pieczenia - 22046 przepisów (strona:491/1470)

Deser z Musem z Kaszki Manny, Sosem Truskawkowym i Czekoladowym 537

Sosem Truskawkowym i Czekoladowym - Składniki: (na ok. 6 deserków ) mus z kaszki manny: 500 ml mleka 4 łyżki kaszy manny cukier waniliowy 3 łyżki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia sos czekoladowy: 40 g czekolady mlecznej 30 g czekolady gorzkiej 80 g śmietanki kremówki 30% 10 g masła sos truskawkowy: 300 g truskawek 2 łyżki cukru pudru masa śmietanowa(...)masło i energicznie mieszamy do otrzymania gładkiej, błyszczącej konsystencji. - studzimy. Sos truskawkowy: Truskawki wraz z cukrem pudrem miksujemy do otrzymania konsystencji sosu. Do ostudzonej kaszki manny dodajemy proszek do pieczenia i miksujemy (blenderem) przez ok. 5 minut. Do pucharków nalewamy na przemian: sos truskawkowy, kaszkę manną, sos czekoladowy itd.  Kremówkę ubijamy pod koniec dodając cukier puder

Słodka Strona
Pancakes'y z Ricottą Nigelli Lawson 195

przepis. Pancakes'y z Ricottą Nigelli Lawson - Składniki: 250 g świeżej ricotty 125 ml mleka 2 duże jajka (osobno białka i żółtka) 100 g mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżeczki oleju ok. 2 łyżki cukru (opcjonalnie) Pancakes(...)Ricottą Nigelli Lawson - Sposób przygotowania: Ricottę, mleko, cukier oraz żółtka ubijamy na gładką masę. Następnie wlewamy olej - mieszamy i wsypujemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Pianę z białek ubitą z szczyptą soli dodajemy do całości i delikatnie łączymy składniki. Na nagrzaną patelnie wykładamy za pomocą łyżki porcje placuszków. Gdy na ich powierzchni zaczną pojawiać się

Słodka Strona
Amerykańskie Ciasteczka z Orzechami i Czekoladą - Chocolate Chip Cookies 219

ciasta formujemy kuleczki o średnicy ok. 3 cm i układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Następnie odrobinę je spłaszczamy. Ciasteczka układamy rzadko ponieważ "rozlewają" się na boki. Pieczemy ok. 8-10 minut w temperaturze 170 stopni. Gdy jedna porcja ciasteczek jest w piekarniku pozostałe ciasto wkładamy z powrotem do lodówki. Pieczemy ok. 8-10 minut w temperaturze

Słodka Strona
Domowe Sezamki 612

margaryny szczypta sody oczyszczonej ok. 130 g ziaren sezamu Domowe Sezamki - Sposób przygotowania: Ziarna sezamu podprażamy na suchej patelni. Prostokątną formę do pieczenia lub tackę wykładamy papierem do pieczenia. Do garnka wsypujemy cukier i dodajemy miód.  Podgrzewamy na małym ogniu przez ok. 20 minut ciągle mieszając, tak aby składniki nie przywarły. Należy uważać, aby nie przypalić karmelu

Słodka Strona
Czekoladowy Sernik z Pajęczyną - Halloween 200

wylewamy masę serową. Ciasto umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temp. 150 stopni i pieczemy ok. 40 minut. Po tym czasie wyłączamy piec i pozostawiamy w nim czekoladowy sernik na kolejne 30 minut (pamiętajmy, że podczas pieczenia nie należy do sernika "zaglądać"). Studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Gdy ciasto ostygnie przygotowujemy polewę: Połamaną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mieszamy do uzyskania

Słodka Strona
Mini Croissants 120

blaszki wyłożone papierem do pieczenia i odstawiamy do napuszenia na ok. 1,5 godziny. Po tym czasie rogaliki smarujemy żółtkiem rozbe ł tanym z odrobin ą mleka. Pieczemy ok. 5 minut w temperaturze 210 stopni po czym zmniejszamy temperaturę na 180 i pieczemy do zrumienienia ok. 5-10 minut. Gotowe podajemy z konfiturami. źródło inspiracji: przepis Pierre Hermé Moje

Słodka Strona
Mini Croissants z Czekoladą i Orzechami 173

blaszki wyłożone papierem do pieczenia i odstawiamy do napuszenia na ok. 1,5 godziny. Po tym czasie rogaliki smarujemy żółtkiem rozbe ł tanym z odrobin ą mleka. Pieczemy ok. 5 minut w temperaturze 210 stopni po czym zmniejszamy temperaturę na 180 i pieczemy do zrumienienia ok. 5-10 minut. Orzechy drobno kroimy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz

Słodka Strona
Marmurkowiec z węgierką 148

Wiem, że sezon na węgierki powoli mija, ale postanowiłam odgrzebać przepis, który piekłam dość niedawno. Tak więc przed wami mój sposób na śliwkę węgierkę, którą uwielbiam. Mogła bym ją jeść tonami, jak zresztą większość owoców :). Ciasto wyszło wilgotne i pulchniutkie, wyrosło, że aż zaparło mi dech, i domownikom również. Nie zdążyło dobrze ostygnąć, a połowa po prostu znikła w mgnieniu(...)dobra to tyle na początek, a teraz czas na przepis.  Składniki: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru pół kostki margaryn 4 jajka czubata łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy węgierek ile wlezie (wedle uznania)* dwie łyżeczki kakao puder do posypania bułka tarta i trochę masła do  wysmarowania blachy Wykonanie: Masło rozpuścić i wymieszać z cukrem. Mąkę przesiać

Moje pyszne gotowanie
Placek z śliwką 188

Dzisiaj szybki przepis z mojej listy: ciast pieczonych jakiś czas temu. Szybki, smaczny placek, mocno owocowy. Pychotka dla ubóstwiających śliweczki. Na dzisiaj tyle, jutro spróbuje się zabrać za babeczki, Czy i jak wyjdą przedstawię jutro :). Składniki: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru pół kostki margaryny 4 jajka czubata łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy węgierek ile wlezie (wedle uznania(...)obsypać byłką. Ciasto podzielić na dwie części.  Pierwszą wyłożyć na dno foremki (u mnie była to tortownica), następnie wyłożyć śliwki. Przykryć drugą częścią ciasta. Do piekarnika i piec ok. 50 min. Do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika obsypać cukrem pudrem. Smacznego

Moje pyszne gotowanie
Mini szarlotki 175

babeczek i to w trybem ekspresowym. Składniki: Ciasto: 125 g masła roślinnego 1,5 szklanki mąki pół szklanki cukru (można dodać mniej wyszło słodkie) 2 żółtka łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli pół opakowania cukru waniliowego Nadzienie: 2 duże jabłka 2 mandarynki(...)szczypta cynamonu Beza: 2 białka łyżeczka mąki ziemniaczanej pół szklaneczki drobnego cukru (można dać pudru, mnie zabrakło :)) Wykonanie: Piekarnik nastawić na 190 stopni. Ciasto: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i solą do miski, dodać pokrojone w kawałki masło i posiekać nożem. Dodać do tego żółtka. Ja najpierw rozrabiam to drewnianą łyżką, potem dopiero ugniatam rękoma

Moje pyszne gotowanie
Babeczki "Mini Torciki" z kaimakiem czekoladowo-cynmonowym 190

dodając, mieszamy całość dokładnie. Masa ma być gładka  i jeżeli będzie za gęsta to dodajemy troszeczkę mleka. Przekładamy do papilotek (u mnie silikonowe). Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20 min, lekko rumienimy od góry. Babeczki chłodzimy. Kaimak czekoladowo-cynamonowy: Śmietankę i cukier przełożyć do rondelka i postawić na kuchenkę. Zagotować, cały czas mieszając. Kaimak zestawić z ognia(...)patere. Następnie zjadamy. Smacznego :) *Kaimaku został mi jeszcze cały słoiczek, więc spróbuję coś tam jeszcze z niego zrobić. Szkoda wyrzucać :). *Niestety mało kształtne niektóre babeczki, ale to dlatego, że pieczone były w samych papilotkach. Troszeczkę się rozlały

Moje pyszne gotowanie
Ciasteczka korzenne. Piernikowe, kruche choinki 252

Grudzień to czas pieczenia pierniczków i korzennych ciasteczek. Już sam zapach podczas pieczenia przypomina, że niedługo święta. Ciasteczka można przygotować nawet kilka tygodni wcześniej, schować do szczelnych pudełek a udekorować przed samymi świętami. Takie dekorowanie to fajna zabawa dla całej rodziny. Aby upiec kruche korzenne ciasteczka wykorzystałam przepis znaleziony na stronie Moje ciasto , gdzie jest mnóstwo dobrych receptur

Smaczna Pyza
Crusty Hard Rolls i wspólne wypiekanie 177

bułeczki piekłam prawdę mówiąc kilka dni temu.jakoś teraz nie mam natchnienia na jakieś wypieki itd..i nawet na niedzielę ciasta żadnego nie upiekłam....Te bułki były pieczone w ramach Wypiekanie na śniadanie  ..przepis na nie pochodzi  stąd. ..Ja zwiększyłam proporcje i zrobiłam jeszcze inne bułki..postaram się je niedługo Wam pokazać. 390 g mąki pszennej(...)blaszce wyłożonej papierem. Odstawić w ciepłe miejsce do ponownego napuszenia (około pół godziny). Posmarować jajkiem rozbełtanym z mlekiem. Można posypać makiem , sezamem. Zrobić głębokie nacięcia na środku każdej bułeczki.Piec w piekarniku (funkcja góra-dół) rozgrzanym do 220 stopni przez 15-20 minut. Razem ze mną bułki piekły: Dorotka ,    Gosia ,   Ala ,  Ewelina

Moje domowe kucharzenie
Tarta z kurczakiem i szpinakiem 1379

Składniki na ciasto: 25 dag mąki 12 dag masła (bądź margaryny) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1 jajko 3 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18% Wszystkie składniki wykładamy na stolnicę i zagniatamy ciasto. Formujemy kulkę, owijamy ją w folię i wkładamy do lodówki. W tym czasie możemy przygotować farsz.  Składniki na farsz: opakowanie szpinaku(...)sosem czosnkowym lub bez. Ja mam formę do tarty o średnicy 28 cm, ale jeśli nie macie takiej formy, możecie upiec tartę na przykład w podłużnej formie do pieczenia ciasta, tylko wtedy porcję na ciasto należy podwoić

upichcic
Marynata do mięs 136

Czasem pieczemy mięsa i podajemy jego plastry z sosem na obiad. Czasami pieczemy i zjadamy na zimno na kanapkach. Warto pokusić się i zamarynować mięso wcześniej nie tylko z suchymi przyprawami. Marynata, którą chcę dziś polecić świetnie sprawdza się do przyrządzania dziczyzny i wołowiny. Znalazłam ten przepis wiele lat temu, chyba wtedy, gdy przygotowywałam pierwsze urodziny córki. Dostałam wtedy sporo(...)nią zrobić. Mięsko powędrowało do zamrażarki, a ja rozpoczęłam poszukiwania jakiegoś sensownego przepisu. Wiadomo, że dziczyzna jest mięsem chudym i „wiórowatym” z charakterystycznym zapachem. Trzeba ją skruszyć przed pieczeniem, duszeniem, etc., a stanie się miękka, pyszna i aromatyczna Na ten przepis trafiłam w jednej ze starych książek, dziś już nawet nie pamiętam jaka to była książka. Oto składniki

Codzienna kuchnia niecodzienna