pieczenia - 22046 przepisów (strona:482/1470)

SZARLOTKA Z BUDYNIEM 404

soczystymi jabłkami , zalane słodkim budyniem i przykryte delikatną warstwą kruchego ciasta wprost rozpływa się w ustach! Spróbujcie! SKŁADNIKI : ( 24×26) CIASTO : * mąka – 3,5 szkl * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki * śmietana 18% gęsta – 2 łyżki * jajko – 2 szt * cukier – 3/4 szkl * margaryna – 250 g * cukier waniliowy – 1 op MASA : * mleko(...)dokładnie ze sobą mieszamy , wyrabiamy gładkie ciasto ( jeśli będzie za bardzo się kleić podsypujemy mąką ). Dzielimy na 2 części , obydwie rozwałkowujemy i jedną układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia . MASA : Z 750 ml mleka odlewamy 1/4 szklanki i dodajemy do niej 2 budynie. Resztę mleka gotujemy z cukrem , a następnie do gorącego wlewamy budynie i gotujemy gładki budyń

Ostra na Słodko
TORT CZEKOLADOWY GANACHE Z FRUŻELINĄ Z CZARNEJ PORZECZKI 364

miód – 1 łyżka *czekolada mleczna – 150 g * masło – 15 g GANACHE: * czekolada gorzka – 110 g * śmietana kremówka 30% – 90 ml DODATKOWO: * papier do pieczenia PACLAN     SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Zaczynamy od frużeliny!!! FRUŻELINA: Owoce myjemy , suszymy, a następnie podgrzewamy z cukrem mieszając od czasu do czasu. Kiedy cukier rozpuści się dodajemy sok cytrynowy oraz(...)dodajemy posiekane orzechy i delikatnie mieszając łączymy z masą żółtkową i pianą z białek. Wlewamy stopione masło i ponownie mieszamy. Masę wylewamy do tortownicy ( 18 cm ) wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 30 minut. Dokładnie studzimy , rozcinamy na 3 równe blaty. KREM CZEKOLADOWY: Śmietanę gotujemy z miodem , zdejmujemy z ognia. Dodajemy drobno

Ostra na Słodko
Cynamonowe palmiers, czyli karmelizowane ciasto francuskie 255

powstały dwa ruloniki. Ciasto pokroić na 1-centymetrowe plastry i delikatnie je rozwałkować, po czym ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, pozostawiając delikatne odstępy (ciastka lekko urosną). Piec 10 minut, następnie delikatnie za pomocą łopatki obrócić ciastka na drugą stronę i piec kolejne 7 minut, uważając, by cukier się nie przypalił. Gotowe przełożyć na talerz i odstawić

W poszukiwaniu inspiracji
PIERNICZKI SIOSTRY ANASTAZJI 452

Składniki: Ciasto : 1/2 kg miodu 1/2 kg margaryny 1/2 kg cukru kryształu (z tego 15 dag upalić na karmel) 6 żółtek 4 jaja łyżka sody 1 proszek do pieczenia 1 łyżka kakao 2 opakowania przyprawy(...)piernika mąka: tyle, ile zabierze ciasto (ok. 2 kg) Sposób wykonania: Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka jaja i pozostałe składniki, na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia sodę, przyprawę do piernika, kakao. Zagnieść ciasto, w razie potrzeby podsypując mąką. Rozwałkować i wykrawać foremką różne kształty pierniczków. Układać na wysmarowanej tłuszczem blaszce i upiec. Po ostudzeniu polukrować

RAROSSA
Kurczak w panierce panko w sosie miodowo-czosnkowym 539

worka z panierką i dokładnie obtaczamy każdy kawałek. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Blachę smarujemy dokładnie warstwą oleju aby uniknąć przywierania. Pieczemy kurczaczki około 15-20 minut, do momentu kiedy będą złote i chrupiące. W trakcie pieczenia należy co jakiś czas obracać mięso aby równomiernie zarumieniło się z każdej strony.   W tym czasie gotujemy ryż zgodnie z instrukcją

Mania Gotowania
Danie "jednogarnkowe" 4173

przyprawie do kurczaka lub ulubionych ziołach, a następnego pozostanie nam już tylko obranie ziemniaków. Niby jest to zwykłe danie, ale zapewniam, że smakuje inaczej niż osobno ugotowane ziemniaki i pieczone mięso i jest pyszne. Składniki: 4 udka z kurczaka 1 kg ziemniaków sos pieczeniowy czy grzybowy może być z torebki 1 marchewka koperek  Sposób przyrządzenia: Naczynie żaroodporne smarujemy masłem(...)cienkie plasterki marchewkę. W szklance przygotowujemy sos z torebki, którym zalewamy udka i ziemniaki. Wierzch posypujemy sporą ilością koperku. Naczynie przykrywamy i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy około godziny i 20 minut, żeby mięso było mięciutkie

upichcic
Cynamonowe choinki 274

rozwałkować, na oprószonej mąką stolnicy, na placek o grubości około 0,5 cm i wycinać foremką choinki. Choinki ukłdać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze od piekarnika. Ciastka piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 13 - 15 minut. Upieczone ciastka wystudzić na kratce. Gdy ciastka wystygną przygotować lukier. Jajo sparzyć wrzątkiem(...)ciasto - na około 0,5 cm, bo nie chciałam, aby ciastka były bardzo chrupiące.  Im cieniej rozwałkuje się ciasto, tym bardziej twarde i chrupiące będą ciasteczka. Ciastka najlepiej piec na dużych, płaskich blachach, jak np. te od piekarnika. Ciasteczka nie wymagają leżakowania. Od razu są odpowiedniej twardości. Masło można zastąpić margaryną. Źródło przepisu:   My Man's kitchen

Gospodyni Miejska
KRUCHE MAŚLANO-KORZENNE CIASTECZKA ORKISZOWE, BEZ CUKRU 410

pieczenia i najlepiej jeszcze na chwilę umieszczamy je w lodówce, by stężały. Po wyjęciu z lodówki smarujemy rozbełtanym jajkiem, można również posypać migdałami i wsuwamy do piekarnika. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220*C, na programie góra-dół, do lekkiego zarumienienia, ok.10-12 minut. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Weekend na Węgrzech - relacja 216

zjadłam nawet połowy. Do posiłku zamówiliśmy piwo Dreher (jasne i ciemne). Druga kolacja znów była nierówna. Na przystawkę podano naleśnik z mięsnym farszem oraz sosem , a na danie główne pieczone plastry schabu ze słoniną i frytkami . Deser tym razem był przyjemny: śmietankowy deser z kwaskowatymi malinami . Drugie danie było bardzo tłuste i znów za słone, nie zjadłam całego mimo(...)ogóle jest bardzo dużo pięknych rzeźb w całym mieście) - teraz oczywiście nieczynne. Mimo pogody turyści dopisali, więc pojawiło się też kilka stoisk, m.in.: z pamiątkami, ale też z pieczonymi kasztanami (1000 Ft za ok. 10 szt.) i tradycyjnymi sękaczami Kürtőskalács (700 Ft za szt.). Zakupiliśmy oba przysmaki, a w pieczonych kasztanach po prostu się zakochałam. Najedzeni ruszyliśmy w stronę Starego

Pasja Smaku
Rogaliki z marmoladą 237

Rogaliki z marmoladą to kruche, drożdżowe ciasteczka, które są idealne do kawy, herbaty i mleka. Są tanie, a tak bardzo smaczne, że trudno im się oprzeć. Od wielu lat piecze je moja teściowa, a ja zjadam wszystkie nie zostawiając mężowi nic, a nic. Myślę, że przypadną do gustu także Mikołajowi, jeśli położymy kilka na stole z kubkiem mleka… Kruche(...)rogaliki mają być większe czy mniejsze). Na podstawę trójkąta nakładamy marmoladę lub dżem i zwijamy rolując od podstawy do czubka trójkąta formując kształt rogalika. Układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Smarujemy za pomocą pędzelka roztrzepanym jajkiem (ewentualnie mlekiem). Gdy rogaliki są już przygotowane nagrzewamy piekarnik do 180°C z termoobiegiem (lub 190°C bez). Gdy osiągnie temperaturę pieczemy

Poezja smaku
BŁYSKAWICZNE, PYSZNE PIERNICZKI NA MĄCE ORKISZOWEJ 334

klei, nie musiałam ich podsypywać mąką. I co najważniejsze moje pierniczki były miękkie nie tylko od razu po upieczeniu, one są miękkie cały czas. Ponoć te pszenne (ja nie piekłam więc nie wiem) miękkie są od razu a później twardnieją i miękną dopiero po jakimś czasie. Moje wyszły pyszne, mięciutkie i bardzo wszystkim smakujące, mimo iż dotychczas woleli bardziej(...)spożywczą, na nią wykładam ciasto, przykładam drugi kawałek folii spożywczej i rozwałkowuję na pożadaną grubość. Z rozwałkowanego ciasta wycinać foremkami różne kształty i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pierniczki urosną więc ciasto nie może się stykać. Przed wsunięciem do piekarnika posmarować pierniczki rozbełtanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C (góra-dół) ok.10-12 minut

Smaczne Zdrowe
Szybkie słodkości dla niespodziewanych gości 483

Goście co prawda byli dawno zapowiedzeni, ale pomysł na te pyszności pojawił się w ostatniej chwili. Wszystko razem zajmuje góra pół godziny (razem z pieczeniem) i jest do zrobienia nawet jak się ma dwie lewe ręce. 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko śliwki cynamon, cukier waniliowy Jajko bełtamy z cynamonem i cukrem waniliowym. Ciasto smarujemy mieszanką i kroimy(...)Może wystawać, być nierówno, rozwalać się itp, ciasto francuskie i tak sprawi, że wypiek będzie piękny. Gotowe paczuszki smarujemy resztką mieszanki jajecznej, wykorzystujemy papier od ciasta francuskiego. Wkładamy do pieca rozgrzanego do 200 stopni. Pieczemy ok 20 minut. Na koniec najlepsze - możemy się bezkarnie zajadać jeszcze na ciepło, bo wtedy paczuszki smakują najlepiej!! Smacznego

Z butelką mleczka w tle
Indyjski chlebek Naan 374

ilości wyszło 5 chlebków). Chlebki nie powinny być grubsze niż 1 cm. Blachę wykładamy folią aluminiową, posmarowaną masłem, nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Placuszki pieczemy ok 10 minut (do zrumienienia) przewracając je w połowie pieczenia na drugą stronę i smarując masłem. Chlebki można posypać makiem lub dowolnymi ziarenkami. Jemy jeszcze ciepłe

Z butelką mleczka w tle
Rozeta drożdżowa z marcepanem i żurawiną. 297

Kolejny przepis, który z niewiadomych przyczyn czekał na realizację parę lat. Nie wiem czemu, bo rezultat pieczenia przeszedł moje i tak wysokie oczekiwania. Rozeta jest PRZEPYSZNA!! Słodki marcepan jest złamany kwaśnym smakiem żurawiny i limonki. Ciasto drożdżowe nie jest za słodkie za to mocno waniliowe. Ze szklanką mleka i tym wypiekiem żadne zimne, zaśnieżone wieczory nie są już(...)części. Układać w 2 cm odstępach na okrągłej,  dużej (28cm) blaszce posmarowanej tłuszczem. Odstawić ponownie do wyrośnięcia, na około pól godziny. Piekarnik nagrzewamy do 180°C i pieczemy ciasto około 30 minut. Od razu po wyjęciu z pieca smarujemy lukrem zrobionym z 60g cukru pudru i 2 łyżkami soku z limonki

Z butelką mleczka w tle