kawałków czekolady lub rozgniecionych widelcem bananów. Potrzebne nam będą: - 2 duże jajka - 1,5 szklanki mleka - 2 szklanki mąki - 0,5 szklanki cukru pudru - 3 łyżeczki proszku do pieczenia(...)sklarowanego masła Przepis: W misce roztrzepać jajka, połączyć z mlekiem i cukrem pudrem. Powoli dodawać mąkę, mieszając, by nie powstały nieapetyczne grudki. Następnie wsypać proszek do pieczenia, wlać sklarowane masło i dobrze wymieszać. Odstawić na 15 minut. Rozgrzać patelnię. Smażyć na wolnym ogniu, bez dodatkowego tłuszczu. Gdy ciasto trochę urośnie i na wierzchu pojawią się bąbelki, przewrócić naleśnik
W poszukiwaniu inspiracjipatelnię wlewamy trochę wody i mieszając zgarniamy całą dobroć ze smażenia. Dodajemy to do naczynia. Podlewamy schab i jabłka ½ szklanki wody, dodajemy listek laurowy i przykrywamy. Ja swój kawałek piekłam 1,5h. Piekarnik nagrzałam do 220 stopni i wsadziłam odkryte naczynie na 10 min. Po upływie tego czasu zmniejszyłam temperaturę do 170 stopni, przykryłam naczynie i zostawiłam swojemu losowi. Upieczony(...)cebulę zblendowałam dodając 4 duże łyżki jogurtu naturalnego. Tak powstały sos doprawiłam solą, pieprzem i odrobiną cukru. Sos brzmi może dziwnie ale jabłka, cebula i wszystkie soki z pieczenia dają genialne połączenie, no i świnka kocha jabłuszka. Plastry schabu podajemy z soczewicą i sosem. Smacznego
ladykitchenPotrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten. Ilość porcji: 16 Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka 2/3 szklanki cukru 2/3 szklanki suchego maku 2 łyżeczki proszku do pieczenia 80g oleju 2 jajka Trochę skórki pomarańczowej Wykończenie babeczek: 12 precelków 12 wiśni kandyzowanych 24 draży(...)białej czekoladzie ½ kostki ciemnej czekolady Krem: 500ml śmietany kremówki 36% 4 łyżki serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru W misce umieszczamy suche składniki, czyli mąkę, cukier, mak, proszek do pieczenia i skórkę pomarańczową. Całość delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy wszystkie mokre składniki i mieszamy szpatułką. Powstałe ciasto nakładamy do papilotek do mniej więcej 2/3 wysokości. Wstawiamy do nagrzanego
Kolizje Smakówmiodem, wymieszać. 7. Białka ubić na sztywną pianę i dodać je do maku, wymieszać. 8. Dwie blaszki o wymiarach 29×16 cm (można użyć większych) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie równe porcje. Porcje ciasta rozwałkować na dwa prostokąty. Krótszy bok ma mieć długość blaszki, czyli 29cm. Na każdy(...)prostokąt wyłożyć masę makową i zwinąć go w roladę. Zawinięte makowce włożyć do blaszek (żeby koniec ciasta był pod makowcem) i wstawić je do nagrzanego piekarnika. 9. Piec w temperaturze 170oC na funkcji góra-dół przez około 65-75 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do przestygnięcia na 15 minut. Następnie makowce
Mała Cukierenkamnie pasowała smakowo) soczewicę gotowaną na parze i kurkumę. Ten pasztet okazał się przepyszny i jeszcze dodatkowo jest bardzo zdrowy. Nic tylko polecać dalej, robić i zajadać. Piekłam w formie 24x10cm. Idealnie sprawdzi się również w Święta jako alternatywa dla pasztetów mięsnych. Składniki: - 3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej na sypko - 0,5kg boczniaków - 3 cebule - 2-3 ząbki czosnku(...)dodajemy podsmażone grzyby, cebulę z czosnkiem oraz pozostałę składniki i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Pasztet przekładamy do przygotowanej wcześniej formy (ja wyłożyłam moją papierem do pieczenia), dokładnie ubijamy, by nie było wolnych przestrzeni, wygładzamy łyżką maczaną w zimnej wodzie. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C na termoobiegu, ok.45 minut. Podajemy schłodzony, pokrojony w plastry
Smaczne Zdrowebliżej Domu. Ale na to wszystko jeszcze będzie czas... Póki co opowiem, co ostatnimi czasy skutecznie odciągnęło mnie od kuchni. Nie publikowałam, bo tak naprawdę - nie miałam czego. Nie piekłam, niemal nie gotowałam, żywiliśmy się kanapkami i błyskawicznymi obiadami z zamrażarki (ukłony dla Mamy D., która zaopatruje nas w zapasy na ciężkie chwile). Moją uwagę skupiły na sobie (niekoniecznie(...)przerywając miksowania. Po jednym dodawać żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Na końcu partiami wsypywać przesianą mąkę z kakao, miksując na najniższych obrotach. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Masę wylać do formy. Piec w 170 st. C. 70-80 minut, do tzw. suchego patyczka. Upieczony biszkopt zrzucić na ziemię (w formie) z wysokości
Pożeraczka, czyli raz adobrzedziurki wsypać sporą ilość pokruszonych landrynek - górka mile widziana. Inaczej będą zbyt cienkie, i mogą się nie odkleić dobrze od papieru, albo nie wypełnić całego otworu. Nie można też piec ich za długo, bo zaczną bąbelkować , i nie będą wyglądały już tak efektownie. W sumie, to nie jestem pewna, czy moje maleństwa zawisną na choince - zrobiłam za małe dziurki(...)piernika, dokładnie wymieszać. Dodać masło i miód, wbić jajka i zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować na grubość 3-4 mm, wykrawać ciasteczka z otworami. Układać na blasze wyłożnej papierem do pieczenia. Wykałaczką robić dziurki (jeśli pierniczki mają zawisnąć na choince), do otworów wsypywać pokruszone landrynki (najlepiej wkładać je do mocnego, plastikowego worka - każdy kolor osobno - i rozbić tłuczkiem) z górką
Pożeraczka, czyli raz adobrzetemat moich zdolności kulinarnych. Że takie ładne, i dobre, i w ogóle och i ach . Szczęka mi opadła z wrażenia - do tej pory myślałam, że po prostu traktuje moje pieczenie jako niegroźną manię. Jak widać, jest lepiej niż myślałam. Nie powiem - moje ego zostało mile połechtane. Dlatego w niedzielę przystąpiłam do kolejnej produkcji, ale o tym już jutro. Tymczasem(...)gorącej wody 500 g truskawek dodatkowo: 7 truskawek Masło rozpuścić i przestudzić. Ciastka dokładnie pokruszyć, wymieszać z kakao na jednolitą masę. Wlać masło, połączyć. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, następnie ugnieść palcami lub łyżką masę ciasteczkową. Schłodzić w lodówce 20-30 minut. Schłodzony spód podpiec w 180 st. C. przez 10-12 minut. Ostudzić. Mascarpone zmiksować na gładką
Pożeraczka, czyli raz adobrzedomu zakopaliśmy się z powrotem w kołdry, bo zimno jest okrutnie. W dodatki pada i wieje, co absolutnie nie sprzyja spędzaniu czasu poza łóżkiem. I choć dawno nic nie piekłam, jakoś nie mogłam się przemóc, żeby wyjść do sklepu. W związku z tym dzisiaj pokażę ciasto, które upiekłam na przyjazd Doroty. Kiedy zobaczyłam je u Joli wiedziałam(...)jajka z cukrem, wlać olej, mleko i ekstrakt, dodać puree i dokładnie zmiksować. Partiami dodawać suche składniki, miksując tylko do połączenia składników. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C. przez 50-60 minut. Wystudzić. Smacznego! Tuż przed przyjazdem Doroty C. zgubił klucze do mieszkania. Szukaliśmy wszędzie, w pracy wszyscy wiedzieli, że jakby gdzieś
Pożeraczka, czyli raz adobrzezaledwie. Raz dwa ukręciłam białka, które zostały mi po bułeczkach. Trochę czasu w piekarniku, i efekt idealny - chrupkie z zewnątrz, lekko ciągnące w środku. Słodziutkie. Niewielkie. Idealne. Bezy piekę zawsze opierając się na podstawowej zasadzie: 125 gram cukru na dwa białka. A później dodatki - cukier lub ekstrakt waniliowy, sok czy skórka z cytryny, czasem ocet, czasem łyżeczka mąki ziemniaczanej(...)łyżeczka soku z cytryny Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec partiami dodając cukier wymieszany z cukrem waniliowym. Wlać sok z cytryny, zmiksować. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia łyżeczką wykładać porcje masy, zachowując odstępy. Piec w 120 st. C. bez termoobiegu przez 1,5-2 godziny. Ostudzić na kratce. Smacznego! Ostatnio, muszę przyznać, mam farta. Pod koniec roku
Pożeraczka, czyli raz adobrzewymieszać z kakao i kawą. Po łyżce dodawać do masy jajecznej, miksując na najniższych obrotach. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wyłożyć do tortownicy, delikatnie wyrównać wierzch. Piec 25-35 minut w 160 st. C. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika, zrzucić z wysokości 60 cm (w formie) na podłogę, wstawić z powrotem do lekko uchylonego piekarnika, wystudzić. Brzegi(...)niż połowę kremu, przykryć drugim blatem. Kremem obłożyć wierzch i boki tortu, udekorować ziarenkami kawowymi. Przechowywać w lodówce. Smacznego! Ostatnio nie mam czasu - posty piszę dosłownie w kilka minut, piekę bardzo mało (ach, jak mi tęskno do spokojnego wyrabiania ciasta drożdżowego!), na znajome blogi praktycznie nie zaglądam, i bardzo mi tego brakuje. Za to spotykam się trochę więcej ze znajomymi
Pożeraczka, czyli raz adobrzedzień wcześniej, żeby dobrze stężała i nie zrobiła żadnej przykrej niespodzianki. Ja biszkopt też upiekłam wieczór przed składaniem całości, ale to nie jest konieczne - robi się go raz dwa, piecze chwilę, a stygnie naprawdę błyskawicznie. Przy masie serowej trzeba uważać - dość szybko tężeje, więc do lodówki spodnią warstwę wystarczy włożyć dosłownie na 5-10 minut. Inaczej reszta w misce, nawet(...)jednym wbić żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Na końcu po łyżce dodawać przesiane mąki, miksując na najniższych obrotach. Masę przełożyć do formy, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia, wyrównać wierzch. Piec w 180 st. C. przez 20-25 minut. Ostudzić. Galaretka (przygotować dzień wcześniej): Truskawki zmiksować na gładką masę blenderem. Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić. Wszystko
Pożeraczka, czyli raz adobrzesernik. Ach, jaki dobry! C. nawet stwierdził, że może śmiało konkurować o tytuł najlepszego ciasta, jakie mu zrobiłam. Od razu mi się humor poprawił. Odkąd zobaczyłam go w gazetce Pieczenie jest proste , nr 2/2012 wiedziałam, że muszę go zrobić. Po pierwsze, samo zdjęcie mnie oczarowało - jagody delikatnie zatopione w masie serowej, całość przykryta kawałkami ciasteczek z czekoladą, podana(...)borówek amerykańskich 50 g ciastek z czekoladą Ciastka na spód dokładnie pokruszyć, wymieszać z kakao. Masło rozpuścić, lekko przestudzić i wymieszać z ciastkami. Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia, na to wyłożyć ciastka, dokładnie docisnąć palcami lub łyżką. Schłodzić w lodówce w czasie przygotowywania masy serowej. Herbatę zaparzyć w 200 ml gorącej wody. Po pięciu minutach wyjąć torebki, ostudzić
Pożeraczka, czyli raz adobrzemiksując po każdym dodaniu. Na końcu partiami wsypywać przesianą mąkę, miksując na najniższych obrotach. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Masę wylać do formy. Piec w 170 st. C. 60-70 minut, do tzw. suchego patyczka. Upieczony biszkopt zrzucić na ziemię (w formie) z wysokości 60 cm, po czym wystudzić w uchylonym piekarniku. Zimny biszkopt(...)lodówki. Przed podaniem udekorować startą czekoladą. Smacznego! Do nasączenia można użyć Amaretto, żeby zintensyfikować migdałowy smak. Biszkopt też można upiec migdałowy - podoba mi się ta opcja bardzo. Kiedy jednak piekłam mój, jeszcze nie wiedziałam, co będzie się działo dalej, więc zostawiłam sobie pole manewru jego uniwersalnym smakiem. Polecam jednak poeksperymentować - tort może na tym tylko zyskać
Pożeraczka, czyli raz adobrzeciotki Niny. Właściwie nie mam żadnej ciotki, która piekłaby dla mnie bułeczki. Hmm... Poza sporadycznymi wyskokami C., w ogóle nie mam nikogo, kto by mi przygotowywał pieczywo. Muszę sobie radzić sama. Na szczęście - sprawia mi to ogromną przyjemność, i chociaż dzieciństwo wypełnione zapachem świeżego chleba w kuchni mamy, babci czy ciotki to wspaniała sprawa - nie narzekam. Moje pachniało inaczej. Któregoś(...)minut. Jeszcze raz dobrze wyrobić, odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie z ciasta uformować 10 podłużnych bułek, ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 30-45 minut do wyrośnięcia. Bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, każdą naciąć wzdłuż ostrym nożem. Piec w 225 st. C. przez 15-20 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego
Pożeraczka, czyli raz adobrze