pieczenia - 22046 przepisów (strona:494/1470)

Torcik bezowy z bitą śmietaną, kajmakiem i prażonymi migdałami 485

migdałami. Ci, którzy są na diecie niech nie czytają dalej ;) Torty bezowe kojarzą mi się z moim dzieciństwem, kiedy przyjeżdżałam do babci i wspólnie piekłyśmy bezy. W zasadzie nie wyobrażałam sobie, żeby u babci nie były ich. Czasami babcia przygotowywała wspaniałe białe torty. Spody bezowe przynosiła od wujka, który miał swoją cukiernię-  było szybciej(...)początkowej fazie nie ustawiać zbyt dużych obrotów.) Do ubijanych białek dodajemy sól i stopniowo cukier. Ubijamy na sztywną pianę i do rozpuszczenia cukru.  Na papierze do pieczenia narysować 3 okręgi o średnicy około 20 cm - jako szablon użyłam średniego talerza. Masę rozkładamy równomiernie wypełniając narysowane kółka.  Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury ok. 80 stopni

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sernik z masą krówkową dla małej Małgosi 407

spód z ciastek. Drugą połowę zmiksować z połową masy krówkowej. Wylać nierównym strumieniem na pierwszą część masy. Małą łyżeczką nakładać resztę krówki "kleksami" na ser.  Jeśli nie mamy pieca parowego, to na samo dno piekarnika wstawić płaskie naczynie z wodą, która parując będzie nawilżała nasz sernik, a po upieczeniu nie będzie on suchy. Piekarnik nagrzać do temperatury(...)ciasto na około 30-40 minut, po tym czasie uchylić drzwiczki i pozwolić sernikowy przestygnąć tak, aby można było go wyjąć bez rękawic ochronnych. W taki sposób piekę serniki już od dłuższego czasu. Nie mam problemy z pękającymi, suchymi czy nierównymi. Acha, nie bójcie się rzadkości masy serowej :) taka właśnie powinna być przed upieczeniem :) Sernik jest wilgotny

Codzienna kuchnia niecodzienna
Paluchy z piwnego ciasta...do piwa i nie tylko - Październikowe Wyzwanie Blogerek 153

spłaszczać lekko i zakręcać w spiralę. Układać na blasze wyłożonej papierem, smarować rozmąconym jajkiem i posypywać dowolnymi dodatkami: grubą solą, grubo zmielonym pieprzem, sezamem, czarnuszką, drobno startym serem, etc. Piec w temperaturze 180 stopni przez kilkanaście minut. Paluchy powinny być lekko zrumienione. Moje paluchy upiekłam z grubo mielonym pieprzem, serem i sezamem. Ciasto z dodatkiem piwa jest kruche lecz delikatne(...)piwa, ale również jako dodatek do zup: od czystego barszczu po gęste kremy. Jak już wspomniałam, to ciasto wykorzystałam do przygotowania dwóch innych potraw: tarteletek z ananasem i pieczonych pierożków ze szpinakiem . Smacznego! baner autorstwa Magdy W tym miesiącu w naszej wspólnej akcji oprócz mnie wzięły udział: Marta www.magicznezyciemarty.pl Magda http:// only-my-simple-kitchen.blog spot.com/ Justyna http://www.tysiagotuje.pl/ Sabina

Codzienna kuchnia niecodzienna
Racuchy bananowe z dodatkiem mąki kukurydzianej 151

podwieczorek czy kolacja na słodko. Składniki: 4 średnie banany mocno dojrzałe , 150 ml mleka , pół szklanki mąki kukurydzianej , 1 szklanka mąki pszennej , 2 jajka , półtorej łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,  2-3 łyżki cukru waniliowego - przepis >klik!< Banany rozgnieść widelcem(...)zasypać cukrem i odstawić. Przy bardzo dojrzałych bananach można dać mniej cukru, żeby racuchy nie były zbyt słodkie. Mleko roztrzepać z jajkami, dodać obie mąki, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Połączyć. Na koniec dodać rozgniecione banany. Jeśli ciasto jest zbyt lejące można dodać jeszcze mąki pszennej. Jeśli zbyt gęste - mleka

Codzienna kuchnia niecodzienna
Boże Narodzenie - galeria 918

Brazylianka Keks na białkach Kruche babeczki z makiem Ciasteczka pomarańczowe Kostka kokosowa Cynamonowe ciasteczka Rogaliki budyniowe Makowo kokosowe Kuleczki śliwkowe Tort makowo kawowy Ciasteczka z maszynki

Ala piecze i gotuje
A takie tam ciasteczka 133

łyżeczki proszku do pieczenia  roztrzepane jajko  Wszystkie składniki dobrze wymieszałam, formowałam kul ki, które układałam na blaszce zachowując spore odstępy i ciastka spłaszczałam łyżką. Piekłam w temper aturze ok. 170 stopni przez 1 5 minut (myślę, że można piec chwile krócej będą mniej brązowe bardziej złociste :) Po wyjęciu z piekarnika czekałam aż wystygną dopiero później kładłam

NA MOIM TALERZU
Domowe lizaki 145

lizaki)  3 łyżki cukru posypka - u mnie perełki cukrowe 2 foremki do ciastek  1 patyczek do szaszłyków papier do pieczenia PRZYGOTOWANIE   Rozkładamy kawałek papieru do pieczenia, na którym kładziemy 2 foremki do ciastek. Patyczek do szaszłyka łamiemy na pół, odcinamy ostry koniec. Pod ręką mamy posypkę. W małym garnuszku roztapiamy cukier ciągle mieszając (uwaga - gorący

Moje Kuchenne Rewelacje
Makaroniki - esencja Paryża 132

również teflonowej bądź silikonowej maty do pieczenia (ewentualnie papier). Na macie należy narysować równej wielkości okręgi o średnicy wynoszącej około 4 cm. Można również zakupić specjalną matę do pieczenia makaroników z już zaznaczonymi okręgami. No to do dzieła! :) Składniki na muszelki makaronikowe : (Z przepisu wychodzi około 50 makaroników.) 120 g sezonowanych białek (białka pozostawić

Food Square
Jagodzianki 99

jagodzianek? Ja nie mogę. Są przecież takie pyszne, pełne leśnych jagód, delikatne i puszyste. Obowiązkowo z lukrem lub kruszonką. Oczywiście najlepiej smakują te domowe, jeszcze ciepłe - wyciągnięte prosto z pieca.  Nie można im się oprzeć... Składniki na zaczyn (18 sztuk) : 100 ml ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży 2 łyżki cukru 3 łyżki mąki Z podanych wyżej składników przygotować(...)środek kłaść 2 łyżki jagód, a następnie skleić brzegi jak na pierogi. Dłonią uformować bułeczki i układać je sklejonymi brzegami do dołu na blasze pokrytej uprzednio papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na 45 minut. Nagrzać piekarnik do 180 ºC. Każdą bułkę posmarować żółtkiem rozbełtanym z 2 łyżkami mleka, a następnie posypać kruszonką. Piec 20-25 minut aż bułeczki

Food Square
Kostka arbuzowo-jogurtowa 139

Dodać żółtka i dokładnie zmiksować. Obie mąki przesiać i powoli dodawać do ubitej piany, mieszając łyżką w jedną stronę. Ciasto wyłożyć w formie przykrytej uprzednio papierem do pieczenia. Piec 30 minut w piecu nagrzanym do 180 °C. Biszkopt pozostawić do wystygnięcia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Następnie usunąć papier, a ciasto z powrotem włożyć do formy. Syrop

Food Square
Quiche z figami i kozim serem 99

formę na tartę, uprzednio posmarowaną masłem i wysypaną mąką. Włożyć do lodówki na 30 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 ºC  .Ciasto ponakłuwać widelcem i piec przez 20-25 minut. Przygotować nadzienie. Nadzienie: 4 jajka 3 łyżki kwaśnej śmietany (18%) 2 łyżki posiekanego drobno szczypiorku 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku 5-6 świeżych fig 200 g koziego(...)przyciąć im spody by równo leżały. Wyłożyć je na tartę rozcięciem do góry, a następnie posmarować oliwą. Ser kozi pokroić na kawałki i wyłożyć go równomiernie pośród fig. Piec w 180 ºC   przez kolejne 20-25 minut aż masa się zetnie. Smacznego

Food Square
Sernik kokosowy na spodzie z oreo 186

Ciasteczka rozetrzeć na pył przy pomocy blendera. Wymieszać z wiórkami kokosowymi i roztopionym masłem. Spód formy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć nań otrzymaną masę. Piec w 180 °C przez 10 minut. Wyjąć i wystudzić. Masa serowa: 900 g prawdziwego twarogu (tłustego lub półtłustego) 150-200 g cukru pudru 1 puszka mleka kokosowego ( sama śmietanka(...)miksować, aż do uzyskania gładkiej masy. Następnie wbijać po jednym jajku, nie przerywając miksowania. Masę wylać na ciasteczkowy spód. Wstawić do nagrzanego do 160 °C  piekarnika i piec przez około 90 minut, aż do suchego patyczka. Sernik wystudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wierzch: 200 g mascarpone 100 g białej czekolady 1 łyżka cukru pudru płatki świeżego kokosa z około

Food Square
Pizzerini, czyli mini pizze w dwóch wersjach 314

Zdjąć z ognia. Na osobnej patelni przysmażyć szpinak z odrobiną oliwy, aż stanie się wiotki. Posmarować kawałki pizzerek sosem, następnie położyć po kilka listków szpinaku i kostek gorgonzoli. Piec około 10 minut w 220 ºC. Rosso  (20 sztuk) : 1 cebula, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 250 ml pasty pomidorowej 3 łyżki powideł śliwkowych oliwa z oliwek(...)Zdjąć z ognia Przyprawić solą, pieprzem, bazylią i oregano. Posmarować kawałki pizzerek sosem, następnie położyć na każdej po kilka pasków suszonych pomidorów i kostek mozzarelli. Posypać tymiankiem. Piec około 10 minut

Food Square
Piernik staropolski - część 1, ciasto 186

Puchaty, delikatny, wprost rozpływający się w ustach. Samo ciasto najlepiej przygotować na 4-6 tygodni przed Świętami, choć dla spóźnialskich mam nowinę, że nawet 2 tygodnie dadzą radę. Samo pieczenie piernika zostawiamy na kilka dni przed Wigilią, wtedy przekładamy go powidłami śliwkowymi, polewamy czekoladą i dekorujemy. Będzie idealny! Dziś przedstawiam powszechnie  już  znaną pierwszą część przepisu, kolejnej(...)lodówka, balkon) by dojrzało. Dalsza część przepisu już za niecały miesiąc, więc zagniećcie ciasto na swój piernik już dziś! :)   Kontynuacja przepisu tutaj: Piernik staropolski, część 2, pieczenie

Food Square
Wątróbka drobiowa z warzywami 147

chlebem lub frytkami  i surówką  z białej kapusty, z pieczonymi ziemniakami i surówką do wyboru, itd. W każdym zestawieniu smakuje znakomicie.    Tak przyprawioną wątróbkę można również upiec na grillu.  Wystarczy ułożyć na  aluminiowej tacce i dość często obracać. Przygotowanie i pieczenie to tylko ok. 1 godzina. Smacznego

Maminek kulinarny

Proponowane wyszukiwania