pieczenia - 22046 przepisów (strona:514/1470)

Racuszki z gruszkami 124

mleko kwaśne, 0,05 l olej smalec cukier puder cukier waniliowy proszek do pieczenia -1 łyżeczka PRZYGOTOWANIE: Do miski wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać mleko kwaśne,jajka,olej,zmiksować. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Gruszki obrać,opłukać,usunąć gniazda nasienne,pokroić na małe kawałki,dodać gruszki do ciasta,wymieszać. Tłuszcz rozgrzać na patelni,kłaść łyżką

Kuchnia Danusi
Cynamonowe ciasto z jabłkami 197

Cynamonowe ciasto z jabłkami  SKŁADNIKI: jajka -6 szt cukier -3/4 szkl mąka -2,5 szkl cynamon -1 łyżeczka soda -1 łyżeczka proszek do pieczenia -1 łyżeczka kakao -2 łyżki olej -3/4 szkl(...)jabłka -1 kg PRZYGOTOWANIE: Jajka wybić do miski,ubić mikserem na puch. Następnie dodać cukier,ubijać do rozpuszczenia się cukru. Do garnuszka do przesiewania,wsypać mąkę, sodę, proszek do pieczenia,cynamon i kakao,ubijając przesiewać składniki do masy jajecznej,na samym końcu dodać olej,dokładnie wymieszać. Jabłka obrać,usunąć gniazda nasienne,pokroić na grubsze kawałki. Jabłka wymieszać z ciastem

Kuchnia Danusi
Zawijaniec drobiowo prowansalski 133

rozprowadzić,papryką posypać brzeg zawijańca,ciasno zwinąć w rulon. Zawijaniec drobiowy włożyć do siatki masarskiej,a następnie do rękawa do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 190 stop,włożyć mięso,piec 1 godz. Po tym czasie rozciąć rękaw i piec jeszcze 15 minut do zrumienienia. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement

Kuchnia Danusi
OPONKI 125

cukier 1/4 szkl proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki soda 0,5 łyżeczki cukier puder do posypania olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Mąkę zagnieść z serem, cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą i jajkami. Ciasto rozwałkować na placuszki i wykrawać szklanką krążki. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Usmażone oponki posypać cukrem pudrem. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName

Kuchnia Danusi
RÓŻE KARNAWAŁOWE 117

Pyszne róże karnawałowe na tłusty czwartek RÓŻE KARNAWAŁOWE SKŁADNIKI: śmietana kwaśna -1 szkl cukier -2 łyżki żółtka -6 szt masło -1 łyżka proszek do pieczenia(...)łyżeczki spirytus -0,5 kieliszka mąka około 65 dkg ( tyle ile zabierze ciasto) marmolada olej do smażenia cukier puder do obsypania PRZYGOTOWANIE: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać mąkę na stolnicę,zrobić wgłębienie,dodać żółtka,cukier,roztopione masło,spirytus i śmietanę. Wszystko zarobić,aby ciasto było miękkie. Ciasto rozwałkować bardzo cienko,szklanką,literatką i kieliszkiem wycinać kółka. Każde

Kuchnia Danusi
Torcik serowy 169

torcik serowy, o smaku owocowym Torcik serowy SKŁADNIKI: BISZKOPT 5 jaj 0,5 szkl cukru 0,5 szkl mąki pszennej 0,5 szkl mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia MASA SEROWA 3 kost sera tłustego 1 galaretka z czarnej porzeczki 1 galaretka agrestowa 1 galaretka wiśniowa śmietana 18% - 400 ml PIANKA 1 szkl śmietany kremówki-36% 1 galaretka(...)czekoladzie PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT  Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka z cukrem na sztywną pianę, stopniowo dodawać po jednym żółtku, dalej ubijając. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy żółtkowej, delikatnie wymieszać. Wyłożyć ciasto na posmarowany tłuszczem prodiż, wstawić do piekarnika na ok.30 minut w 175 stop. Upieczone ciasto ostudzić, przekroić na 3 części. MASA SEROWA

Kuchnia Danusi
Ciasto z czereśniami 138

Ciasto z czereśniami SKŁADNIKI: czereśnie- 1 kg cukier -250 g mąka -250g jajka -4 szt mąka ziemniaczana -1 łyżka proszek do pieczenia -1 łyżka galaretki wiśniowe -2 opak śmietana18%-0,5 l biszkopty okrągłe(...)paczki PRZYGOTOWANIE: Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka na sztywną pianę, dodać cukier, dalej ubijać. Następnie stopniowo dodawać po jednym żółtku, utrzeć. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy żółtkowej, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem tortownicy o wymiarach 27 cm. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stop.piec przez ok.30 minut. Upieczony i gorący biszkopt

Kuchnia Danusi
SCHAB SZPIKOWANY JABŁKAMI 200

pokroić w plastry, resztę na cząstki. Schab ponacinać, ale nie do końca. W miejsce nacięć wkładać plasterki jabłek. Wierzch schabu skropić oliwą. Przełożyć schab do rękawa do pieczenia, piec 1 godz. w 190 stop. Następnie rozciąć rękaw lekko rozchylić, aby schab nam się zarumienił. Pozostałe jabłka rozłożyć na blasze wokół schabu i piec  jeszcze 20 minut. Upieczony schab

Kuchnia Danusi
Roladki z makiem 162

Roladki z makiem SKŁADNIKI: margaryna palma - 500 g sól - 1 szczypta mąka - 1 kg drożdże - 100 g jajka - 4 szt kwaśna śmietana - 5 łyżek cukier - 6 łyżek proszek do pieczenia - 1 opak mleko ciepłe - 0,5 szkl dżem wiśniowy - 1 słoik mak mielony suchy- 3 łyżki DODATKOWO jajko - 1 szt mleko -4 łyżki PRZYGOTOWANIE: Rozczyn Do miski pokruszyć drożdże(...)dodać cukier, dobrze rozetrzeć. Następnie dodać śmietanę, mleko i dwie łyżki mąki, utrzeć mikserem, odstawić do wyrośnięcia. Na stolnicę wysypać mąkę, dodać pokrojoną na kawałki margarynę i proszek do pieczenia. Wyrośnięty rozczyn, dodać do mąki, wybić jajka i szybko zagnieść ciasto, wyrobić. Ciasto przykryć ściereczką, odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie rozwałkować ciasto, pokroić na szersze

Kuchnia Danusi
Szarlotka 381

Szarlotka  SKŁADNIKI: 0,5 kg mąka 5 szt żółtka 2 łyżki proszek do pieczenia 0,5 szkl cukier 1 kost margaryna MASA JABŁKOWA(...)opak galaretka cytrynowa 1.5 kg jabłka pokrojone cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE: CIASTO : Mąkę wsypać do miski. Do mąki dodać żółtka, margarynę, cukier i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 części. Włożyć do zamrażalki na 30 minut. Po tym czasie jedną cześć zetrzeć na tarce na spód. Ciasto lekko podpiec w piekarniku. Masa jabłkowa pokrojone

Kuchnia Danusi
Budyniowiec z rabarbarem 351

Przepis mam od znajomej.  Bardzo lubię piec ciasta i patrzeć jak moi domownicy się nim zajadają.Przygotowanie tego ciasta to sama przyjemność Budyniowiec z rabarbarem SKŁADNIKI: Ciasto żółtka jaj -5 szt cukier puder -3 łyżki mąka -500 g margaryna -1 kost kakao - 3 łyżki proszek do pieczenia - 2 łyżeczki tłuszcz do formy MASA BUDYNIOWA budynie śmietankowe - 2 opak(...)wlać olej, dokładnie wymieszać. Blachę do ciasta wysmarować tłuszczem, wyłożyć pierwszą część ciasta, startą na tarce. Wylać masę budyniową na ciasto, ułożyć na masie rabarbar i zetrzeć resztę ciasta. Piec przez 40 minut w 180 stop. Upieczone i ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement

Kuchnia Danusi
Placuszki z czarnym bzem 152

łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru olej rzepakowy do smażenia sól kiście kwiatów czarnego bzu  PRZYGOTOWANIE: Ciasto naleśnikowe Do miski wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać pozostałe składniki, zmiksować. Gałązki kwiatków dokładnie obejrzeć, aby nie było jakiś robaczków. Na patelnię wlać tłuszcz, dobrze rozgrzać. Następnie zanurzać kwiatki w cieście naleśnikowym, kłaść na patelnię, smażyć

Kuchnia Danusi
CHLEB ZIARNO PRZY ZIARNIE, ORKISZOWO-ŻYTNI, NA ZAKWASIE, BEZ DODATKU DROŻDŻY 334

wypiekaniem chlebów na zakwasie. Jest on z olbrzymią ilością ziaren, dlatego nazwałam go "ziarno przy ziarnie". Można go przygotować zarówno na samej mące żytniej, jak i samej orkiszowej, ja piekę na obydwu tych mąkach po połowie. Do wypieku używam także dwóch rodzajów zakwasu, żytniego i orkiszowego (tak piekę praktycznie wszystkie moje chleby). Każdy z nich nadaje pieczywu niepowtarzalny smak. Można(...)tygodniowy). Przeważnie jest to ok. 4,5 - 6,5h. Gdy ciasto wypełni formy, wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 220*C, zmniejszamy od razu temperaturę do 200*C i pieczemy chlebki ok.55-60 minut na termoobiegu. U mnie jest to 60 minut. Z form silikonowych wyjmujemy chlebki od razu po upieczeniu, w metalowych odstawiamy na ok.10 minut i dopiero wówczas dokładnie

Smaczne Zdrowe
Kaszubski chleb na podmłodzie , październikowa piekarnia 141

temperatury 250 °C. Piekarnik powinien być naparowany, co najlepiej osiągnąć wstawiając do piekarnika, przed jego włączeniem, żaroodporny pojemnik z wodą. Po wstawieniu chleba zmniejsz temperaturę do 220 °C i piecz przez 5 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 200 °C, wyjmij pojemnik z wodą i dopiekaj około 30 minut. Upieczony chleb wyciągnij z foremki i odstaw na kratkę do całkowitego ostygnięcia(...)ciekawą historię kaszubskiego chleba na podmłodzie zapraszam na  blog Marcina . I niech nam się upiecze! Razem ze mną chleb piekli: Akacjowy blog   Bajkorada   Co mi w duszy gra   Eksplozja smaku   Fabryka kulinarnych inspiracji   Healthy craving   Konwalie w kuchni Kuchennymi drzwiami   Kulinarne przygody Gatity   Leśny Zakątek   Moje domowe kucharzenie   Nieład

Moje domowe kucharzenie
Chleb graham na zakwasie 164

Dzisiaj przypada Światowy Dzień Chleba, więc prezentuję prosty i smaczny - chleb. Piekę go od bardzo dawna, smakuje on całej rodzinie, a znika w mgnieniu oka, kiedy wyjmę go z blaszki. Składniki: Zaczyn: 1/2 szklanki zakwasu 1 szklanka mąki żytniej typ 2000 1 szklanka wody Ciasto:  3 szklanki mąki pszennej graham typ 1850 1 szklanka mąki pszennej chlebowej(...)składników dodając po trochu wody. Jeśli dodamy całkowitą ilość wody wsypujemy siemię, pestki i kminek. Mieszamy przez 10 minut. Gotowe ciasto przekładamy do wysmarowanej olejem lub wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. Smacznego

Truskawkowa Fiesta

Proponowane wyszukiwania