nalewka z miodem - 412 przepisów (strona:11/28)

Pieczone jabłka z amarantusem dla dorosłych 137

musimy zastąpić je np. rodzynkami, żurawiną, jagodami goji itp. Składniki (na 3 osoby): 3 jabłka 3-4 łyżki amarantusa ekspandowanego łyżeczka miodu łyżeczka masła pół łyżeczki cynamonu łyżeczka oleju 2 łyżki czarnych porzeczek, które zostają po zrobieniu nalewek Środki umytych jabłek wydrążyć. Zrobiłam to specjalnym gadżetem, który dostałam kilka lat temu w prezencie. Jabłka umieścić w foremce i polać olejem

Weekendy w domu i ogrodzie
Pigwówka 170

Nalewka pigwowa w Polsce jest bardzo popularna.Niespotkany aromat "polskiej cytryny". Od razu poprawia się humor:) Tak więc dzisiaj...królowa nalewek;)Składniki; 1 kg pigwy, 1/2 kg cukru, 100 g  miodu, kilka gożdzików, kora cynamonu, skórka z pomarańczy, 1 litr wódki Wykonanie;Owoce myjemy, przekrawamy na pól i wycinamy gniazda nasienne. Tniemy w plasterki. Wkładamy do słoja przesypując cukrem. Zalewamy

Anioły w kuchni
Nalewka z pigwy wg Aleex 133

Waszych spiżarniach chowa się jeszcze pigwa, przyłączcie się do robienia nalewki. Jeśli pigwę już spożytkowaliście, wróćcie do tego przepisu za rok. Jestem pewna, że będzie warto. Pamiętajcie, żeby w tym tygodniu nastawić ciasto na piernik . Składniki: • 1 kg owoców pigwowca • 1 kg cukru • 1 l spirytusu 70% Dodatkowo (opcjonalnie): • miód, cynamon, goździki, wanilia, skórka pomarańczowa, jabłka, Sposób przygotowania: 1. Dojrzałe(...)wzdłuż, skórki pomarańczowe, mandarynowe, cytrynowe, korzeń arcydzięgla dodajemy podczas maceracji. 4. Litrem miodu, możemy zastąpić cukier, najlepiej jeśli będzie to miód lipowy, wielokwiatowy, raczej nie poleca się zbyt wyrazistych jak np. gryczany, gdyż może on z dysharmonizować smak nalewki. Świetnym, acz dość rzadko stosowanym sposobem na wzbogacenie smaku jest dodanie aromatycznych jabłek (np. malinówek) i niewielką ilość cynamonu. 5. Metody

W mojej kuchni
Nalewka na Boże Narodzenie 148

Nalewka tuż po nastawieniu Nalewka na  Boże Narodzenie Czas przygotowania: 20 minut + czas oczekiwania ok. 4-6 tygodni Składniki: mała garstka rodzynek mała garstka żurawiny 5 suszonych daktyli 5 suszonych śliwek 1 laska cynamonu 1 laska wanilii 2 gwiazdki anyżu 8 suszonych moreli 4 plastry pomarańczy ze skórką 1 duża łyżka płynnego miodu(...)wódki Wykonanie: Pomarańczę dokładnie myjemy, przelewam wzątkiem i kroimy w plastry. Do litrowego sloika wrzucamy wszystie bakalie i przyprawy. Wlewamy wódkę i dodajemy miód. Mieszamy. Sloi zakręcamy i odstawiamy na 4 - 5 tygodni. Po tym czasie nalewkę przelewamy do karafki. Nalewka po 2 tygodniach od nastawienia

Kulinarne przygody Gatity
Combo sezonowe 118

cykorie 1 fenkuł (koper włoski) 8 szt. zielonych szparagów 4 łyżki ziołowego masła 2 łyżki oleju sól, pieprz do smaku cukier trzcinowy 1 łyżeczka miodu 5 łyżek wody 5 łyżek wina ryżowego, bądź zamiennie: sherry, nalewka babuni, w ostateczności i woda będzie w porządku garść orzechów włoskich Opcjonalnie: szynka parmeńska kilka kawałków sera gorgonzola Wykonanie: Masło ziołowe: Rozpuszczam na wolnym(...)patelni roztapiamy ponownie 2 łyżki masła ziołowego i 1 łyżkę dobrej jakości oleju. Dorzucamy koper i dokładnie mieszamy. Podsmażamy ok. 2 minut. Dodajemy wino ryżowe lub zamienniki, łyżeczkę miodu, mieszamy i całość dusimy pod przykryciem na średnim ogniu, aż fenkuł zmięknie (ok. 10 minut). Koper wraz z powstałym sosem przekładamy do brytfanki. Szparagi zielone: Odłamujemy zdrewniałe końcówki. Dokładnie myjemy (szczególnie

gutfut
Nalewka różana, nalewka z róży 156

zmyli, moja nalewka ma już odstany rok i pięknie się wyklarowała. Składniki na ok. 3,5 litra nalewki: - 30 do 35 dag płatków różanych, objętościowo jest tego całkiem sporo ok 3-4 litrów - 1/2 litra miodu, wspaniale komponuje się z miodem lawendowym i wrzosowym - 1 litr cukru - 1 1/2 litra wody - 1 litr spirytusu 1. Różane płatki rozcieramy w makutrze(...)ucieramy.  2. Wodę łączymy z alkoholem.  3. Do dużego słoja przekładamy masę różaną z miodem, zalewamy roztworem wody i alkoholu, mieszamy do czasu rozpuszczenia się cukru. Słój zakręcamy, odstawiamy w ciemne miejsce na 6 tygodni do macerowania. Po tym czasie filtrujemy nalewkę przez gazę i zlewamy do butelek. Nalewka powinna odstać kilka miesięcy zanim się do niej dobierzemy

Apetyczna babeczka
Nalewka śliwkowo-figowa 116

nalewek to może faktycznie ten czas jakoś milej bym wspominał :) Przepis na tę nalewkę podejrzałem na świetnym blogu Pracownia Nalewek  (i nieco zmodyfikowałem).     1 litr czystej wódki 40% 200 ml spirytusu 95% 250 ml wody 360 g miodu 300 g suszonych śliwek 150 g suszonych fig 1/3 laski wanilii Śliwki i figi kroimy na kawałki (może być(...)mnie optymalną procentowość ma np. wino. Ale ta nalewka, mimo swojej mocy, zrobiła na mnie wrażenie. Najpierw, w pierwszym odczuciu, czuć moc alkoholu. Ale już chwilę później zostaje ona przytłoczona mieszaniną fig i śliwek i po mocy pozostaje tylko jakby mgliste wspomnienie. Które na samym końcu zupełnie zostaje zatarte posmakiem miodu. Smacznego

Marder&Marder Manufacture
Domowa masa makowa 143

alkohol do nasączenia aromat rumowy lub 4 łyżki rumu 50 g mielonych orzechów włoskich 100 g cukru ok 8-10 łyżek miodu Rodzynki zalać wcześniej alkoholem aby napęczniały, najlepiej rumem ale ja akurat nie miałam więc dałam nalewkę wiśniową. Do garnka wlać mleko, dodać cukier i masło i zagotować. Następnie do mleka dodać mielony mak. Garnek cały czas trzymać

Monia miesza i gotuje
Nalewka na winogronach 172

Wielu z nas ma ogrodowe winogrona, które często trudno zagospodarować. Proponujemy wykorzystać nadmiar do przygotowania nalewki. Składniki Składniki - proporcje: 1 kg dojrzałych winogron, najlepiej ogrodowych 1 l spirytusu 70 procentowego pół kg płynnego miodu wielokwiatowego 5-6 goździków pół laski wanilii Przygotowanie   Winogrona umyłem, obrałem z szypułek, zalałem w słoju spirytusem, dodałem goździki i wanilię. Odstawiłem w ciepłe miejsce(...)słoju zalałem miodem. Pozostawiłem w ciepłym miejscu na 2 tygodnie, codziennie mieszając, aby miód dobrze się rozpuścił. Zlałem syrop i wlałem do niego wcześniej uzyskany nalew alkoholowy. Przefiltrowałem przez gazę, rozlałem do butelek i postawiłem w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu na 3 miesiące, aby nalewka dojrzała

R'n'G Kitchen
Nalewka śliwkowa korzenna 155

również czas śliwek, a co obok ciast, przetworów z tych owoców może sprawić nam większą przyjemność niż nalewka? :) Ja się nie zastanawiam długo i przystępuję do działania!Składniki: 2 kg śliwek (najlepiej węgierek) 1 kg cukru 1 l spirytusu 2 łyżki miodu kilka goździków (np. 4 szt.) ok 5 do 10 cm kory cynamonu Wykonanie:Śliwki myjemy, kroimy na ćwiartki(...)niezdrowe, dlatego pamiętajcie o ich usunięciu. Śliwki (bez pestek) wracają do słoja, do którego dodajemy 2 łyżki miodu i kawałek kory cynamonu. Potrząsamy i odstawiamy do dalszego odpoczynku, który powinien trwać jeszcze minimum 4 - 6 tygodni. Po tym czasie nalewkę odcedzamy od owoców i przypraw, rozlewamy do czystych butelek i opisujemy. Oczywiście im dłużej alkohol "leżakuje", tym lepiej. Choć właśnie

Taste Of My Day
Smorodina - nalewka z czarnej porzeczki 353

owoców czarnej porzeczki 1,5 litra czystej wódki 40% 400 g cukru 3 łyżki miodu 5 gramów goździków 7 gramów cynamonu laska wanilii Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. Owoce myjemy, płuczemy, obieramy z szypułek i wszelkich brudków. Potrzebujemy tylko same przebrane czarne porzeczki. Dojrzałe, nie nadpsute(...)miodem i zostawiamy na 3-4 dni, aż cały cukier się rozpuści. Następnie odsączamy cały syrop (może być tak z grubsza, znowu przez durszlak) i łączymy go z odlaną wcześniej wódką w pierwszym słoiku. I filtrujemy. My do filtrowania używamy filtrów do kawy i dodatkowo wykładamy ich wnętrze papierowym ręcznikiem, dla lepszego filtrowania. Po przefiltrowaniu butelkujemy nalewkę i odstawiamy

Marder&Marder Manufacture
Nalewka z kaliny 143

naprawdę prosty.       Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. 1 kg owoców kaliny 1 litr spirytusu 70% 0,5 litra miodu (około 720 g) Owoce mrozimy przez 1 dobę, a następnie - zamrożone - zalewamy w słoju alkoholem. Po 2 tygodniach zlewamy alkohol, a owoce dokładnie wyciskamy

Marder&Marder Manufacture
Miodek majowy czyli syrop z mniszka 133

" Miodek majowy  - surogat   miodu pszczelego  otrzymywany z kwiatów  mniszka lekarskiego . Medycyna ludowa przypisywała mu właściwości wzmacniające i oczyszczające organizm. Charakteryzuje się

Atlas Smaków
Culinary Heritage - Czym jest Sieć Kulinarnego Dziedzictwa Mazowsze - relacja z wyjazdu studyjnego, cz. I 177

jabłkowego, naturalnego octu jabłkowego oraz miodu z mniszka (klik) Piotr i Anna Kuniccy - właściciele Pasieki Nadbużańskiej , gdzie powstaje wpisany na listę produktów tradycyjnych Miód Nadburzański (klik) Rafał i Marzena Dzilińscy - właściciele marki Longinus produkującej doskonałe nalewki, m.in. z derenia, tarniny i białego bzu, tzw. nalewka szeptuchy (klik) Maria Wójcik - właścicielka firmy Krokus specjalizującej się w domowych przetworach, kompotach, konfiturach oraz

KUCHARNIA
Spiżarnia 195

herbaty Suszone pomidory w oliwie z czosnkiem, mini koktajlowe Sałatka z czerwonej kapusty z jabłkiem i cebulą Grzyby marynowane, prawdziwki w miodzie   Ogórki konserwowe łagodne Fasolka szparagowa do słoika Ogórki w zalewie curry z liściem selera Malinówka, nalewka z malin Aroniówka, nalewka z aronii z liśćmi wiśni To tylko mała część wszystkich przepisów, więcej znajdziecie w zakładce przetwory

Apetyczna babeczka