nalewka z miodem - 412 przepisów (strona:4/28)

Nalewka ziołowa na czerwonym winie ( na kaszel ). 116

korzenia lukrecji, korzenia lubczyku, owocu maliny, owoców dzikiej róży, owocu głogu, pąków sosny 0,75 l wina gronowego czerwonego wytrawnego lub półwytrawnego 0,5 l alkoholu 70 % 1/2 szklanki miodu  Sposób wykonania :   W szystkie zioła ( możesz kupić w aptece lub sklepach zielarskich )  wsyp do słoja, zalej alkoholem i winem, wymieszaj. Słój szczelnie zamknij i odstaw(...)ciepłe i ciemne miejsce ( np. szafka kuchenna ). Co kilka dni wstrząśnij lekko słojem, aby składniki się zmieszały. Po tym czasie przefiltruj trunek przez gazę lub bibułę filtracyjną. Do nalewki dodaj miód, wymieszaj, aby się rozpuścił. Płyn rozlej do butelek ( najlepiej z ciemnego szkła ) , szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Butelki z trunkiem odstaw jeszcze na miesiąc

Przepisy i porady kulinarne
Nalewka korzenna rozgrzewająca ( działa rozgrzewająco na zmarznięte dłonie i stopy ). 98

Składniki : 2 łyżki przyprawy do piernika 1 szklanka miodu lipowego 0,5 l białego wytrawnego wina 0,5 l rumu Sposób wykonania :   B iałe wino wlej do rondla, wsyp przyprawę do piernika, wymieszaj. Rondel postaw na ogniu, zagotuj, od czasu do czasu zamieszaj. Gotuj na małym ogniu przez około(...)minuty. Gorący płyn przelej do termosu, szczelnie zamknij i odstaw na dobę. Następnie przecedź płyn przez gęste sitko lub gazę , odrobina osadu ( przypraw ), może zostać w nalewce. Dodaj miód, wymieszaj, aby się rozpuścił ( płyn możesz lekko podgrzać do około 35 C, aby miód łatwiej się rozpuścił ). Wlej rum, wymieszaj dokładnie. Rozlej trunek do butelek, szczelnie zakorkuj.  Odstaw

Przepisy i porady kulinarne
Nalewka z winogron ciemnych z przyprawami 169

Skąd mam przepis? dostałam od koleżanki. A ponieważ w sierpniu tego roku ciemnych winogron w ogrodzie było mnóstwo więc i nalewka powstała. Teraz sobie dojrzewa i

Moje Małe Czarowanie
Zimowa nalewka bakaliowa (obłędnie pyszna!) 183

plastrach lub kandyzowany) -orzechów: włoskich, nerkowca, laskowych, migdałów -możecie też dodać trochę świeżych owoców, pokrojonych w plastry: pomarańczy i cytryny – wódeczki -opcjonalnie: cukru (najlepiej brązowego) lub miodu Rozgrzewająca nalewka bakaliowa- wykonanie Jeśli chodzi o jej wykonanie to nie ma w tym większej filozofii jak wrzucenie wszystkiego do słoja/ butelki w dowolnych prawie że proporcjach i zalanie całości alkoholem. Wcześniej

Arbuziaki
Zimowa nalewka bakaliowa (obłędnie pyszna!) 186

plastrach lub kandyzowany) -orzechów: włoskich, nerkowca, laskowych, migdałów -możecie też dodać trochę świeżych owoców, pokrojonych w plastry: pomarańczy i cytryny – wódeczki -opcjonalnie: cukru (najlepiej brązowego) lub miodu Rozgrzewająca nalewka bakaliowa- wykonanie Jeśli chodzi o jej wykonanie to nie ma w tym większej filozofii jak wrzucenie wszystkiego do słoja/ butelki w dowolnych prawie że proporcjach i zalanie całości alkoholem. Wcześniej

Arbuziaki
Nalewka z rabarbaru 654

Rabarbaru wszędzie pod dostatkiem więc pomyślałam że fajnie będzie go zanurzyć w alkoholu. Rabarbar uwielbiam pod każdą postacią więc i takie jego wykorzystanie może być rewelacyjne

Moje Małe Czarowanie
Jesienny rustykalny chleb kukurydziany (kukurydziano-pszenny) 179

licealne ubrania, zatrzymane na "kiedyś". Czekolady do picia, herbaty i kakao w lekko zakurzonych puszkach odzyskują dawną chwałę. Podobnie jak  konfitury i dżemy czy zbierany przez sąsiada miód. Mamine nalewki i rum ratują od wyziębienia po wieczornych spacerach, a ja odnawiam kuchenny romans z piekarnikiem by upiec kolejny chleb Ten dzisiejszy najlepiej smakuje z odrobiną wiejskiego masła i konfitury

U Fiolki
Nalewka miodówka ze skórką cytrynową. 73

filmie poniżej znajdziesz przepis na nalewkę z miodu z dodatkiem otartej skórki z cytryny. Ma ona właściwości lecznicze, wzmacnia organizm, pomaga podczas przeziębień. Zapraszam na film po przepis.                             Życzę dużo zdrowia

Przepisy i porady kulinarne
Jesienny rustykalny chleb kukurydziany (kukurydziano-pszenny) 124

licealne ubrania, zatrzymane na "kiedyś". Czekolady do picia, herbaty i kakao w lekko zakurzonych puszkach odzyskują dawną chwałę. Podobnie jak  konfitury i dżemy czy zbierany przez sąsiada miód. Mamine nalewki i rum ratują od wyziębienia po wieczornych spacerach, a ja odnawiam kuchenny romans z piekarnikiem by upiec kolejny chleb Ten dzisiejszy najlepiej smakuje z odrobiną wiejskiego masła i konfitury

Fiolka w kuchni
Kreta moich marzeń z Traveloppa.com 165

Chętnie ją odwiedzę ponownie i wybiorę się na przepyszne frappe.  Co czwartek gdzieś na ulicach Chanii jest organizowany targ warzywny. Można tam kupić przepyszne lokalne sery, miody i nalewki w rozsądnych cenach. Prowadzę bloga kulinarnego, więc tego typu pamiątki to dla mnie prawdziwe perełki, bo mogę potem tworzyć z nich cuda. Ale co ja tam będę robić, skoro byłam

ClauditteMissCooking
Nalewka pomarańczowa z kawą 124

Kilka dnia temu na blogu pojawił się przepis na tradycyjną świąteczną nalewkę pomarańczową z miodem – dziś chciałbym Wam zaprezentować przepis na nalewkę pomarańczową z kawą. Ten rodzaj pomarańczówki cechuje wyrazisty aromat unoszący się w powietrzu po otworzeniu butelki. Czas wykonania: 60 min (+ 4 tygodnie oczekiwania) Ilość porcji: 1 litr

KuchniaWeDwoje.pl
Nalewka dereniówka ( z odrobiną aronii ). 118

rozpuść w niej miód. Ciepłym syropem zalej owoce pozostałe w słoju. Słój zamknij i odstaw na tydzień. Nie zapomnij wstrząsnąć słojem od czasu do czasu. Następnie zlej płyn z owoców, owoce zostaw na jakiś czas na sicie, aby odciekły. Połącz oba płyny ze sobą , wlej do czystego słoja, słój zamknij i odstaw na 3 miesiące, aby nalewka się sklarowała(...)ładny dość ciemno czerwony kolor ( dzięki aronii ), w smaku jest lekko cierpka, oraz przyjemnie kwaskowata z nutą miodu.     R ada : Możesz użyć do tej nalewki mniej lub trochę więcej miodu. Możesz także część miodu zastąpić cukrem, ale wtedy zmieni się trochę smak trunku.   P amiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić

Przepisy i porady kulinarne
Nalewka z dzikiej róży 131

uczynię z pewnością podam Wam proporcje jakich użyłam do nalewki. Wypróbujcie, nie pożałujecie. Składniki (około 550 ml nalewki po przefiltrowaniu): 500 gram owoców dzikiej róży 250 ml spirytusu 300 ml wódki skórka z jednej pomarańczy 1 szklanka cukru 1/2 szklanki miodu Owoce myję dokładnie, mrożę przez dobę a następnie zamrożone owoce i skórkę z pomarańczy zalewam alkoholem(...)ostatniej, chociaż nie ukrywam, że zajmuje mi to wiele czasu. Najlepiej przefiltrować nalewkę w trzech etapach, ponieważ wtedy uzyskamy najbardziej klarowny trunek. Po przefiltrowaniu mieszam alkohol z miodem i przelewam nalewkę do butelek, odstawiam jeszcze na 2 miesiące. Pamiętajmy, podczas przyrządzania nalewek najlepiej uzbroić się w cierpliwość, czas tutaj odgrywa ważną rolę i to on powoduje, iż nasze nalewki

Mango Papaja
gruszkówka czyli nalewka z gruszek 254

cierpliwość, proces wyrobu nalewki doprowadzimy do końca, to solennie wszystkich zapewniam, że efekt końcowy, wart jest czasu, który poświęcimy gruszkowej nalewce. składniki 1 kg niewielkich dojrzałych gruszek 0,5 l wódki 0,5 l spirytusu 100 ml miodu 300 g cukru 2 cytryny ewentualnie dodatkowo 1-2 gwiazdki anyżu 5-6 strączków kardamonu sposób wykonania Cytryny obieramy ze skórki(...)parapecie, przez trzy miesiące, a następnie zlewamy  ( filtrując  przez płótno) do butli,  łącząc ze sobą razem zawartość obu nastawów. ( zlany wcześniej spirytus z miodem i z wódką).  Wymieszaną nalewkę, odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce, na kolejne trzy miesiące. Następnie całość filtrujemy i przelewamy do butelek. Butelki przekładamy w ciemne, chłodne miejsce i pozwalamy nalewce dojrzewać

Miód i pieprz
Nalewka imbirowa 133

Nadchodzą jesienne i wkrótce zimowe dni. Powinniśmy zadbać o nasze zdrowie. Od czasu do czasu rozgrzać się gorącą herbatą  lub czymś mocniejszym. Proponuję przygotowanie nalewki imbirowej. Tutaj imbir, cytryna, miód i alkohol na pewno szybko rozgrzeją  organizm i zwalczą różne infekcje, które nas nieustanie atakują. Jeśli ktoś ma kłopoty z trawieniem , to taka nalewka również pozytywnie wpłynie(...)zrobimy to jeszcze w październiku, to w zimowe styczniowe dni  skorzystamy z jej dobrodziejstwa. SKŁADNIKI: 10 dag korzenia świeżego imbiru 5 łyżek płynnego miodu 2 cytryny 0,75 l wódki najlepiej 45 % WYKONANIE. Nalewkę przygotowujemy w dużym słoju, który należy dobrze wyparzyć wrzątkiem. Imbir myjemy i ze skórką kroimy na cienkie paski. Cytrynę sparzmy i kroimy w ósemki

W kuchennym oknie Ewy