jeśli chcecie ją przechowywać dłużej, warto ją zapasteryzować. Zobacz także: Miód majowy czyli syrop z mniszka lekarskiego (mleczu) Dziś o darach natury. Każdy z nas zna popularny chwast - mni... Hummus - pasta z ciecierzycy i tahini Od dłuższego czasu miałam ochotę na hummus - smarowidło z ku... Syrop z pigwy + nalewka Syrop z pigwy to smak mojego dzieciństwa. Jako dziecko codzi
Poezja smakuwiele sposobów. Jedni lubią zwyczajnie i bardzo klasycznie, czyli herbata, miód i cytryna. Inni wolą coś bardziej extra, z dodatkiem pomarańczy czy konfitur, z pachnącym cynamonem, kardamonem lub goździkami, z nieco piekącym imbirem... A jeszcze innym służy herbatka z tak zwanym "prądem", czyli z dodatkiem rumu lub owocowych nalewek. Ile ludzi, tyle upodobań. Ja sama często kombinuję i szykuję coraz
kolorowotorcikowojabłko i żurawinę. dalej dusimy. Pod koniec gotowania kaszy dodajemy miód i skórkę otartą z pomarańczy. Na patelni podprażamy płatki migdałowe. Posypujemy danie przed podaniem orzechami i płatkami. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/dania-z-kasza/kasza-jaglana-slodko-2/ MieszamWGarnku Artykuł Kasza jaglana na słodko pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkusuchego słoja. Z pomarańczy wyciśnij sok, usuń pestki, wymieszaj z miodem. Uzyskany płyn, wymieszaj z wódką , wlej do słoja ze skórkami. Wrzuć goździk. Słój zamknij i odstaw na tydzień. Po tym czasie trunek przefiltruj przez gazę , rozlej do butelek, zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem i odstaw, aby nalewka dojrzała na miesiąc. Po miesiącu naleweczka jest gotowa do picia
Przepisy i porady kulinarneksiążce znajdziemy przepisy na przeróżne napary, maści, okłady, czy nalewki mające zastosowanie przy problemach zdrowotnych przeciętnego człowieka. Każdy przepis jest dokładnie opisany i zilustrowany. Znajdziemy tam wyszczególnione składniki oraz sposób przygotowania danego lekarstwa. Poniżej przedstawiam przepisy na lekarstwa przygotowane na podstawie książki Siostry Marii : Herbatka z lipy z miodem na ból gardła SKŁADNIKI: 1 łyżka suszonych kwiatów lipy, 1 łyżeczka
Tradycyjna kuchnia Kasi1 kg owoców pigwy (dojrzałe, najlepsze zebrane po pierwszych przymrozkach) 2 szklanki cukru 1 l wódki lub 0,5 l spirytusu 5 łyżek miodu np. lipowego
kuchcikowniaTen przepis znalazłam w internecie. Byłam bardzo ciekawa, czy ciasto przygotowane pięć tygodni wcześniej będzie smaczne. I naprawdę jest dobre. Warto podjąć się tego zadania, tym
Salonik smaków1 kg owoców pigwy (dojrzałe, najlepsze zebrane po pierwszych przymrozkach)2 szklanki cukru1 l wódki lub 0,5 l spirytusu5 łyżek miodu np. lipowegoPigwę myjemy, wykrawamy
kuchcikowniawiaty akacji (Robinii akacjowej) są cennym surowcem zielarski i znakomitym produktem spożywczy. Chyba wszyscy znamy pyszny miód akacjowy o mocnym zapachu, który prawie się nie krystalizuje, znakomity specyfik stosowany przy przeziębieniach, problemach z trawieniem i przy zaburzeniach nerek. Kwiaty suszone lub jedzone na surowo działają podobnie, można je znaleźć w mieszankach herbat, w pieczywie (w postaci aromatu), w kremach kosmetycznych(...)jesienią i zimą. Surowe można smażyć w cieście naleśnikowym (podobnie jak kwiaty bzu czarnego), dodawać do deserów, lodów, sałatek i dżemów. Dzieciom będzie smakował pyszny syrop akacjowy, a dorosłym nalewka ;). O tym wszystkim w najbliższych postach bo sezon akacjowy w pełni. Pierwsza propozycja to pyszne, puszyste i proste w przygotowaniu placuszki serowe z płatkami akacji. Polecam :) Ilość porcji
SzczyptaSmaQskórkę. Orzechy blendujemy na gładką masę. Dodajemy miód, mleko, olej kokosowy i kakao. Mieszamy i przekładamy do słoiczka 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/domowy-krem-orzechow-laskowych-ala-nutella/ BosowKuchni ps. Koniecznie pochrupcie jeszcze ciepłe orzechy laskowe Artykuł Domowy krem z orzechów laskowych a’la Nutella pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkuostygnięcia. Odcedzamy. Rozpuszczamy masło, dodajemy do niego miód, bakalie, cukier, mak. Podgrzewamy kilkanaście minut. Dodajemy do masy żółtka. mieszamy. Białka ubijamy na pianę. Dodajemy delikatnie pianę. 4.5.2.15 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/masa-makowa-do-makowca-pierogow/ MieszamWGarnku Artykuł Masa makowa – masa do makowca, pierogów z makiem pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkujajo W rondelku rozpuszczamy masło, czekoladę i miód. Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą. Dodajemy rozpuszczoną masę i jajo i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Przekładamy do foremek silikonowych wypełniając je do połowy. Masa serowa: 350 g twarogu kremowego (u mnie President) 2 jaja 2 łyżki cukru szczypta soli wiśnie z nalewki lub kompotu do dekoracji Oddzielamy białka od żółtek
Cynamonowe szczęścieSezon zimowy jest dramatem dla większości z nas. Każdy pociąga nosem, kicha, prycha i kaszle. Uniknięcie przeziębienia w takich warunkach jest niemal cudem. Wcześniej czy później
Marder&Marder ManufactureTo już ostatnie świeże jagody jakie miałam. Reszta została zamrożona na osłodzenie długich zimowych wieczorów. Powstał więc pyszny koktajl na mleku z
To co kochamsoku z pomarańczy 1 łyżka nalewki malinowej 1 łyżka oliwy z oliwek Sól, pieprz do smaku Składniki sosu zemulgować. Do sosu wykorzystać sok ,który wyciekł przy robieniu filecików. W salaterce ,na talerzu ułożyć sałaty ,ruloniki szynki ,fileciki cytrusów ,posypać oliwkami i pieprzem zielonym ,polać sosem malinowym. Sałatka z grapefruitem i miodem. Ta witaminizowana sałatka może być dodatkiem
Kulinarny karnet Christophera