Składniki: 0,7 l rumu (najlepszy jest Bacardi, jednak każdy się nada) płatki róż 3 do 5 porcji po około 200 g 300 - 400 g miodu (zależnie jak słodką lubicie nalewkę) Przygotowanie: Do dużego słoja wsypujemy wypłukane i obrane z białych końcówek płatki róż, zalewamy je rumem i odstawiamy na kilka dni. Po 3-5 dniach wybieramy(...)się koloru i jak bardzo uda mi się uzyskać piękny różany zapach. Po ostatniej wymianie płatków, zostawiam je na 5 dni. Potem je wyrzucam i wlewam miód. Mieszam, aż do rozpuszczenia. Ostawiam nalewkę do odstania na około 3 tyg. SMACZNEGO
Lili w kuchnizdrową nalewkę :) "Kilka lat temu poczęstowany zostałem nalewką sosnową zrobioną przez nadleśniczego z okolic Bydgoszczy. Dowiedziałem się tylko, że są to odrosty sosnowe, spirytus i miód. Najbliższej wiosny improwizując postanowiłem do kolekcji moich nalewek dodać mój autorski przepis. Okazało się, że wypadł dobrze i nalewka smakowała zdecydowanej większości pijących ją osób. Przepis jest następujący. W drugiej dekadzie maja(...)słoju spirytusem, aby zakryły wszystko. Przez przynajmniej miesiąc pozostawić w zamkniętym słoju, po tym czasie zlać spirytus. W wodzie o takiej samej objętości jak spirytus rozpuścić miód ( ilość wg uznania - na nalewkę bardziej lub mniej słodką) i zalać odrosty. Po tym czasie woda "wyciągnie" z odrostów resztę spirytusu i będzie miała ponad 20%. Połączyć ją ze zlanym wcześniej spirytusem
Proste Potrawysposób, wpierw alkoholem, a później długim okresem leżakowania. To zapewniam wszystkich, ze nalewka zrobiona z mirabelek, zyska niepowtarzalny smak. Którego nigdy nie osiągniemy, korzystając ze słodszych, deserowych owoców . składniki 1,5 kg mirabelek 0,5 l wódki 0,5 l spirytusu 0,6 l miodu sposób wykonania Całe mirabelki wsypujemy do słoja ze szczelnym zamknięciem, zalewamy je spirytusem(...)trzeci już tydzień, a następnie zlewamy ( filtrując przez płótno) do butli. Teraz możemy połączyć ze sobą zawartość, ze wszystkich nastawów ( zlany wcześniej spirytus z miodem i z wódką). Wymieszaną nalewkę, przelewamy do butelek. Butelki przekładamy w ciemne, chłodne miejsce i pozwalamy nalewce dojrzewać. Długość okresu dojrzewania nalewki w butelkach, zależy tylko od naszej cierpliwości. Nie może jednak
Miód i pieprzmięśnie i kości (hamuje osteoporozę), poprawia potencję, wzmacnia organizm, działa przeciwnowotworowo. Nalewkę zaleca się spożywać w dawce 25-30 ml na czczo, około 30 minut przed pierwszym posiłkiem, bezpośrednio po przebudzeniu. Można również dodawać 5-10ml do herbaty." 40g suszonych owoców goji 1 litr wódki (40%) miód Owoce goji umieścić w butelce (użyłam plastikowej o pojemności(...)cały alkohol.) Odstawić minimum na 2 miesiące. Co jakiś czas wstrząsnąć butelką. (Czym dłużej stoi tym lepiej.) Po tym czasie wymacerowane jagody goji odcedzić i dobrze odcisnąć. Gotową nalewkę wymieszać z miodem (do smaku, użyć ok 3 łyżek) i przelać do butelek
Di gotujeminek wsyp do słoja, zalej wódką , słój szczelnie zamknij i odstaw na miesiąc w ciepłe miejsce. Co kilka dni wstrząśnij słojem. Po tym czasie przefiltruj nalewkę przez filtr lub gazę dodaj miód, wymieszaj, aby miód się rozpuścił. Rozlej trunek do butelek, zakorkuj. Odstaw na minimum 3 miesiące, a najlepiej(...)tłustych posiłkach, bólach brzucha. Szczególnie poleca się ją osobą ze skłonnością do wzdęć. R ada : Kminek najlepiej zmiel tuż przed wsypaniem do słoja. Miodu dodaj według własnego smaku, lepiej jest jednak, aby nalewka była mniej słodka, była pół wytrawna niż słodka. P amiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki
Przepisy i porady kulinarnesłońca zapraszam na pyszną, typowo babską cytrynóweczkę. Plusem tej nalewki jest to, że wystarczy poczekać ok 4 dni i jest gotowa. Pije się bardzo przyjemnie, jest łagodna i dość słodka. Zachęcam! Składniki: 5 cytryn 1 pomarańczka 0,5 litra spirytusu 0,5 litra wody 1 szklanka cukru 2 łyżki miodu Owoce cienko obieramy (tak, żeby nie było białych skórek(...)owoców, dodajemy do skórek, zalewamy resztą spirytusu. Zakręcamy w słoju i odstawiamy na 2 dni. Następnie przelewamy naszą nalewkę przez sitko. Wodę zagotowujemy z cukrem i miodem. Studzimy i dodajemy do nalewki. Mieszamy i gotowe. Nalewka po 4 dniach jest gotowa do picia. Życzę smacznego
Czerwona Porzeczkarazy dziennie po łyżeczce do herbaty, gdy mamy problemy z trawieniem. Przy nieżytach układu oddechowego 5 ml nalewki 4 razy dziennie wymieszanej z mlekiem z dodatkiem miodu i soku malinowego. Nalewką z estragonu możemy nacierać miejsca stłuczone, opuchnięte oraz zmienione reumatycznie, dla zmniejszenia obrzęku i poprawienia miejscowego krążenia
Przepisy i porady kulinarnerazie rzecz w tym, że tak jakoś przypadkiem kupiliśmy dwa razy więcej cytryn niż potrzebowaliśmy. Coś zatem trzeba było zrobić z nadmiarem. Przecież nie zjemy. Wymyśliliśmy zatem tę nalewkę cytrynową na miodzie. Ma ona bardzo świeży kwaskowy smak lekko przełamany miodem. Nie jest zbyt mocna, dokładnie taka, jaką lubimy, około 25%. A tak w ogóle to witajcie w Nowym Roku
Marder&Marder Manufacturesposób codziennie wypijamy jej dwa wielkie dzbanki i nigdy nie mamy dość. Sięgamy po całą gamę różnych herbat, od klasycznej czarnej, przez smakowe, a nawet ziołowe. Z cukrem, miodem, przyprawami, domową nalewką. Każda wersja jest pyszna i niepowtarzalna. Najczęściej zaparzamy czarną, klasyczną herbatę. Aby spełniała nasze oczekiwania, musi być aromatyczna, o głębokim smaku, miłym dodatkiem do niej jest zawsze bergamotka
Pora coś zjeśćmniszku lekarskim, potocznie zwanym mleczem. Kwitnie on na przełomie kwietnia i maja, kolorując łąki i pola pięknymi odcieniami żółci. Z mniszka lekarskiego można przygotować wiele zdrowotnych specyfików, od nalewek, win po miód. I dziś zajmiemy się właśnie tym ostatnim, czyli najpopularniejszym przysmakiem z mniszka, tzw miodkiem majowym. W tym roku mniszki już kwitną na całego, a mamy dopiero drugą połowę
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokudodatkowego aromatu, który przykrywa moc spirytusu. Nalewka zyskuje też mocniejszy kolor. Polecam spróbować obie wersje, bo są do siebie bardzo podobne i wybrać swoją. Ja wybieram tę z pomarańczami, bo wydaje mi się mniej wytrawna i z tego powodu bardziej kobieca 😉 Składniki: 1 kg cytryn 1 kg pomarańczy 500 g miodu wielokwiatowego 1 łyżka cukru 1 l spirytusu
Kuchnia MagdaLenyodstawiamy pod przykryciem na godzinę. Następnie całość wlewamy do słoja, zalewamy wódką , mieszamy, słój zakręcamy wieczkiem i odstawiamy na 3 dni. Po tym czasie filtrujemy nalewkę przez gazę lub filtr, dodajemy miód, mieszamy, aby się rozpuścił, rozlewamy do butelki, szczelnie zamykamy. Nalewka jest gotowa do picia
Przepisy i porady kulinarnealewka ta ma piękny złocisty kolor, jest półwytrawna, z lekko wyczuwalną goryczką i kawowym zapachem. Do nalewki można dodać więcej cukru, jeśli ktoś lubi słodsze nalewki. Można też, zamiast cukru dodać miodu lub zrobić pół na pół z miodem i cukrem. Warto po eksperymentować. P amiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki
Przepisy i porady kulinarnewstrząśnij słojem. Po tym czasie zlej alkohol, przelej do butelki, a ziarna anyżu zalej ponownie 250 ml czystej wódki. Odstaw na kolejne 2 tygodnie. Następnie połącz obie nalewki, dopraw do smaku płynnym miodem. Przefiltruj przez gazę. Rozlej do butelek, zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z datą produkcji, nazwą nalewki i sposobem zażywania
Przepisy i porady kulinarnelitra gotowej nalewki, możecie ją oczywiście zmodyfikować wg. swoich potrzeb. Składniki: - 40 do 50 dag imbiru - 6 dużych cytryn - 1/2 litra miodu - 30 dag cukru białego lub trzcinowego Jeśli robicie nalewkę na spirytusie to dodajcie: - 2,1 litra spirytusu - 0,9 litra wody przegotowanej, ostudzonej wody Jeśli robicie nalewkę na wódce dodajcie: - 3 litry wódki Po dodatki warto zajrzeć(...)ósemki i wrzucamy do słoja. 2. Imbir zostawiamy ze skórką i kroimy go w bardzo cienkie plastry, łączymy z cytryną, dosypujemy cukier, dodajemy miód i alkohol, mieszamy do czasu zupełnego rozpuszczenia się cukru. 3. Nalewkę odstawiamy na 3 miesiące szczelnie zamkniętą, po tym czasie zlewamy do butelek i odstawiamy na kolejne trzy. Im dłużej nalewka posiedzi tym lepiej
Apetyczna babeczka