pieczenia - 22046 przepisów (strona:502/1470)

Weka...a może bułka paryska? 255

ciasto na blat, delikatnie spłaszcz i podziel na dwie równe części. Z każdej części uformuj podłużną, ale niezbyt cienką, bułkę. Ułóż uformowane weki wzdłuż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj folią i odstaw do ponownego wyrastania na około 1 godzinę. Nagrzej piekarnik(...)wstawiwszy wczesniej do niego żaroodporny pojemnik z wodą. Kiedy piekarnik się nagrzeje, żyletką lub ostrym nożem natnij weki po skosie, spryskaj wodą i wstaw do piekarnika. Piecz 10 minut, wtedy to zmniejsz temperaturę do 210 °C i piecz dalsze 25 minut. Jeśli uznasz, że za bardzo się przypiekają, możesz pod koniec przykryć je folią luminiową. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb graham na zakwasie pszennym 311

Znalazłem w szafie resztkę mąki graham, w internecie ciekawy przepis, chleb z poprzedniego wypieku się skończył, nawet w zamrażarniku już niczego nie było. Najwyższy czas piec coś nowego. Padło na graham na zakwasie pszennym. Prawdopodbnie z powodu różnicy w prowadzeniu zakwasu ciasto można było spokojnie wyrabiać - chleb wyszedł bardzej zwarty niż ten z oryginalnego przepisu. Odrobinę dłużej trzeba było(...)też wypiekać. Miąż wyszedł mięki, i delikatniejszy niż w poprzednim moim grahamowym bochnie . Ilość składników wystarczyła na dwie foremki 20x10 cm, ale oczywiście można piec w jednej dłuższej. Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach i YeastSpotting . Zaczyn: 300 g mąki graham 120 g zakwasu pszennego 8 g drożdży świeżych (lub 2 g drożdży instant

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb z ziarnem pszenicy 208

mąką. Kiedy piekarnik jest już rozgrzany, włóż chleb do środka, wyjmij naczynie żaroodporne i jednocześnie zmniejsz temperaturę na 240 °C, piecz w niej około 40 minut. Kiedy chleb zacznie się rumienić, otwórz piekarnik i na powrót zamknij, aby dalsze pieczenie przebiegało w bardziej suchym piekarniku. Jeśli skórka się zbytnio się zarumieni, zmniejsz temperaturę do 230 °C, możesz też nakryć(...)chleb folią aluminiową. Po upieczeniu wyjmij chleb z piekarnika (jeśli chleb był pieczony w foremkach, z nich też trzeba go wyjąć) i pozostaw na kratce do wystygnięcia. Chleb z ziarnem pszenicy. Chleb z ziarnem pszenicy. Miękisz chleba z ziarnem pszenicy. przepis zaczerpnięty z książki Chleb. Jeffrey Hamelman

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb rżany z czarnuszką, i odrobiną orkiszu 214

minut na wolnych obrotach. W ostatniej minucie dodaj czarnuszkę. Miksuj wtedy tylko do równomiernego rozmieszczenia się czarnuszki w cieście. Przełóż ciasto do foremki, uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Oczywiście zamiast wykładać papierem, foremkę możesz natłuścić i wysypać np.otrębami. Wierzch ciasta wyrównaj moczoną w wodzie łyżką. Odstaw ciasto do wyrastania pod przykryciem w cieple na 4 godziny(...)pojemnik z wodą, następnie nagrzej piekarnik do temperatury 230 °C. Kiedy piekarnik osiągnie nastawioną temperaturę, zmniejsz ją do 220 °C, wyjmij naczynie z wodą i wstaw foremkę z chlebem. Piecz 20 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 200 °C i piecz kolejne 25 minut. Ostatnie 3-4 minuty dopiekaj na dolnej grzałce, aby spód chleba się dopiekł. Upieczony chleb wyciągnij

Grahamka, weka i kajzerka
Chałka nadziewana 118

Ostatnio u mnie drożdżowo i słodko..ale jak się ma w domu takich amatorów słodkości i sporo produktów do wykorzystania nic innego nie pozostaje - trza coś piec...Tym razem pieczenie odbyło się z wykorzystaniem produktów z Helio..wybór padł na mieszankę keksową, która nadaje się nie tylko do keksów, chociaż w planach jest i keks..Mix keksowy dodałam(...)warkocza połączyć i podwinąć pod spód.Chałki przełożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną folią aluminiową i zostawić do wyrośnięcia jakieś 20-30 minut. Następnie posmarować wierzch chałki żółtkiem.Piec około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni

Moje domowe kucharzenie
Proste ciasto bananowe z daktylami i polewą miodową 165

Składniki: Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 175g miękkiego masła 200g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1,5 łyżeczki sody (możemy zastąpić 2 płaskimi łyżeczkami proszku do pieczenia) 1 łyżeczka cynamonu 100- 120g jasnego brązowego cukru 2 jajka 3 łyżki naturalnego miodu 2 bardzo dojrzałe banany (razem ze skórką 350g) 100g poszatkowanych daktyli 50g poszatkowanych orzechów włoskich Polewa(...)orzechy i wymieszać łyżką.     4. Ciasto przełożyć do formy z kominem o średnicy 24cm wysmarowanej masłem i posypanej delikatnie bułką tartą. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia i ostrożnie wyjąć z formy, odwracając blaszkę do góry dnem. Polewa

Mała Cukierenka
Ciasto marchewkowe z kremem i polewą marchewkową 2544

Marchewkę osączyć i dodać ją do ciasta, wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x25cm lub 23x28cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 45-50 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie przekroić je w poziomie

Mała Cukierenka
Bułki Pszenne Łatwe! 427

miałam ochotę na takie zwykłe świeże bułki. Do tego tak banalnie proste w wykonaniu, czego chcieć więcej? Jak smakują na drugi dzień, świetnie! Nadal są miękkie i smaczne. Dziś piekłam je już po raz drugi, a mój syn już pytał, czy upiekę je jutro. Przepis pochodzi z męskiego bloga, który prowadzi Paweł, jego blog to kopalnia przepisów na chleb(...)noża. Bułeczki przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia na około 30 - 40 minut. Po tym czasie wstawiłam bułki do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. I tu spodobało mi się pieczenie, bo 10 minut pieczemy w temperaturze 200 stopni, a potem 10 minut w tej samej temperaturze tylko z termoobiegiem i wyciągamy pachnące świeże bułeczki, które studzimy na kratce. SMACZNEGO

Blondynka Gotuje
Śnieżna kula 242

zajadać.  Przepis pochodzi z książki "Domowe wypieki". SKŁADNIKI Ciasto 125 g masła 125 g cukru* 1 opakowanie cukru waniliowego 4 jajka 100 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 60 g wiórków kokosowych szczypta soli Krem 500 ml śmietany kremówki 1 opakowanie cukru waniliowego Oraz 6 łyżek dżemu wiśniowego** 30 g wiórków kokosowych(...)cukier puder Masło, cukier, cukier waniliowy, 4 żółtka oraz szczyptę soli dokładnie zmiksować na jasny, gładki krem. Następnie zmniejszyć obroty miksera i stopniowo wsypywać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz wiórkami kokosowymi. Białka ubić na bardzo sztywną pianę i połączyć delikatnie z przygotowanym ciastem. Przygotować tortownicę o średnicy 28 cm, natłuścić i obsypać bułką tartą. Nałożyć ciasto, równomiernie

Złote przepisy
Omlet z cukinią i parmezanem / Omelette with zucchini and parmesan cheese 115

olive oil szczypta soli  / pinch of salt szczypta pieprzu ziołowego  / pinch of pepper herbal naczynie do pieczenia / baking dish   Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: 15 min, pieczenie: 30 min, ilość porcji: 6   Siekamy drobno cebulę i wsypujemy ją na rozgrzaną patelnię z podgrzaną oliwą. Delikatnie podsmażamy cebulę. Umyj i pokrój w cienkie plasterki cukinię

Projekty ze smakiem
Pałki kukurydziane 127

formułujemy z nich podłużne pałki, które przekładamy na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdą pałkę nacinamy po skosie w 3-4 miejscach i posypujemy je sezamem. Pałki kukurydziane pieczemy ok. 30 min w rozgrzanym piekarniku do 180 ° C. Rada: pałki możemy pozostawić do wyrośnięci na ok. 30 min., lub piec od razu. Smacznego

Moniki Smakołyki
PIERNIK Z PIGWĄ - BEZGLUTENOWY. 167

jajka, dokładnie mieszamy i bardzo powoli, cały czas mieszając wsypujemy mąkę. Dokładnie wymieszane ciasto wlewamy do wyłożonej papierem i wysmarowanej masłem keksówki. Wykładamy pokrojoną w plasterki pigwę.  3. Pieczenie:  około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, góra-dół z termoobiegiem. Sprawdzamy metodą "suchego patyczka" GORĄCA CZEKOLADA "NASTROJOWY WIECZÓR": Magiczna, jakby stworzona specjalnie do piernika(...)zimowy czas oczekiwania na pierwszą gwiazdkę, czy letnie chwile w leśnym domku, czy wiosenne momenty z alergicznym katarem.  Wyjęłyśmy go z piekarnika po 1 w nocy (tradycyjne - nocne pieczenie). Dumne i blade stwierdziłyśmy, że mamy ciasto na dwa dni, po czym... zjadłyśmy ostatni kawałek na spółkę. Cud, że zdążyłyśmy się podzielić z naszym "stadem". A może

Wypisz Wymaluj
Różowy chleb buraczany na drożdżach 266

jest lepszy czas na pieczenie chleba niż takie pochmurne, jesienne popołudnia? Nic wtedy tak nie poprawi humoru(...)zapach świeżego pieczywa, które sami wykonaliśmy. I uwierzcie mi, domowy chleb wcale nie wymaga długich godzin zagniatania, wyrabiania itd. Z resztą przekonywałam Was już o tym np. przy okazji pieczenia razowego chleba na sodzie lub tego 15 minutowego australijskiego chleba . Przy wypieku domowego pieczywa warto również eksperymentować z dodatkami, dzięki którym zupełnie odmienicie Wasz chleb- w końcu ogranicza

Okolice Palnika
Z dalekich wypraw #9 Zieloną łychą mieszane 251

sojowy i olej. Starłam cebulę. Wymieszałam. I zamarynowałam ok. 1h w lodówce. Ziemniaki i marchew pokroiłam w kostkę. Po godzinie wrzuciłam do wieloryba. I całość piekłam ok. 40 min. pod przykryciem. Mieszając w połowie pieczenia. A pod koniec bez przykrycia. Serwowałam z brukselką z wody

bastalena
ciasto śliwkowo - jabłkowe bez jajek 152

śliwki, więc użyłam obu. Potrzebujemy na średnią blachę, czy tortownicę: - dwie szklanki kaszy manny - dwie szklanki przesianej mąki - 1 i 1/2 szklanki cukru - 3 łyżeczki przesianego proszku do pieczenia - cukier wanilinowy - 1,5 kg owoców - 200 g zimnego masła - niepełna szklanka bułki tartej   - łyżka cynamonu Włączamy piekarnik na góra-dół na 190 ° Smarujemy blachę odrobiną masła i obsypujemy(...)bułki tartej i połową cukru i łyżką cynamonu . Opcja dla dorosłych to dodatkowo jeden szus rumu. Teraz mieszamy mąkę , pozostały cukier i cukier wanilinowy , kaszę mannę i proszek do pieczenia. Dzielimy na pół.  Jedną połowę rozsypujemy równomiernie na blachę.Rozkładamy owoce równomiernie, posypujemy resztą mieszanki i ścieramy masło na tarce o dużych oczkach.  Rozkładamy równo. Wkładamy

Pasje Jolki

Proponowane wyszukiwania