owsianych 1 łyżeczka otrąb 1 łyżka mleka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Odrobina sody Maliny/Dżem malinowy 1 łyżeczka masła Przygotowanie: Mieszamy w miseczce kakao, sodę, proszek do pieczenia, płatki owsiane i otręby. Dodajemy jajko i mleko, znów mieszamy. Gdy mamy dostęp do malin kroimy je na malutkie kawałki lub rozrywamy. Wrzucamy i mieszamy z resztą składników. Rozgrzewamy
Czarnawisienkawanilie. Więc waniliowe babeczki to mój faworyt. Piekę je na różne okazje. Spotkania z przyjaciółmi, rodziną lub od tak o! Ostatnio pojawiły się nawet na wielkanocnym stole :) Zachęcam do spróbowania bo są bardzo delikatne, przez co niezwykle smakują. Składniki na 12 babeczek: 150 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Pół łyżeczki sody Szczypta soli(...)miksujemy z cukrami. Stopniowo dodajemy jajka i aromat waniliowy. Ucieramy mikserem do momentu, aż masa będzie gładka. Wsypujemy mąkę i miksujemy, wlewamy jogurt. Ciasto przekładamy do foremek i pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach. Podajemy oprószone cukrem pudrem. Babeczki waniliowe
CzarnawisienkaPóki mam czas - piekę ile w lezie. Było to moje pierwsze, ale jakże udane, podejście do ciasta drożdżowego. Uwielbiam i drożdżówki, i chałwę. A ileż można robić tradycyjne? Dlatego postanowiłam troszkę pokombinować. No i wyszły przepyszne. W niedzielne popołudnie, przy filiżance pysznej kawy, smakowały idealnie. Aż szkoda, że już poniedziałek. Przepis na 20 bułeczek: Rozczyn: 3 łyżki mąki pszennej(...)równe części. Rozpłaszczyć, nałożyć łyżką masę i uformować bułeczkę. Ułożyć na wysmarowanej masłem blaszce, oprószone mąką i odłożyć w ciepłe miejsce na 30 minut i przykryć ścierką. Przed pieczeniem posmarować białkiem. Piec w temperaturze 190 ºC przez około 25-30 minut. Drożdżowe bułeczki z chałwą
Czarnawisienkapuszystą masę. Do masy żółtkowej dodajemy stopniowo jogurt i budyń. Delikatnie łopatką łączymy z pianą. Formę (ok.23 cm) wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę, przykrywamy folią i pieczemy ok. 60 minut w 180 stopniach. Po upływie czasu zdejmujemy folię i pieczemy ok. 20 minut w 160/170 stopniach - do suchego patyczka. Gdy będzie już upieczone, zostawiamy w piekarniku
Czarnawisienkamasy dodajemy płatki amarantusa, sodę, cynamon i mąkę, mieszamy. Wsypujemy marchewki i migdały i łączymy z masą. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, łyżeczką nakładamy ciasteczka i delikatnie "rozpłaszczamy". Pieczemy ok. 10 min w 180 stopniach, po upływie czasu ciasteczka obracamy na drugą stronę i pieczemy jeszcze ok. 5 minut. Marchewkowo-migdałowe ciasteczka
CzarnawisienkaProziaki - placki mączne z Podkarpacia. Pieczone na blaszce, u mnie nowocześnie - akurat na patelni. Smak dzieciństwa - mojego i moich rodziców. Grube, sycące placuchy. Gdy robiła je moja babcia, często porywałam je do szkoły. Smarowałam masełkiem, posypywałam solą i wcinałam. Świetnie zastępują chleb, takie kanapki sycą na naprawdę bardzo długo. Są bardzo sycące, z miodem lub oscypkiem po obiedzie napełnią nasz(...)kolacji lub i następnego dnia! Składniki na ok.12 sztuk proziaków: 5 szkl. mąki 1 kopiata łyżeczka mąki 1 l maślanki 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, cukru + miód spadziowy + oscypek Przygotowanie: Mąkę i sypkie składniki wymieszać, dodać maślankę (ile zabierze ciasto). Masa ma być pulchna, miękka, nie lepić się do rąk. Na desce podsypanej mąką formować duże
Czarnawisienkajakże ona jest pewna siebie!!! No cóż, nie dogodzę. Ostatecznie liczy się tylko to co ja myślę o samej sobie;-) HA! A no myślę sobie, Kochani, że w pieczeniu gofrów jestem FE-NO-ME-NAL-NA! Ba! WY-BI-TNA! A niech mnie! Nawet PER-FEK-CYJ-NA!!;-P Jest w tym i dobra wiadomość dla Was, ma się(...)waniliowe) 1/2 szklanki oleju rzepakowego + olej rzepakowy do smarowania powierzchni gofrownicy 1 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 1 1/2 szklanki mąki pszennej zwykłej 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 szklanki mleka (u mnie 1,5%) szczypta soli Sól, jajeczka, cukier ubijamy mikserem, bądź ubijaczką do jajek. Dodajemy aromat, olej i mieszamy dalej. Następnie mąka, proszek i mleczko
Restauracyjka LiterackaZupa z dodatkiem fasolki szparagowe to jedna z naszych ulubionych. Jeśli w ogródku mam fasolkę szparagową robię ją często. Jest bardzo smaczna, pożywna i wyjątkowo szybko
Ala piecze i gotujewymieszać i poukładać ziemniaki wokół ścianek i na dnie wysmarowanych olejem foremek. Dobra do tego jest forma do pieczenia muffinek. Ziemniaki trochę powinny wystawać powyżej brzegu blachy. Piec około 20 minut w temp. 190 – 200 oC. Zaglądać do piekarnika, żeby się nie spaliły. Wątróbka z drobiu: Składniki: 40 dkg wątróbka z kurczaka 1 cebula 1 jabłko Sól(...)posolić i oprószyć majerankiem. Dodać cebulkę pokrojoną w kostkę i cząstki jabłka. Całość jeszcze raz posypać majerankiem. Najlepszy majeranek, jest taki kupiony na straganie na rynku. Koszyczki wyjmujemy z pieca, nakładamy do nich usmażone wątróbki. Możemy podać np. z sosem czosnkowym.Z podanych składników wychodzi 6 - 7 koszyczków. Przepis na sos, wg. najlepszy mnie, a robiłem i jadłem różne, poniżej
Kulinarny karnet Christopherakolendrą, gotowy ze sklepu. Oczyszczoną paprykę przekroić na pół. Połówki posmarować oliwą i włożyć do rękawa do pieczenia lub zawinąć folią alu. Papryki układamy na blaszce i pieczemy 45min w temp.200 stop. Skórka powinna być dobrze przypieczona. Upieczone ,zawinięte pozostawiamy do ostygnięcia. Usuwamy skórkę z papryki. Najłatwiej schodzi z odmiany czerwonej. Oczyszczone papryki układamy na półmisku, posypujemy pociętą bazylią(...)fetą ,jeżeli nie wystarcza nam sama papryka. Dla tych, którzy nie lubią agresywnego smaku surowej papryki, opiekana jest rewelacyjna. Opiekanie na grillu nadaje jej cudowny, dymny aromat, ale ta pieczona w rękawie nie jest gorsza. Jest delikatna i aksamitna
Kulinarny karnet Christopherażeby się nie sklejały ). Gotować 4 – 5 minut i wykładać pojedynczo na matę sylikonową albo czysty ręcznik kuchenny. Przygotować blachę, taką jak do pieczenia muffinek. Z papieru do pieczenia wyciąć kwadraty. Przepędzlować olejem i wyłożyć nimi dno i boki otworów w blasze. Papier powinien trochę wystawać. Płat lasagne skleić ( zrobić coś na kształt walca) i włożyć do muffinek
Kulinarny karnet ChristopheraKliknij na zdjęcie,aby powiększyć Uważam, że duszone i pieczone figi są smaczniejsze niż surowe. W podwyższonej temperaturze zostają uwypuklone ich wszystkie walory smakowe i zapachowe .Dlatego ,dzisiaj ,dla koneserów dań z owocami proponuję danie z figami pieczonymi i bardzo wykwintnym sosem figowym. Składniki: 2 filety z piersi kurczaka przyprawione curry i solą 4 figi 1 szalotka 4 plastry cytryny(...)Wlewamy wodę, posypujemy pieprzem i solą i dusimy na małym ogniu, mieszając 5-7min. W małym naczyniu żaroodpornym układamy całe figi oblewamy oliwką i podlewamy 2 łyżkami wody. Pieczemy w temp.180stop. 10min. Smażymy doprawione filety z kurczaka . Podajemy z pieczonymi figami i sosem figowym
Kulinarny karnet ChristopheraSkładniki: Udziec z indyka 250 ml. śmietana kremówka 36% 3 łyżeczki żelatyny Sól Biały pieprz Udziec z indyka, doprawiamy tylko solą i pieprzem. Pieczemy w całości w folii aluminiowej w piekarniku. Folię lekko natłuścić olejem. Czas pieczenia około 90 min. temp.180 oC Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy go jeszcze 10 minut zawiniętego w folię, a następnie zdejmujemy(...)jaki ma ochotę. Może to być również pierś z kurczaka. Co położymy i czy położymy dookoła to już nasza sprawa. Żelatynę należy rozpuścić w gorącej śmietanie. Po wyjęciu z pieca udziec schłodzić , polać śmietaną, schłodzić i czynności te powtórzyć dwa razy. Ta ilość śmietany kremówki 36% i żelatyny wystarczy na kilkakrotne polanie dużego podwójnego udźca z indyka. Przedstawiłem pomysł
Kulinarny karnet Christopherapołożyć po 1 łyżeczce sosu śmietanowo – cytrynowego z odrobiną szafranu. Ozdobić koperkiem i plastrem pieczonego bekonu. Jak wykonać taki bekon, czasami może przydać się do dekoracji. Plastry bekonu wkładamy pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia. Kładziemy na blachę, obciążamy drugą blachą i pieczemy w piekarniku, aż do uzyskania
Kulinarny karnet Christopheraruloniki i każdy owinąć folią aluminiową. Zrobić tzw. cukiereczki. Piec w piekarniku 180 C - 20 minut. Następnie odwinąć z foli i piec jeszcze 20 minut w tej samej temperaturze. W trakcie pieczenia, roladki odwrócić na drugą stronę w celu równomiernego opieczenia z każdej strony
Kulinarny karnet Christophera