Składniki: 20 dag tłustego sera białego 1 Camembert z zielonym pieprzem 1 łyżka masła 1 cebula czerwona 1 mała śmietana 12% 2 jajka ugotowane na twardo
kgwjanczewoKolejna nasza propozycja na tłusty czwartek, churros hiszpański przysmak cukierniczy. Składniki: 360 ml wody 75 g masła 3 łyżki cukru szczypta soli 2 szklanki mąki pszennej
kgwjanczewoKiedyś kupiłam specjalną patelnię do pieczenia orzeszków . Była ona ciężka i nieporęczna. Aby ułatwić sobie pracę kupiłam opiekacz do orzeszków. Jest idealny. Ciasteczka szybko się pieką. Wystarczy, że zaświeci się zielone światełko i orzeszki gotowe. Teraz tylko przełożyć kremem. Uwielbiam te ciasteczka. Składniki: 4 szklanki mąki 1 margaryna 1 jajko 1/2 szklanki gęstej śmietany 1/2 łyżeczki sody sól(...)smaku 1 szklanka cukru Wszystkie składniki szybko zagniatamy na jednolitą masę. Z ciasta odrywamy malutkie kawałki i formujemy kuleczki. Kuleczki wkładamy do nagrzanej formy i pieczemy do momenty aż się zarumienią. Po upieczeniun połówki orzeszków nadziewamy masą i przykrywamy drugą połową. Składniki masy: 100 g masła 1 szklanka mleka 4 łyżki cukry 4 szklanki mleka w proszku
Salonik smakówkoniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijać. Gdy piana będzie już sztywna delikatnie wmieszać do niej żółtka. Następnie dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy. Biszkopt pieczemy w tortownicy 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, samo dno. Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 160-170 stopni. Krem kokosowo-tiramisu: 550 ml śmietany kremówki 36% 330 gram serka mascarpone
Krakowskie smaki Aniczekoladą (drobno pokrojoną), wymieszać do połączenia się składników. Następnie dodać cukinie i wmieszać ja w ciasto. Gotowe ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy(średnica 24), piec w 160 stopniach przez około 60 minut (u mnie piekło się 75 minut)bądź do suchego patyczka
Krakowskie smaki Anizachciankę na coś słodkiego, prostego a zarazem bardzo smacznego. Padło na ciasto drożdżowe ze śliwkami. Zresztą s ezon na śliwki w pełni więc grzechem byłoby go nie wykorzystać. Ciasto piekłam już nie raz i za każdym razem wychodziło tak samo miękkie i puszyste. Swoją drogą śliwki bardzo kojarzą mi się z jesienią, Wam też? Zapraszam;) Składniki: 0.5 kg mąki tortowej(...)ciasta kulę i robimy palcem zagłębienie jeżeli "dołek" powoli się podnosi, nasze ciasto jest gotowe. Ciasto pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. W między czasie blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, delikatnie smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wyrośnięte ciasto delikatnie przerabiamy i wykładamy na blaszkę, następnie układamy przepołowione i odpestkowane śliwy (skórką do dołu), pozostawiamy do wyrośnięcia. Ciasto wkładamy
Krakowskie smaki Anidługie ruloniki. Ruloniki skręcamy spiralnie i formujemy okrąg. Przygotowane obwarzanki pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia. W garnku zagotowujemy wodę.W między czasie blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Wyrośnięte obwarzanki wkładamy do wrzątku i gotujemy je do momentu wypłynięcia ich na wierzch. Po obwarzeniu wykładamy je na blaszkę, posypujemy ulubionymi dodatkami i wkładamy do nagrzanego piekarnika
Krakowskie smaki Anisodę oraz masło, wszystko razem zagnieść na gładkie ciasto, podzielić je na 3 części. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na nią pierwszą porcję ciasta(każdy blat pieczemy osobno). Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i blaty pieczemy przez około 20 minut bądź do tzw. suchego patyczka. Blaty zaraz po upieczeniu będą bardzo miękkie. Składniki masa: 1 litr
Krakowskie smaki AniWielkimi krokami zbliża się tłusty czwartek, w ten dzień każdy pozwala sobie na odrobinę szaleństwa kalorycznego. Składniki: 6 żółtek 2 szklanki mąki tortowej 3 łyżki
kgwjanczewoSkładniki: 50 dkg pieczarek 2 bułki 3 jajka 2 cebule 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła pół łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta kolendry łyżeczka suszonej bazylii sól
kgwjanczewoSkładniki: Ciasto: 2 szklanki mąki 2/3 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju 2 jajka 1 cytryna (sok) Bita śmietana(...)śmietany kremówki 30% 5 łyżek cukru pudru 1 opakowanie śmietan-fix 1 cytryna ( skórka) 2 kiwi Sposób przygotowania: 1. Do jednego naczynia przesiać mąkę, proszek do pieczenia i dodać cukier.Wymieszać. 2. W drugim naczyniu wymieszać mleko, olej, jajka i sok z cytryny. 3. Połączyć suche i mokre składniki. 4. W blaszce do muffin wyłożyć papilotki
A Ty Smakuj Mniemleka 0,5% 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia kardamon PRZYGOTOWANIE: Białko oddzielić od żółtka i ubić na sztywną pianę Żółtko zmiksować z mąką, mlekiem, proszkiem do pieczenia i kardamonem Dodać odżywkę białkową i ponownie zmiksować Do masy dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać łyżką Smażyć z dwóch stron na patelni teflonowej pod przykryciem Podawać z ulubionymi dodatkami
peanutbuttermonsterPyszniutkie, mięciutkie, mocno czekoladowe pączki wypełnione Nutellą. A i wyrzuty sumienia są mniejsze, bo pączusie pieczemy, a nie smażymy :) Mnie smakowały baaardzo, jednak w przypadku słodyczy wyznaję zasadę, że moje desery są najmojsze, także musicie je przygotować i sami ocenić ;) Zapraszam do pieczenia! Składniki na rozczyn: 100 ml ciepłego (NIE gorącego!) mleka 50 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru(...)sakiewkę. Wkładamy do papilotek łączeniem do dołu. Ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. 4. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Na blaszce układamy połowę przygotowanych pączków w sporych odstępach. Pieczemy 13-15 minut. Lekko przestudzone pączki posypujemy cukrem pudrem. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Smacznego! ~~~ Chciałam wszystkich mocno prosić o pomoc: Mój blog bierze udział w konkursie Blog Roku
My Culinary Artmiksera. Następnie dodać rozdrobnione orzechy i połączyć z ciastem. Z ciasta odrywać małe kawałki, uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i rozdusić delikatnie dłońmi. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (moje nie rosły, więc myślę(...)dodatek sody jest zbędny, można je wówczas układać w niedużych odstępach) , rozdusić widelcem nadajac im wzór, posypać cukrem trzcinowym i odstawić do lodówki na kilka minut (10-15 wystarczy). Piec w piekarniku nagrzanym do 200*C (termoobieg) do czasu aż staną się złote, z lekko przyrumienienionymi rantami. Blaszkę wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia. Dopiero potem można delikatnie zdejmować
Smaczne Zdrowewykonaniu - zawsze możemy sobie szybko usmażyć kolejną porcję :) SKŁADNIKI (około 60 pączusiów) 200g serka ricotta 2 jajka 75g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru pudru(...)łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego szczypta soli olej do smażenia cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE Ricottę miksujemy z jajkami na gładką masę. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder,cynamon, wanilię i sól. Znów miksujemy na gładko. Na średnią patelnię wlewamy olej (ok. 2 cm wys.) i rozgrzewamy. Zmniejszamy na średni ogień. Zaokrągloną łyżeczką kładziemy partiami
Moje Kuchenne Rewelacje