Ostatnio najlepiej piecze mi się drożdżowe. Choć przy ciepłej, słonecznej pogodzie wyrastają najlepiej, to teraz wspaniale poprawiają humor. Bo czyż można być nieszczęśliwym, gdy z piekarnika wydobywa się niebiański zapach...? Kusi i wodzi za nosy, nie pozwalając się skupić na niczym innym. Chodzę wtedy wokół piekarnika, zaglądam przez szybkę uważając, żeby nie zakłócić przytulnego, cieplutkiego miejsca. Ciasto odwdzięcza się podwojeniem(...)godzinę. Po tym czasie podzielić ciasto na 3 równe części. Z każdej uformować wałek, zapleść je w warkocz, końce podwijając pod spód. Ułożyć chałkę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować kruszonkę - wymieszać mąkę, mleko i cukier, dodać masło, posiekać, a następnie zagnieść. Wyrośniętą chałkę posmarować mlekiem, posypać kruszonką. Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzenieco więcej czasu. I choć staram się walczyć z sobą samą, i czasem przygotowuję torty bez okazji, to jednak najczęściej są zarezerwowane na wyjątkowe uroczystości. Obiecuję sobie, że będę piekła je częściej, żeby próbować nowych kombinacji, żeby opanować sztukę dekoracji - i nic z tego nie wychodzi... Cóż, już widocznie taka tortów natura. Ten upiekłam na urodziny, musiał przejechać ze mną(...)ubić na sztywno, pod koniec partiami dodając cukier. Po jednym dodawać żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Partiami wsypywać mąkę z orzechami, delikatnie mieszając. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać masę, wyrównać wierzch. Piec w 170 st. C. przez 60-70 minut, do suchego patyczka. Wystudzić w zamkniętym piekarniku. Gruszki obrać, przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne. Wino
Pożeraczka, czyli raz adobrzedopasowując wielkość. Zwinąć w niezbyt ciasny rulon, przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Odstawić na 30-40 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięty chleb naciąć 3 razy po skosie. Piec w 200 st. C. przez 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 st. C. i piec jeszcze 15-20 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! Jak już wspominałam - zaraz wychodzimy
Pożeraczka, czyli raz adobrzewymieszać. Do małej miseczki wsypać sodę, dodać ocet. Płyn gwałtownie się spieni - tak ma być. Wymieszać, dodać do ciasta, dokładnie połączyć. Masę równomiernie wyłożyć do przygotowanych tortownic, wyrównać wierzch. Piec w 180 st. C. przez 20 minut, do suchego patyczka. Przestudzić w formie 10 minut, następnie wyłożyć na kartkę do całkowitego ostudzenia. W przypadku braku trzech tortownic o takich samych(...)wymiarach przygotowywać porcje ciasta z 1/3 składników i piec po kolei. Masło utrzeć na puszystą, jasną masę. Partiami dodawać cukier puder, a następnie serek. Na końcu dodać ekstrakt, zmiksować. Masę schłodzić w lodówce 20-30 minut. Na paterze ułożyć blat ciasta, posmarować kremem, na to znów ciasto, krem i ostatni blat. Wierzch i boki tortu posmarować pozostałym kremem. Schłodzić
Pożeraczka, czyli raz adobrzePisałam już o tym, jak ostatnio polubiłam ciasta na maślance. Są niesamowicie wilgotne i mięciutkie, mają konsystencję po prostu idealną. Kupuję więc maślankę często, i piekę kolejne z nią ciasta. Ostatnio tak się jednak złożyło, że w domu była i maślanka, i ciasto. Nie mogłam upiec kolejnego, bo nie było komu jeść. Pomyślałam więc sobie, że skoro ciasta(...)zainteresuje... To się zainteresowałam, i dorzuciłam ją do ciasta. Wyszło pysznie. Chleb jest miękki i wilgotny, choć odrobinę się kruszy. Kawałki roztopionego sera dodają mu smaczku. Nawet, jeśli nie pieczecie chleba w domu na co dzień, może skusicie się na taki weekendowy wypiek...? Jest łatwy, dość szybki, i jestem pewna, że każdy sobie z nim poradzi. A zapach świeżego pieczywa
Pożeraczka, czyli raz adobrzepłyną powoli, podobne, wszystkie zasnute mgłą. Jestem pewna, że wampiry z całej Europy przybyły na ten niewielki półwysep, strach więc wychodzić wieczorami. I co na to wszystko poradzić...? Ja piekę babeczki. Czekoladowe. Te konkretnie upiekłam jako drugi przysmak na zakończenie mojej przygody ze szkołą językową. Bardzo mi się spodobały u Doroty - nie są trudne, a prezentują się niezwykle elegancko, wręcz(...)laskowych - też będzie pysznie i elegancko. Babeczki Rocher Składniki: (na 12 sztuk) 85 g mąki pszennej 45 g mielonych orzechów laskowych 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g masła 55 g ciemnej czekolady (70%) 45 g kakao 2 jajka 120 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 115 g kwaśnej śmietany krem: 260 g serka
Pożeraczka, czyli raz adobrzekusić. I leżą sobie potem w misce biedne, zapomniane... I wtedy do akcji wkracza C.: A może byś tak ciasto upiekła...? No przecież szkoda wyrzucić... Ano szkoda, więc piekę. I nie żałuję, bo ciasta z bananami są wyjątkowo pyszne. Słodkie, sycące, idealne na podwieczorek albo drugie śniadanie. C. często zabiera takie ze sobą do pracy, i potem słyszę(...)mają same zalety, więc jeśli gdzieś zalegają Wam banany, koniecznie takie upieczcie. Muffiny bananowe z suszonymi morelami Składniki: (na 12 sztuk) 340 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/8 łyżeczki soli 80 g cukru 125 ml mleka 2 jajka 90 ml oleju 2 banany 100 g suszonych moreli Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, solą i cukrem. Jajka
Pożeraczka, czyli raz adobrzehorn - róg. Kiełbasiane rożki ...? Dziwnie to brzmi... W praktyce ciasto drożdżowe, takie jak na bułki, cienko rozwałkowane, posmarowane pastą z ketchupu, musztardy i różnych przypraw, owijamy wokół parówek i pieczemy. I już! Idealna przekąska gotowa. Świetnie nadają się na drugie śniadanie, bo nie trzeba robić kanapek, ale też można je podjadać przy oglądaniu filmu. U nas zawsze znikają szybko(...)części po lekkim skosie. Szerszy koniec każdego paska posmarować sosem. Każdą parówkę podzielić na 3 części. Układać kawałek parówki na sosie, zawinąć, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem do dołu. Odstawić do wyrośnięcia na 15 minut. Jajko roztrzepać z mlekiem, posmarować bułeczki. Piec w 180 st. C. przez 20 minut. Podawać ciepłe. Smacznego! Przepis idealnie pasuje
Pożeraczka, czyli raz adobrzeOgarnął mnie ciasteczkowy szał. W zasadzie to jedyne, co w tej chwili piekę. Zapisałam sobie całe mnóstwo różnych przepisów, i już widzę, że część z nich będzie musiała zaczekać do kolejnych Świąt. Najzwyczajniej w świecie nie dam rady! O tym, że puszek zaczyna mi brakować, nawet wspominać nie będę... Tym razem zabrałam się za ciasteczka nieco mniej piernikowe, ale nadal(...)zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3 mm, wycinać foremką dowolne kształty. Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170 st. C. przez 12-15 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! Zimno. Choć nie ma śniegu, temperatury wieczorami spadają poniżej zera, i spacery z Ptysią stają się
Pożeraczka, czyli raz adobrzepozostawić do ponownego wyrośnięcia. Piekarnik wraz z blachą, na której będą pieczone pity nagrzać do temperatury 250 stopni (grzałka góra i dół, 3 półka). Gdy piekarnik osiągnie porządaną temperaturę, pierwszą kulę ciasta rozwałkować na płaski placek. Ja robię to w ten sposób, że papier do pieczenia oprószam mąką, kładę na nim kulę ciasta i mocno ugniatając rozpłaszczam ją deską(...)krojenia na placek o grubości 5 - 6 mm. Tak przygotowany placek wraz z papierem przekładam na gorącą blachę i wkładam do gorącego piekarnika. Placki należy piec przez 7 - 8 minut. Bułka powinna zacząć puchnąć po upływie 2 - 3 minut od włożenia do piekarnika. Po upieczeniu pierwszej bułki, powtórzyć czynności z punktu 4. Uwaga! Bułki po rozwałkowaniu/rozpłaszczeniu muszą
Gospodyni Miejskachili w proszku; 1 1/2 łyżeczki soku z cytryny; 75 ml jogurtu naturalnego; 1/2 łyżeczki garam masala; 1/2 łyżeczki kurkumy; Łyżeczka kuminu; 2 łyżki oleju do smarowania mięsa podczas pieczenia. Sos maślano-pomidorowy: 1 1/2 łyżeczki masła; 2 ząbki czosnku; 2 cm korzeń imbiru; 1/2 łyżeczki kardamonu; 2 goździki; Łyżeczka kolendry; Łyżeczka garam masala; Łyżeczka kurkumy; Łyżeczka chili(...)odstawić ponownie do lodówki na minimum 1 godzinę (najlepiej na 3 - 4 godziny). Po upływie tego czasu nagrzać piekarnik do 180 stopni. Kurczaka ułożyć na kratce grillowej i piec przez około 10 minut. Następnie obrócić wszystkie kawałki kurczaka na drugą stronę, posmarować olejem i ponownie piec przez 10 minut. Sos maślano-pomidorowy: W garnku rozpuścić 1 1/2 łyżeczki masła
Gospodyni Miejskasolą i pieprzem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Schab można zastąpić karkówką, przy czym może ona wymgać nieco dłuższego pieczenia w piekarniku. Całość można, na 20 minut przed końcem pieczenia, posypać startym, żółtym serem i zapiec w piekarniku. Śmietanę o zawartości tłuszczu 30 lub 36% można zastąpić słodką śmietanką UHT (taką do kawy) o zawartości tłuszczu 18%. Pieczarki można
Gospodyni MiejskaZapiekane, domowe frytki z kurczakiem, pieczarkami i żółtym serem... Pieczone, złociste frytki. Aromatyczny kurczak. Plasterki pieczarek. Paprykowy sos majonezowo-śmietanowy. A całość zapieczona pod kołderką z żółtego sera. Smacznego! Składniki: 2 pojedyńcze filety z piersi kurczaka (waga około 500 g); 500 g pieczarek; 7 średnich ziemniaków; 3 łyżki majonezu; 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu(...)obrać, umyć, osuszyć i pokroić w słupki. Tak przygotowane frytki włożyć do miski, wlać odrobinę oleju, oprószyć przyprawą do ziemniaków i dobrze wymieszać. Frytki wyłożyć na pokrytą papierem do pieczenia blachę od piekarnika i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 40 minut. Piersi z kurczaka umyć, oczyścić z błon, pokroić
Gospodyni MiejskaChleb pszenno-żytni na zakwasie żurkowym... Prosty w wykonaniu, lekko wilgotny, długo zachowujący świeżość. Pieczony na bazie połączenia mąki żytniej razowej i pszennej. Na zakwasie żurkowym. Pełen ziaren. Łatwy w krojeniu. Pycha! Składniki: 250 ml zakwasu żurkowego ( domowego lub kupnego ); 250 ml letniej wody; 2 łyżeczki soli; 1 szklanka mąki żytniej razowej; 2 łyżki ziaren zmielonego siemienia lnianego(...)haka do ciasta drożdżowego). Zagniecione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić na około 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto ponownie chwilę wyrobić (odpowietrzyć) i przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i obsypanej otrębami keksówki, przykryć czystą ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 15 minut. Chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 stopni (termoobieg
Gospodyni Miejskanajlepiej drewnianą). Tak przygotowane ciasto wylać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (lub wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą). Chleb po wierzchu posmarować mlekiem i oprószyć ziarnami. Chleb piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez godzinę. Upieczony chleb (ja wyjmuję jeszcze gorący <bo piekę w papierze, więc łatwo go wyjąć
Gospodyni Miejska