naprawdę bardzo smakowite połączenie.Wypróbujcie,a na pewno nie raz jeszcze do niego powrócicie. Składniki na tortownicę - 26 cm: 800 g śliwek 260 g mąki 2 łyzeczki proszku do pieczenia 60 g wiórków kokosowych 200 g miekkiego masła 160 g cukru(...)lyżki cukru waniliowego sól 4 jajka - M 1 łyżka cukru pudru Wykonannie : włączyć piekarnik na 180`C ( z termoobiegiem na 160`C).Sliwki wypestkować.Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi masło z cukrem,cukrem waniliowym i szczyptą soli ubić przy pomocy ręcznego robota na puch.Ubijać przynajmniej 8 minut.Do masy stopniowo co 1/2 minuty dodawać jajka.M
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dynii Hokkaido 150 g masła 4 łyżki pestek z dynii sól Wykonanie: dynię umyć,pokroić w 2-cm szpalty.Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,posolić i piec w 200`C 15-20 minut.Sprawdzić widelcem,czy jest miękka.Dynie z gospodarstwa ekologicznego są zazwyczaj dużo wcześniej miękkie niż te sklepowe.Dynię można także ugotować około 10 minut(...)małej ilości osolonej wody.Następnie odsączyć i ostudzić.Pieczona jest jednak intesywniejsza w smaku ,po prostu smaczniejsza pestki dyniowe przyrumienić na patelni bez tłuszczu na złoty kolor.Przestudzić i drobno posiekać dynię razem z masłem zblendować na gładką masę,wymieszać z pestkami dynii i solą do smaku.Podawać od razu i takie mi najbardziej smakowało lub wstawić do lodówki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Zapraszam na bardzo smaczny,mięciutki w pięknym,intensywnym pomarańczowym kolorze chlebek dyniowy.Miłośnicy domowego pieczenia chleba i dynii nie powinni obojętnie przejść obok tego przepisu.Chlebek jest bardzo łatwy,pięknie się formuje i bardzo szybko rośnie,ponieważ został upieczony na drożdżach.Wybornie smakuje również z wytrawnymi dodatkami.Polecam! Składniki na 1 bochenek: średnia dynia Hokkaido (300 g puree) 450 g mąki(...)ponownego wyrastania wyrośnięty ,odwrócony bochenek wyłożyć na gorący kamień lub blachę,naciąć promieniście,spryskać wodą i posypać pestkami z dynii wstawić do nagrzanego piekarnika do 230`C i piec 10 minut.Następnie zmniejszyć temeraturę do 200`C i piec kolejne 30/35 minut.Upieczony chlebek postukany od spodu wyda gLuchy dźwięk studzić na kratce
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!misę folią i odstawić do podwojenia objętości. wyrośniete ciasto rozwałkować na blacie lekko posypanym mąką na wielkość i kształt blaszki.Powinno być równej grubości.Ułożyć w foremce wyłożonej papierem do pieczenia,bok posmarpwać masłem.Odstawić do napuszenia na 15 -30 minut budyń wymieszać w 50 ml zimnego mleka.Pozostałe 200 ml mleka doprowadzić do wrzenia z 2 łyżkami cukru(...)gładki mus przygotowanie polewy-W rondelku umieścic masło,cukier,miód i mleko i roztopic Wmieszać płatki migdałowe do otrzymania jednolitej masy na napuszonym cieście równomiernie rozłożyć polewę migdałową i piec w 180`C 22 minuty,do zbrązowienia migdałów.Po wyjęciu z pieca obkroić rand ciasta nożem ,studzić w formie serek wymieszać z 2-ma łyżkami cukru i łyżka po łyżce
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!razowej orkiszowej 340 g wody 1 łyżeczka suchych drożdży 2 spore garście orzechów włoskich 100 g suszonej żurawiny 1,5 łyżeczki soli Wykonanie: zakwas należy przygotować 12 godzin przed pieczeniem chleba,najlepiej w wieczór poprzedzający pieczenie.2 łyżki zakwasu żytniego wymieszać z 110 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej i 70 g wody.Przykryć folią o odstawić na 12 godzin umieścić(...)siatki glutenowej.Teraz dołożyć posiekane orzechy,dodać żurawinę i mieszać tylko do połączenia składników.Przykryć folią i zostawić do wyrastania.Chleb powinien podwoić objętość.Trwa to od 1,5-2 godzin piec w 240`C przez 15 minut,a potem obniżyć temperaturę do 215`C i piec kolejne 30 minut
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!margaryny ( Kasia lub inna do pieczenia ) 250 g mąki tortowej 1/4 szk białego cukru 1/4 szk brązowego cukru Derimara 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka Kruszonka : 200 g mąki tortowej 70 g brązowego cukru Derimara 30 g białego cukru 100 g margaryny Dodatkowo : 500 g czereśni 1 łyżka mąki cukier puder Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnijajka ( wiejskie ) 5 łyżek serka śmietankowego ( w wiaderku ) 4 łyżki mąki pszennej typ 500 1/4 szk mleka 3,2% 2 łyżki drobnego brązowego cukru 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia cukier puder(...)posypania olej do smażenia Jajka wybić do miski, dodać ser i dokładnie wymieszać. Dodać cukier i dalej mieszać. Następnie dodawać po jednej łyżce mąki i proszek do pieczenia i wyrobić ciasto. Na koniec wlać mleko i dokładnie połączyć je z ciastem. Na patelni rozgrzać olej, nalewać łyżką porcje ciasta i smażyć złoto brązowe placuszki z obu stron. Należy
Ewa w kuchnijutro się wybiorę i nazrywam. I znowu będę podrapana, hi,hi. 1 kefir ( 400 g ) ok. 2 szk mąki typ 500 2 jajka ( rozmiar L ) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli 1 łyżka cukru 1 duże jabłko(...)jeżyn ( leśnych ) cukier puder do posypania Jeżyny opłukać i odsączyć z wody na sitku. Do miski wlać kefir, wbić jajka i wymieszać. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól i wymieszać na gładkie ciasto. Potem razem ze skórką zetrzeć do ciasta umyte jabłko, wrzucić jeżyny ( kilka zostawić do dekoracji ), wymieszać delikatnie ciasto. Na patelni rozgrzać olej
Ewa w kuchnimasłem i cukrem. Tak przygotowaną masę wyłożyć na dno tortownicy oraz boki do 1/3 wysokości. Schłodzić przez kilka minut w lodówce, następnie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 10 minut. Wyjąć i wystudzić. Temperaturę zmniejszyć do 160 stopni C. Na spodzie piekarnika postawić żaroodporne naczynie wypełnione wrzącą wodą. W misie miksera zmiksować ser przez około 2-3 minuty(...)minimum i dodawać powoli pozostałe składniki: najpierw jajka, potem melasę, przyprawy, sól i skórkę z cytryny. Zmiksowaną masę wylać powoli na podpieczony spód i wstawić tortownicę do piekarnika. Piec około 60 - 65 minut, wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Następnie wstawić sernik do lodówki na minimum 8 godzin, a najlepiej na cała noc. Przechowywać w lodówce. Ten przepis bierze udział
wyzwania kuchennelaski wanilii lub cukier wanilinowy. Dosyp opcjonalnie przyprawę piernikową i dodaj (opcjonalnie) powidła śliwkowe i zamieszaj dokładnie całość. Przełóż masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 30 minut . W międzyczasie sprawdź czy blok za bardzo się nie rumieni. Jeśli tak to przykryj keksówkę folią. Piecz przez kolejne 10-15 minut , aż masa będzie
Słodko-Słony Świat IlonyNajlepsze na grilla są skrzydełka w miodzie i musztardzie. Proste i smaczne. Jak mija lato to można je również piec w piekarniku z opcją grilla i podawać z ryżem i jakąś surówką… Podczas grillowania (lub pieczenia w piekarniku) warto pilnować temperatury – grillować na wyższej półce lub piec w niższej temperaturze, aby skrzydełka zbyt szybko się nie przypaliły
UgotujmyTo.plłyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki ciemnego rumu (opcjonalnie) Jabłka myję, obieram i kroję w kostkę. Jajka ubijam z cukrem, dodaję przesianą makę i proszek do pieczenia. Dolewam wolno olej, a na koniec dodaję pokrojone jabłka i orzechy. Mieszam. Wlewam do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wstawiam do nagrzanego do 200 stopni piekarnika
UgotujmyTo.plpodczas wyrastania, ale to w niczym nie przeszkadza. Smarujemy oba bochenki z wierzchu oliwą z oliwek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na 30-40 minut. Pieczemy aż chleb będzie wydawał głuchy odgłos jak w niego lekko popukamy od spodu. Ponieważ nasz piekarnik słabo dopieka spody, ja czasami przykrywam wierzch chleba aluminiową folią (już w piekarniku) aby wierzch(...)piekł się zbyt szybko w stosunku do spodów i się zbytnio nie przypalił. Po upieczeniu chłodzimy na kratce przez minimum godzinkę – nie polecam kroić wcześniej, bo grozi to zniszczeniem pięknego wnętrza chlebka… Podajemy z… chyba nic nie potrzeba, chleb jest przepyszny z samym masełkiem… Smacznego Post Chleb z orzechami i rozmarynem pojawił
UgotujmyTo.plkilku osób, lub dwa, trzy posiłki dla pary. Chleb dyniowy – składniki: 300 g mąki pszennej (przesianej) 100 g mąki pełnoziarnistej 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli starta dynia – 120 g 30 g nasion dyni 300 ml maślanki W misce mieszam mąki, sól, proszek i sodę. Dodaję startą dynię i nasiona i wszystko(...)powierzchni wyrabiam ciasto aż będzie gładkie, w razie potrzeby dodając trochę mąki. Formuję ciasto w kształt bochenka i ostrym nożem nacinam wierzch. W piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni piekę chleb 30 minut, po czym zmniejszam temperaturę do 200 stopni i piekę następnych 20 minut. Po wyjęciu jak się puka w spód powinien być głuchy odgłos to wtedy jest dobrze
UgotujmyTo.plmąki, przesianej (2,5 szklanki) 300 g cukru (1,5 szklanki) 1 szklanka mleka 1 szklanka oleju rzepakowego 1/2 słoika powideł śliwkowych 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki kakao(...)malin (lub np. rodzynki i orzechy) Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę. Delikatnie wymieszać z częścią malin. Masę przelać na dużą (24×34 cm)blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć resztę malin. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 60 min (do suchego patyczka). Polać polewą -link włoskie ciasto migdałowe albo posypać cukrem pudrem
UgotujmyTo.pl