łyżeczki proszku do pieczenia - 1 kubeczek oleju roślinnego - 1 tabliczka gorzkiej czekolady - cukier puder do posypania Przygotowanie: Składniki odmierzamy kubeczkiem po jogurcie. Najpierw suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz cukier waniliowy mieszamy. Do sypkich składników dodajemy 3 jajka, jogurt naturalny oraz olej roślinny. Całość miksujemy na gładką masę. Czekoladę siekamy, dodajemy do masy i mieszamy łyżką(...)Całość przelewamy do formy i pieczemy 30 minut w 180 C (do tzw. suchega patyczka). Po ostygnięciu wierzch posypujemy cukrem pudrem
Zainspirowana w kuchniwyraźny w smaku i lekko alkoholowy serniczek :) Składniki: Biszkopt - 2 jajka - 1/2 paczki cukru waniliowego - 50 g cukru pudru - 50 g mąki pszennej - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie - 5 łyżek kawy rozpuszczalnej - 5 łyżek cukru - 4 łyżki żelatyny - 1 szklanka śmietany kremówki - 1 cukier waniliowy - 5 jajek - 250 g serka homogenizowanego waniliowego - 1/2 szklanki ajerkoniaku(...)czekolady deserowej - 2 łyżki masła Przygotowanie: W pierwszej kolejności robimy biszkopt. Ucieramy żółtka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia. W oddzielnej misce ubijamy białka i dodajemy do przygotowanej masy delikatnie mieszając. Pieczemy w temperaturze 180 C przez około 25 minut. Kawę rozpuszczamy w 3/4 szklanki wody i dodajemy cukier. Żelatynę
Zainspirowana w kuchniłyżeczki soli - 1 łyżka cynamonu - 2 łyżeczki imbiru mielonego -1 i 1/4 szklanki mleka - 2 jajka - 250 g masła - 1 i 1/2 szklanki cukru kryształu Przygotowanie: Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon i imbir przesiewamy. Masło roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia. Jajka roztrzepujemy, dodajemy mleko, wystudzone masło oraz cukier. Mokre składniki łączymy z suchymi składnikami i mieszamy(...)Masę przekładamy do sylikonowych foremek na muffinki bądź do papilotek. Pieczemy w 180 C przez około 25 minut
Zainspirowana w kuchniłyżeczka cynamonu - sok wyciśnięty z 1/2 cytryny Przygotowanie: Masło topimy, dodajemy cukier i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie dodajemy jajka oraz mleko i wszystko miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i łączymy z wcześniej przygotowaną masą. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Morele kroimy w paseczki. Banany obieramy, kroimy w plastry i mieszamy z sokiem cytrynowym, cynamonem i pokrojonymi(...)morelami (kilka zostawiamy do dekoracji). Mieszankę porcjami dodajemy do ciasta i mieszamy drewnianą łyżką. Formę do keksówki smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą, przekładamy ciasto i pieczemy w 190 C przez około 1 godzinę. Gdy ciasto wystygnie smarujemy je niewielką ilością przygotowanego lukru (3 łyżki cukru pudru + 1 łyżka soku z cytryny) i posypujemy pozostałymi migdałami oraz morelami
Zainspirowana w kuchnilekko kwaskowe ciasto o orientalnym smaku dzięki domieszce mielonego imbiru. Składniki: - 4 jajka - 1 kostka masła (20 dag) - 1 szklanka cukru - 1 szklanka mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 cukier waniliowy - 1 łyżeczka(...)mielonego imbiru - 3 jabłka - 3 łyżki dżemu wiśniowego - 1 galaretka wiśniowa Przygotowanie: Miękkie masło ucieramy z cukrami na puszystą masę, dodajemy jajka a następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i imbirem. Całość wyrabiamy i przekłądamy do formy na tartę. Jabłka obieramy, kroimy w plastry i układamy na wierzchu ciasta. Na środek dładziemy dżem wiśniowy i pieczemy na złoty
Zainspirowana w kuchniTłusty czwartek mamy już za sobą a u mnie wczorajsze słodkości, pieczone po raz pierwszy w życiu :) Ale warto było spróbować :) Składniki: - 50 dag mąki - 10 żółtek - 1 łyżka spirytusu - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli - 6 łyżek śmietany - 1 białko - cukier puder do posypania - wiśnie do dekoracji ( ja użyłam mrożonych ) Przygotowanie: Do mąki dodajemy(...)żółtka, śmietanę, proszek do pieczenia, spirytus i szczyptę soli. Mieszamy i zagniatamy ciasto. Wstawiamy do lodówki na pół godziny. Następnie ciasto cienko rozwałkowujemy i wykrawamy po 3 krążki różnej wielkości, każdy nacinamy na brzegach ( z czterech stron ). Każdy krążek zlepiamy roztrzepanym białkiem i smażymy w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Ostudzone róże posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy wiśniami
Zainspirowana w kuchnipołączenie miękkiego biszkopta, słodkich a równocześnie kwaskowych jabłek i puszystej bitej śmietany. Składniki: - 7 jajek - 1 szklanka mąki - 3/4 szklanki cukru - 1 cukier waniliowy - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 kg przesmażonych jabłek - 2 śmietany śnieżki - 2 galaretki cytrynowe - 400 ml mleka Przygotowanie: Jabłka obieramy, ścieramy na grubych oczkach i podsmażamy. Jak jabłka odparują sok i zmniejszą swoją(...)mieszamy aż się rozpuści. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy dwa rodzaje cukrów i żółtka miksując wszystko na puszystą masę. Do masy dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszamy i pieczemy 25 minut w 175 C. Ciasto studzimy a na nie przekładamy przygotowane wcześniej jabłka. Drugą galaretkę rozpuszczamy w 1/2 l wrzątku i odstawiamy do lekkiego stężenia
Zainspirowana w kuchnipieczenia - skórka otarta z jednej pomarańczy - sok z 1/2 pomarańczy Przygotowanie: Jajka ucieramy z cukrem pudrem na puszysty krem, następnie stopniowo dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciągle ucierając dodajemy sok i skórkę otartą z pomarańczy. Margarynę roztapiamy, studzimy i wlewamy do ciasta ciągle mieszając. Formę na babkę smarujemy i posypujemy bułką tartą. Pieczemy 1 godzinę
Zainspirowana w kuchnipomarańczowej Na lukier: - odrobina soku pomarańczowego i cukru pudru Przygotowanie: Rodzynki sparzamy i osuszamy. Margarynę ucieramy dodając po jednym jajku oraz porcjami cukru i mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia. Po dokładnym wymieszaniu masę dzielimy na dwie części: do jednej dodajemy kakao i mieszamy łyżką tak by nie było grudek a do drugiej drobno pokrojoną skórkę pomarańczową i rodzynki(...)tartą ( ja użyłam foremki sylikonowej, więc posmarowałam ją jedynie odrobiną tłuszczu)jako pierwszą wykładamy masę jasną a następnie masę ciemną, obie masy delikatnie mieszamy np patyczkiem do szaszłyków. Pieczemy w 200 C przez około 1 godzinę (do tzw. suchego patyczka
Zainspirowana w kuchniCiekawe połączenie słodkości i chrupkości w jednym małym ciasteczku :) Składniki: - 1 kostka margaryny - 3/4 szklanki cukru - 2 jajka - 3 szklanki mąki - 1 cukier waniliowy - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 5 szklanek płatków kukurydzianych(...)drobno posiekana gorzka czekolada - 1 garść drobno posiekanych orzechów włoskich Przygotowanie: Margarynę roztapiamy i studzimy. Jajka ucieramy z cukrami na puszystą masę, stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz wystudzoną margarynę. Dokładnie mieszamy a następnie dodajemy płatki kukurydziane, orzechy i połamaną czekoladę. Ponownie mieszamy. Z masy formujemy kulki, mocno ściskamy i lekko spłaszczamy. Ciastka pieczemy
Zainspirowana w kuchniupieczenia tych małych słodkości :) Składniki: - 3 szklanki mąki pszennej - 1 kostka masła - 1 tabliczka czekolady deserowej - 4 łyżki cukru - 1 pomarańcza - 1 jajko - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Pomarańczę sparzamy, ścieramy skórkę i wyciskamy z niej sok. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Masło ucieramy z jajkiem(...)cukrem na puszystą masę, dodajemy do niej skórkę oraz sok wyciśnięty z pomarańczy. Przestudzoną czekoladę dodajemy do wcześniej przygotowanej masy i mieszamy z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zagniatamy ciasto a następnie rozwałkowujemy i wykrawamy ciasteczka. Pieczemy około 10 minut w temperaturze 180 C. Mi z tych proporcji wyszło 35 ciasteczek
Zainspirowana w kuchniktóry gościł na moim stole właśnie w te święta :) Składniki: na ciasto - 2 i 1/2 szklanki mąki - 1/2 szklanki cukru - 1 kostka margaryny - 5 żółtek - 2 łyżeczki proszku do pieczenia masa serowa - 1 kg sera białego - 1 puszka masy kajmakowej - 1/3 szklanki cukru - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - 5 jajek - 2 łyżki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto łączymy(...)składniki się połączą. Dodajemy cukier, mąkę, ekstrakt waniliowy i dalej miksujemy. Nastęnie dodajemy stopniowo po jednym jajku i miksujemy na wolnych obrotach. Blachę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Dno tortownicy wylepiamy ciastem a na nie wylewamy masę serową. Pieczemy w temperaturze 180 C przez około 1,5 godziny. Wierzch polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką
Zainspirowana w kuchnitortowej - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 margaryna - 5 jajek - 1 szklanka cukru - 1 kg truskawek - 1 opakowanie galaretki truskawkowej Przygotowanie: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy margarynę, żółtka oraz 1/2 szklanki cukru i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na 3 części, 1/3 ciasta chowamy do zamrażarki a pozostałe na 30 minut(...)Blachę wylepiamy ciastem a na nim układamy umyte i oprószone mąką truskawki, następnie posypujemy je galaretką i wykładamy przygotowaną pianę z białek. Na wierzch bezy ścieramy zamrożoną część ciasta. Pieczemy w 180 C przez około 1 godzinę
Zainspirowana w kuchnizapraszam na truskawkowy torcik :) Składniki: - 1/2 szklanki cukru kryształu - 15 dag masła - 2 łyżki kakao - 4 łyżki wody - 3/4 szklanki mąki - 2 jajka - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 250 g mascarpone - 1 szklanka śmietany 30 % - 1 tabliczka białej czekolady(...)truskawek - gorzka czekolada do dekoracji Przygotowanie: W naczyniu roztapiamy na małym ogniu masło, dodajemy cukier, kakao oraz wodę, studzimy. Wystudzoną masę miksujemy z jajkami, mąką oraz proszkiem do pieczenia. Masę przelewamy do natłuszczonej formy i pieczemy w 180 C przez około 45 minut. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy i mieszamy z serkiem mascarpone. Kremówkę ubijamy i łączymy
Zainspirowana w kuchnisobą, formujemy kulę i wkładamy do zamrażalnika na pół godziny. Po tym czasie od masy oddzielamy 1/3, natomiast resztę rozwałkowujemy i wykładamy na dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy w 180 stopniach przez 20 minut. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Jabłka i gruszki obieramy i ścieramy na tarce na plasterki lub cieniutko(...)Wysypujemy je na ciepły jeszcze spód, a następnie wyrównujemy; całość przykrywamy owocami. Na wierzch ścieramy na tarce pozostałą część kruchego ciasta i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, pieczemy 50-60 minut. Studzimy i posypujemy na bogatości cukrem pudrem. Oczywiście szarlotko-gruszkotkę (chyba zarejestruję tę nazwę :D) można podawać na ciepło, z lodami, jogurtem greckim
sama złodycz