cyklu Wypiekanie na śniadanie Małgosia wybrała dla nas pyszne tiropsomo, czyli greckie bułeczki z fetą. Przepis pochodzi z bloga Liski . Ponieważ bułeczki piekłam pod koniec weekendu, cześć dziewczyn już upiekła swoje wcześniej i były nimi zachwycone, postanowiłam swoje upiec z podwójnej porcji składników. Wam też(...)środku układamy ser feta i ewentualnie inne dodatki., brzegi ciasta zlepiamy do środka, a następnie zwijamy w tzw. ślimaka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki smarujemy masłem, przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Bułeczki smarujemy żółtkiem z wodą
Kulinarne przygody Gatitytygodniu niestety mam mały przestój w kuchni, akurat odbywa się tam remont :) Nie piekę, nie gotuję, tylko głodna w bałaganie koczuję :) Pozdrawiam wszystkich moich czytelników :) Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru 280 g mąki pszennej typ 550 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki kakao 1 szklanka oleju(...)przesiane sypkie składniki i zmiksować, a następnie dodać olej i jabłka i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy (o średnicy 24 cm) wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tarta. Piec w temp. 180 Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style
Delicious Titbitsrulon, folię spożywczą i schłodzić. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwijamy z folii i kroimy na plastry ok.0,5cm. które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170*C (termoobieg) ok.15 minut. Zostawić na blaszce do wystudzenia. Smacznego
Smaczne Zdrowemiłości. Prognoza na najbliższe dni. MUFFINKI MARMURKOWE Z GRUSZKĄ. /inspiracja: Tak sobie pichcę ;/ na 12 sztuk suche: 1 2/3 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru waniliowego 1/2 szklanki cukru szczypta soli 2 łyżki kakao mokre: 1 szklanka mleka 2 jajka 6 łyżek oleju roślinnego 1 duża gruszka W osobnej misce mieszam(...)razem, aby je usztywnić) i napełnią porcją - łyżką - masy białej i ciemnej. Gruszkę obieram, usuwam gniazdo nasienne i kroję w kostkę. Wciskam po kilka sztuk w ciasto. Wstawiam do pieca nagrzanego do 180 stopni i piekę 20-22 minuty, do tzw. "suchego" patyczka. Studzę poza piekarnikiem. Można przyozdobić lukrem lub cukrem pudrem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiciepłe miejsce na jakiś czas - aż podrośnie, u mnie trwało to około 3 godziny, ale to tylko dlatego, że Mały ciągle wył jak zbliżałam się do kuchni 4. Nagrzać piec na 180 C góra-dół 5. Do zaczynu dodać mąkę i wyrabiać przez 10 minut. Szczerze mówiąc, nie wyobrażam sobie robić to ręcznie, bo ciasto okropnie się klei, ale dodawanie(...)właśnie zróbcie. 6. Taka ilość ciasta wystarczyła mi na 12 babeczek i jedno ciasto w okrągłej formie. A pro pos formy - posmarujcie ją masłem i wyłóżcie papierem do pieczenia. 7. Kruszonkę robi się szybko - na patelni rozpuszczamy masło z cukrem i dodajemy mąkę - to wszystko zbija się w kuruszonkowe kuleczki. 8. W foremkach mamy ciasto, na nie kładziemy umyte
Matka Żywicielkaporządnie wyszorować) 3. Dno blaszki do pieczenia polać oliwą z oliwek. Połowę na której będzie ryba - posolić, a tą na której będą ziemniaki posypać przyprawami, w których będą pieczone. 4. Ułożyć rybę i ziemniaki na swoich miejscach, posypać przyprawami, a rybę przykryć świeżym koperkiem 5. Piec około 25 minut
Matka ŻywicielkaWczoraj piekłam tort urodzinowy, który składał się z 4 warstw. Po wykonaniu go pozostał mi zarówno biszkopt jak i kremy. Nie chciałam aby się zmarnowały, więc zrobiłam takie ciacha. Pyszne! Świetnie wyglądają na stole i powiem, że moich niespodziewanych gości zachwyciły zarówno smakiem jak i wyglądem. Tu również pomogła mi firma ETERNO , gdyż konfitura Owoce Leśne świetnie przełamała słodycz deseru(...)przesiałam mąkę i kakao do masy jajecznej i szpatułką wymieszałam wszystko razem. Na koniec wlałam rozpuszczone masło i wmieszałam je w masę, którą wyłożyłam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w temperaturze ok.180 stopni przez ok. 30 minut. Po upieczeniu ciasto odłożyłam do całkowitego wystudzenia. KREM PORZECZKOWY: Kremówkę ubiłam na sztywno, pod koniec ubijania dodałam cukier puder. Następnie
Blondynka GotujeZapiekany ryż z jabłkami robię dosyć często. Tym razem zainspirowałam się tym przepisem klik . Jednak zamiast zwykłego ryżu użyłam ryżu do risotto. Od teraz do tego
Ala piecze i gotujeSzarlotka królowała u mnie na weekendowym stole. Zazwyczaj gdy piekę blachę ciasta to jeszcze coś zostaje na "po weekendzie", tym razem nie zostały nawet okruszki ;) Ciasto jest mięciutkie, wilgotne i rozpływa się w ustach. Pyszności! :) Taka szarlotka była mi dobrze znana, jeszcze z czasów nie-blogowych, zapomniałam jednak proporcji, więc wspierałam się przepisem z bloga Sweet Dreams, dodając swoje modyfikacje(...)Blacha 22x33cm. Składniki: Biszkopt: 5 jajek szczypta soli pół szklanki mąki pszennej pół szklanki mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy Masa jabłkowa: 2 kg jabłek łyżka cukru 1,5 opakowania galaretki pomarańczowej Masa śmietanowa: 500ml śmietany kremówki 30% opakowanie śnieżki do śmietany Dodatkowo: czekolada do posypania Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek
Czerwona Porzeczkapieczenia. Ubite białka wykładać łyżką lub przy pomocy szprycy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 110 stopni na około 1,5 - 2 godziny. Długość pieczenia zależy od wielkości
Sto kolorów kuchnimusztardą z miodem, pomidorem z sałatą, do całości dodajemy roszponkę i kiełki rzodkiewki. Żeby filety były bardzo soczyste, można zawinąć je w folię aluminiową i tak piec. 10 min. przed końcem pieczenia, rozchylamy folię, aby nabrał złotego koloru
Moniki Smakołykipodpieczone, lekko wystudzone ciasto układamy warzywa, mięso. Kilka warzyw zostawiamy. Zalewamy masą śmietanowo-serowo-jajeczną. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy kolejne 30-35 min. Do pozostałego startego sera dodajemy kukurydzę i mieszamy. 10 min. przed końcem pieczenia, na wierzch tarty dodajemy ser z kukurydzą i kilka odłożonych wcześniej warzyw. Pieczemy na złoty kolor, tak aby po wbiciu
Moniki Smakołykimięso Foremkę przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. na co najmniej 90 min. Moje mięso piekłam ponad godzinę :) Najlepiej sprawdzać ostrożnie kruchość mięsa po tym czasie, a 15 min. przed końcem pieczenia zdjąć folię , by żeberka przyrumieniły się smacznie Ja podawałam żeberka z zielona sałatą w jogurcie
Proste PotrawyPrzepis ciut zmodyfikowany, podpatrzony u Nigelli Lawson - "Nigella gryzie" Takie babeczki można je piec cały rok :) Składniki ; 125 gram mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 125 gram miękkiego masła 125 gram cukru 1 płaska łyżka cynamonu 1 płaska łyżka przypraw korzennych 2 jajka kilka łyżek mleka orzechy włoskie pokruszone- około 1/4 szklanki Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy(...)masę Do metalowej blaszki nakładamy papierowe papilotki Do każdej nakładamy niezbyt czubato masę z ciasta Na wierzch można dodatkowo położyc orzechy Wstawiamy na około 15 min. do nagrzanego piekarnika Pieczemy do wyrośnięcia i zarumienienia Z tej porcji wychodzi około 7 sztuk babeczek, składniki najlepiej podwoić
Proste Potrawyrozwałkować oba ciasta, na cienkie placki w kształcie prostokątów. Na szpinakowy ułożyć pomidorowy i ciasno zwinąć tworząc roladę. Odstawić do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce na 30 min. Piec na papierze do pieczenia, w 180 stopniach około 65 -70 min. Kroić po całkowitym wystudzeniu. Ja też przyznałam swoje specjalne nagrody dla 3 osób za pancakes szpinakowe z serkiem -Anny
Proste Potrawy