SKŁADNIKI NA BISZKOPT : ************************** ****** 5 JAJEK 1 SZKL MAKI 2 ŁYŻECZKI PROSZKU 1 SZKL CUKRU 2 ŁYŻKI OLEJU WYKONANIE : ************************** ***** JAJKA UBIĆ Z CUKREM , DODAĆ OLEJ , MĄKĘ I PROSZEK . DELIKATNIE WYMIESZAĆ. PIEC W TEMPERATURZE 180 STOPNI NA ZŁOTY KOLOR. PO UPIECZENIU I OSTUDZENIU BISZKOPT PRZECIĄĆ NA PÓŁ. MASA ; *********************** 250 ML ŚMIETANY KREMÓWKI 2 GALARETKI CZERWONE 0,5 L WODY GALARETKI ROZPUŚCIĆ(...)GRZEŚKÓW : ************************** * 6 BIAŁEK 2 ŁYŻKI CUKRU PUDRU 4 WAFELKI GRZEŚKI W CZEKOLADZIE DUŻE BIAŁKA UBIĆ Z CUKREM DODAĆ STARTE NA TARCE GRZEŚKI , DELIKATNIE WYMIESZAĆ. BLASZKĘ WYŁOŻYĆ PAPIEREM DO PIECZENIA , ROZSMAROWAĆ MASĘ BIAŁKOWĄ I PIEC NA ZŁOTY KOLOR. CIASTO POWINNO BYĆ CHRUPKIE. NA JEDNĄ POŁOWĘ CIASTA WYŁOŻYĆ CZĘŚĆ MASY PRZYKRYĆ DRUGĄ POŁOWĄ BISZKOPTU. WIERZCH POSMAROWAĆ RESZTĄ MASY I PRZYKRYĆ CIASTEM
Sama słodycz i szczypta chilimikserem około 5 minut . 6. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia , papier troszkę przesmarować margaryną wtedy ciasto się nie przyklei . Ciasto podzielić na pół i upiec dwa placki . 7. Piec w temp 190 st około 35 minut ( ja piekę z termoobiegiem ) 8. Przestudzone placki przełożyć masą i posypać cukrem pudrem
Sama słodycz i szczypta chiliSałatka warstwowa z tuńczykiem Sałatka z tortellini Surówka z sałaty lodowej Sałatka ryżowa Surówka z białej kapusty Surówka z koperkiem Sałatka szuba Sałatka z zupek chińskich
Ala piecze i gotujeidealnej konsystencji :) 5. Masę wylewamy na przestudzone ciasto. 6. Wkładamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika - PIECZEMY 45 minut - góra-dół z termoobiegiem. (obserwujemy - jeśli za bardzo będzie się przypiekać, a środek nadal będzie rzadki - zmniejszamy temperaturę i wydłużamy czas pieczenia) 7. Przygotowujemy bezę (3-4 białka ubijamy z cukrem - na oko, na sztywną pianę) /nasz przepis na idealną(...)serniczek delikatnie wykładamy łyżką bezę, /przyznać się, kto się zajmuje bezowymi śmigiełkami i łyżką całą z białego puchu?/ 9. Bezę posypujemy kruszonką ( przepis na kruche ciasto b/glutenowe ) 10. Pieczemy 15 minut w temp. 120-140 stopni, 11. STUDZIMY PRZY UCHYLONYM PIEKARNIKU! :) PS. bardzo ważne - nie otwieramy drzwiczek do piekarnika (jedynie do kontroli możemy rzucić okiem) :) - to sprawia, że nasze
Wypisz Wymaluj4kcal , 37,7g białka , 17,8g tłuszczu , 40,4g węglowodanów , 20,3g błonnika . SKŁADNIKI: 40g otrębów żytnich 40g banana 1 jajko 2 białka cynamon pół łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek wody DODATKI: 150g serka(...)wiejskiego lekkiego 25g malin 20g jagód 35g banana 15g masła orzechowego PRZYGOTOWANIE: Otręby zmielić na mąkę i zmiksować z jajkiem, białkami i drobno pokrojonym bananem Dodać cynamon, proszek do pieczenia oraz wodę i ponownie zmiksować Smażyć na teflonowej patelni, bez tłuszczu, pod przykryciem Po około 1,5 minuty przekręcić ostrożnie na drugą stronę, ponownie przykryć i smażyć jeszcze
peanutbuttermonsterSmacznego! SKŁADNIKI: - 2 szkl. mąki pszennej - 2 jaja - 3/4 szklanki oleju - 1 szklanka cukru - 2 łyżeczki kakao - 3 łyżki mleka - 1 łyżka jogurtu - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - cynamon, kardamon, wanilia - 1 duża gruszka pokrojona w kosteczkę - czekolada mleczna cała tabliczka lub czekoladowe kuleczki Jajka wybij do miski dodaj(...)cukier, ubijaj robotem na wysokich obrotach, aż jajka zrobią się prawie białe (około 12 minut), dodawaj porcjami olej i pozostałe składniki. Wymieszaj masę bardzo dokładnie. Nakładaj do papierowych papilotek. Piecz przez 30- 35 minut w nagrzanym piecu. Smacznego! Zapraszam na Faceeboka SmykWKuchni! pozdrawiam Karola
SMYKWKUCHNIJakie ciasta najbardziej kojarzą Wam się z dzieciństwem? Bo u mnie na pierwszym miejscu zdecydowanie znalazłoby się ciasto drożdżowe;) Mama zawsze piekła taką wielką blachę drożdżówki, której połowa znikała dosłownie w oka mgnieniu... Najbardziej lubiłam zapach ciasta drożdżowego, który czuć było w całym domu:) Jeszcze milej wspominam wypiekanie pączków na Tłusty Czwartek. to zadanie z kolei należało do mojej babci(...)jeszcze przyjdzie czas, a wracając do ciasta drożdżowego, odnalazłam przepis mamy, zmieniłam jedynie sposób wyrastania ciasta, a raczej po prostu całkowicie ominęłam ten etap. Dodałam za to 40 minut pieczenia w temp. 45stopni. Ciasto nie straciło nic na smaku a możemy się nim szybciej zajadać;)) Składniki: 650g mąki pszennej, 150g cukru, jajko, 5 żółtek, 150g margaryny Palma
Z miłości do słodkościlepszego, niż unoszący się zapach pysznych wypieków! Kocham piec muffiny i eksperymentować z dodatkami ;) dziś wymyśliłam piernikowe muffiny z niespodzianką w środku w postaci... śliwki! Połączenie idealne :) Składniki (12 muffinów) 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanka pokruszonych migdałów 1 opakowanie przyprawy korzennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli 1 łyżka sody 2 jajka 2 łyżki(...)Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy. Niezbyt długo, niezbyt dokładnie, na tyle, by stworzyły jednolitą masę. Przelewamy ciasto do foremek. W każdą muffinkę wciskamy naszą niespodziankę: suszoną śliwkę ;) Pieczemy przez ok. 20minut, ale jest to czas umowny. Zależy od waszej maszyny ;) ważne, by nie były przypalone, a patyczek był mokry. Piękny zapach murowany! Od razu się uśmiechnęłam i... pochłonęłam
Kitchens Alphabetczekoladowy : 6 jajek (oddzielnie białka i żółtka ) 1 szklanka cukru 3 łyki oleju 1 szklanka mąki 2 łyżki kakao 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (drobnego proszku ) 1 łyżeczka proszku do pieczenia kilka kropli aromatu rumowego Białka ubić na sztywno , dosypywać porcjami cukier(...)nadal ubijać , dodać żółtka , olej . Przesiać do masy wszystkie suche składniki i delikatnie połączyć wszystko łyżką. Masę rozlać cienką warstwą do dwóch jednakowych foremek wyłożonych papierem do pieczenia lub upiec w jednej a następnie przekroić na dwa blaty. Masa capuccino : 1 kostka masła 2 szklanki mleka 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżka mąki pszennej
Malinowa Kawiarenkasmaki. Te zapachy. Po prostu... moje dzieciństwo! szklanka jogurtu waniliowego (naturalnego lub kefiru) 2 żółtka 3 łyżki stopionego masła 2 białka łyżeczka cukru szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej cynamon (opcjonalnie, wg uznania) oliwa do smażenia 2 jabłka W jednej miseczce połączyłam suche składniki. W drugiej mokre. Białka ubiłam z cukrem na sztywną pianę(...)Kolejna placuszkowa propozycja w konkursie. A to dlatego, że ciastuś ze mnie kiepski. Zawsze mi się coś zważy. Nie wyrośnie. Przypali. Znacznie lepiej idzie mi z jedzeniem, niż pieczeniem ;) Ale może gdybym wygrała książki Doroty Świątkowskiej w końcu popisałabym się jakimś łakociem. Przed Lucusiem. Przecież nie samymi owsiankami dziecko
bastalenamąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli łyżka cukru olej do smażenia Wykonanie: Jogurt mieszamy z roztrzepanymi jajkami. Dodajemy cukier, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Partiami dodajemy mąkę, obserwujemy konsystencję ciasta. Chodzi o to, żeby uzyskać konsystencję kwaśnej śmietany. Ja użyłam 6 czubatych łyżek, jeśli jogurt będzie rzadszy na pewno musimy użyć więcej
Walijskie Pichcenieprzypadku... zabrałam się za pieczenie ciasta, a tu niemiła niespodzianka.... ktoś mi wykradł mąkę! Przecież były jeszcze 2kg, a tu końcóweczka! No taak... ale w międzyczasie piekłam bułki... i ciastka... i... wszystko się wyjaśniło :-( Zostałam więc bez mąki, za to z ochotą na upieczenie czegoś :-) Zaczęły się więc poszukiwania przepisu na ciasto... bez mąki. Wybór padł(...)średnicy wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Naszym kruchym ciastem wyłożyć dno i boki, do połowy wysokości. Na to wylać masę. Wierzch posypać pokruszonymi płatkami migdałów. Piec w temperaturze 175 st. C, przez 1 godzinę. Przed podaniem schłodzić
Walijskie Pichcenienaszło" na wspominki i zatęskniłam za starymi smakami :-) Zaczęłam więc od ślimaczków :-) Piekłam już je dawno, dawno temu, ale nie pamiętałam proporcji i skorzystałam z podpowiedzi z bloga TUTAJ Składniki: 120g margaryny 210g mąki 60g cukru (lub cukru pudru) 1 żółtko łyżeczka proszku do pieczenia łyżka mleka łyżka kakao Wykonanie: Z mąki, margaryny, cukru, żółtka i mleka(...)miały podobny kształt, nakładamy je na siebie i zwijamy w rulon. Ponownie wkładamy na jakiś czas do zamrażarki, aby było twarde i dobrze nam się kroiło na plasterki. Pieczemy około ok. 15min w 180 stopniach
Walijskie Pichceniepodniebienia. Niestety, ponieważ w trakcie wyciskania ciasta mój rękaw cukierniczy odmówił posłuszeństwa musiałam "posiłkować się" zwykłym workiem foliowym. Wyciskane kółeczka wyszły więc grubsze, potem jeszcze bardzo urosły podczas pieczenia i ... wyszły prawie-pączki! Jednak mimo tego, że nie zachowały książkowego wyglądu były baaardzo smaczne :) Składniki : 200g mąki 100g masła 1 szkl wody szczypta soli 4 jajka olej(...)stanie się jednolita i zacznie odstawać od ścianek garnka. Ostawiamy do wystygnięcia. Gdy masa będzie ostygnięta, dodajemy pojedynczo jajka, ciągle miksując, masa ma być gęstawa, jednolita. Z papieru do pieczenia wycinamy kwadraty ok 10x10cm, smarujemy olejem. Masę nakładamy do szprycy z szeroką końcówką i wyciskamy koła o średnicy ok 5cm na przygotowanych kwadratach. W garnku rozgrzewamy olej (oleju powinno
Walijskie PichcenieUwielbiam domowy, pachnący chlebek, jednak jego wypiek nie jest moją mocną stroną :( Postanowiłam się doskonalić. Przeczytałam, że najważniejszą rzeczą przy pieczeniu domowego chleba jest ... cierpliwość :) i chyba to jest prawda. Nie zawsze chciało mi się wyrabiać chleb 2 razy, bądź czekać długi czas na jego wyrastanie no i efekt był niezadowalający (żeby nie napisać opłakany(...)miejsce do wyrastania na kolejna godzinę. Piekarnik nastawić na 230º C, wstawić pusty garnek( np garnek rzymski, naczynie żaroodporne lub inny garnek bez plastikowych elementów w którym będziemy piec chleb) w celu nagrzania się. Gdy temperatura osiągnie 230 C. wyjmujemy nasz garnek (ostrożnie przez ściereczkę bo jest bardzo gorący), przekładamy ciasto do gorącego naczynia i pieczemy przez około
Walijskie Pichcenie