pieczenia - 22046 przepisów (strona:490/1470)

Smażone ciasteczka ( do piwa ) 334

domu. Takie ciasteczka są fajnym pomysłem na imprezową przekąskę , albo coś do pochrupania przy piwku i meczu. Polecam! Nie tylko panom ;) SKŁADNIKI: * mąka pszenna – 150 g * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * sól(...)łyżeczki * kminek – 2 łyżki * suszona cebula – 1 łyżka * woda – 100 ml DODATKOWO: * olej – 300 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy kminek i suszoną cebulkę. Wlewamy wodę, dokładnie mieszamy i zagniatamy zwarte ciasto. Rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką na ok. 6 mm i ostrym nożem wycinamy romby. Na dużej patelni

Ostra na Słodko
Racuszki brzoskwiniowe na kisielu 122

mąka – 3 łyżki * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * sól – 1 szczypta DODATKOWO: * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodajemy jajko i proszek kisielowy. Wlewamy mleko i dokładnie mieszamy. Wrzucamy pokroją w kostkę brzoskwinię i mieszamy do połączenia składników. Smażymy niewielkie placuszki na mocno rozgrzanym oleju. Posypujemy cukrem

Ostra na Słodko
Ciasto czekoladowe z brzoskwiniami 392

cukier – 1,5 szkl * letnia woda – 0,5 szkl * mleko – 1 szkl * olej rzepakowy – 0,5 szkl * mąka pszenna – 2,5 szkl * proszek do pieczenia – 2 pełne łyżeczki * kakao – 6 łyżek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Jajka(...)ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy pozostałe składniki : mąkę, proszek , letnią wodę , olej , mleko i kakao , a następnie wszystko razem dokładnie miksujemy. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na całości układamy obrane i pokrojone w kawałki brzoskwinie ( lekko wciskamy ). Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 45 minut. Studzimy i zajadamy! Smacznego

Ostra na Słodko
SERNIK OREO 358

ozdoby SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SPÓD: Z Oreo zdejmujemy masę , odkładamy ją na bok. Ciasteczka bardzo drobno kruszymy, a następnie zalewamy roztopionym wcześniej masłem – dokładnie mieszamy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia , a następnie pokrywamy masą ciasteczkową i ugniatamy. Wkładamy na ok. 5 minut do piekarnika nagrzanego na 180C. MASA SEROWA: Zmielony ( conajmniej 2-krotnie ) ser wkładamy do miski, dodajemy masę(...)mieszamy. Nie przerywając miksowania wbijamy jajka i mieszamy do połączenia składników. Gotową masę wylewamy na podpieczony i przestudzony lekko spód. CAŁOŚĆ: Wkładamy do nagrzanego na 180 C piekarnika i pieczemy ok. 55-65 minut ( wszystko zależy od mocy piekarnika! ). Jeśli zobaczymy, że pod koniec ciasto za bardzo się rumieni wyłączamy termoobieg , albo zmniejszamy temperaturę. Mój piekł się 50 minut

Ostra na Słodko
POMIDOROWE NALEŚNIKI PO MEKSYKAŃSKU 178

danie na imprezie! SKŁADNIKI: NALEŚNIKI: * mąka – 2 szklanki * mleko – 350 ml * przecier pomidorowy – 125 ml * jajko – 2 szt * olej rzepakowy – 50 ml * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki * sól – 1 szczypta * papryka słodka – 1 szczypta FARSZ: * mięso mielone ( łopatka ) – 300 g * czerwona Fasola w Sosie Pomidorowym „Cayenne(...)papryka – 1 szt * żółta papryka – 1 szt * cebula – 1 szt * olej rzepakowy – 100 ml * sól * pieprz * chili SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: NALEŚNIKI: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy rozbełtane jajka , mleko oraz przecier pomidorowy. Dokładnie mieszamy dolewając olej rzepakowy. Doprawiamy solą i szczyptą papryki. Ostawiamy na ok. 10 minut ” do przegryzienia „. Smażymy duże naleśniki

Ostra na Słodko
CIASTO DYNIOWE – NAJLEPSZE I NAJŁATWIEJSZE! 171

piekarnika unosi się obłędny zapach cynamonu i każdy przebiera nogami, by już spróbować kawałeczek! Polecam! SKŁADNIKI: * mąka pszenna – 1 szkl * cukier – 0,5 szkl * proszek do pieczenia – 1 czubata łyżeczka * cynamon – 1 czubata łyżeczka * sól – 1 szczypta * jajko – 2 większe lub 3 małe * dynia ( rozgotowana(...)szkl * olej – 0,5 szkl SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Dynię obieramy , kroimy w drobną kosteczkę, wkładamy do garnka , podlewamy odrobiną wody i rozgotowujemy na mus. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i cynamonem. Dodajemy jajka, mus z dyni i olej – wszystko razem dokładnie miksujemy. Ciasto wylewamy do formy ( ja zrobiłam w formie na babę , Wy możecie śmiało

Ostra na Słodko
JOGURTOWE RACUSZKI Z DYNIĄ 113

miąższ z dyni – 200 g *gęsty jogurt naturalny – 120 g * rodzynki – 1 garstka * duże jajko – 1 szt * mąka pszenna – ok. 4 łyżki * proszek do pieczenia(...)łyżeczka * spirytus – 1 łyżeczka * sól – 1 szczypta * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Obraną dynię ścierany na grubych oczkach. Dodajemy jajko , jogurt naturalny , przesianą mąkę , proszek do pieczenia , spirytus , rodzynki i odrobinę soli. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Kładziemy porcjami na mocno rozgrzany olej i smażymy na złoto. Podajemy gorące! Pycha

Ostra na Słodko
SZARLOTKA Z ORZECHAMI I BUDYNIOWĄ BEZĄ 163

gębie! Gwarantuję , że taka szarlotka będie jedną z Waszych ulubionych i z ogromną przyjemnością sięgniecie po dokładkę! SKŁADNIKI: CIASTO: * mąka – 250 g * cukier – 150 g * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * jajko – 2 szt * masło – 200 g * budyń waniliowy – 1 łyżka NADZIENIE: * jabłka(...)kasza manna – 3 łyżki * rodzynki – ok. 70 g * orzechy ( u mnie laskowe ) – 100 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i połową cukru. Dodajemy masło i żółtka – zagniatamy. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, prażymy w garnku z odrobiną wody. Dodajemy rodzynki oraz połowę podprażopnych orzechów, Wsypujemy kaszę i dokładnie mieszamy. Białka

Ostra na Słodko
CIASTO CYTRYNOWE Z PIANĄ BEZOWĄ 485

wylepiamy na wysokośćok. 3 cm , ciasto nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie przykrywamy papierem do pieczenia, wsypujemy groch, który obciąży papier i pieczemy 20 min. w 200C. Po tym czasie usuwamy papier i dopiekamy jeszcze ok. 6-7 minut. MASA CYTRYNOWA: W garnku mieszamy wodę z cukrem. Dodajemy mąkę , skórkę(...)Dodajemy żółtka i masło , mieszamy, studzimy. PIANA BEZOWA: Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier. Wsypujemy mąkę , mieszamy. CAŁOŚĆ: Kruche ciasto smarujemy masą cytrynową i przykrywamy pianą bezową. Pieczemy 10 min / 210C. Dobrze studzimy!!! Smacznego

Ostra na Słodko
DYNIOWE PANCAKES Z ORZECHAMI 139

dyniowe – 250 g * jajko – 1 szt * mąka pszenna – 2 szkl * orzechy nerkowce – 50 g * cukier – 0,5 szkl * sól – 1 szczypta * proszek do pieczenia(...)łyżeczka * napój migdałowy Alpro ( jeśli nie macie można użyć mleka ) – 1 szkl * oliwa – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Do miski wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, cukrem i szczyptą soli. Dodajemy jajko, oliwę oraz dyniowe puree. Wlewamy napój migdałowy lub mleko i wszystko razem dokładnie miksujemy, aż powstanie gęste ciasto naleśnikowe. Wsypujemy posiekane orzechy i jeszcze

Ostra na Słodko
SZARLOTKA Z BUDYNIEM 374

soczystymi jabłkami , zalane słodkim budyniem i przykryte delikatną warstwą kruchego ciasta wprost rozpływa się w ustach! Spróbujcie! SKŁADNIKI : ( 24×26) CIASTO : * mąka – 3,5 szkl * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki * śmietana 18% gęsta – 2 łyżki * jajko – 2 szt * cukier – 3/4 szkl * margaryna – 250 g * cukier waniliowy – 1 op MASA : * mleko(...)dokładnie ze sobą mieszamy , wyrabiamy gładkie ciasto ( jeśli będzie za bardzo się kleić podsypujemy mąką ). Dzielimy na 2 części , obydwie rozwałkowujemy i jedną układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia . MASA : Z 750 ml mleka odlewamy 1/4 szklanki i dodajemy do niej 2 budynie. Resztę mleka gotujemy z cukrem , a następnie do gorącego wlewamy budynie i gotujemy gładki budyń

Ostra na Słodko
TORT CZEKOLADOWY GANACHE Z FRUŻELINĄ Z CZARNEJ PORZECZKI 325

miód – 1 łyżka *czekolada mleczna – 150 g * masło – 15 g GANACHE: * czekolada gorzka – 110 g * śmietana kremówka 30% – 90 ml DODATKOWO: * papier do pieczenia PACLAN     SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Zaczynamy od frużeliny!!! FRUŻELINA: Owoce myjemy , suszymy, a następnie podgrzewamy z cukrem mieszając od czasu do czasu. Kiedy cukier rozpuści się dodajemy sok cytrynowy oraz(...)dodajemy posiekane orzechy i delikatnie mieszając łączymy z masą żółtkową i pianą z białek. Wlewamy stopione masło i ponownie mieszamy. Masę wylewamy do tortownicy ( 18 cm ) wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 30 minut. Dokładnie studzimy , rozcinamy na 3 równe blaty. KREM CZEKOLADOWY: Śmietanę gotujemy z miodem , zdejmujemy z ognia. Dodajemy drobno

Ostra na Słodko
Cynamonowe palmiers, czyli karmelizowane ciasto francuskie 222

powstały dwa ruloniki. Ciasto pokroić na 1-centymetrowe plastry i delikatnie je rozwałkować, po czym ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, pozostawiając delikatne odstępy (ciastka lekko urosną). Piec 10 minut, następnie delikatnie za pomocą łopatki obrócić ciastka na drugą stronę i piec kolejne 7 minut, uważając, by cukier się nie przypalił. Gotowe przełożyć na talerz i odstawić

W poszukiwaniu inspiracji
Pieczone pierogi z nadzieniem z brokuła i fety 165

Pieczone pierogi z nadzieniem z fety i brokuła można podać do czerwonego barszczu na Wigilię, choć pewnie w wielu domach preferuje się z tradycyjne nadzienie z kapusty i grzybów. Jeśli oczywiście ktoś lubi łamać tradycję. A jeśli nie na Wigilię, to myślę, że takie pierogi sprawdzą się podczas świątecznych spotkań z rodziną, ale też na sylwestrowym party...  Nadzienie: kilka(...)Ciasto rozwałkować na grubość ok. 2-3 mm. Pokroić na kwadraty. Na każdy kwadrat nakładać porcję farszu. Zlepiać dobrze brzegi. Układać na blasze oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do ciepłego (40-50oC) piekarnika na ok. 20 minut. Smarować białkiem rozmieszanym z mlekiem. Piec w temperaturze 180 o C około 20-25 minut do zrumienienia

Czerwień i błękit
PIERNICZKI SIOSTRY ANASTAZJI 411

Składniki: Ciasto : 1/2 kg miodu 1/2 kg margaryny 1/2 kg cukru kryształu (z tego 15 dag upalić na karmel) 6 żółtek 4 jaja łyżka sody 1 proszek do pieczenia 1 łyżka kakao 2 opakowania przyprawy(...)piernika mąka: tyle, ile zabierze ciasto (ok. 2 kg) Sposób wykonania: Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka jaja i pozostałe składniki, na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia sodę, przyprawę do piernika, kakao. Zagnieść ciasto, w razie potrzeby podsypując mąką. Rozwałkować i wykrawać foremką różne kształty pierniczków. Układać na wysmarowanej tłuszczem blaszce i upiec. Po ostudzeniu polukrować

RAROSSA

Proponowane wyszukiwania