Przepis znaleziony na niezawodnym blogu Doroty TUTAJ . Pomyślałam: pierniczki jak pierniczki, wszystkie w smaku do siebie podobne :) Jakże się myliłam ... te pierniczki pokonały wszystkie, które piekłam dotychczas. ... Nie są twarde, i nie twardnieją po kilku godzinach, a smakiem przypominają babciny piernik... Ich smak i aromat jest niepowtarzalny ! Składniki: 250 g miodu (miałam wielokwiatowy) 3/4 szklanki(...)kółkiem. Foremką o dowolnym kształcie (z braku foremek do pierników wykrawałam foremką do babeczek) z naszych sklejonych 2 kółek wycinamy pierniczki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180st ok 10-12minut. Po wystudzeniu lukrujemy lukrem lub polewą... chociaż dla mnie pyszne są i bez tych dodatków :-) Na lukier: 1 białko
Walijskie Pichceniemikserem z hakiem, drewnianą łyżką lub rękoma) i przełożyć do naczynia. Przykryć ściereczką i odstawić w zimne miejsce (np. do lodówki, garażu) na 4 - 6 tygodni. Piec 5 dni przed świętami. Przed rozpoczęciem pieczenia, przynieść ciasto na 2-3h do ciepłego pomieszczenia, następnie rozwałkować i foremkami wycinać pierniczki. Wkładać do piekarnika nagrzanego do 180st i piec
Walijskie Pichcenieroztopionego masła Wykonanie: Herbatniki mielimy (można włożyć je do woreczka foliowego i ugnieść wałkiem lub rozdrobnić tłuczkiem), dodajemy do nich rozpuszczone masło. Masą wyklejamy dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (moja miała 22-23cm średnicy). Całe jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy do masy jajecznej po łyżce twarogu. Na końcu dodajemy rozpuszczone(...)mącę, po czym wrzucamy do masy serowej i całość dokładnie mieszamy łyżką. Masę wylewamy na przygotowany wcześniej spód. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 o C i pieczemy przez 20 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 160 o C i pieczemy kolejne 50 minut.Po upieczeniu zostawiamy sernik w uchylonym piekarniku, aż do wystudzenia. Dekorujemy wg uznania
Walijskie Pichceniepoprzedniego dnia. Składniki: 2 całe ja ja 1 opakowanie zsiadłego mleka 330 g 3 szklanki mąki 0,5 szklanki oleju 1,5 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczeni 1 mały cukier waniliowy (16g) morele (świeże lub z puszki ) lub inne owoce Na kruszonkę: 150g mąki 100g drobnego cukru 80g prawdziwego masła Wszystkie składniki zagnieść razem (w miarę szybko(...)cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy kolejno zsiadłe mleko (po 2 łyżki) i olej, cały czas miksując. Na koniec dodajemy przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy, na wierzchu układamy owoce i posypujemy kruszonką. Pieczemy w temp. 180st ok 50 minut
Walijskie Pichceniewiórków kokosowych Wszystkie składniki na ciasto połączyć ze sobą szybko zagniatając. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny. Wyjąć i rozwałkować równomiernie (najlepiej na papierze do pieczenie(...)Przełożyć do formy tarty wysmarowanej masłem, dokładnie wylepić i ponakłuwać widelcem. Przykryć papierem i wsypana na niego obciążenie - fasolę lub ryż. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i piec najpierw przez 10 minut a następnie usunąć papier i piec kolejne 20-25 minut. Wyjąć i wystudzić. Wszystkie składniki na masę budyniową umieścić w rondelku i dokładnie wymieszać. Wstawić
Złote przepisyprostu pycha ^^ ~ Białkowy omlet owsiany z niby dżemem jagodowym, serkiem twarogowym i pyłkiem pszczelim ~ Składniki: 30g płatków owsianych zmielonych na mąkę 3 białka jaja pół łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka cukru niby dżem: 5g świeżo zmielonego siemienia(...)lnianego 100g jagód miód (opcjonalnie) miodowy serek: 50g serka twarogowego 15ml maślanki łyżeczka miodu pyłek pszczeli Białka ubijamy na sztywną pianę z szczyptą soli. Dodajemy mąkę owsianą, proszek do pieczenia i cukier i miksujemy na najniższych obrotach. Ciasto wylewamy na rozgrzaną patelnię i smażymy pod przykryciem po kilka minut z każdej strony. W tym czasie jagody wsypujemy do garnuszka
Kuchenny Skrawek Niebatortownica o śr. 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Dno i boki tortownicy owijamy w 3-4 warstwy folii aluminiowej, bo będziemy piec sernik w kąpieli wodnej i ten etap jest potrzebny, aby woda nie trafiła do środku formy. Tortownicę ustawiamy w większej formie i zalewamy wrzącą wodą do 3/4 wysokości tortownicy. Pieczemy
Kuchnia Łukaszawiórków kokosowych W misce rozmieszać mleczko kokosowe z ksylitolem, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Wykładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i formować okrągłe ciacha. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C ok.20 minut (do lekkiego zrumienienia), na termoobiegu. Zostawić na blaszce do całkowitego wystudzenia. W miarę upływu czasu ciacha coraz bardziej ściągają i stają sie bardziej zwarte
Smaczne ZdroweTort czekoladowy z kokosem i owocami Tort z adwokatem i truskawkami Torcik czekoladowy Tort makowy Tort makowo kokosowy Tort czekoladowy z śliwkami Tort bezowy Pavlova Tort
Ala piecze i gotujemąką. Układać w naczyniu do pieczenia (najlepiej z kratką, ale nie jest to konieczne). Tak przygotowane kawałki kurczaka wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Piec przez 10 minut, a następnie odwrócić każdy kawałek na drugą stronę i piec znowu przez 10 minut. W międzyczasie przygotować sos. Czosnek rozgnieść, imbir zetrzeć na tarce
Sto kolorów kuchniciąg dalszy. Od kiedy nauczyłam się jak je przyrządzać, aby nie były suche i twarde goszczą na naszym stole dość często. Jako szczęśliwa posiadaczka piekarnika z możliwością pieczenia z parą mogę sobie poszaleć. Idealnym dodatkiem do szaszłyków jest Party Dip Barbecue Prymat. Jednak i bez funkcji pary w piekarniku można uzyskać taki(...)warzywa. Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni. Na dno piekarnika wsuwamy blachę z wyposażenia piekarnika i wlewamy do niej wodę, tak aby zakryła dno. Na ruszcie układamy nasze szaszłyki i pieczemy je tak ok 20 min. Po upływie tego czasu włączamy górną grzałkę, funkcję grilla i pieczemy ok 15 min lub mniej. Tak, aby odrobinkę się zarumieniły. gdy są gotowe wyjmujemy
Malinowe PocałunkiZamiast piec tartę postanowiłam być bardziej kreatywna i zafundować fajną przekąskę w postaci grzybków z kruchego wytrawnego ciasta z nadzieniem z sera i wędzonego łososia. Składniki: 3 szkl mąki pszennej 3 żółtka płaska mała łyżeczka soli 200 g masła 125 g serka kremowego np philadelphia małe opakowanie łososia wędzonego na zimno przyprawy do smaku Party Dip czosnkowy(...)siekamy bardzo drobno, łączymy z serkiem i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, czosnkiem, świeżym koperkiem. Wstawiamy do lodówki. Nasze ciasto porcjujemy na kawałki wielkości małego orzecha włoskiego. Patelnię do pieczenia grzybków nagrzewamy i układamy nasze kawałki ciasta w otwory, zamykamy i pieczemy obracając patelnię. Kiedy uzyskamy kolor lekko brązowy wyjmujemy je. Jeszcze ciepłe pozbawiamy nadmiaru ciasta (najlepiej robić
Malinowe Pocałunkiciasto na małe kuleczki wielkości małego orzecha włoskiego. Grzejemy naszą patelnię do pieczenia orzeszków. Kiedy jest dobrze rozgrzana układamy w niej nasze przygotowane wcześniej kawałki ciasta zamykamy i pieczemy na małym ogniu co chwilę obracając.Pieczemy do uzyskania lekko złotego koloru. Wyjmujemy i studzimy. Jeszcze ciepłe pozbawiamy nadprogramowego ciasta dookoła. Najlepiej robić to delikatnie nożem. W garnku umieszczamy
Malinowe Pocałunkizemsta sprzętu kuchennego.... dwie blaszki mini ptysi upieczone, a trzecia stoi czeka na stole na swoją kolej ... 7 minut przed końcem pieczenia usłyszałam tylko piiiiiiiii i widziałam już tylko ciemność w piekarniku. Dzięki Bogu dwie blaszki ptysi doszły w temperaturze padłego piekarnika. Ta jedna tak smutnie na mnie patrzyła i broniła się przed(...)łyżki, ma szklisty wygląd. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Kiedy jest zimne dodajemy kolejno jajka, miksując po dodaniu każdego. Przekładamy do rękawa i wyciskamy kleksy na kawałki papieru o pieczenia. Ja miałam już wyciśnięte więc je powycinałam.;) . Rozgrzewamy olej w garnku i na dobrze rozgrzany wrzucamy nasze papierki z kleksami. Po kilku minutach papierki same odejdą od ciasta, wówczas
Malinowe PocałunkiDosłownie produkty z marzeń!! Idealnie się w nich piecze, podgrzewa w mikrofalówce, przygotowuje desery na zimno i coś co doceni każda zmęczona pichceniem Pani Domu - MOŻNA JE MYĆ W ZMYWARCE!! Upieczone ciasta idealnie odchodzą od brzegów i spodu, długo utrzymują temperaturę, równomiernie się nagrzewają. Używałam ich do pieczenia zapiekanek, ciasta, mięsa. Robiłam w nich galaretki, sernik na zimno(...)przypadku do kawy dla dwóch osób. Wygląda pięknie, elegancko.... Wspaniale się prezentuje! Ceramiczne naczynie żaroodporne do zapiekania - 1200 ml Naczynie to znakomicie sprawdza się do wszelkiego rodzaju zapiekanek, pieczeni,ciasta.... ma maleńką wadę. Mogłoby być delikatnie większe. Ale jak dla mojej rodzinki 2+2 jest wręcz idealne. Ale kolor jest boski. No i moja perełka! Najbardziej
Malinowe Pocałunki