okazji postanowiliśmy upiec szybki placek z rabarbarem. Ciasto to jest bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. Składniki: 180 g mąki pszennej 120 g cukru łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka 120 g miękkiego masła opakowanie cukru waniliowego 2 łodygi rabarbaru Kruszonka: 25 g masła 25 g cukru 40 g mąki pszennej Przygotowanie: Umyty i obrany rabarbar kroimy(...)plasterki i zasypujemy 3 łyżkami cukru. Po 30 minutach odsączamy sok. Miękkie masło mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy jajka i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Przekładamy ciasto do formy i układamy na nim przygotowany wcześniej rabarbar. Posypujemy wierzch ciasta przygotowaną kruszonką. Pieczemy w 180'C przez 45 minut. Smacznego
cookplZdejmujemy ją z palnika, wrzucamy połamaną czekoladę i odstawiamy na ok. 3 minuty, a następnie mieszamy, aż składniki się połączą. Lekko przestudzoną polewamy ciasto. Jaja, mąkę, olej, proszek do pieczenia, cynamon, sodę miksujemy robotem przez kilka minut. Następnie dodajemy startą na dużych oczkach marchew oraz posiekane orzechy i mieszamy ręcznie. Przekładamy do formy(...)użyłam ciut większej) i pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 ° C przez 1 godzinę. Ciasto studzimy przy lekko uchylonym piekarniku
Delicious Titbitsdokładką, a najbardziej, co najważniejsze, smakowało dzieciom:) Biszkopt rzucany: 6 jaj, 1,5 szklanki mąki tortowej, 1 łyżka octu, 3 łyżki oleju, 1 szklanka cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, Nasączenie biszkoptu: sok z 1 pomarańczy + tyle wody, aby razem z sokiem było 1/2 szklanki. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno(...)dodając cukier łyżka po łyżce. Następnie żółtka mieszamy z łyżką octu i powoli dodajemy cały czas miksując. Po tym dodajemy po kolei olej i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mąkę należy wymieszać ręcznie lub, jeśli się nie boicie, mikserem na wolnych obrotach. Wylewamy ciasto na formę o średnicy 30 cm wysmarowaną masłem oraz posypaną bułką tartą i pieczemy
Delicious Titbitsrozpuścić w rondelku i przestudzić. Ser żółty pokroić w drobną kostkę a kabanosy na małe kawałeczki ok 0,5 cm. W jednej misce wymieszać składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, sól i oregano. W drugiej misce wymieszać jajka z mlekiem. Połączyć zawartość obu misek i dodać wystudzony roztopiony tłuszcz, wymieszać. Do masy dodać pokrojony ser i kabanosy i jeszcze(...)wymieszać. Masę przełożyć do foremki na muffiny. Mi z podanych składników wyszło 12 sztuk. Wstawić do piekanika nagrzanego na 180 C i piec ok 15 minut aż muffinki będą ładnie zarumienione. Muffinki są bardzo smaczne i pożywne, w środku lekko wilgotne a na zewnątrz chrupiące
Monia miesza i gotujemieszamy), 3 łyżki najwyższej jakości kakao w proszku, 100g niesolonego masła o temperaturze pokojowej, 100g miałkiego cukru, 2 średniej wielkości jajka, 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1-2 łyżki mleka Krem: 50g cukru granulowanego, 80ml zagęszczonego mleka, 75g gorzkiej czekolady, 25g niesolonego masła, 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego, Do dekoracji używamy kwiatów z macy cukrowej/marcepanowej, wiórków(...)Wszystkie składniki wrzucamy do miski i ubijamy na jednolitą, gładką masę. Masę rozdzielamy do foremek. Poziom ciasta nie powinien przekraczać połowy wysokości ścianki formy. Stawiamy foremki na blaszce i pieczemy przez 15minu, aż powierzchnia biszkoptu stanie się sprężysta. Zostawiamy, aby chwilę ostygły i następnie wykładamy na kratkę w celu całkowitego ostygnięcia. Do podgrzewanego na małym ogniu rondla z zagęszczonym mlekiem
Pudełko rozmaitościSmarties) dwa małe opakowania tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania foremek Wykonanie: Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na parze. Zdejmujemy z ognia, dodajemy mąki i proszek do pieczenia. Masło roztapiamy, studzimy i dodajemy do ciasta. Mieszamy aż składniki się połączą. Białka ubijamy na sztywną pianę, ostrożnie mieszamy z ciastem. Foremki natłuszczamy, wysypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto(...)foremek i pieczemy w 200 stopniach przez 30 minut (do suchego patyczka). Czekoladę rozpuszczamy z odrobiną mleka, dzięki temu nie będzie zbyt gęsta i lepiej się rozprowadzi. Polewamy nasze babeczki i dekorujemy groszkami. SMACZNEGO
Czerwona Porzeczkanadrobić. składniki: 4 szklanki mąki 1 szklanka mleka 1 szklanka oleju rzepakowego 1 szklanka wody (może być gazowana) 1/2 szklanki cukru pudru 2-3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli dodatki: u mnie bita śmietana(...)śmietanki 30%) oraz owoce-truskawki i winogrona Do miski wlać mleko, wodę i olej. Dodać cukier,sól i jajka, dokładnie wymieszać mikserem. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać aby składniki się połączyły i nie było grudek. Ciasto ma gęsta konsystencję ale powinno powoli spływać z łyżki. Rozgrzać gofrownicę i piec gofry. Czasu nie podaję
Monia miesza i gotujePieczony łosoś przyprawiony na ostro podany z pachnącą aromatycznymi przyprawami, grillowaną polentą. Danie podałam z prostą surówką z marchewki. Zdrowo, szybko i pysznie :) Tak jak lubimy najbardziej, polecam! filet z łososia ok. 400 g pół łyżeczki cayenne pół łyżeczki ostrej papryki 1/4 łyżeczki pikantnej wędzonej papryki szczypta soli szczypta pieprzu pół łyżeczki suszonego rozmarynu kilka gałązek świeżego tymianku łyżka oliwy(...)pół pęczka szczypiorku 3 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz do smaku Oliwę łączymy z sokiem z cytryny oraz przyprawami. Nacieramy łososia i obkładamy go tymiankiem. Przekładamy do formy do pieczenia i odstawiamy na pół godziny do lodówki. W garnku zagotowujemy 3 razy więcej wody niż mamy w szklance kaszy. Stopniowo wsypujemy kaszę i cały czas mieszając gotujemy na najmniejszym
Mienta blogjest autorem tego sposobu wykonania? Naprawdę nie wiem, ale wielu do niego się przyznaje. Faktem niewątpliwym jest, że danie przygotowane w ten sposób zadowoli niejedne kubki smakowe – kurczak pieczony na butelce z… No właśnie z czym? Może być z piwem, ale nie tylko. W mojej butelce była zwykła woda, a dla aromatu - pokrojona limonka. Składniki: - kurczak o wadze(...)butelkę, postawić w brytfance lub naczyniu żaroodpornym. Wlać do formy ok. 2 szklanek wody i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 1 godzinę 20 minut. Przyjmujemy czas pieczenia – na 1 kg kurczaka – 1 godzina. Co jakiś czas kurczaka polewamy sosem z brytfanki i obracamy. Po wyjęciu z piekarnika, zanim go pokroimy, odczekajmy ok. 10 minut
mojewypiekiinietylkozobacz np. tutaj ) i wymieszać z roztopionym masłem a następnie wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 25 cm (w oryginalnym przepisie rozmiar tortownicy 20-22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko dociskając masę łyżką. 2. Ser dobrze zmiksować z cukrem a następnie dodawać po jednym jajku, dokładnie miksując masę przed dodaniem kolejnego jajka(...)masy dodać mąkę, sok i skórkę z limonki, posiekane liście mięty i rum. Dobrze wymieszać. Na koniec dodać śmietanę mieszając masę łyżką. Wylać na spód ciasteczkowy. 4. Piec 10 minut w temperaturze 250 stopni a następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piec kolejne 40 min. Po upieczeniu studzić w lekko uchylonym piekarniku a następnie wstawić na całą
UgotujmyTo.pltłustego twarogu 2 jajka 1/3 szklanki mleka 1/3 szklanki oleju rzepakowego 1,5 szklanki mąki pszennej 3 czubate łyżki kakao o obniżonej zawartości tłuszczu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru demerara (lub 3/4 jeśli lubimy słodsze smaki) 1/2 szklanki kropelek czekoladowych + kropelki do posypania wierzchu / można zastąpić pokrojoną czekoladą (u mnie orzechy laskowe) 1. Zmiksować twaróg(...)dodać cukier i wymieszać. 3. Suche składniki wlać do mokrych i wymieszać drewnianą łyżką. Dodać kropelki czekoladowe i/lub orzechy i wymieszać. 4. Przełożyć do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 45-50 minut -do suchego patyczka. Po około 30 minutach od wyjęcia ciasta z piekarnika wyjąć je z foremki
UgotujmyTo.plBiałej Czekolady i Pomarańczy kupiłam za dużo żurawiny, a w lodówce znalazłam napoczęte wiaderko z twarogiem, pomyślałam więc, że nie ma wyjścia - trzeba upiec sernik:) Dzięki pieczeniu z parą wodną sernik jest kremowy, aksamitny i delikatny, rozpływa się w ustach. Biała czekolada nie dominuje nad całością, jest subtelnie wyczuwalna i wspaniale podkreśla smak żurawiny. Sernik(...)żurawiny i wylej na schłodzony spód ciasteczkowy. Na wierzch wysyp równomiernie pozostale 100 g żurawiny. Na dno nagrzanego piekarnika wstaw większe naczynie z gorącą wodą. Piecz sernik najpierw przez 20 minut w temperaturze 170 stopni C, a następnie zmniejsz temperaturę do 140 stopni i piecz przez 45 minut. Upieczony sernik pozostaw w piekrniku z otwartymi drzwiczkami do calkowitego ostygnięcia
Słodko-Słony Świat Ilonyciasteczkowy spód, zalać masą serową - powierzchnię wyrównać łyżką. Piec w 130 st. C. w kąpieli wodnej przez 1 godzinę 45 minut. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Przed podaniem schłodzić w lodówce przez 3 godziny, a najlepiej całą noc. Smacznego! Sernik można upiec w nieco większej tortownicy - wyszedł bardzo wysoki. Podczas pieczenia pachniał bosko - od razu zrobiło się cieplej. Wczoraj wieczorem
Pożeraczka, czyli raz adobrzedokonałam odkrycia (a właściwie ktoś dokonał, ja o tym przeczytałam i teraz czuję się ważna ). Gdzieś w internecie - przepraszam, ale kompletnie nie pamiętam, gdzie - wyczytałam, że boki tortownicy prze pieczeniu sernika należy posmarować masłem. Dzięki temu masa nie przyklei się do formy, a więc przy stygnięciu ciasto nie popęka. W dodatku opadnie równo i nie będzie dołka . Przetestowałam(...)Wsypać mąkę, wlać ekstrakty, zmiksować. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Na końcu wlać jagody, wymieszać na jednolitą masę. Masę serową przełożyć na wcześniej przygotowany spód. Piec w 180 st. C. przez 55 minut. Śmietanę krótko zmiksować z cukrem i ekstraktem waniliowym. Wyjąć sernik, na wierzch wyłożyć masę, wyrównać powierzchnię. Piec kolejne 10 minut
Pożeraczka, czyli raz adobrzenieco mniej. Muszę przyznać, że nieco obawiałam się, czy cokolwiek z tego wyjdzie - masa serowa była dość płynna, a ja jeszcze ograniczyłam ilość mąki, bo chciałam, żeby był delikatniejszy. Piekł się długo, jednak warto było czekać. Po schłodzeniu konsystencja tego sernika jest absolutnie idealnie kremowa . Nigdy w życiu tak kremowego sernika nie jadłam! No coś cudownego. Przy tym nie jest(...)barwnik spożywczy w paście Z ciasteczek wyjąć krem. Pokruszyć na pył wałkiem lub tłuczkiem do mięsa. Masło rozpuścić, przestudzić, wymieszać z ciasteczkami na spód. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasteczka, dokładnie ugnieść dłonią lub łyżką. Schłodzić w lodówce 30 minut. Spód podpiec w 180 st. C. przez 8-10 minut. Ostudzić. Serek, mus z dyni, mąkę, przyprawę
Pożeraczka, czyli raz adobrze