pieczenia - 22046 przepisów (strona:482/1470)

Bułeczki orkiszowe pełnoziarniste z dynią i orzechami laskowymi 165

zoltko+1 lyzka mleka Wykonanie: Uzylam puree z dyni Hokkaido.Dyni nie obierac ze skory.Usunac pestki i  pokroic w 2-cm szpalty.Uklozyc kawalki dyni na blaszce wylozonej papierem do pieczenia,posolic i skropic oliwa.Piec 20-25 minut w temperaturze 200°C.Zblendowac na gladkie puree,wystudzic.Najlepiej przygotowac dzien wczesniej. Mleko lekko podgrzac,rozpuscic w mleku maslo. Wszystkie skladniki umiescic(...)rulon.Z rulonu odciac 16 kawalkow.Kazdy kawalek rozciagnac i skrecic wokol osi.Ukladac na blaszce wylozonej papierem do pieczenia.Przykryc sciereczka i pozostawic do napuszenia. Piekarnik nagrzac do 200°C. Przed pieczeniem buleczki posmarowac zoltkiem rozbeltanym z 1 lyzka mleka.Piec 25 minut w 200°C..Zycze smacznego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sernik z mango i mlekiem kokosowym-znakomity 168

Polewa z mango na gore sernika:3/4 szklanki puree z mango+1 zoltko Wykonanie: Drobno zmiksowac sucharki z wiorkami kokosowymi i maslem. Wylozyc na spod tortownicy wylozonej papierem do pieczenia i obrecza wysmarowana maslem.Ucisnac dlonia lub lyzka i wstawic do lodowki,by masa stezala. Z obranego mango usunac pestke,a uzyskany miazsz zblendowac na gladka mase.Zblendowalam poltora mango.Puree przetrzec(...)przelac na spod przygotowanej tortownicy. Odlozone puree z mango wymieszac z zoltkiem i wylac na mase serowa.Trzonkiem lyzeczki zatoczyc fantazyjne kregi. Wstawic do piekarnika nagrzanego do 175°C i piec 15 minut.Po tym czasie temperature zmniejszyc do 130°C i piec jeszcze 90 minut minut.Upieczony sernik bedzie mial dobrze sciete brzegi,natomiast srodek bedzie mial lekko plynna konsystencje. Wylaczyc piekarnik.Poczatkowo

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Gofry na zakwasie wg J.Hamelmana z musem brzoskwiniowym 148

sztuka plynny zaczyn Levain       -130 g kolejne skladniki: 3/4 lyzeczki proszku do pieczenia 1/4 lyzeczki sody oczyszczonej roztopione maslo-40g brzoskwinie z kompotu Wykonanie: Polaczyc miod,ciepla wode (jesli miod sie skrystalizowal,wziac nawet goraca),sol,jajko.Do plynnych skladnikow dodac make i wszystko razem wymieszac. W drugiej misce odwazyc skladniki na plynny zaczyn(...)tyle wody,by calosc wazyla 130g.Dokladnie wymieszac. Obie miseczki przykryc folia spozywcza i wstawic na noc do lodowki. Rano polaczyc zawartosc obu miseczek,dodac stopione maslo,proszek do pieczenia i sode.Skladniki powinny byc dokladnie polaczone,ale nalezy unikac zbytniego mieszania. Wylewac po kilka lyzek na wypedzlowana olejem gofrownice i smazyc do zrumienienia.Jesli gofry maja byc chrupiace do studzenia

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb żytni z mąką pszenna razowa i łamanym ziarnem żyta wg J.Hamelmana 152

wypelnic ciastem chlebowym,wyrownac powierzchnie.Posypac wierzch cienka warstwa maki i przykryc folia spozywcza.Pozostawic w cieple do wyrastania okolo 60 minut.Moje wyroslo ponad foremke. PIECZENIE Przez pierwsze 15 minut piec w 250°C, przy udziale pary.Nastepnie zmniejszyc temperature do 210°C i piec 30-35 minut.Chleb nie wymaga nacinania.Studzic na kratce.Najlepszy do jedzenia po uplywie 24 godzin

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sernik śmietankowy z malinową pianką 189

lyzki cukru 1 lyzka soku z cytryny Wykonanie: Skladniki na spod sernika umiescic w kielichu blendera i zmiksowac do konsystencji mokrego piasku.Wysypac na dno tortownicy wylozonej papierem do pieczenia i ucisnac.Wstawic do lodowki. Ser,jogurt grecki i smietane zebrana z kokosa ( nie wstrzasac puszka przed otwarciem) razem z cukrem i budyniem smietankowym umiescic w misie miksera i wymieszac(...)czas mieszajac wbijac po jednym jajku i miksowac tylko do polaczenia skladnikow,nie dluzej. Mase serowa wylac na przygotowany spod,wyrownac. Wstawic do nagrzanego piekarnika do 175°C i piec 15 minut.Nastepnie zmniejszyc temperature do 120°C i piec kolejne 90 minut. Poczatkowo sernik studzic w uchylonym piekarniku,nastepnie studzic na kratce. Zamrozone maliny umiescic w garnuszku z dwoma lyzkami

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Domowa bułka tarta 184

blaszce do pieczenia i pozostawic do wyschniecia.Bulki moga spokojnie schnac pozostawione na blacie,jednak tuz przed zmieleniem-rozdrobnieniem proponuje wsunac blaszke z buleczkami do piekarnika.Mozna wykorzystac piekarnik np.po pieczeniu lub specjalnie wlaczyc na okolo 100°C na 10 minut.Wylaczyc,a bulki pozostawic w srodku do wystygniecia. Latwiej wtedy robot poradzi sobie z rozdrobnieniem sucharow porcjami miksowac do pozadanej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Orkiszowe ciasto drożdżowe na maślance z morelami i migdałową kruszonką 174

skladniki na kruszonke zagniesc,uformowac w kule,zawinac w folie spozywcza i wstawic do zamrazarki Wyrosniete ciasto rozwalkowac na papierze do pieczenia na prostokat odpowiadajacy wymiarom blaszki do pieczenia i przelozyc z papierem  na blaszke.Na ciescie gesto rozlozyc przygotowane morele skorka do dolu.Przykryc sciereczka i pozostawic do powtornrgo wyrosniecia piekarnik nagrzac do 180°C na morele rozkruszyc

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chrupiące podudzia kurczaka z piekarnika 200

pory wybierałam raczej całego kurczaka do pieczenia w piekarniku,w szczególności zaś unikałam dolnej części z nóżek kurczaka,uważając je za całkiem nieatrakcyjne.Całkiem niesłusznie,ponieważ  w bardzo prosty sposób można z nich wyczarować pyszne danie.Wystarczy smakowita panierka i upieczesz je w piekarniku bez grama tłuszczu.Proste,szybkie i właściwie samo się robi.Tak przygotowany kurczak jest bardzo soczysty(...)obtoczyć najpierw w mące.Nadmiar mąki strzepnąć.Następnie umieścić w roztrzepanych jajkach i na końcu obtoczyć w panierce z bulki tartej i parmezanu opanierowane nóżki ułożyć na blaszce do pieczenia,wyłożonej papierem do pieczenia.Piec na średniej szynie 45 minut,aż do zezłocenia podawać z ulubionymi dodatkami

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Szybkie ucierane kokosowe ciasto ze śliwkami 179

naprawdę bardzo smakowite połączenie.Wypróbujcie,a na pewno nie raz jeszcze do niego powrócicie. Składniki na tortownicę - 26 cm: 800 g śliwek 260 g mąki 2 łyzeczki proszku do pieczenia 60 g wiórków kokosowych 200 g miekkiego masła 160 g cukru(...)lyżki cukru waniliowego sól 4 jajka - M 1 łyżka cukru pudru Wykonannie : włączyć piekarnik na 180`C ( z termoobiegiem na 160`C).Sliwki wypestkować.Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi masło z cukrem,cukrem waniliowym i szczyptą soli ubić przy pomocy ręcznego robota na puch.Ubijać przynajmniej 8 minut.Do masy stopniowo co 1/2 minuty dodawać jajka.M

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Masełko dyniowe 123

dynii Hokkaido 150 g masła 4 łyżki pestek z dynii sól Wykonanie: dynię umyć,pokroić w 2-cm szpalty.Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,posolić i piec w 200`C 15-20 minut.Sprawdzić widelcem,czy jest miękka.Dynie z gospodarstwa ekologicznego są zazwyczaj dużo wcześniej miękkie niż te sklepowe.Dynię można także ugotować około 10 minut(...)małej ilości osolonej wody.Następnie odsączyć i ostudzić.Pieczona jest jednak intesywniejsza w smaku ,po prostu smaczniejsza pestki dyniowe przyrumienić na patelni bez tłuszczu na złoty kolor.Przestudzić i drobno posiekać dynię razem z masłem zblendować na gładką masę,wymieszać z pestkami dynii i solą do smaku.Podawać od razu i takie mi najbardziej smakowało lub wstawić do lodówki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Orkiszowy chleb dyniowy na drożdżach z pestkami 173

Zapraszam na bardzo smaczny,mięciutki w pięknym,intensywnym pomarańczowym kolorze chlebek dyniowy.Miłośnicy domowego pieczenia chleba i dynii nie powinni obojętnie przejść obok tego przepisu.Chlebek jest bardzo łatwy,pięknie się formuje i bardzo szybko rośnie,ponieważ został upieczony na drożdżach.Wybornie smakuje również z wytrawnymi dodatkami.Polecam! Składniki na 1 bochenek: średnia dynia Hokkaido (300 g puree) 450 g mąki(...)ponownego wyrastania wyrośnięty ,odwrócony bochenek wyłożyć na gorący kamień lub blachę,naciąć promieniście,spryskać wodą i posypać pestkami z dynii wstawić do nagrzanego piekarnika do 230`C i piec 10 minut.Następnie zmniejszyć temeraturę do 200`C i piec kolejne 30/35 minut.Upieczony chlebek postukany od spodu wyda gLuchy dźwięk studzić na kratce

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Binenstich mit Apfelfülung 147

misę folią i odstawić do podwojenia objętości. wyrośniete ciasto rozwałkować na blacie lekko posypanym mąką na wielkość i kształt blaszki.Powinno być równej grubości.Ułożyć w foremce wyłożonej papierem do pieczenia,bok posmarpwać masłem.Odstawić do napuszenia na 15 -30 minut budyń wymieszać w 50 ml zimnego mleka.Pozostałe 200 ml mleka doprowadzić do wrzenia z 2 łyżkami cukru(...)gładki mus przygotowanie polewy-W rondelku umieścic masło,cukier,miód i mleko i roztopic Wmieszać płatki migdałowe do otrzymania jednolitej masy na napuszonym cieście równomiernie rozłożyć polewę migdałową i piec w 180`C 22 minuty,do zbrązowienia migdałów.Po wyjęciu z pieca obkroić rand ciasta nożem ,studzić w formie serek wymieszać z 2-ma łyżkami cukru i łyżka po łyżce

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Razowy chleb orkiszowy z orzechami i żurawiną 201

razowej orkiszowej 340 g wody 1 łyżeczka suchych drożdży 2 spore garście orzechów włoskich 100 g suszonej żurawiny 1,5 łyżeczki soli Wykonanie: zakwas należy przygotować 12 godzin przed pieczeniem chleba,najlepiej w wieczór poprzedzający pieczenie.2 łyżki zakwasu żytniego wymieszać z 110 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej i 70 g wody.Przykryć folią o odstawić na 12 godzin umieścić(...)siatki glutenowej.Teraz dołożyć posiekane orzechy,dodać żurawinę i mieszać tylko do połączenia składników.Przykryć folią i zostawić do wyrastania.Chleb powinien podwoić objętość.Trwa to od 1,5-2 godzin piec w 240`C przez 15 minut,a potem obniżyć temperaturę do 215`C i piec kolejne 30 minut

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pyszne ucierane ciasto z czereśniami 152

margaryny ( Kasia lub inna do pieczenia ) 250 g mąki tortowej 1/4 szk białego cukru 1/4 szk brązowego cukru Derimara 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka Kruszonka : 200 g mąki tortowej 70 g brązowego cukru Derimara 30 g białego cukru 100 g margaryny Dodatkowo : 500 g czereśni 1 łyżka mąki cukier puder Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Szybkie serowe placuszki 124

jajka ( wiejskie ) 5 łyżek serka śmietankowego ( w wiaderku ) 4 łyżki mąki pszennej typ 500 1/4 szk mleka 3,2% 2 łyżki drobnego brązowego cukru 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia cukier puder(...)posypania olej do smażenia  Jajka wybić do miski, dodać ser i dokładnie wymieszać. Dodać cukier i dalej mieszać. Następnie dodawać po jednej łyżce mąki i proszek do pieczenia i wyrobić ciasto. Na koniec wlać mleko i dokładnie połączyć je z ciastem. Na patelni rozgrzać olej, nalewać łyżką porcje ciasta i smażyć złoto brązowe placuszki z obu stron. Należy

Ewa w kuchni