pieczenia - 22046 przepisów (strona:492/1470)

Hamburger bardzo domowy 132

takiej porcji robię około 8-9 bułek. Lekko spłaszczone ułożyć na blasze i włączyć piecyk. Zanim się nagrzeje, bułeczki podrosną trochę. Pieczemy je w temperaturze 180 stopni przez kilkanaście minut, żeby się lekko zrumieniły. Górę przed pieczeniem można posmarować rozbitym jajkiem i posypać na przykład sezamem. Ja upiekłam bez dodatków. Kiedy bułki się pieką bierzemy się za smażenie mięska

Codzienna kuchnia niecodzienna
Bułeczki maślane z twarożkiem ziołowym 116

świeże i bez chemii. Echhh...pomarzyć... Typowo wiosenne śniadanie kojarzy mi się z twarożkiem i nowalijkami. Zdrowych nowalijek brak, więc trzeba wymyślić coś innego ;) Bułeczki piekę raz na dwa - trzy dni. Przez taki czas zachowują świeżość i są smaczne. Nie trzeba robić tego codziennie. Do takiej bułeczki pasuje ziołowy twarożek. A zatem...zapraszam do stołu(...)przykryciem do wyrośnięcia. Kiedy już wyrośnie, podzielić ciasto na bułki.  Lekko spłaszczone ułożyć na blasze i włączyć piecyk. Zanim się nagrzeje, bułeczki podrosną trochę. Przed wstawieniem do pieczenia można posmarować je rozmąconym jajkiem. Pieczemy w temperaturze około 180 stopni przez kilkanaście minut - aż do pożądanego zrumienienia. Bułeczki upieczone dnia poprzedniego, zabieramy się zatem za ziołowy twarożek

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasto karmelowe 185

dzień, kiedy  zjadłoby się coś słodkiego,  ale nie koniecznie ze sklepu. Ciasto: 1/2 kostki masła (lub ewentualnie margaryny), 5 jaj , 3/4 szklanki cukru , 1 łyżeczka proszku do pieczenia , 5 opakowań budyniu(...)czekoladowego (każdy na pół litra mleka) - ja tym razem   dałam 2 czekoladowe i 3 krówkowe. Wszystkie składniki utrzeć mikserem na gładką masę. (Budynie dodajemy suche, prosto z torebki.) Piec około 40-45 minut w keksówce lub formie od babki. Temperatura pieca to około 175-180 stopni. Ciasto można podawać na zimno lub na ciepło polane polewą karmelową. Polewa karmelowa

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pancakes twarożkowe z kisielem owocowym na winie 143

Składniki pancakes: około 250 gram twarogu , 1 szklanka mleka , 3 łyżki stopionego masła , 2/3 szklanki mąki , 3 jajka , szczypta soli , 2 łyżki cukru , 2 łyżeczki proszku do pieczenia . Twaróg rozdrobnić widelcem. Dodać resztę składników i wymieszać. Proporcje są orientacyjne. Ciasto powinno(...)być dość gęste, żeby nie rozpływało się zbytnio na patelni. Jeśli będzie zbyt gęste, wtedy można dodać odrobinę mleka. Jeśli zbyt rzadkie - odrobinę mąki. Smażymy (a raczej pieczemy) na średnio rozgrzanej patelni. Nie dodajemy tłuszczu.  Nakładamy niezbyt cienką warstwę ciasta i pieczemy do czasu wystąpienia widocznych pęcherzyków powietrza. Dopiero wtedy odwracamy na drugą

Codzienna kuchnia niecodzienna
Chleb pszenno-żytni z musli 145

Kiedyś Wam pisałam, że od jakiegoś czasu nie kupuję pieczywa. Mam pecha, że w mojej okolicy o dobre trudno, a byle czego jeść nie lubię. Najczęściej piekę pszenne bułki, chleb tostowy lub mieszany pszenno-żytni. Dziś pokusiłam się domieszać garść musli. Byłam niezmiernie ciekawa co z tego wyjdzie :) No i - jak widać niestety(...)elastyczne ciasto. Kiedy składniki będą dobrze połączone, dodać musli i połączyć je z ciastem. Ciasto odstawiamy pod przykryciem, żeby podwoiło swoją objętość. Foremkę wysmarować masłem lub wyłożyć pergaminem do pieczenia. Ja użyłam kwadratowej formy o wymiarach 20 x 20 cm. Ciasto w formie ponownie odstawić do wyrośnięcia. Kiedy podwoi swoją objętość wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury 180 stopni

Codzienna kuchnia niecodzienna
Maślane naleśniki z borówkami i melasą 205

jajka , 4-5 łyżek masła , szczypta soli , 1 łyżka cukru , 2 łyżeczki proszku do pieczenia , mąka pszenna . Mleko zmiksować z jajkami, dodać sól, cukier i proszek do pieczenia. Dosypać tyle mąki, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Na koniec wlać stopione i przestudzone masło, dokładnie wymieszać i odstawić ciasto na kilka minut, żeby "odpoczęło". Smażyć grubsze naleśniki na średnio

Codzienna kuchnia niecodzienna
Drożdżowy wianuszek z brązowym cukrem i śliwkami 127

Podobne ciasto robiłam już jakiś czas temu. Tyle, że na słono. Pamiętacie  wieniec serowy z ziołami ? Od tamtej pory dość często go piekę, a ostatnio nawet na słodko :) Dziś, przy okazji pieczenia bułek, postanowiłam zrobić z brązowym cukrem i śliwkami. A ze śliwek było tylko kilka, to trzeba było wymyślić jak je dobrze zagospodarować w tym cieście(...)następnie zwinąć w ślimaka. Strasznie skomplikowane? :) W razie wątpliwości piszcie, postaram się sensowniej wytłumaczyć ;) Wianuszek przełożyć do natłuszczonej formy. Powtykać połówki śliwek w dowolny sposób. Piec w temperaturze około 180-190 stopni przez około 40 minut - aż do lekkiego zrumienienia. Brązowy cukier oprócz słodyczy nadaje ciekawego smaku. Śliwki świetnie się z nim komponują. Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Grillowany łosoś z zapiekanymi ziemniakami w ziołach 174

więcej jednakowej wielkości. Posypać przyprawami i solą. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub żaroodporną brytfankę wysmarować olejem - przełożyć ziemniaki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni. Piec odkryte do miękkości i zrumienienia. W czasie, kiedy ziemniaki będą się piekły, przygotować rybę. Ryba: filety z łososia , sól , pieprz (najlepiej biały), cytryna , suszona bazylia , suszony tymianek , olej . Rybę opłukać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Torcik bezowy z bitą śmietaną, kajmakiem i prażonymi migdałami 491

migdałami. Ci, którzy są na diecie niech nie czytają dalej ;) Torty bezowe kojarzą mi się z moim dzieciństwem, kiedy przyjeżdżałam do babci i wspólnie piekłyśmy bezy. W zasadzie nie wyobrażałam sobie, żeby u babci nie były ich. Czasami babcia przygotowywała wspaniałe białe torty. Spody bezowe przynosiła od wujka, który miał swoją cukiernię-  było szybciej(...)początkowej fazie nie ustawiać zbyt dużych obrotów.) Do ubijanych białek dodajemy sól i stopniowo cukier. Ubijamy na sztywną pianę i do rozpuszczenia cukru.  Na papierze do pieczenia narysować 3 okręgi o średnicy około 20 cm - jako szablon użyłam średniego talerza. Masę rozkładamy równomiernie wypełniając narysowane kółka.  Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury ok. 80 stopni

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sernik z masą krówkową dla małej Małgosi 415

spód z ciastek. Drugą połowę zmiksować z połową masy krówkowej. Wylać nierównym strumieniem na pierwszą część masy. Małą łyżeczką nakładać resztę krówki "kleksami" na ser.  Jeśli nie mamy pieca parowego, to na samo dno piekarnika wstawić płaskie naczynie z wodą, która parując będzie nawilżała nasz sernik, a po upieczeniu nie będzie on suchy. Piekarnik nagrzać do temperatury(...)ciasto na około 30-40 minut, po tym czasie uchylić drzwiczki i pozwolić sernikowy przestygnąć tak, aby można było go wyjąć bez rękawic ochronnych. W taki sposób piekę serniki już od dłuższego czasu. Nie mam problemy z pękającymi, suchymi czy nierównymi. Acha, nie bójcie się rzadkości masy serowej :) taka właśnie powinna być przed upieczeniem :) Sernik jest wilgotny

Codzienna kuchnia niecodzienna
Paluchy z piwnego ciasta...do piwa i nie tylko - Październikowe Wyzwanie Blogerek 165

spłaszczać lekko i zakręcać w spiralę. Układać na blasze wyłożonej papierem, smarować rozmąconym jajkiem i posypywać dowolnymi dodatkami: grubą solą, grubo zmielonym pieprzem, sezamem, czarnuszką, drobno startym serem, etc. Piec w temperaturze 180 stopni przez kilkanaście minut. Paluchy powinny być lekko zrumienione. Moje paluchy upiekłam z grubo mielonym pieprzem, serem i sezamem. Ciasto z dodatkiem piwa jest kruche lecz delikatne(...)piwa, ale również jako dodatek do zup: od czystego barszczu po gęste kremy. Jak już wspomniałam, to ciasto wykorzystałam do przygotowania dwóch innych potraw: tarteletek z ananasem i pieczonych pierożków ze szpinakiem . Smacznego! baner autorstwa Magdy W tym miesiącu w naszej wspólnej akcji oprócz mnie wzięły udział: Marta www.magicznezyciemarty.pl Magda http:// only-my-simple-kitchen.blog spot.com/ Justyna http://www.tysiagotuje.pl/ Sabina

Codzienna kuchnia niecodzienna
Racuchy bananowe z dodatkiem mąki kukurydzianej 160

podwieczorek czy kolacja na słodko. Składniki: 4 średnie banany mocno dojrzałe , 150 ml mleka , pół szklanki mąki kukurydzianej , 1 szklanka mąki pszennej , 2 jajka , półtorej łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,  2-3 łyżki cukru waniliowego - przepis >klik!< Banany rozgnieść widelcem(...)zasypać cukrem i odstawić. Przy bardzo dojrzałych bananach można dać mniej cukru, żeby racuchy nie były zbyt słodkie. Mleko roztrzepać z jajkami, dodać obie mąki, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Połączyć. Na koniec dodać rozgniecione banany. Jeśli ciasto jest zbyt lejące można dodać jeszcze mąki pszennej. Jeśli zbyt gęste - mleka

Codzienna kuchnia niecodzienna
Boże Narodzenie - galeria 924

Brazylianka Keks na białkach Kruche babeczki z makiem Ciasteczka pomarańczowe Kostka kokosowa Cynamonowe ciasteczka Rogaliki budyniowe Makowo kokosowe Kuleczki śliwkowe Tort makowo kawowy Ciasteczka z maszynki

Ala piecze i gotuje
A takie tam ciasteczka 138

łyżeczki proszku do pieczenia  roztrzepane jajko  Wszystkie składniki dobrze wymieszałam, formowałam kul ki, które układałam na blaszce zachowując spore odstępy i ciastka spłaszczałam łyżką. Piekłam w temper aturze ok. 170 stopni przez 1 5 minut (myślę, że można piec chwile krócej będą mniej brązowe bardziej złociste :) Po wyjęciu z piekarnika czekałam aż wystygną dopiero później kładłam

NA MOIM TALERZU
Domowe lizaki 153

lizaki)  3 łyżki cukru posypka - u mnie perełki cukrowe 2 foremki do ciastek  1 patyczek do szaszłyków papier do pieczenia PRZYGOTOWANIE   Rozkładamy kawałek papieru do pieczenia, na którym kładziemy 2 foremki do ciastek. Patyczek do szaszłyka łamiemy na pół, odcinamy ostry koniec. Pod ręką mamy posypkę. W małym garnuszku roztapiamy cukier ciągle mieszając (uwaga - gorący

Moje Kuchenne Rewelacje