zmyli, moja nalewka ma już odstany rok i pięknie się wyklarowała. Składniki na ok. 3,5 litra nalewki: - 30 do 35 dag płatków różanych, objętościowo jest tego całkiem sporo ok 3-4 litrów - 1/2 litra miodu, wspaniale komponuje się z miodem lawendowym i wrzosowym - 1 litr cukru - 1 1/2 litra wody - 1 litr spirytusu 1. Różane płatki rozcieramy w makutrze(...)ucieramy. 2. Wodę łączymy z alkoholem. 3. Do dużego słoja przekładamy masę różaną z miodem, zalewamy roztworem wody i alkoholu, mieszamy do czasu rozpuszczenia się cukru. Słój zakręcamy, odstawiamy w ciemne miejsce na 6 tygodni do macerowania. Po tym czasie filtrujemy nalewkę przez gazę i zlewamy do butelek. Nalewka powinna odstać kilka miesięcy zanim się do niej dobierzemy
Apetyczna babeczkanalewek to może faktycznie ten czas jakoś milej bym wspominał :) Przepis na tę nalewkę podejrzałem na świetnym blogu Pracownia Nalewek (i nieco zmodyfikowałem). 1 litr czystej wódki 40% 200 ml spirytusu 95% 250 ml wody 360 g miodu 300 g suszonych śliwek 150 g suszonych fig 1/3 laski wanilii Śliwki i figi kroimy na kawałki (może być(...)mnie optymalną procentowość ma np. wino. Ale ta nalewka, mimo swojej mocy, zrobiła na mnie wrażenie. Najpierw, w pierwszym odczuciu, czuć moc alkoholu. Ale już chwilę później zostaje ona przytłoczona mieszaniną fig i śliwek i po mocy pozostaje tylko jakby mgliste wspomnienie. Które na samym końcu zupełnie zostaje zatarte posmakiem miodu. Smacznego
Marder&Marder Manufacturealkohol do nasączenia aromat rumowy lub 4 łyżki rumu 50 g mielonych orzechów włoskich 100 g cukru ok 8-10 łyżek miodu Rodzynki zalać wcześniej alkoholem aby napęczniały, najlepiej rumem ale ja akurat nie miałam więc dałam nalewkę wiśniową. Do garnka wlać mleko, dodać cukier i masło i zagotować. Następnie do mleka dodać mielony mak. Garnek cały czas trzymać
Monia miesza i gotujeWielu z nas ma ogrodowe winogrona, które często trudno zagospodarować. Proponujemy wykorzystać nadmiar do przygotowania nalewki. Składniki Składniki - proporcje: 1 kg dojrzałych winogron, najlepiej ogrodowych 1 l spirytusu 70 procentowego pół kg płynnego miodu wielokwiatowego 5-6 goździków pół laski wanilii Przygotowanie Winogrona umyłem, obrałem z szypułek, zalałem w słoju spirytusem, dodałem goździki i wanilię. Odstawiłem w ciepłe miejsce(...)słoju zalałem miodem. Pozostawiłem w ciepłym miejscu na 2 tygodnie, codziennie mieszając, aby miód dobrze się rozpuścił. Zlałem syrop i wlałem do niego wcześniej uzyskany nalew alkoholowy. Przefiltrowałem przez gazę, rozlałem do butelek i postawiłem w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu na 3 miesiące, aby nalewka dojrzała
R'n'G Kitchenrównież czas śliwek, a co obok ciast, przetworów z tych owoców może sprawić nam większą przyjemność niż nalewka? :) Ja się nie zastanawiam długo i przystępuję do działania!Składniki: 2 kg śliwek (najlepiej węgierek) 1 kg cukru 1 l spirytusu 2 łyżki miodu kilka goździków (np. 4 szt.) ok 5 do 10 cm kory cynamonu Wykonanie:Śliwki myjemy, kroimy na ćwiartki(...)niezdrowe, dlatego pamiętajcie o ich usunięciu. Śliwki (bez pestek) wracają do słoja, do którego dodajemy 2 łyżki miodu i kawałek kory cynamonu. Potrząsamy i odstawiamy do dalszego odpoczynku, który powinien trwać jeszcze minimum 4 - 6 tygodni. Po tym czasie nalewkę odcedzamy od owoców i przypraw, rozlewamy do czystych butelek i opisujemy. Oczywiście im dłużej alkohol "leżakuje", tym lepiej. Choć właśnie
Taste Of My Dayowoców czarnej porzeczki 1,5 litra czystej wódki 40% 400 g cukru 3 łyżki miodu 5 gramów goździków 7 gramów cynamonu laska wanilii Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. Owoce myjemy, płuczemy, obieramy z szypułek i wszelkich brudków. Potrzebujemy tylko same przebrane czarne porzeczki. Dojrzałe, nie nadpsute(...)miodem i zostawiamy na 3-4 dni, aż cały cukier się rozpuści. Następnie odsączamy cały syrop (może być tak z grubsza, znowu przez durszlak) i łączymy go z odlaną wcześniej wódką w pierwszym słoiku. I filtrujemy. My do filtrowania używamy filtrów do kawy i dodatkowo wykładamy ich wnętrze papierowym ręcznikiem, dla lepszego filtrowania. Po przefiltrowaniu butelkujemy nalewkę i odstawiamy
Marder&Marder Manufacturenaprawdę prosty. Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. 1 kg owoców kaliny 1 litr spirytusu 70% 0,5 litra miodu (około 720 g) Owoce mrozimy przez 1 dobę, a następnie - zamrożone - zalewamy w słoju alkoholem. Po 2 tygodniach zlewamy alkohol, a owoce dokładnie wyciskamy
Marder&Marder Manufacture" Miodek majowy - surogat miodu pszczelego otrzymywany z kwiatów mniszka lekarskiego . Medycyna ludowa przypisywała mu właściwości wzmacniające i oczyszczające organizm. Charakteryzuje się
Atlas Smakówjabłkowego, naturalnego octu jabłkowego oraz miodu z mniszka (klik) Piotr i Anna Kuniccy - właściciele Pasieki Nadbużańskiej , gdzie powstaje wpisany na listę produktów tradycyjnych Miód Nadburzański (klik) Rafał i Marzena Dzilińscy - właściciele marki Longinus produkującej doskonałe nalewki, m.in. z derenia, tarniny i białego bzu, tzw. nalewka szeptuchy (klik) Maria Wójcik - właścicielka firmy Krokus specjalizującej się w domowych przetworach, kompotach, konfiturach oraz
KUCHARNIAherbaty Suszone pomidory w oliwie z czosnkiem, mini koktajlowe Sałatka z czerwonej kapusty z jabłkiem i cebulą Grzyby marynowane, prawdziwki w miodzie Ogórki konserwowe łagodne Fasolka szparagowa do słoika Ogórki w zalewie curry z liściem selera Malinówka, nalewka z malin Aroniówka, nalewka z aronii z liśćmi wiśni To tylko mała część wszystkich przepisów, więcej znajdziecie w zakładce przetwory
Apetyczna babeczkałyżki miodu 1 laska wanilii Żurawinę przemrażamy przez jedną dobę. Następnie rozmrażamy ją, do czego można wykorzystać mój sposób. Ułożyłam owoce na papierze do pieczenia na blasze i podpiekłam je w niezbyt wysokiej temperaturze w piekarniku, do momentu, aż popękały. Następnie wszystkie, razem z sokiem, który zdążył się wydostać, przełożyłam do blendera i zmiksowałam. (Poniżej nalewka z całymi owocami, jednak(...)konstrukcję przelewamy spirytus z owocami i dobrze odciskamy. Cukier i miód zalewamy jak najmniejszą ilością wody; tak, by dały radę się rozpuścić. Gotując je tworzymy syrop. Gdy będzie gotowy, pozostawiamy go do wystudzenia, jednak nie całkowitego, by nie powrócił do postaci stałej. ;) Powoli wlewamy go do nalewki i delikatnie mieszamy. Gdy składniki się połączą, przelewamy nalewkę do butelki z ciemnego
Kuchenna Kontrrewolucyaktóry najbardziej odzwierciedlał podejście mojego męża do przepisów na nalewki, czyli zero wódki oraz proporcje innych składników wg instrukcji w stylu "tak aby było dobrze" czy też "albo więcej" :) Składniki: 0,5l spirytusu, 0,5 wody (przegotowanej), kwiaty mniszka lekarskiego (spójrz niżej) , 1,5 cytryny, 100g miodu. Potrzebną ilość kwiatów mniszka trudno określić czy liczbą czy masą(...)wielkiego zapału, więc do zalewu trochę się ich dostało. Z wody i miodu sporządzamy syrop, ale pamiętajcie, żeby nie zalewać miodu wrzątkiem ani gorąca wodą, tylko lepiej odczekać, aż trochę przestygnie. Ostatnio z ilością cukru mąż przesadził w przypadku nalewki z pędów młodej sosny, więc tym razem nie skorzystaliśmy z opcji "albo więcej" :) Kwiaty zalane spirytusem i sporządzonym syropem wypełniły
Delicious Titbitsgóra chleba porządnie zbrązowieje. Wyjmujemy na kratkę do ostudzenia. 4.29 http://mieszamwgarnku.pl/chleby/z-drozdzami/chleb-pszenny-z-dodatkiem-platkow-owsianych-i-miodu-na-drozdzach/ MieszamWGarnku Artykuł Chleb pszenny z dodatkiem płatków owsianych i miodu, na drożdżach pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuBułeczki powinny nam solidnie urosnąc Pieczemy w 180 stopniach do zrumienienia (ok 20 min) 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/chleby/z-drozdzami/szybkie-grahamki-miodem-drozdzach/ MieszamWGarnku Artykuł Szybkie grahamki z miodem na drożdżach pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkuprzejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. 8 cytryn 0,7 litra spirytusu 95% 0,7 litra wódki 40% 0,7 litra Tokaya półsłodkiego 0,7 litra (około 1 kg) miodu 4 ziarna kardamonu Wyciskamy sok z cytryn i razem z pozostałymi składnikami wlewamy do słoja. Zakręcamy i odstawiamy
Marder&Marder Manufacture