go nie wykorzystać. Ciasto piekłam już nie raz i za każdym razem wychodziło tak samo miękkie i puszyste. Swoją drogą śliwki bardzo kojarzą mi się z jesienią, Wam też? Zapraszam;) Składniki: 0.5 kg mąki tortowej(...)ciasta kulę i robimy palcem zagłębienie jeżeli "dołek" powoli się podnosi, nasze ciasto jest gotowe. Ciasto pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. W między czasie blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, delikatnie smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wyrośnięte ciasto delikatnie przerabiamy i wykładamy na blaszkę, następnie układamy przepołowione i odpestkowane śliwy (skórką do dołu), pozostawiamy do wyrośnięcia. Ciasto wkładamy

Krakowskie smaki Ani
Obwarzanki jak Krakowskie 117

długie ruloniki. Ruloniki skręcamy spiralnie i formujemy okrąg. Przygotowane obwarzanki pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia. W garnku zagotowujemy wodę.W między czasie blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Wyrośnięte obwarzanki wkładamy do wrzątku i gotujemy je do momentu wypłynięcia ich na wierzch. Po obwarzeniu wykładamy je na blaszkę, posypujemy ulubionymi dodatkami i wkładamy do nagrzanego piekarnika

Krakowskie smaki Ani
Grysikowiec 423

sodę oraz masło, wszystko razem zagnieść na gładkie ciasto, podzielić je na 3 części. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na nią pierwszą porcję ciasta(każdy blat pieczemy osobno). Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i blaty pieczemy przez około 20 minut bądź do tzw. suchego patyczka. Blaty zaraz po upieczeniu będą bardzo miękkie.  Składniki masa: 1 litr

Krakowskie smaki Ani
Świderki Karnawałowe 201

Wielkimi krokami zbliża się tłusty czwartek, w ten dzień każdy pozwala sobie na odrobinę szaleństwa kalorycznego.  Składniki: 6 żółtek 2 szklanki mąki tortowej 3 łyżki

kgwjanczewo
Dietetyczny pasztet z pieczarek 297

Składniki: 50 dkg pieczarek 2 bułki 3 jajka 2 cebule 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła pół łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta kolendry łyżeczka suszonej bazylii sól

kgwjanczewo
Mini muffiny cytrynowe z bitą śmietaną 167

Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki 2/3 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju 2 jajka 1 cytryna (sok) Bita śmietana(...)śmietany kremówki 30%  5 łyżek cukru pudru 1 opakowanie śmietan-fix 1 cytryna ( skórka) 2 kiwi Sposób przygotowania: 1. Do jednego naczynia przesiać mąkę, proszek do pieczenia i dodać cukier.Wymieszać.  2. W drugim naczyniu wymieszać mleko, olej, jajka i sok z cytryny. 3. Połączyć suche i mokre składniki. 4. W blaszce do muffin wyłożyć papilotki

A Ty Smakuj Mnie
Omlet białkowy z mąką gryczaną 214

mleka 0,5% 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia kardamon PRZYGOTOWANIE: Białko oddzielić od żółtka i ubić na sztywną pianę Żółtko zmiksować z mąką, mlekiem, proszkiem do pieczenia i kardamonem Dodać odżywkę białkową i ponownie zmiksować Do masy dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać łyżką Smażyć z dwóch stron na patelni teflonowej pod przykryciem Podawać z ulubionymi dodatkami

peanutbuttermonster
Pieczone pączki czekoladowe z Nutellą 193

Pyszniutkie, mięciutkie, mocno czekoladowe pączki wypełnione Nutellą. A i wyrzuty sumienia są mniejsze, bo pączusie pieczemy, a nie smażymy :) Mnie smakowały baaardzo, jednak w przypadku słodyczy wyznaję zasadę, że moje desery są najmojsze, także musicie je przygotować i sami ocenić ;) Zapraszam do pieczenia! Składniki na rozczyn: 100 ml ciepłego (NIE gorącego!) mleka 50 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru(...)sakiewkę. Wkładamy do papilotek łączeniem do dołu. Ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. 4. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Na blaszce układamy połowę przygotowanych pączków w sporych odstępach. Pieczemy 13-15 minut. Lekko przestudzone pączki posypujemy cukrem pudrem. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Smacznego! ~~~ Chciałam wszystkich mocno prosić o pomoc: Mój blog bierze udział w konkursie  Blog Roku

My Culinary Art
CIASTKA JAGLANE Z ORZECHAMI 200

miksera. Następnie dodać rozdrobnione orzechy i połączyć z ciastem. Z ciasta odrywać małe kawałki, uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i rozdusić delikatnie dłońmi. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (moje nie rosły, więc myślę(...)dodatek sody jest zbędny, można je wówczas układać w niedużych odstępach) , rozdusić widelcem nadajac im wzór, posypać cukrem trzcinowym i odstawić do lodówki na kilka minut (10-15 wystarczy). Piec w piekarniku nagrzanym do 200*C (termoobieg) do czasu aż staną się złote, z lekko przyrumienienionymi rantami. Blaszkę wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia. Dopiero potem można delikatnie zdejmować

Smaczne Zdrowe
Szybkie pączki z ricotty 222

wykonaniu - zawsze możemy sobie szybko usmażyć kolejną porcję :)      SKŁADNIKI (około 60 pączusiów) 200g serka ricotta 2 jajka 75g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru pudru(...)łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego szczypta soli olej do smażenia  cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE Ricottę miksujemy z jajkami na gładką masę. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder,cynamon, wanilię i sól. Znów miksujemy na gładko.  Na średnią patelnię wlewamy olej (ok. 2 cm wys.) i rozgrzewamy. Zmniejszamy na średni ogień. Zaokrągloną łyżeczką kładziemy partiami

Moje Kuchenne Rewelacje
DRUGA ODSŁONA SERNIKA 214

aluminiową i obłożyć nią zewnętrzne boki tortownicy. Na dno formy wysypać ciasteczka, na to nałożyć masę serową. Piec około 50-60 minut w temperaturze 160ºC. Zostawić w wyłączonym piekarniku do momentu całkowitego wystudzenia, dzięki temu sernik się nie zapadnie. Jeśli w trakcie pieczenia wierzch zbyt się zarumienił, można przykryć go folią aluminiową i piec dalej. Czekoladę na polewę topimy

KUCHARNIA
DLA W. CIASTO Z MUSEM CZEKOLADOWO-ORZECHOWYM 163

blenderze z cukrem, dodać mąkę, masło i kakao i zagnieść razem. Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozprowadzić równomiernie na dnie tortownicy i piec ok. 15-18 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.  NA MUS 1 łyżeczka żelatyny (można dać 1,5 wówczas mus będzie bardziej zwarty) 3 łyżki zimnej wody 1/2 filiżanki(...)Nutelli 1/2 filiżanki mascarpone 1,5 filiżanki śmietany kremówki 2 łyżki kakao 3 łyżki cukru W czasie gdy spód się piecze, żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, aby napęczniała. Następnie podgrzać aż żelatyna się rozpuści. W tym momencie dodać Nutellę, zdjąć z ognia i energicznie mieszając połączyć w jednolitą masę. Dodać mascarpone i ponownie dokładnie wymieszać, aby całość dobrze się połączyła

KUCHARNIA
Zamiast gimnastyki. Dla zmęczonych i zapracowanych smakoszy. Cebula. 163

miodu i tymianku, które zamienią cebulę w konfiturę. Wycinanie tartinek, nakładanie farszu i krojenie ulubionego koziego sera nie zajmie mi więcej niż 5 minut i będzie czystą przyjemnością. Czas pieczenia wystarczy w zupełności, by przygotować najprostszą sałatę  i nakryć do stołu. Zaraz potem przyjdzie pora, by delektować się naszymi ulubionymi smakami, a świadomość, że ich zjadanie zwalcza jednocześnie(...)każdym z nich wycinarką o mniejszej średnicy (u mnie 9,5cm) zaznaczyć (uwaga! nie wycinać, a jedynie zrobić lekkie wgłębienie) wokół brzegu krawędzie - dzięki temu w trakcie pieczenia boki tart uniosą się lekko do góry tworząc naturalne wgłębienie dla nadzienia. Jeśli nie macie wycinarek o takich wymiarach (moje kupiłam w Tesco i chyba nadal są tam dostępne - komplet składa

KUCHARNIA