nalewka z miodem - 412 przepisów (strona:14/28)

Sernik gotowany na miodowych plackach 315

Tym ciastem można zaskoczyć wszystkich. Sernik gotowany, miodowe placki, karmel, orzechy - to idealne połączenie i niesamowity smak.   Składniki: Placki miodowe: 4 szklanki maki pszennej pół

Salonik smaków
Domowa lemoniada, cytrynada 202

wodę, dodajemy pozostałą część cukru. Mieszamy. Podajemy z lodem Dodatkowe informacje Jeśli zamiast cukru chcecie dodać miód, dodajcie 1,5-2 łyżki. 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl/do-picia/lemoniada-cytryniada/ BosowKuchni   Artykuł Domowa lemoniada, cytrynada pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Nalewka z wiśni na miodzie akacjowym z Amaretto 192

gotowa na święta ale będziecie mogli się nią cieszyć jeszcze w karnawale.    Składniki (na około litr nalewki po przefiltrowaniu): 1,5 kg wydrylowanych, najlepiej o ciemnej barwie, wiśni* 300 ml wódki 200 ml przegotowanej wody 200 ml spirytusu 0,5 litra miodu akacjowego 50 ml Amaretto Wiśnie zalewamy alkoholem i wodą. Odstawiamy na 6 tygodni. Po tym czasie płyn

Mango Papaja
Krajanka piernikowa 156

szklanka cukru - 1/2 szklanki miodu - 1/2 kostki masła - 1 jajko - 1 łyżeczka sody - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka cynamonu - 1 opakowanie przyprawy do piernika Dodatkowo: - skórka z 2 pomarańczy - 3 łyżki cukru - 1/2 szklanki wody Oraz: - słoik domowej konfitury lub powideł śliwkowych Lukier: - 1 szklanka cukru pudru - 3 do 5 łyżek nalewki domowej roboty Jak wykonać: 1. Zaczynamy

Apetyczna babeczka
Nalewka na rozmarynie 167

płócienną ściereczkę i odstawiamy na bok. Z cukru, wody i miodu robimy syrop, który następnie pozostawiamy do wystygnięcia. Łączymy go w słoju z rozmarynowym nalewem. Cytrynę parzymy we wrzątku, po czym ocieramy z jej połowy skórkę oraz wyciskamy sok. Tak startą skórkę, jak i sok wlewamy do słoja z nalewką. Całość dobrze mieszamy i tak przygotowany alkohol odstawiamy na przynajmniej

Kuchenna Kontrrewolucya
Zdrowotna nalewka z owoców dzikiej róży. 127

słoja, słój zamknij i odstaw jeszcze na tydzień. Następnie przefiltruj kilka razy, aby płyn był klarowny. Miód rozpuść w przegotowanej ostudzonej do około 45 - 50 C wodzie. Gdy wystygnie całkiem wlej wódkę i wymieszaj z wcześniej przefiltrowanym sokiem z owoców i spirytusem. Rozlej nalewkę do czystych butelek, szczelnie zakorkuj i odstaw w chłodne miejsce na minimum 2 miesiące

Przepisy i porady kulinarne
Bitki z jelenia z owocami 137

będzie miękkie. Bitki wyjąć i trzymać w cieple. Sos przetrzeć przez sito. Doprawić do smaku miodem i solą. Zagotować, dodać dwie łyżki masła, wymieszać, zestawić z ognia. Podawać mięso z sosem. Podałam z pieczonym topinamburem i surówką z marchewki. *najlepsze byłyby owoce z nalewki, ja dodałam tarninę. Jeżeli nie mamy nalewki należy owoce zalać wódką na minimum 12 godzin

królestwo garów
Nalewka cytrynowo imbirowa 157

domową metodą, bez chemicznych dodatków. Owocowe nalewki powstają z owoców i spirytusu :) Przy tworzeniu nalewki należy trzymać się proporcji, gdyż zbyt duży dodatek imbiru czy goździków może zepsuć smak. 1 l wódki 40%, 2 cytryny, 100 g świeżego imbiru, 2 goździki, 3 łyżki miodu wielokwiatowego, 2 łyżki cukru Do słoja wlać wódkę. Cytryny umyć, wytrzeć, pokroić w ósemki. Imbir pokroić

królestwo garów
PIECZONE JABŁKO – WIEDŹMIN 3: DZIKI GON – jabłko nadziewane bakaliami z sosem karmelowym 222

międzyczasie ogarniać kolejne punkty. Gdy masa będzie jednolita dodajemy miękkie masło, rum (zamiennie nalewkę orzechową lub owocową – fajnie podkręci smak, można też pominąć alkohol), szczyptę soli oraz przypraw korzennych. Wszystko mieszamy i podgrzewamy jeszcze przez kilka minut – finalna konsystencja powinna przypominać płynny miód (po wystygnięciu sos jeszcze zgęstnieje – gdyby sos był zbyt gęsty, można dolać więcej śmietany

Nerds Kitchen
Zdrowotna nalewka z płatków róży z miodem. 156

czasie przefiltruj roztwór przez gazę i dobrze odciśnij miazgę. Do płynu dodaj miód i gotuj na małym ogniu do uzyskania syropu, jednocześnie odszumowując. Po wystudzeniu wlej spirytus, wymieszaj i rozlej do czystych butelek. Butelki zakorkuj, odstaw w chłodne miejsce na miesiąc, aby nalewka dojrzała.  Zastosowanie :  N alewkę pijemy 1-2 łyżki dziennie przed snem. Nalewka ta ma działanie

Przepisy i porady kulinarne
Skrzydełka w sosie sojowym 186

Soczyste skrzydełka w sosie sojowym możemy podać nie tylko na codzienny obiad, ale także na imprezę. Podane z ryżem, sałatką podbijają serca największych smakoszy. Składniki: 15

Salonik smaków
Nalewka uspokajająca z melisy. 290

drugiej szklanki wody przygotuj syrop z wody i miodu. Podgrzej lekko i wymieszaj, aby miód się rozpuścił ( nie gotuj ! ). Przecedź napar melisowy, wlej do przygotowanego syropu, dodaj cynamon, sok z cytryny, spirytus, wymieszaj. Słój szczelnie zamknij i odstaw na 2 tygodnie. Nie dłużej, bo nalewka straci ładny kolor. Przefiltruj nalewkę przez gazę lub filtr, rozlej do czystych butelek, szczelnie zakorkuj

Przepisy i porady kulinarne
Szybki piernik 185

Często zależy nam, aby upiec coś szybko i smacznie. Przykładem jest piernik. Jest delikatny, puszysty i wilgotny. Powidła śliwkowe nadają mu smaku. Składniki:Ciasto (keksówka

Salonik smaków
Jarmark Jagielloński w Lublinie 2013! 162

imprezy. Lubię nacieszyć wzrok różnymi gadżetami, porcelaną, rzemieślniczymi wyrobami, a kubki smakowe swojskim chlebem, nalewkami czy ciastami. Za każdym razem staram się także kupić coś do kuchni, albo dla bliskich. Tym razem wróciłam z naczyniem do zapiekania, żytnim chlebem litewskim i kwasem chlebowym.  Próbowałam miodu pitnego, piwa jasnego z restauracji Sielsko Anielsko, napoju Molo-Molo (czyli nic innego

Pasja Smaku